Харчування

Пікантні огірки з куркумою

На зиму Я готую різні варіанти закусок на основі огірків. Для посилення пікантного аромату і додання оригінального кольору у ролі приправи нерідко використовую куркуму, що характеризується жовто-оранжевим відтінком. Смаковий букет цієї спеції представлений горіховими, деревними, гострими, мускатними, кисло-солодкими нотками.

Мариновані огірки з цибулею і куркумою

Молоді зеленці (5 кг) без шкірочки я ріжу кружальцями. Складаю в емальований посуд разом з нашаткованою півкільцями цибулею (7-8 шт.). Посипаю овочі порошкоподібної куркумою (30 г). Через 3 години фасую цибульно-огіркову суміш по банкам. В кожну ємність всипаю гірчичні зерна (по ½ ч. л.). У каструлю з 0,8 л води додаю цукровий пісок (1 кг) з среднефракционной сіллю (3 ст. л.). Встановлюю на плиту. Після закипання вливаю столовий (7 %) оцет (150 мл) і заповнюю маринадом банки. Стерилизую їх, а потім закатую.

Із зернами гірчиці, куркумою, коріандром

Нарізаю зеленці гуртками і змішую в глибокій каструлі з півкільцями цибулі (беру 4 середні головки). При перемішуванні додаю гірчичні зернятка (2,5 ст. л.). Всипаю порошок куркуми і потовчений коріандр (по 1 ч. л.). Вливаю 350 мл оцту (використовую яблучну різновид). Через 3 години каструлю з сумішшю розміщую на середній вогонь. Всипаю 0,4 кг цукру. Підсолюю за смаком. Після закипання продовжую варити 10 хвилин. Відразу розкладаю по банкам. Після пастеризації герметично укупориваю ємності.

Рецепт з оцтом

Молоді хрусткие зеленці (0,5 кг), нарізані кружечками з’єдную в емальованій посуді з дрібно нарубаної великою цибулиною і сіллю середнього помелу (2 ст. л.). Встановлюю на лід і залишаю на 2 години. У сотейник вливаю півсклянки столового (9 %) оцту. Доповнюю його гірчичними насінням і коріандром (по 1 ст. л.). Всипаю сіль (2 ст. л.), зернятка селери і потовчену куркуму (по ¼ ч. л.), цукор (100 г). Розмішую і вливаю в тару з огірками. Підігріваю до появи ознак кипіння. Розфасовую. Зберігаю під кришкою в холодильнику не довше 30 діб.

Огірковий салат з гірчицею і куркумою

Огірки невеликих розмірів (5 кг), нарізані кружками, разом з очищеними і нашаткованим соломкою стручки солодкого перцю (1,5 кг) і кільцями цибулі (1,5 кг) викладаю в миску. При перемішуванні доповнюю овочеву суміш рубаним часником (використовую 7 середніх зубков). У каструлю з 2,5 л води всипаю сіль (100 г), куркуму і гірчичні висушені зерна (по 2,5 ч. л.), цукор (0,5 кг). Нагріваю. Коли розсіл починає кипіти, розміщую в нього підготовлену огіркову суміш. Після 5-7-хвилинної варіння розфасовую салат. Пастеризую, а потім закатую.

Гостра закуска

Маленькі пружні зеленці (1,5 кг), нарізані великими фрагментами, змішую в каструлі з цибульними кільцями (беру 2 середні головки.). А також з сіллю (2,5 ст. л.), подрібненим стручком пекучого перчика, цукром (4 ч. л.). Додаю дрібні фрагменти часнику (використовую 5 часточок), пару гвоздикових бутончиків, кропове просушене насіння (1 ст. л.). Через годину всипаю куркуму (1/2 ч. л.), вливаю яблучний оцет (100 мл). Розігріваю і варю при середньому кипінні 10 хвилин. Розфасований салат пастеризую, а потім герметично укупориваю.

Рекомендації з приготування, правила зберігання

Для отримання якісного консервованого продукту я дотримуюся нескладні, але важливі правила:

  • Використовую тільки невеликі свіжі огірки з щільною м’якоттю.
  • Попередньо зеленці на 3-4 години занурюю в холодну воду. Потім промиваю їх із застосуванням м’якої щітки.
  • Пастеризацію консервованих огірків практикую на водяній бані. Для літрової тари достатньо 20 хвилин.
  • Зимові огіркові закуски тримаю в коморі.

Куркума дивним чином покращує смаковий букет консервованих огірків. При додаванні інших прянощів важливо не перевищувати рекомендовані пропорції.