Харчування

Користь та шкода особи для здоров’я. Корисні властивості чаю з личі

Піднебесна славиться не лише своїми вишуканими стравами, а й екзотичними фруктами, які ми поступово вводимо до раціону. Один із таких загадкових фруктів – лічі. Чим він корисний? Як їдять личі? Обговоримо ці питання.


Знайомтеся – личі родом з Китаю!

Цей фрукт китайці називають «драконячим оком». А ще лічі відомий як китайська злива. Мабуть, так його називають через схожість уподобань. Лічі, як і слива, має освіжаючий кислувато-солодкий смак. Тільки подивіться на цього красеня!

Він не просто гарний, але й неймовірно смачний та корисний. Лічі має ніжну м’якуш, тому його в основному їдять у свіжому вигляді. І тільки завдяки твердій шкірці фрукта, схожій на шкаралупу, можливе його транспортування на далекі відстані.

Лічі можна назвати вітамінною бомбою. У свіжому вигляді цей фрукт містить безліч вітамінів груп В і С. Так, з’ївши дев’ять штучок лічі, ви наситите свій організм добовою дозою вітаміну С.

Також цей фрукт багатий на наступні компоненти:

  • нікотинової кислоти;
  • калієм;
  • кальцієм;
  • магнієм;
  • натрієм;
  • фосфором;
  • залізом;
  • селеном;
  • цинком;
  • фтором.

А ще в лічі багато компонентів рослинного походження, які захищають наше серце від захворювань. Більш того, цей фрукт здатний підвищувати потенцію, а також активізувати обмінні процеси в організмі та покращувати травну функцію. А ще личі сприяє рятуванню від зайвих кілограмів.

Китайці личі подають разом із м’ясними гострими стравами, оскільки він вважається природним джерелом ферментів. Єдине протипоказання для його вживання – це алергічна реакція на фрукт.

Порада! Особливу увагу зверніть на вибір особи. Стиглі плоди в довжину досягають 3-4 см, їх шкірка злегка колюча і відрізняється насиченим червоним кольором. Натисніть пальчиком на шкірку плода, вона має швидко повернути колишню форму і не луснути.

Як є личі?

Тим, хто вперше зустрівся з лічі, цікаво дізнатися, як правильно його їсти. В основному цей фрукт вживають свіжим, але є кілька цікавих рецептів з ним.

Важливо! Можна їсти кісточку личі? У жодному разі цього робити не можна! Вона містить отруйні компоненти. Не дарма кісточку фрукта китайці називають “зіницею дракона”.

Отже, ви купили личі фрукт. Як його? Дотримуйтесь такого алгоритму дій:

  1. Беремо гострий ніж, але обов’язково з тонким лезом, щоб не деформувати личі та не випустити весь сік із нього.
  2. Протикаємо ножем, а потім надрізаємо шкірку плода, виконуючи рівну лінію.
  3. Половина шкірки повинна легко відокремитися, якщо, звичайно, личі стиглий.
  4. Тепер потрібно вийняти кісточку. Для цього акуратно зрізаємо половину м’якоті і виймаємо її ножем. Якщо ви збираєтеся готувати лічі, а цілісність м’якоті вам не важлива, просто видавіть кісточку.
  5. Знімаємо шкірку, що залишилася, і виймаємо м’якоть ложкою.
  6. Охолодіть личі перед подачею до столу.

На замітку! Лічі подають із вином, а також доповнюють їм м’ясні страви.

Лічі продається не тільки у свіжому вигляді. Можна зустріти фрукти, консервовані у власному соку. Їх використовують як топінг для різноманітних десертів, а також як начинку для тортів і пирогів, запіканок.

Страви з лічі

Лічі можна їсти не тільки свіжим. З ним виходять неперевершені десерти. Розглянемо кілька вдалих рецептів.

Незвичайне тірамісу

Тірамісу з лічі та ананасами – це справді кондитерський шедевр! А приготувати її легко на домашній кухні. Ми використовуватимемо консервовані фрукти, але їх можна замінити і свіжими.

Склад:

  • 20-24 шт. печива «Савоярді»;
  • яйця – 3 шт.;
  • 60-70 г цукрового піску;
  • 250 г лічі консервованого;
  • 250 г консервованих ананасів (кілець);
  • 400 г сиру “Маскарпоне”;
  • 250 мл лікеру з лічі;
  • 6 ст. л. стружки кокосової;
  • 2-3 шт. свіжих плодів лічі.

Порада! Якщо ви не знайшли лікер з лічі, не біда. Замініть його сумішшю з 200 мл сиропу лічі та 4 ст. л. лікеру «Лімончелло».

Приготування:

Екзотичний десертний супчик

Десертний суп з лічі та морозивом-кулфі – це просто об’єднання! Він і охолодить вас у літній спекотний день, і наситить вітамінами.

На замітку! Кулфі – це заморожений десерт родом із Індії. До нього можна додавати фісташки, тільки несолоні, а також фундук. А ще смак кулфі можна доповнити перетертими ягідками, такими як полуниця, абрикоси та малина.

Склад:

  • 800 г лічі консервованого;
  • молоко кокосове – 450 мл;
  • свіжовіджатий сік одного лимона;
  • фруктове вино десертне – 0,5 ст.;
  • мигдаль сирий – 60 г;
  • згущене молоко – 400 мл;
  • вершки – 190 мл;
  • кардамон – 5 шт.;
  • сіль (краще морська).

Порада! Вибирайте будь-яке фруктове вино, наприклад, сливове, полуничне або з лічі.

Приготування:

  1. Вершки поміщаємо хвилин на 15-20 у морозилку.
  2. Мигдаль заллємо окропом і залишимо на п’ять хвилин, потім обдамо його холодною водою і почистимо.
  3. Висушуємо мигдаль і викладаємо на лист. Підсушуємо його в духовці протягом 8-10 хвилин при температурній відмітці в 170 градусів. Охолоджуємо мигдаль.
  4. Виймаємо насіння з кардамону та подрібнюємо його будь-яким кухонним гаджетом до консистенції борошна.
  5. Вводимо мигдаль і трішки солі морської. Подрібнюємо отриману масу.
  6. Вершки охолоджені зб’ємо до стійкої піни. Не перестаючи працювати блендером або міксером, вводимо тоненьким струменем молоко, що згущує.
  7. Додамо борошно мигдальне та розмішаємо масу до однорідної структури.
  8. Розкладаємо кулфі у великі форми для льоду, накриваємо харчовою плівкою та відправляємо у холодильник на чотири години.
  9. Лічі викладемо в друшляк, щоб стек сік. Нам знадобиться 1 ст. його сиропу.
  10. З’єднуємо сироп з кокосовим молоком, вводимо свіжий сік з половини лимона і вино.
  11. Додаємо половину плодів личі. Збиваємо масу до однорідної структури і поміщаємо в холодильну камеру на кілька годин.
  12. Цілі фрукти, що залишилися, личі побризкати соком другої половини лимона і відправимо в холодильник.
  13. Розливаємо супчик з личі по келихах, додаємо кілька свіжих плодів і по 1-2 кулфі. Наполягаємо буквально дві хвилинки та можемо насолоджуватися десертом!

Ще недавно слово «лічі» не викликало у більшості українців жодних гастрономічних асоціацій. Та й вартість цього заморського фрукта була надто високою. Нині ситуація змінилася. Фрукти неважко знайти у продуктових магазинах та гіпермаркетах за прийнятною ціною. Настав час дізнатися про склад і корисні властивості личі трохи більше.

Це тропічний фрукт яйцеподібної чи овальної форми. Шкірка стиглого плоду має червоне забарвлення та горбисту поверхню. М’якуш фрукта, що оточує довгасту неїстівну кісточку, схожа на желе молочного кольору. Має приємний аромат і освіжаючий солодкувато-кислий смак. Дозволяється їсти ложкою.

До складу лічі входять: рослинні волокна, жири, вітаміни B-комплексу, білки, вуглеводи, вода, вітамін K, біотин, аскорбінова кислота, вітамін E, а також велика кількість мінеральних речовин.

У чому користь

Лічі – улюблений фрукт мешканців Китаю та Індії. Місцеві жителі вважають його найсильнішим афродизіаком. Має судинорозширюючі властивості, зміцнює серце, знижує рівень «шкідливого» холестерину в крові. Добре вгамовує спрагу спекотного літа, сприяє зниженню ваги, покращує роботу травної системи, усуває запори.

Їсти личі потрібно людям, які страждають на анемію, гастрит, виразку, захворювання підшлункової залози і печінки. У Китаї лічі у поєднанні з китайським лимонником використовують для лікування раку на початковій стадії та інших серйозних захворювань. А також покращує роботу печінки та нирок, знижує рівень цукру в крові.

Сильні кістки

Терапевти всього світу радять включати плоди лічі до дитячого раціону. М’якуш містить кальцій, фосфор і магній, які зміцнюють кістки і зуби і особливо потрібні в процесі росту та розвитку.

Від раку

Тропічні фрукти відомі своїми протираковими властивостями. Ось і плоди лічі, завдяки вмісту олігонолу, можуть стати чудовим профілактичним препаратом від онкології. Олігонол – не зовсім простий антиоксидант, він також діє як сильний противірусний засіб, знижує ризик утворення злоякісних пухлин та знімає запалення мигдаликів.

Для серця

Це дуже корисний для серця продукт та гарне джерело калію. Цей мікроелемент необхідний нашому організму для нормалізації кров’яного тиску, підтримки серцевого ритму, зниження ризику інфаркту та інших серйозних серцевих хвороб.

Для схуднення

Фруктова чарівність личі поширюється і на людей, які стежать за фігурою. У цих дивовижних плодах немає жирів, але багато енергії – ідеальний варіант для шанувальників спортивного способу життя.

Для сяючої шкіри

М’якуш личі містить складні речовини, які живлять шкіру, стимулюють відтворення природних масел, необхідних для зволоження та пружності. У любителів личі молода, оновлена, сяюча шкіра без прищів і пігментних цяток.

Обов’язково подивіться, як правильно чистити ці пухирчасті плоди.

Потенційна шкода

Крім корисних властивостей личі, ці фрукти мають і негативну сторону. Вони протипоказані людям із подагрою чи діабетом. Таким хворим дозволяються лише наймізерніші порції і не щодня.

Ще вони можуть спричинити алергічну реакцію, тому вживайте екзотичні плоди в помірній кількості.

Ці ласощі мають багату історію, але вони погано відомі в України. Читайте нашу статтю, і ви дізнаєтеся все про лічі: ми розповімо, фрукт це або ягода, пояснимо, де ростуть екзотичні плоди і які корисні властивості вони мають, поговоримо про протипоказання і обговоримо ситуації, в яких надмірне вживання продукту може завдати шкоди організму, покажемо фото різних сортів та навчимо вибирати серед них смачні.

Що таке личі, і де воно росте

Так називаються дерева, на яких зростають ласощі, і самі плоди. Кожна мова по-своєму адаптує це слово: в Україні її вимовляють через «год», в інших країнах можна почути варіанти «лайсі», «ліджі», «лисі». Але це єдине ім’я рослини. Його також називають китайською сливою та вишнею, «очем дракона» та «плодом кохання».

У нашій країні таких дерев немає. Вони віддають перевагу спекотному клімату. Їхня батьківщина – північ Китаю. Археологи стверджують, що лічі згадувався в письмових джерелах, що належать до II століття до. Потім про нього довідалися сусіди на південному сході. Він почав поширюватися азіатською територією. Зараз це один із найвідоміших фруктів Азії. Його популярність можна порівняти з яблуком в Україні.

Існує легенда. Вона розповідає про часи панування сьомого імператора із династії Західна Хань – Сяоу-хуанді. Володар правив 54 роки, з 156 до н.е. по 87. Вважається, що він був так сильно розгніваний спробою садівників посадити в південних землях дерева личі, які вважалися культурою Північного Китаю, що наказав стратити підданих.

Європейські країни дізналися про існування екзотичних ласощів у ХVІІ столітті. Його згадав «Історії великої Китайської імперії» іспанець Хуан Гонсалес де Мендоза. Дослідник зауважив, що плоди нагадують усім знайому сливу, але при цьому не викликають розладу шлунка. Він запевнив читачів, що їсти личі можна у необмеженій кількості. Ми не рекомендуємо дотримуватися цієї поради.

Збалансоване харчування вітає введення фруктів до раціону, але в обмеженій кількості. Навіть найкорисніший продукт може завдати шкоди організму, якщо не знати заходів. Якщо ви хочете харчуватися правильно, смачно і при цьому позбавлятися зайвої ваги, звертайтеся до «Клініку схуднення Олени Морозової». На консультації наш спеціаліст допоможе вам скласти меню на кожен день та розповість про загальні принципи здорового харчування.

В наш час личі ви зустрінете не тільки на території Азії, але і на американському континенті, в деяких частинах Африки та Австралії, в Камбоджі та В’єтнамі. Ці рослини можуть досягати 30 м. Середня висота – 15 м. Вони належать до вічнозелених. Ви дізнаєтеся їх по розлогій кроні і складному витягнутому листі з загостреним кінцем. Вони звисають униз, як у верби. Яскравий колір плодів привертає увагу. Червоно-рожеві грона китайської сливи виділяють на тлі блискучого темно-зеленого листя.

Таїланд – найпопулярніше місце, де туристи з України можуть скуштувати личі, нещодавно зняті з гілки. Довгий час тут не було своїх дерев, і фрукти сюди везли з Китаю. Вони були дорогими. Більшість місцевих жителів та деякі туристи не могли дозволити собі улюблений продукт. У ХХI столітті тайці культивують рослину самі. Ферми розташовуються північ від країни.

Сезон збору ягід у Таїланді триває місяць: він починається наприкінці квітня та закінчується на початку червня. У травні опади випадають регулярно, температура тримається в межах 26-30 градусів тепла. Погодні умови сприяють швидкому дозріванню фруктів.

Заставши дерево в період цвітіння, ви побачите жовтувато-білі пишні пензлики. Дрібні квіти без пелюсток збираються у пухнасті парасольки. Довжина одного суцвіття – 50-70 см. Більшість з них обсипається в кінці сезону, але з деяких виростуть невеликі круглі плоди з пухирцями. Вага найбільших екземплярів вбирається у 30 р, а діаметр – 3,5 див.

Це фрукт, але через невеликі розміри його часто називають ягодою. Він покритий бугристою «лускою», шорсткою на дотик. Під жорсткою шкіркою червоно-рожевого кольору ховається м’яка соковита м’якоть, що зовні нагадує желе. Якщо ви колись знімали шкірку з дуже стиглої ягоди зеленого винограду, то легко уявіть, як вона виглядає. Усередині м’якоті знаходиться велика блискуча коричнева кісточка. У розрізі личі нагадує око міфічного звіра, тому його й назвали «оком дракона».

Як вибрати личі і які корисні властивості мають свіжі китайські сливи.

Купуйте хороші плоди в Україні складно. Вони швидко псуються, тому, як і більшість екзотичних фруктів, їдуть до нас зеленими та зріють у дорозі. У них немає солодощів, властивих ягодам, які заспівали під південним сонцем. Ціна за 1 кг – 200 гривень за нинішнім курсом. У нас у 2-3 рази дорожче.

Стиглі личі темно-рожевого кольору. На їхній шкірці немає зелених плям. Вона тільки на вигляд здається твердою, насправді легко знімається. Вибираючи плоди, трохи натисніть на неї. Якщо шкірка відпружила, купуйте. Пром’ялася – відкладіть товар убік. Плоди, що зіпсувалися і підгнили, стають темно-коричневими і м’якими.

Простежте, щоб шкірка не була пошкоджена. На дотик фрукт має бути щільний і шорсткий. Не повинно бути м’ятих бочків та слизу. На східних базарах лічі продається гронами, часто на них можна побачити гілочки із зеленим листям. Якщо ви відпочиваєте в спекотних країнах і хочете побалувати своїх незвичайних ласощами, не відривайте ягоди з гілок. Тоді є шанс, що вони не згниють, і ви успішно довезете їх додому.

Під час транспортування потрібно зберігати продукт у прохолодному місці. Навколишня температура має бути вищою – 1 °C і нижче 7 °C. Підійде сумка-холодильник. За таких умов лічі ще місяць будуть придатні для харчування. При кімнатній температурі їжа зіпсується швидко: досить 2-3 дні, і плоди почнуть гнити. Визначити, що їх можна викинути, ви зможете оцінити колір і текстуру. Фрукт потемніє і стане м’яким.

У лічі багато різновидів. Якщо вам пропонують варіант, який не схожий на описаний вище, не поспішайте звинувачувати продавця. Вже в середині Середньовіччя людство знало 40 сортів цієї рослини. Найвідоміші, які ви можете зустріти на ринку в Таїланді:

  • Імператорські. Великі та дуже солодкі фрукти овальної форми. Їхній колір ближче до бурого червоного, а не до рожевого.
  • Хонг Хуань. Довгі рожево-руді плоди з білою м’якоттю, яскравим кисло-солодким смаком і блискучою коричневою кісточкою середніх розмірів. Можливо жовтий бочок. Гілки з ласощами пов’язують у невеликі віники. У такому вигляді продають. Ціна одного пучка – від 170 гривень. У сезон – 120–150.
  • Про Хіа. За формою та кольором вони нагадують серця. Яскраво-червона шкірка та солодка серцевина.
  • Гім Ченг. Круглі ягідки з маленькою кісточкою та білою м’якоттю.
  • Чакапат. Схожий на нашу сливу, але тільки рожеву та шорстку. Вміст – жовтувато-прозорий. Кісточка велика, довгастої форми.

Найчастіше личі їдять сирим. М’якуш легко відокремлюється від шкірки. Плід очищають руками, але ви можете використовувати ніж:

  1. Візьміть обробну дошку.
  2. Зробіть акуратний круговий розріз біля основи. У вас повинен вийти капелюшок. Зніміть її, трохи натиснувши посередині.
  3. М’якуш вислизне зі шкірки.

Інші частини неїстівні, але їх можна використовувати в косметичних цілях. Шкірка і кісточки личі мають корисні властивості: з них роблять ефірні олії, які додають у засоби догляду за шкірою обличчя та волоссям.

З ягід можна варити варення. У Китаї з них роблять алкогольні та безалкогольні напої. У Таїланді подають із морозивом та використовують для приготування Пананг Каррі. Із фрукта виходить пікантний соус, який добре підходить до риби. Ще з нього можна робити желе, варити компот, додавати у випічку та десерти. За відгуками любителів, найкраще личі поєднується зі свіжою полуницею.

Дізнайтесь докладніше про наші програми зниження ваги:

На смак продукт схожий на виноград. Він може бути дуже солодким, але найчастіше, описуючи відчуття з’їденого, люди говорять про приємну кислинку. Гурмани кажуть, що загальне враження схоже на те, що виникає, коли п’єш ягідний коктейль або фруктовий чай. У м’якоті ніжний запах. Він нагадує квітковий парфум. Це відштовхує деяких людей, оскільки аромат видається штучним.

Екзотичний фрукт лічі: корисні властивості плода, протипоказання для чоловіків та жінок

Фрукт може викликати алергічну реакцію, тому пробуючи китайську сливу вперше, не варто з’їдати кілограм. Якщо ви не страждаєте на діабет або подагру, то регулярне вживання ягоди принесе організму тільки користь. Продукт багатий на вітаміни і корисні мікроелементи. У ньому міститься: Кальцій. Магній. фосфор. Калій. Вітамін B6. Вітамін С. Ніацін. Залізо. Відсоток кожного мікроелемента у 100 г продукту варіює в межах 3-5% від добової норми. Ягода багата на вітамін С. Якщо з’їсти 3-4 штуки, організм буде забезпечений ним на цілий день.

Коментар дієтолога клініки схуднення Олени Морозової

У 100 г продукту міститься 50 ккал. Він на 90% складається із вуглеводів. Найменше в ньому жирів – всього 2%. Щоб спалити їх, вам потрібно здійснити 15-хвилинну пішу прогулянку або зайнятися домашніми справами. Це солодкий фрукт, тому краще їсти його до 16:00. Це хороший варіант перекушування – ви можете з’їсти личі між обідом та вечерею, щоб заглушити голод. Його потрібно їсти за 1,5-2 години після їжі, щоб уникнути бродіння та метеоризму. Також його можна додати у фруктовий салат та з’їсти на сніданок.

Рецепти низькокалорійних страв з личі від «Клініки схуднення Олени Морозової»

Молочна каша з ягодами

Калорійність на 100 г – 70 ккал.

Вам знадобиться 100 грамів вівсяних пластівців. Беріть ті, що потрібно варити. Продукт, який заварюють, насичує лише на 40 хвилин, тоді як порція традиційної каші не дасть відчути голоду 4-6 годин. Поставте на повільний вогонь молоко 1% жирності. Розрахуйте дозування самі, орієнтуючись на те, любите ви рідкіший варіант або віддаєте перевагу густому.

Варіть геркулес до готовності. Додайте 10 таблеток цукрозамінника, якщо любите солодку кашу. Потім покладіть у свою порцію ягоди полуниці та м’якоть личі, порізану кубиками. Перемішайте.

Зачекайте п’ять хвилин. Насолоджуйтесь смачним сніданком.

Десерт «Рожева мрія»

У 100 г готового продукту міститься 95 ккал.

Візьміть 300 грам стиглої полуниці та 100 грам м’якоті лічі. Подрібніть їх у блендері, але не до однорідного стану. Краще, якщо залишаться шматочки ягід. Змішайте 3 столові ложки 20% сметани з 300 грамами нежирного сиру.

З’єднайте фруктову та сирну масу. Додайте цукрозамінник до смаку. Викладіть десерт у креманки, прикрасьте цілими ягодами.

Можна посипати готовий продукт тертим шоколадом. Достатньо 1 часточки. У ній 20 ккал. Додайте це значення до загальної калорійності блюда.

Торт «Прекрасна Марія»

У шматочку вагою 100 гр – 125 ккал.

Візьміть 25 г желатину та залийте його 250 г холодної води у тарі, яку згодом можна буде поставити на плиту. Залиште його на 40 хвилин і займіться тестом.

Для приготування бісквіту візьміть 1 яйце та відокремити жовток від білка. Збивайте жовток зі 100 г цукру окремо, а білок з однією столовою ложкою цукру, поки він не перетвориться на пишну піну. Якщо ви використовуєте цукрозамінник, розчиніть 10-15 таблеток у ½ склянки теплої води та збийте з жовтками. З’єднайте суміші. Щоб білкова піна не опустилася, перемішуйте, рухаючи ложкою в один бік: за годинниковою або проти годинникової стрілки. Всипте 25 г картопляного крохмалю, продовжуючи помішувати цукрово-яєчну масу.

ягода личі властивості

Змастіть дно форми 10 г вершкового масла|мастила|. Стінки не чіпайте, інакше бісквіт опуститься. Вам потрібен лист з антипригарним покриттям. Викладіть тісто і поставте його в духовку на 25 хвилин. Коли вказаний час мине, вимкніть вогонь, але залиште ємність усередині ще на 5 хвилин.

Набряклий желатин поставте на повільний вогонь. Прогрійте, але не доводьте до кипіння. Розчиніть гарячу желатинову суміш 250 г пастеризованого молока 2,5 жирності. Залийте рідиною, що вийшла, 300 грам нежирного сиру і добре перемішайте, можна міксером. Викладіть на бісквіт ¼ частина маси, що вийшла. Зверху покладіть 250 гр полуниці та 2-3 порізаних пластинками лічі. Залиште основу у холодильнику на 10 хвилин.

Перевірте, чи застигла вона, після чого викладіть сирну суміш, що залишилася. Зверху прикрасьте торт червоної чи чорної смородини. Вам знадобиться приблизно 100 г ягід. Поставте блюдо в холодильник. Коли воно остаточно застигне, можна спробувати.

Якщо ви хочете худнути смачно та швидко, зверніться до фахівців «Клініки схуднення Олени Морозової». Ви отримаєте рекомендації щодо правильного харчування та зрозумієте, що позбутися зайвої ваги можна без серйозних фізичних навантажень та жорстких дієт. Ми працюємо понад 20 років, і допомогли багатьом людям знайти струнку фігуру та впевненість у собі.

Лічі – назва для нас незвична і навіть дивовижна, і тому, хто чує її вперше, не спаде на думку відразу уявляти собі тропічний фрукт. А фрукт цей, як і багато хто, невідомі нам раніше плоди, не тільки смачний, а й корисний для здоров’я.

Що таке личі

Що ж таке личі? Так називають дерево із сімейства сапіндових: сімейство це дуже велике – у ньому близько 150 пологів, а видів набагато більше – цілих 2000. Переважна більшість цих видів росте тільки в тропіках: в Америці, Азії, Африці, а ось в Австралії їх не так багато .

Можливо, так і є: у Стародавньому Китаї лічі дійсно вживали – згадки про це зустрічаються в документах, що датуються ще II століттям до н.е. Потім фрукт потрапив у сусідні країни, і там його теж гідно оцінили – стали вирощувати по всій Південно-Східній Азії, а потім і на інших континентах.

У Європу личі потрапив набагато пізніше – тільки в XVII столітті. Вперше європейці змогли прочитати його докладний опис у книзі Гонсалеса де Мендоза, іспанського письменника, який цікавився історією Китаю. Він писав, що личі схожі на сливи, і їсти їх можна скільки завгодно – тяжкості в шлунку не буде. Тому одна з назв лічі – китайська злива, і вирощують ці плоди сьогодні у багатьох країнах – навіть у південних штатах США.

Плоди личі невеликі, яйцеподібні чи овальні, до 3,5 см у діаметрі, а важать – найбільше – близько 20 грамів. Шкірка плодів щільна, пухирчаста і горбиста, насиченого червоного кольору, і від м’якоті відокремлюється досить легко. М’якуш у плодах лічі дуже цікава – желеподібна, з білим або кремовим відтінком, а всередині неї є велике насіння коричневого кольору. Смак у цієї м’якоті дуже приємний і освіжаючий – кисло-солодкий, і аромат йому не поступається його хочеться вдихати ще і ще.

Склад та корисні властивості фрукту

Китайці часто називають личі «очем дракона»: біла м’якоть, темне насіння. Лічі відрізняється дуже багатим вітамінним складом та безліччю корисних властивостей. У ньому багато корисної чистої води, досить багато складних вуглеводів, є білки, трохи жиру та харчові волокна. Кількість цукру в плодах лічі залежить від того, в якому районі виросли плоди, а також від їхнього сорту: його може бути близько 6-14%.

Вітаміни – С, Е, Н, До, групи В; мінерали – калій, кальцій, магній, натрій, сірка, хлор, фосфор, залізо, йод, марганець, мідь, цинк, фтор. Калорій у лічі небагато, але більше, ніж інших подібних плодах – близько 76 ккал у 100 грамах. Вітаміну С в лічі набагато більше, ніж інших вітамінів, а з мінералів на першому місці калій – тому плід личі дуже корисний сердечникам.

Китайці завжди вважали, що його вживання допомагає серцю, і сьогодні в Китаї його вживають для профілактики серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, а також зниження рівня «шкідливого» холестерину в організмі.

Лічі надає тонізуючу дію на організм, а ще його в країнах Сходу вважають сильним афродизіаком – індуси навіть кажуть, що лічі – це плід кохання. Він вгамовує спрагу, позбавляє від запорів, приводить у норму роботу шлунка та кишечника, допомагає схуднути. Вживання лічі рекомендується при анемії, хворобах печінки та підшлункової залози, гастритах, виразковій хворобі та діабеті.

У поєднанні з лимонником та іншими цілющими травами лічі застосовується в Китаї для лікування раку. Шкірка лічі теж використовується: відвар з неї допомагає запобігти накопиченню рідини в тканинах та підвищує тонус організму.

Фрукт лічі в медицині

Східна медицина особливо часто використовує лічі для лікування захворювань нирок, печінки та легень – ці органи у східних фахівців вважаються основними.

Роботу нирок та печінки лічі покращує, а на роботу легень надає благотворну дію: цей фрукт рекомендують їсти при бронхіті, астмі та туберкульозі. При діабеті достатньо з’їдати 10 плодів на день, щоб привести до норми рівень цукру в крові.

Багато країн Південно-Східної Азії добре заробляють, вирощуючи та продаючи лічі. Наприклад, у Таїланді частка експорту цього фрукта становить досить велику частину серед решти: площі, на яких росте лічі, постійно збільшуються – вирощувати личі вигідно, тому що він досить довго зберігається, і його можна вільно транспортувати в інші країни.

Відчути справжній смак личі можна, лише спробувавши свіжий плід, але й у сушеному, морозивому і навіть консервованому вигляді ці фрукти зберігають багато корисних властивостей. Морозиві личі можна зберігати більше місяця, і при цьому вони не втратять своїх смакових та цілющих якостей.

У В’єтнамі теж вирощують лічі – у північних районах, і також експортують до багатьох країн світу, у тому числі і до України.

Коли ви купуєте лічі в магазині, звертайте увагу на колір шкірки плодів: темна шкірка означає, що цей плід зняли з гілки дуже давно, і він несмачний, та й користі в ньому мало. У свіжого плоду шкірка червона, м’яка, але не надто і не має жодних пошкоджень.

Як личі

Вживати личі дуже легко: плід треба вимити, зняти шкірку, а м’якоть покласти на тарілку. Нам плоди лічі можуть чимось нагадати вишні – насіння з них витягують, як кісточки. Можна додавати очищені плоди личі в шампанське – воно перетвориться на дивовижний напій.

Лічі додають у десерти та соуси, морозиво та напої, роблять із нього начинку для пирогів, а заповзятливі китайці навчилися робити з нього вино. Добре поєднується личі з рибою, куркою та навіть свининою; можна подавати личі з паштетами та смаженими стравами, а вже в салатах він гарний завжди.

Млинці з начинкою із фруктів

Можна готувати різні страви, але ми пропонуємо вам спробувати як десерт млинці з начинкою із фруктів. На перший погляд рецепт здається дещо екзотичним, але сьогодні неважко купити будь-які фрукти, тому варто спробувати – особливо сподобається дітям.

Борошна треба взяти небагато – всього 150 г, одне ціле яйце та один жовток, 300 мл кокосового молока, банан, папайю та манго – по 1 шт., маракуйя – 2 шт., та личі – 4 шт. Крім цього, буде потрібно сік лайма, 2 ст.л. рідкого меду, 3-4 листочки свіжої м’яти, 1 ст.л. цукрової пудри, щіпка солі та олія для смаження.

Борошно треба просіяти, додати яйця, а потім, поступово додаючи кокосове молоко та олію, замісити тісто. Накрити його та залишити на півгодини. Приготувати фруктову начинку: змішати в глибокій мисці очищені та нарізані банан та папайю, полити соком лайма, перемішати, додати нарізані плоди манго та маракуї, личі та мед. З|із| приготовленого тіста спекти 8-10 тонких млинців, начинку покласти в центр кожного, згорнути млинці конусом, укласти на тарілку, посипати цукровою пудрою і прикрасити м’ятою.

З личі можна також приготувати домашнє морозиво: воно нагадуватиме те, що приготоване промисловим способом, але буде набагато корисніше і безпечніше. 1 кг личі очищають, розрізають, виймають кісточки, змішують із соком 5-ти лимонів і ½ л соку ананаса. Заздалегідь готують желатин: замочують пластинку на 10 хвилин у холодній воді, віджимають, а потім розчиняють його разом із цукром (250 г) у частині лимонного соку, і теж додають до личі. Все добре розмішують і ставлять у морозилку у пластиковому контейнері. За кілька годин десерт готовий.

Чи є протипоказання до вживання фрукту личі?
Дивно, але їх практично немає: лічі можуть бути шкідливими тільки при індивідуальній непереносимості, але й зловживати ними теж не можна – у цьому випадку можуть виникнути алергічні реакції. Дітям ці приємні на смак плоди можна їсти потроху – не більше 100 г на день, інакше у них можуть з’явитися прищі на шкірі. У дорослих ж при непомірному вживанні лічі страждає слизова оболонка ротової порожнини.

Дивовижний фрукт під назвою “личі”, більше схожий на іграшку, маловідомий у нас в Україні. Більшість людей зовсім не знають про його існування. Історія походження цього фрукта корінням сягає глибокої давнини. Відомо, що перші згадки про рослину з’явилися ще до н.

За час існування як тільки його не називали: «око дракона», «райський виноград», «плід кохання», «китайська вишня». У України ягода не має такого попиту, а дарма. Плід личі – що таке та з чим його їдять? Сьогоднішня стаття буде присвячена цій плодовій і дуже корисній рослині.

Звідки родом?

Відразу скажемо, що це дуже високе тропічне дерево, що досягає 30 метрів заввишки. Його плоди мають яйцеподібну форму з пухирчастою шкіркою яскраво-червоного відтінку діаметром трохи більше 3,5 див. М’якуш ягоди дуже м’яка, желеподібної суміші кремового чи білого кольору, під нею ховається велике коричневе насіння. Смак приємний, що нагадує вишню – кисло-солодкий та освіжаючий.

Культивується ягода переважно на субтропічних континентах: у Південній Америці, Китаї, Південно-Східній Азії, Японії та Африці. Експортується по всьому світу. Реалізується досить прибутково, оскільки цінується не лише високими смаковими якостями, а й корисними властивостями. Завдяки тривалому зберіганню проблем із транспортуванням не виникає.

Як вирощувати?

За великого бажання ви можете виростити у себе вдома цю прекрасну рослину. Тільки пам’ятайте, що деревце дуже вимогливе до вологості, температури повітря та освітлення. Щоб рослина почала плодоносити, слід чітко дотримуватись усіх правил. Для вирощування можна скористатися насінням лічі, яке не повинно зберігатися більше двох діб.

Спочатку молоді сіянці дуже швидко ростуть, але після того, як саджанці досягнуть 20 см, спостерігається уповільнення зростання приблизно на кілька років. Поливають рослину в міру підсихання ґрунту, також потрібно регулярно здійснювати позакореневе підживлення. У період інтенсивного цвітіння необхідно уважно стежити за температурою повітря – вона не повинна опускатися нижче +15 о С. Бажано встановлювати горщик на західний бік.

Чим і калорійність

Слід зазначити те що, що ягода є дієтичним продуктом – на 100 р припадає лише 70 ккал. Тому її спокійно можна вживати всім, хто дотримується принципів правильного та низькокалорійного харчування. Відмінні риси заморського фрукта – багатий біохімічний склад і корисні властивості, що надають на організм лікувальний вплив.

У ягодах міститься цілий комплекс вітамінів групи B, E, C, H, K. Зокрема, в них є мікроелементи: калій, натрій, фтор, йод, марганець, селен, сірка та інші. Всі ці речовини необхідні для правильного функціонування нашого організму та життєдіяльності. Плід личі містить багато складних вуглеводів, води, харчових волокон, білків та мінімальну кількість жирів. Також у ньому присутній цукор від 6 до 14% – все залежить від регіону росту та сорту.

Головна перевага ягоди – вміст у складі нікотинової кислоти. Завдяки цілющим властивостям, її широко застосовують у кулінарії та народній медицині. А ви знаєте, як їдять личі? Вживати його можна як у свіжому, так і вареному вигляді. М’якуш часто використовується як начинка для приготування кондитерських виробів, але про це трохи пізніше.

Застосування з лікувальною метою

Жителі Піднебесної з глибокою повагою та любов’ю ставляться до личі. «Китайська злива», на їхню думку, здатна творити справжні чудеса та позбавляти серйозних недуг – перевірено практикою. При повсякденному поїданні можна знизити рівень холестерину, нормалізувати роботу серцево-судинної системи та відновити пам’ять.

Її рекомендують як афродизіак, тому що фрукт відмінно стимулює лібідо і підвищує потенцію. Крім цього, плоди мають легку проносну дію, тому їх показано їсти людям, які страждають на хронічні закрепи. А завдяки вмісту води ягоди відмінно вгамовують спрагу і позбавляють кишкових розладів.

Дієтологи радять вживати «китайську сливу» під час дієти, оскільки вона наповнить організм корисними вітамінами і не додасть ваги. Народні цілителі за допомогою відварів (із шкірки плодів) лікували гастрит, анемію, діабет, виразкову хворобу шлунка, підшлункову залозу та патологічні процеси у нирках. Також відвари та настої використовували як сечогінний та тонізуючий засіб.

У Китаї, наприклад, змішували м’якоть фрукта з лимонником, лікарськими травами і застосовували суміш у терапевтичних цілях при злоякісних утвореннях. У східних країнах його використовували при хворобі печінки, нирок, легень, туберкульозі, астмі та бронхіті. Цілющі властивості зберігаються навіть у сушеному та консервованому стані. Тому питання про те, як їдять личі, виникнути не повинно. Багато лікарів рекомендують його включати до меню маленьких дітей.

Шкода фрукта

Надмірне поїдання може спричинити алергію. Оптимальне щоденне дозування не повинно перевищувати ста грамів. Плоди не рекомендується з’їдати одночасно з іншими фруктами, оскільки це спровокує газоутворення та здуття живота. За твердженням китайських цілителів, лічі посилює «внутрішній вогонь», тобто при переїданні в людини може спостерігатися нудота, неприємні відчуття у горлі, підвищення температури та мігрень. Для відновлення життєвої енергії рекомендується на пару днів виключити ягоди з раціону та їсти страви лише у холодному стані. А тепер розповімо про те, як їдять личі.

Застосування у кулінарії

Екзотичні плоди гармонійно поєднуються з будь-якими сортами м’яса та рибними делікатесами, також їх подають зі свіжими салатами та паштетами. Як начинка для млинців, пиріжків і пирогів використовується м’якуш – ось як їдять личі в Китаї. Крім того, їх додають в солодкі десерти, морозиво і навіть (вино і шампанське). Опишемо кілька смачних та корисних рецептів.

Вишуканий кекс з додаванням личі

До складу страви входять ягоди лічі у кількості трьохсот грамів. Для приготування кремової маси знадобиться: вершкове масло (сто грам), два яйця, один лимон та цукор за смаком. Також буде потрібно ванілін.

Готуємо крем: із лимона видавити сік, а шкірку натерти на тертці. В окремій мисці збити в пишну піну яйця з|із| цукровим піском і вершковим маслом. Змішати із цедрою та соком лимона. Суміш варити на водяній бані, не перестаючи перемішувати доти, доки консистенція не стане густою і однорідною. У невеликі формочки викласти очищені та нарізані личі. Залити їх кремовою масою. Відправляємо до духової шафи максимум на 15 хвилин при 180 про С.

Щербет з лаймом та лічі

Компоненти: кілограм тропічних ягід, півлітра ананасового соку, чотири лайми, пластинка желатину та склянка цукру.

Приблизно на десять хвилин замочити желатин у холодній воді. За цей час очищаємо фрукти, виймаємо з них насіння та нарізаємо невеликими кубиками. Підігріваємо сік лайма, додаємо туди цукор з желатином та ананасовий сік. Розливаємо формами і поміщаємо в морозильну камеру на годину. Освіжаючий, легкий та дуже смачний десерт готовий.

Ми вам розповіли, як є личі. Фрукт додає будь-якій страві приємну кислинку і певну пікантність.

Як правильно вибрати плід?

Сезон дозрівання ягід починається в липні-серпні, тим часом їх можна сміливо купувати. Хоча не лише влітку їх виставляють на продаж – на прилавках магазинів вони лежать цілий рік. Щоб необережно не купити зіпсований товар, вам необхідно навчитися його вибирати. Уважно оглядайте шкірку фрукта, її колір та структуру. Свіжий продукт повинен бути без вад, вм’ятин та пошкоджень, яскраво-червоного кольору.

Темна шкірка говорить про залежність продукту. Місце біля черешка біля свіжої ягоди не має білих плям та плісняви. Перед покупкою потрясіть плід: гнилий фрукт не видає звуків. Звертайте увагу на аромат: у перезрілого личі терпкий солодкуватий запах, у свіжого – аромат троянди. У міжсезоння рекомендуємо купувати консервовані ягоди.

Як зберегти?

Фрукти рекомендується утримувати в холодильнику, тому вони збережуться протягом тижня. А найкраще їх заморозити, попередньо очистивши. Для збільшення терміну придатності можна висушити ягоди, а потім варити компоти та додавати до борошняних виробів.

Тепер, дорогі читачі, ви знаєте, з чим їдять личі, що таке ці ягоди і де ростуть. Корисність заморських плодів – велика істина і стара аксіома, що не вимагає підтверджень. Вони здатні нормалізувати обмінні процеси, покращити загальний стан здоров’я та впоратися з різними патологіями.