Дачникам

Чому жовтіє кріп і як захистити його від цього: розповідаю про основні проблеми вирощування даної культури

Кріп – улюблена всіма ароматна зелень, яку можна зустріти практично на будь-якому дачній грядці. Початківці городники впевнені в невибагливості цієї трави, тому для посадок на своїй ділянці вибирають саме її. Але, незважаючи на простий зовнішній вигляд, кріп вимагає гарного догляду в процесі вирощування. Іноді він може жовкнути і засихати, а також страждати від шкідників, як і всі інші різновиди трав’янистих культур. Сьогодні я розповім вам про те, в яких випадках кріп може втратити свій здоровий вигляд і як за ним потрібно доглядати, щоб не втратити врожаю корисної зелені.

Грядка кропу

З-за чого кріп може пожовтіти?

Як правило, при дотриманні всіх правил агротехніки у дачників не виникає проблем з вирощуванням кропу. Однак багато городників забувають про це, зовсім мало уваги приділяючи догляду за зеленню.

Пожовтіння кропу

Результат – подальше пожовтіння, а потім і засихання зеленої культури. Найчастіше трава змінює колір із-за:

  • занадто густий посадки рослин;
  • сухості або перезволоження грунту;
  • нестачі вологи в спекотні дні;
  • підвищеної кислотності ґрунту;
  • згоряння молодих листя на сонці;
  • нестачу мінеральних добрив;
  • навали природних шкідників.

У надії отримати великий урожай деякі дачники садять насіння кропу дуже близько один до одного. Згодом це приводить до слабкого росту трави і, відповідно, її пожовтіння. Не кращим чином на зелені позначається поганий полив і сухість грунту в місці її зростання. У той же час підвищені вологість і кислотність грунту стають причиною загнивання кореневої системи кропу. Для нормального росту цієї культури важливий помірний полив, оптимальна температура і достатня кількість світла на ділянці.

Крім того, городникові необхідно берегти кріп від впливу прямих сонячних променів і неприємних шкідників, а також забезпечити його хорошою підгодівлею у вигляді перегною або компосту.

Їстівний чи жовтий кріп?

Більшість дачників часто задається питанням про те, чи можна вживати в їжу пожовклий кріп. Тут однозначної відповіді немає. Якщо трава набула такий колір із-за надлишку неорганічних добрив, ураження шкідниками або хвороби, то її їсти не можна.

Вживати чи пожовклий кріп?

Однак, якщо кріп став жовтим, наприклад, з причини нестачі вологи на ділянці, його можна посмажити або законсервувати, а потім додавати в приготовані страви.

Перед консервацією важливо ретельно обробити банки з допомогою пари.

Як виростити хорошу і красиву зелень?

Для того щоб отримати нормальний урожай кропу, потрібно дотримуватися певних правил посадки і догляду за ним.

Кріп

У першу чергу варто:

  • правильно підготувати грунт до посіву;
  • чітко підібрати сорт духмяної трави;
  • добре провести загартовування насіння;
  • грамотно дотримати всі терміни посадки.

Перш ніж посадити насіння в ґрунт, важливо перевірити рівень кислотності грунту. Якщо вона кисла, то її треба нейтралізувати, додавши в грунт вапно або доломітове борошно в потрібній пропорції. Перед посадкою необхідно уважно ознайомитися з особливостями того чи іншого сорту кропу, щоб уникнути помилок. Потім, потрібно буде загартувати насіння – спочатку їх заливають гарячою водою на 30 хвилин, потім охолоджують, прибираючи в холодильник, а в підсумку, підсушують і обробляють марганцівкою.

Знаючи точні терміни та правила посадки, ви зможете виростити відмінну зелень у себе на городі.

Які ще бувають проблеми у кропу?

Крім пожовтіння, ця культура може бути піддана і іншим змінам.

Здоровий урожай кропу

Наприклад, часто вона стає:

  • червонуватою;
  • скрученої;
  • висохлої.

Почервоніння листя кропу – це прямий сигнал про те, що підросла зелень постраждала від нічних заморозків. Тому зазвичай у відкритий грунт траву садять пізньої весни з кінця квітня по середину травня. Якщо ж ви все-таки вирішили вирощувати рослини у вересні, заздалегідь подбайте про надійне укриття. Скручування кропу відбувається за мурашок, які часто атакують його поряд з попелицею. Досвідчені дачники радять боротися з ними за допомогою інсектицидних засобів. Також городники рекомендують не садити культуру на одне і те ж місце, щоб виключити розвиток грибкових захворювань. Ну а засихання кропу може виникати від малої кількості вологи на грядці і, звичайно ж, попадання на нього прямих сонячних променів.

Висновки

Кріп – досить легка у вирощуванні трава для городників-новачків. Проте недотримання правил агротехніки неспішно призводить до загибелі врожаю навіть найбільш стійких до хвороб сортів кропу.

Парасольки кропу

Так само як і поява шкідників на зелені завдає серйозної шкоди стеблах, листах і навіть кореневій системі даної культури. Тому важливо правильно доглядати за кропом, не допускаючи розмноження на ньому шкідників і грибкових захворювань. Вдалих вам посадок!

та інші матеріали ви можете знайти на нашому

А ще читайте: