Дачникам

Як я сушу смородину в домашніх умовах — 5 моїх улюблених способів і рекомендації по зберіганню

У процесі консервування чорна смородина втрачає свої корисні властивості. Альтернативним способом збереження є сушка. Умови і час сушіння різні.

Чорна смородина

Сушіння на повітрі

Використовуються піддони або підноси з дерева. Не слід сушити на металевих поверхнях. Дерев’яну поверхню потрібно застелити пергаментом або калькою. Смородина розподіляється тонким шаром.

Сушка смородини

Її слід покрити марлею, після чого виставити на горище або на балкон. Періодично сировина перевіряється і трохи перекладається. Тривалість процедури – дві доби. Після випаровування вологи потрібно на 5 годин залишити смородину в духовці (температура +55 градусів). Далі, її розкладають по керамічним або скляним поверхням для зберігання на зиму.

Сушіння на відкритому повітрі

Потрібен дерев’яний піднос або піддон. Поверхні вистилаються калькою або папером для випічки. Смородина укладається рівномірно. Спочатку ємність з сировиною потрібно залишити в тіні. Після випарювання частини вологи вона переноситься під сонячні промені.

Підготовка смородини

Щоб комахи не зіпсували сировину, потрібно накривати його тонкої натуральною тканиною або марлею. На заготівлі йде близько двох діб. Потім завяленную смородину п’ять годин треба досушувати в духовці.

Сушіння в духовці

Необхідно попередньо перебрати, відсортувати всі зіпсовані ягоди. Потім їх промивають і висушують на повітрі.

Підготовка до сушіння в духовці

Листи треба вистелити пергаментом або фольгою. Ягоди викладаються рівномірно. Духовку потрібно налаштувати на температуру +45 градусів. Смородина туди поміщається на 60 хвилин. Потім ягоди остуджують, а потім знову кладуть у духовку при температурі +70 градусів.

Остуженная смородина повинна бути поміщена в духовку. Там її тримають до готовності приблизно дві години. Не можна відразу виставляти в духовці занадто високу температуру. Інакше з’явиться скоринка, яка перешкоджає випаровуванню вологи.

Сушка в мікрохвильовці

За допомогою мікрохвильової печі ягоди дуже швидко сушаться. Смородина в цьому випадку яскрава, смачна і красива.

Сушка в мікрохвильовці

Тарілку мікрохвильовки потрібно застелити серветкою або бавовняною тканиною. Сировина поміщається в духовку і виставляється потужність 200 Вт. Для прогріву потрібно п’ять хвилин. Потім мікрохвильову піч потрібно вимкнути і перевірити на готовність. Можна просушити вдруге при необхідності.

Сушка в електросушарці

Це пристрій, який розроблено для створення сухофруктів. Приладом часто користуються садівники, які не хочуть займатися консервацією, а воліють сушені продукти. Температура повинна бути від 50 до 55 градусів.

Сушені ягоди смородини

Сировину потрібно перебрати, промити і підсушити. Ягоди слід на десять хвилин залишити, а потім встановити піддони всередину сушарки. Потім смородину потрібно помішувати кілька разів. Висушування триває близько 50 годин.

Спочатку чорна смородина стає коричнево-бордовою, потім набуває темно-червоний колір. Якщо вона почорніє, потрібно терміново перевірити на готовність.

Зберігання

Ягоди потрібно зберігати в темному місці. При прямих сонячних променях руйнується вітамін С та інші корисні вітаміни. Зберігати продукт потрібно в керамічних або скляних ємностях.

Зберігаю сушені ягоди і фрукти в банках

Важливо використовувати щільними кришками, щоб всередину не потрапляла волога. Приміщення повинно бути сухим і теплим.

Не можна зберігати сушену смородину в металевих банках. Інакше з’явиться залізний присмак. Якщо немає потрібної посуду, підійдуть коробки з картону.

З сушеної смородини можна готувати чай, відвари та інші напої. Продукт має протизапальну і противірусним ефектом.

А як ви сушіть і зберігайте ягоди? Поділіться своїм досвідом!

та інші матеріали ви можете знайти на нашому

Рекомендуємо: