Спиртне

Де зберігати вино вдома

Купуючи партію напою, необхідно пам’ятати про те, що господар має створити особливі умови для його утримання.

Зберігання вина залежить від таких умов, як:

  • освітлення;
  • вологість повітря;
  • Температура.

Тривале зберігання можливе лише за умови дотримання всіх параметрів, що визначають термін придатності. Кількість цукру, рівень кислотності впливають на активізацію мікроорганізмів, які погіршують чи покращують смак. Зберігати напої можна від 12-24 місяців до 100 років (Бордо).

Купуючи наливку, покупець вивчає термін придатності Кагору або Аліготі, ґрунтуючись на стабільності їх органолептичних властивостей.

Які вимоги до освітлення

Якщо нектар зберігають довго, необхідно забезпечити правильне освітлення у приміщенні, де знаходяться пляшки.

Не слід залишати товар у яскраво освітленій кімнаті чи підвалі, тому що в цьому випадку активізуються хімічні процеси. Напій, що довго перебуває під прямим сонячним промінням, стає несмачним або набуває тухлого запаху. У домашніх умовах необхідно оберігати тару з пляшками від прямого впливу сонячних променів.

Можна накрити ящики щільною тканиною або помістити ємності в шафу з дверцятами, що щільно закриваються. Дорогий колекційний продукт псується під впливом неонових світильників. Відбуваються несприятливі хімічні реакції: окис сірки перетворюється на сірководень. Деякі сорти необхідно зберігати у світлонепроникній упаковці. Яскраве сонце згубно діє на Рислінг, Аліготі, ігристі наливки.

Наскільки важлива вологість повітря

Мікроклімат приміщення не повинен допускати замерзання напою, тому вологість повітря знаходиться у проміжку 60-80%. Якщо вона перевищує 85%, стирається напис на етикетах, пробки покриваються гнильним нальотом, погіршуються смакові якості.

При вологості менше 50% відбувається деформація пробки, рідина та спирт випаровуються, погіршується якість напою. Щоб правильно зберігати вино навіть за оптимальної вологості, необхідно розташувати тару в горизонтальному положенні, а не ставити її вертикально.

Слід регулярно провітрювати приміщення протягом 1-2 годин, щоб запобігти зараженню продукту пліснявими спорами.

Оптимальний рівень вогкості оберігає напій від окислення та появи солодкого присмаку.

Можна купити для будинку винну шафу Liebherr, яка підтримує 50% вологість, залишаючи пробки сухими та цілими, тому що має спеціальні системи, призначені для керування повітряними потоками та охолодженням.

Температура зберігання вина

Домашнє кріплене вино містить цілий букет смакових відчуттів, щоб не зіпсувати його якість, необхідно дотримуватись температури зберігання. Неправильний вміст скляних пляшок за високої температури сприяє розвитку окислювальних процесів, напій швидко псується.

Ігриста наливка зберігається за температури +7…+9°С. Продукт, виготовлений із білих сортів винограду, необхідно тримати в приміщенні при +10…+12°С. Якщо червоне міститься у льоху, температура для зберігання вина має бути +11°С.

Зберігати вино в пляшках будинку можна, але не слід допускати різкої зміни теплового режиму, оскільки порушується термін витримки червоного, швидше проходить процес його дозрівання. Господар будує льох з північного боку будинку, в цьому випадку вдається підтримувати стабільну температуру цілий рік і захистити товар від псування.

Якщо винороб дотримується правильної температури в льоху, він зможе швидко подати Кагор або Ігристе на стіл. Білі сорти винограду, що йдуть на приготування столового напою, надають йому приємного смаку, якщо температура його вживання не перевищує +9…+12°С. Червоне краще пити нагрітим до +15…+17°С. Домашні винороби використовують температуру зберігання пляшок +12°С.

Де зберігати вино у квартирі та приватному будинку

Зберігати домашнє вино у власній квартирі важко.

Божественний напій не переносить:

  • яскраве світло;
  • вібрацію;
  • неприємні запахи;
  • різкі коливання температури.

Краще не тримати вино у скляних банках, воно швидко втрачає свої смакові якості, перетворюючись на оцет. Іноді пляшки поміщають у бар, але це не найвдаліший спосіб, тому що губляться вишукані смакові якості товару.

Зберігати вино в домашніх умовах необхідно подалі від продуктів, що сильно пахнуть — ковбаси, сиру. У винній шафі пляшку необхідно щільно закрити пробкою та загорнути у щільну тканину. Температура в барі повинна становити +24 ° С, але можна трохи знизити її, якщо продукт збираються зберігати довго.

Зберігати яблучне вино в домашніх умовах можна у скляних пляшках. Необхідно закупорити їх парафіном чи дерев’яною пробкою. Не можна зберігати напій, перелитий у графин зі скла.

Часто домашні напої піддають пастеризації. Пляшки зберігають у підвалі, де температура вбирається у +15°С.

Чи можна зберігати вино у холодильнику

Не слід залишати напій у холодильному агрегаті з наступних причин:

  • температура відповідає параметрам, щоб зберігати вино;
  • багато продуктів можуть зіпсувати смак продукту;
  • ємність неможливо залишити у горизонтальному положенні;
  • є вібрація, що погіршує склад наливки;
  • постійно відкриваються дверцята, що сприяє коливанням температури.

У холодильнику зберігати вино в пляшках будинку можна лише в тому випадку, якщо воно відкорковане і через 7 днів буде використано.

У банках, закритих пластиковими кришками, напій зберігати не рекомендується, оскільки зіпсується його смак. Винороби закупорюють тару скляними кришками, що мають спеціальний ущільнювач.

Термін зберігання становить у разі 1 рік. Зберігати вино в пластикових пляшках не рекомендується, тому що вміст набуває смаку пластмаси. Наслідки впливу на організм кріпленого напою та пластику можуть бути сумними.

Як зберігати відкрите вино

Червоне має багато сортів і завжди затребуване. Якщо у господаря залишилася відкрита пляшка, він стикається із проблемою, як зберігати червоне вино. Необхідно помістити пляшку у погріб із низькою температурою або холодильник. Термін зберігання визначається сортом напою, наприклад, для вина сухого та напівсухого сортів достатньо 2-3 днів.

Ігристий напій непридатний для вживання через 24 години. Довше зберігається кріплене – 7 днів. Якщо пляшка стояла в гарячій кімнаті більше 3 годин, її вміст зіпсувався, і людина може отруїтися напоєм.

Винний підвал далеко не єдине місце, де можна зберігати вино. Відповідні умови легко створити навіть у звичайній квартирі. Для цього достатньо контролювати п’ять важливих параметрів.

1. Температурний режим. Оптимальна температура зберігання вина – 10-15 °С. Дотримання цього правила як зберігає якість напою, а й дозволяє швидко підготувати його до подачі на стіл. Білі вина подаються за 9-12°C, червоні – за 15-17°С.

Висока температура сприяє швидкому старінню вина, воно втрачає свіжість і тонкість смаку. При сильному охолодженні напій перестає дозрівати, його органолептичні властивості погіршуються назавжди.

Вино слід убезпечити від різких температурних перепадів, що псують корок. Інакше до пляшки потраплятиме кисень, викликаючи окислення. Найуразливішими є шампанські, рожеві та білі вина, стабільність їхнього температурного режиму обов’язкова.

2. Вологість. У приміщенні повинна дотримуватися постійна вологість 60-80%, що перешкоджає висиханню пробки та утворенню плісняви.

3. Висвітлення. Вино потрібно зберігати у темному місці, оскільки яскраве світло сприяє його швидкому старінню. Особливо небезпечні прямі сонячні промені, що швидко псують смак напою. Для зберігання шампанського найкраще підходять далекі куточки, куди проникає мінімум світла.

4. Горизонтальне становище. Вина з традиційною корковою пробкою зберігають тільки в горизонтальному положенні, щоб напій стикався з пробкою та перешкоджав її висиханню. Положення пляшок з гвинтовими та силіконовими пробками не має важливого значення.

5. Повний спокій. Одна з найважливіших умов. Вино не повинно піддаватися дії вібрації, для цього пляшки надійно фіксують.

Відкрите вино може зберігатись у холодильнику до 3-х днів (шампанське – 1 день) за умови, що пляшка буде щільно закрита пробкою. Але якість напою почне погіршуватися вже за кілька годин. Винятком є ​​кріплені та десертні вина (Херес, Портвейн, Мадера, Сотерн). Завдяки високому вмісту цукру та спирту, їх можна зберігати відкритими 5-7 днів.

П’ять правил зберігання вина у квартирі

Винний підвал не єдине місце, де можна зберігати вино. Навіть для зберігання вина в домашніх умовах можна легко створити відповідні умови. Для цього достатньо врахувати 5 важливих параметрів:

  1. Висвітлення. Так як яскраве світло сприяє швидкому старінню вина, його необхідно зберігати лише у темному місці. Велику небезпеку становлять саме прямі сонячні промені. Вони дуже швидко псують смак та якість продукту. Найдальші куточки, куди проникає мінімум світла, найкраще підходять для зберігання шампанського.
  2. Температурний режим. Дотримання правила температурного режиму допоможе зберегти якість напою, а й дозволить швидко підготувати його до подачі. Оптимальна температура зберігання – 10-15 градусів. При подачі на стіл необхідно витримувати температуру для білих вин 9-12 градусів, а для червоних – 15-17 градусів.
  3. Вологість у приміщенні має дотримуватися постійно. 60-80% вологості перешкоджають висиханню пробки та утворенню плісняви.
  4. Положення пляшок з гвинтовими та силіконовими пробками не має жодного принципового значення. А ось традиційна коркова пробка обов’язково має стикатися з напоєм. Тому такі вина зберігають лише у горизонтальному положенні.
  5. Одна з важливих умов – повний спокій. Найкраще пляшки надійно зафіксувати для того, щоб уникнути зайвих рухів та вібрацій.

Для тих, хто планує зберігати велику кількість продукту, найкраще підійде встановлення спеціалізованої шафи. Однак таке задоволення коштує недешево, і в масштабах стандартних квартир не завжди це можна собі дозволити. Винна шафа не має нічого спільного з холодильною камерою. Він не тільки постійно підтримує необхідну температуру, але й має функції повного клімат-контролю. У такій шафі пляшки будуть у повному спокої, темряві та певній вологості.

Умови квартири не зовсім підходять для бродіння та дозрівання напою. А ось зберігання кількох літрів можна собі дозволити, достатньо перелити їх у потрібну тару. Зберегти напій можна у темній коморі, звичайному барі чи холодильнику. Також чудово підійде холодна комора під кухонним підвіконням, яка зустрічається у будинках старого планування.

На запитання, чи можна зберігати вино у пластикових пляшках, є однозначна відповідь – від зберігання у пластикових пляшках потрібно відмовитись раз і назавжди. Як відомо, будь-яка рідина сильно змінює свій смак та запах від цього матеріалу. Пластикову пляшку можна використовувати в крайньому випадку для швидкого перевезення.

Температура зберігання вина у пляшках

Першим питанням, яке потрібно вирішити перед покупкою гарного вина на користь або збирання колекції, це зберігання ємностей. Ви повинні знати, як правильно зберігати вино у пляшках, щоб і через 5-10 років можна було насолодитися чудовим смаком ароматного напою.

У приміщенні, де будуть пляшки, має бути постійна та оптимальна температура. За добу вона не повинна коливатися більше, ніж на півтора градуси, на рік загальне коливання температури допустиме на 2,7 градуса.

Середньою ідеальною температурою для різноманітних видів алкоголю вважається 12,2 градуси. Це ідеальна температура зберігання червоного вина в пляшках, а також десертного, хоча якщо у вас стоїть тільки останнє, то збільште її на два градуси.

Не дотримання температурних умов, а також її різкі перепади псують алкоголь. Наприклад, якщо ви зберігаєте напій у дуже спекотному місці (більше 25 градусів), то він швидко старіє, а ось у холодному приміщенні губляться його смакові якості, оскільки вино перестає дозрівати.

Слід зазначити, що у разі не дуже тривалого зберігання вина допускається підвищення температури до 16-17 градусів. Дозрівання алкоголю йтиме дещо швидше, але смак не загубиться. Однак і букет напій не розкриє (це вже для знавців), оскільки тільки за правильного температурного режиму вино згодом розкриває свій смак.

Як продовжити строк зберігання

Насамперед відкритому вину потрібен холод. За низьких температур окислення уповільнюється. Тільки не забудьте перед вживанням червоне вино вийняти заздалегідь для обігріву до кімнатної температури – інакше воно не розкриє весь свій букет.

Ненадовго, але все ж таки продовжити термін вина допоможуть спеціальні вакуумні пробки або додавання газу спеціальним пристроєм.

Можна перелити залишки напою в менший посуд, з щільно закритою кришкою. Вино має заповнювати тару аж до верху, щоб не залишалося місця повітрю.

Що ж робити, якщо не вдалося допити напій, а виливати шкода? Зрозуміло – хороші вина – дороге задоволення. Використовуйте їх у кулінарії. Окислене вино – найкращий маринад для м’яса, і не лише. Думаєте, що прославило італійську та французьку кухні? Правильно – застосування в рецептурі вина та винного оцту.

Зберігання вина на виноробних підприємствах

Збереження та транспортування вина ще в 1936 році почало регламентуватися нормативними документами ДКСМ, які називаються ГОСТами. В даний час діють чотири «винні» акти Міждержавної ради зі стандартизації, з яких ГОСТ Р 52523-2006 встановлює чинні правила заощадження та перевезення.

Відповідно до ГОСТами та завдяки накопиченому століттями досвіду винороби, що виробляють напої у промислових обсягах, зберігають вино у підвальних приміщеннях, де при температурі від 12,8 до 14° С та відносній вологості до 80 % дозрівають дорогоцінні запаси.

Винні погреби світових брендів, що заслужили визнання, знаходяться глибоко під землею. Наприклад, кримські масандрівські – на глибині 50 метрів, каліфорнійські Robert Mondavi – до 57, а Криківські підвали у Кишиневі досягають 60 метрів. Температура у кожному їх десятиліттями тримається на позначці 13 °З, а коливання становлять трохи більше 0,5°.

Важливо знати, що зниження температури уповільнює гідроліз і дозрівання напоїв, та її підвищення провокує небажані під час дозрівання процеси бродіння. . Приміщення, безпосередньо в яких зберігаються бочки або пляшки з вином, для забезпечення постійної вологості повинні бути забезпечені примусовою або природною вентиляцією, проте протяги неприпустимі

Приміщення, безпосередньо в яких зберігаються бочки або пляшки з вином, для забезпечення постійної вологості повинні бути забезпечені примусовою або природною вентиляцією, проте протяги неприпустимі.

Велике значення має якість світла, адже його ультрафіолетові складові активізують процеси окислення, які можуть завдати непоправної шкоди не лише кольору, а й смаку вина. Саме тому в елітних підвалах найчастіше темно, а стельові світильники забезпечені тьмяними лампочками з жовтим світлом. В даний час часто використовуються малопотужні світлодіодні лампи, тому що вони виробляють найменше шкідливого для вина тепла.

Підвали ідеальні для зберігання вина не тільки з погляду сталості температурних та інших режимів, а й через тишу та відсутність вібрацій, адже регулярний механічний вплив та коливання, викликані шумовим резонансом, активізують хімічні реакції та негативно впливають на винний букет.

Після закінчення первинного та вторинного бродіння напій має дуже різкий смак, і для «вирівнювання» вино переливають у контейнери (чани) з нержавіючої сталі або у великі дубові бочки — так дозрівають молоді вина. До речі, дуже важливим фактором є якість бочок, але про це наступного разу.

Напої, призначені для більш тривалого зберігання та створення більш складного букета, певний час продовжують перебувати в бочках, а потім розливаються по пляшках темного скла, закупорюються пробками та заливаються сургучом.

Важливо: перед заповненням пляшки ретельно вимиваються настоєм деревної кори з гарячою водою і заповнюються вином настільки, щоб відстань між пробкою та рідиною становила не більше 1–2 см. Ідеальним сховищем пляшок вважаються дерев’яні (виготовляються з дубової або іншої деревини) стелажі, пляшки на яких зберігаються під кутом близько 15 °, що дозволяє пробці стикатися і з вином, і повітряною подушкою. Проте найчастіше пляшки до повного дозрівання перебувають у горизонтальному положенні.

Самі робимо

Чи можна зберігати домашнє вино? Відповідь однозначна: не тільки можна, а й потрібно! Дивно було довго робити вино, щоб потім спустошити всі запаси за тиждень. Але насамперед потрібно визначитися з тим, як зробити це саме вино. Найзвичайніше використовувати для цього виноград, хоча популярністю користується і вишня. Ягоди краще брати стиглі та цілі, без найменших пошкоджень, тому що в них можуть бути шкідники, які нехай і не зашкодять здоров’ю, але смак напою зіпсують значно. Другим обов’язковим інгредієнтом вина є цукор. Його знадобиться багато, але напій буде смачним і солодким. А також дуже хмільним, адже солодкі вина сильно блукають.

Для бродіння потрібен час. В ідеалі цей період вино має бути в щільно закритих бочках, але не завжди це реальний і доступний варіант. Виникає питання: чи можна зберігати домашнє вино у пластикових пляшках? Треба сказати, що пластик не найкращий варіант тари. При тривалому зберіганні він може пустити шкідливі речовини у напій та спричинити окислення.

Відкрите вино взагалі довго зберігати не рекомендується, але за такої потреби потрібно використовувати темну кімнату та низьку температуру. Ігристі вина видихаються приблизно за 4 години. Рожеві – втрачають смак ще швидше. Для них максимальний термін придатності – 3 дні. Такий самий термін зберігання у червоного вина. Молоді вина зберігаються довше – їхній смак та аромат тільки починає розкриватися на третю добу. можна вживати протягом тижня, не переживаючи за терміни. Щоправда, тримати їх краще у холодильнику, інакше вино може зіпсуватися і навіть спровокувати харчове отруєння.

Як зберігати домашнє молоде виноградне вино

Для кращої безпеки перед тим, як зберігати домашнє виноградне вино в пляшках, його можна пастеризувати, тобто нагріти на водяній бані. Пастеризувати вино можна двома способами.

У першому випадку наповнені вином пляшки ставлять у каструлю, на дно якої встановлені металеві або дерев’яні грати або укладено згорнутий у кілька шарів рушник. У каструлю наливають стільки води, щоб вона була на одному рівні з вином у пляшках. Шийки пляшок укупорюють пробками з вати. Воду в каструлі поступово нагрівають до 60-70 ° C і підтримують цю температуру протягом 15-20 хв. Після цього пляшки виймають, закупорюють підготовленими пробками та поміщають на зберігання.

Другий спосіб відрізняється тим, що пляшки спочатку щільно закупорюють, а потім занурюють у воду повністю. Воду в каструлі нагрівають до 72 °C і підтримують цю температуру протягом 25-30 хв. Після цього температуру поступово знижують до кімнатної. Остиглі пляшки з вином виймають, пробки заливають парафіном, воском або сургучем і ставлять пляшки на зберігання.

Пастеризоване вино можна зберігати тривалий час за температури 10–12 °C.

Перед тим як зберігати молоде вино, пляшки краще розташувати в горизонтальному положенні, щоб пробки з внутрішньої сторони постійно змочувалися вином. У вертикальному положенні пробки можуть пересихати і втрачати герметичність, що призводить до випаровування спирту та погіршення якості вина.

Для вина, що зберігається для витримки, важливо, щоб температура в приміщенні, де воно зберігається, була постійною. Для створення таких умов пляшки рекомендують опускати в яму, перекладаючи проміжки між ними соломою чи піском

Загалом виробництво домашнього вина – досить простий процес. Щоб отримати смачний напій, потрібно лише дотримуватись кількох важливих правил:

  • використовувати фрукти та ягоди тільки гарної якості, без ознак псування та пошкоджень;
  • оберігати плодово-ягідні соки та вина від впливу повітря та світла (кисень викликає втрату аромату, а сонячне світло змінює колір напою);
  • для обробки плодів та приготування соків не використовувати металевий посуд, особливо з вмістом цинку;
  • у процесі виробництва ретельно слідкувати за чистотою всіх інструментів, записувати дату приготування сусла, кількість соку, доданої води, цукру тощо.

Пляшки з вином укладають так, щоб корок був покритий вином. У пляшці залишають мінімальний обсяг повітря – так менше відбувається окиснення. Для того щоб зменшити висоту повітряного прошарку під час встановлення пробки, в окремих випадках використовують медичну голку. Занурений у вино пробка не розсихається і не дає повітрю проникнути до вина.

Як довго можна зберігати вино у бочках

Якщо ви за один раз робите запас вина всього на кілька тижнів, то ви можете зберігати його в будь-якому відповідному містечку, подалі від спеки та світла. Вино, яке повинно зберігатися протягом року або близько цього, чудово почуватиметься в будь-якому досить прохолодному темному місці – в окремій прохолодній кімнаті або буфеті, далеко від гарячих батарей і теплих стін. Про те, як довго можна зберігати вино, знавці постійно сперечаються. Вважається, що зберігати вино в діжках можна десятиліттями і навіть століттями, а в пляшках напій втрачає свої властивості за 5-10 років.

Але для тривалого зберігання вина, особливо тонких вин, – періоду, який може тривати від п’яти до двадцяти років і навіть довше, – необхідний хороший льох, де вино може дозрівати само по собі, не зазнаючи шкідливого впливу тепла, світла та тряски.

Ідеальний винний льох повинен мати низьку температуру, причому постійно бути достатньо вологим і добре провітрюватися. Такі умови природно існують у підземних льохах, але їх можна створити штучно за допомогою кондиціонерів та зволожувачів. У будь-якому випадку оптимальна температура коливається від 10 до 14 °C. Температура нижче цього рівня сповільнить дозрівання вина, але не завдасть жодної іншої шкоди; більш висока температура змусить вино дозрівати надто швидко, що завадить йому розвинути свої найкращі якості.

Температура має бути по можливості постійною: навіть у найкращих льохах вона змінюється в різні пори року, але різка зміна температури може пошкодити вино. Вологість оберігає пробки від усихання та від проникнення у вино такого обсягу повітря, від якого воно може окислитися. Погріб із земляною підлогою буде надто вологим. Кам’яну або бетонну підлогу треба посипати гравієм або піском і час від часу збризкувати водою. Хороша вентиляція та чисте повітря без запахів також дуже важливі, тому що сильні запахи або навіть сперте повітря можуть проникнути у пляшки крізь пробки та зіпсувати вино.

В основному пляшки з вином, призначені для тривалого зберігання, слід зберігати в горизонтальному положенні так, щоб пробки стикалися з вином, щоб вино дихало, а пробки не всихали. У спеціально збудованих льохах вина зберігають у бункерах або нішах, зазвичай зроблених з бетону. Причому в одному бункері знаходяться пляшки з вином однієї назви та одного року врожаю. Якщо ж у бункері знаходяться пляшки з вином двох і більше найменувань та різних років урожаю, їх розділяють дерев’яними дощечками, щоб легше було брати пляшку з верхніх рядів. На кожному бункері прикріплюють ярлик із зазначенням того, яке вино в ньому міститься. Окремі пляшки з різними винами зручніше зберігати на полицях так, щоб можна було взяти одну пляшку, не потривоживши інших.

У сирих льохах необхідні металеві полиці. Дерев’яні полиці, цілком придатні в домашніх приміщеннях, у вологому повітрі швидко занепадуть. Полиці слід кріпити до стін рівно та міцно, щоб бути впевненими у їхній стабільності. Від вологого повітря наклейки на пляшках легко псуються, тому має сенс зробити на пляшці незмивний напис, який зберігатиметься протягом тривалого часу. Кращою виноробною тарою вважаються дубові барильця, скляні балони та емальовані відра. Вживати мідний та залізний посуд для приготування вина не можна. Алюмінієвий посуд може бути використаний лише короткочасно.

Зберігання у бочках

Непоганим варіантом для вирішення проблеми, як зберегти домашнє вино, буде зберігання його в дубових

Зберігання вина у бочках

бочках. Для цього її потрібно правильно підготувати. За 10 днів до розливу вина діжку заливають водою, яку потрібно щодня міняти. Останнє промивання виробляють окропом із розчиненою в ньому кальцинованою содою (їдальня ложка на 10 л), ретельно полощуть.

Обов’язкова операція за такої підготовки – обкурювання бочки сірої зсередини. Це можна зробити за

допомоги спеціального пристосування, а можна використовувати наперсток на дротяному кріпленні. Сірка, покладена в нього (20 г) підпалюється, шийка бочки закривається, сірчаний дим, що утворився, забезпечить відмінне зберігання домашнього вина в підготовленій тарі.

Температура зберігання

Знаючи, за якої температури зберігати цей напій, можна значно продовжити його життя. Різкі коливання температури призводять до того, що воно стискується та збільшується в обсязі, що призводить до втоми вина. Висока температура прискорює процеси старіння, низька – негативно впливає його смак.

Оптимальна температура зберігання – 10-12⁰С, для десертного ці показники можуть бути на пару градусів більшими.

Умови зберігання

Якщо рік у рік урожай винограду стабільно високий, і постійно постає проблема, як зберігати вино в домашніх умовах, варто обзавестися винним льохом. Саме там можна створити оптимальні умови для збереження вина із сонячної ягоди та інших фруктів.

  • Природна вентиляція. Вино не терпить поряд із собою ніяких сторонніх запахів, бо швидко їх переймає.
  • Вологість. Вона не повинна бути меншою за 50%, щоб винний затор не пересихав.
  • Відсутність вібрації та переміщення вина з одного місця до іншого. Дозрівання не відбудеться належним чином, якщо ця умова не дотримується.

Винний льох

Якщо льоху немає, і проблему, як зберігати домашнє вино, вирішити не вдається, можна використати старовинний спосіб. Домашнє вино можна зберігати в землі, в ямі, виритій у підвалі або в льоху. Її глибина – до одного метра, пляшки укладаються у кілька рядів у горизонтальному положенні. Порожнечі між ними потрібно засипати піском чи землею. Термін зберігання домашнього вина, витриманого таким чином, може досягати кількох років.

Де зберігати цей напій, якщо немає ні льоху, ні підвалу? Знаючи, як зберігати вино в домашніх умовах, можна насолоджуватись його смаком досить довго. Для цього передбачені винні шафи-термостати, винні стійки, за допомогою яких можна створити необхідну температуру і вологість. Скільки зберігається домашнє вино, визначають умови для цього. Середній сік від року до 10 років, витримане вино завжди цінується більше, ніж молоде.

Вирішуючи проблему, як правильно зберігати домашнє вино, потрібно створити йому необхідну температуру, вологість, спокій, розливати у скляні пляшки з темного скла або дубові бочки.

Де мешкає вино

Усі виробники обладнують спеціальні винні льохи, оскільки, крім температури, вину необхідний спеціальний режим вологості. Якщо відбувається пересихання пробки, вона починає пропускати повітря, через це починається випаровування напою. Але й особливо зайва вологість чи запах вогкості також можуть зашкодити якості та смаку. Винний продукт вбирає запахи всього, що знаходиться поруч. Тому полиця для зберігання повинна бути облаштована таким способом, щоб до неї не доходило випаровування.

Живий напій має особливу чутливість до переміщень, струсів і коливань. Протягом усього періоду витримки він дозріває та змінює свої якості. Тому переміщувати закладені на зберігання пляшки потрібно якнайрідше. Небажаний рух може спровокувати прискорення хімічних процесів.

Як правило, з них навіть не стирають пил та павутину. Для того, щоб коркова пробка мала постійний контакт з напоєм, пляшки прийнято зберігати в горизонтальному положенні. Мокра пробка не дасть кисню проникнути у пляшку. Його потрапляння може призвести до окислення та перетворення вина на оцет. А також кірка дає можливість дихати, чого не можна сказати про пластикові пробки.

Умови зберігання вина

Один із головних фактор правильного зберігання вина – темрява. Хоча б тому, що вино живий напій і, дозріваючи, протягом усього періоду витримки змінює свої якості. Пряме сонячне проміння або надто яскраве світло денних ламп провокує прискорення процесів окислення. І якщо ягоди, з якої вино роблять, ультрафіолет життєво важливий і корисний, то готовому напою він йде тільки на шкоду.

Увага! Місце для зберігання вина має бути затемненим, але із природною циркуляцією повітря. . Як вологість впливає якість зберігання вина?

Як вологість впливає якість зберігання вина?

Вино не втратить свої поживні, цінні та гастрономічні властивості, якщо його зберігання проводити у підвалі чи холодильнику з вологістю 50-70%.

Підвищена вологість призведе до утворення цвілі на пробках, а знижена – до усихання натуральної пробки, що в свою чергу вплине на герметичність закупорки пляшки (проникне повітря та почнеться процес окислення вина).

Відстежувати рівень вологості та температуру у шафах або стелажах для зберігання вина легко за допомогою вбудованих гідрометрів та термометрів.

Холодильники вже мають вбудовані системи, здатні підтримувати не тільки задану температуру, а й рівень вологості.

Питання про зберігання вина, які ставлять на дегустаціях найчастіше:

Як зберігати вино?

Деякі алкогольні напої не мають сенсу зберігати довго. Так, молоде червоне або біле сухе вино, неосвітлене, якісне та неоцарапане фільтруючими елементами, не ховають у винних шафах і не колекціонують. Його просто п’ють. І якщо ви принесли додому пляшечку ароматного столового мускату, то не кладіть її на зберігання, а скористайтеся нагодою і запросіть друзів. Яскравість молодого вина швидко минає. Такий закон природи. Матеріал підготовлений для сайту www.world-wine.net

На фото пляшка «Шардоне» — ординарне сухе вино, яке розлили без багаторічної витримки, яке не прийнято довго зберігати.

Скільки можна зберігати десертні вина?

Перед тим, як відправляти десертне вино на зберігання, звертають увагу на дату. Вино дворічне і термін зберігання добігає кінця? Є ризик, що з пляшкою неправильно поводилися (зберігали, перевозили) і це суттєво погіршило якість напою. Більше тримати його у скляній тарі не можна. Воно буде стрімко деградувати, втрачати свою соковитість та фруктову свіжість, не набуваючи нічого натомість.

Температура зберігання десертного вина – 14-16 градусів

Як зберігати Мадеру?

Кріплене вино з впізнаваним карамельним смаком з димними нотками з часом стає вишуканішим. Вся справа в додаванні спирту, через який напій не прокисає, навіть якщо відкриту пляшку зберігають понад півроку. Більше того, зараз на ринку реалізують екземпляри, які мають витримку 50-100 років.

Це важливо! Справжню іспанську Мадеру не можна зберігати у вертикальному положенні, як решта вина. Вміст пляшки може постраждати через зіткнення з пробкою, яка псується швидше, ніж саме мадеризоване вино

Температура зберігання Мадери – 16 градусів.

У чому не можна зберігати вино?

Зберігання вина у пластиковій тарі не допустиме. Пластикові пляшки добре пропускають кисень. В результаті, запускаються окислювальні процеси, вино починає повторно тинятися і швидко псується.

Зберігання вина домашнього приготування допускається у скляних банках для консервації. За умови, що вони закатані будуть не металевими кришками, а скляними із силіконовим ущільнювачем. Безумовно, даний метод зберігання має суттєві недоліки, але якщо порівнювати його із зберіганням у пластикових ємностях, то виявляється, що у скляній тарі домашнє вино спокійно простоїть 3-7 місяців без ризику окислення.

Чи можна зберігати вино після того, як термін придатності минув?

Деякі вина мають потенціал з віком лише покращувати свої смакові органолептичні якості. Для дозрівання у пляшці їм не потрібний кисень.

Але, увага! Даний вислів не має жодного відношення до вин із супермаркету. Безкисневим способом витримки вина піддають лише Колекційні вина, виходячи з перспектив їх розвитку у пляшці з роками. Вина, куплені в магазині, як правило, «не видатні» і мають бути випиті у строки, вказані виробником на етикетці.

Де можна зберігати вино

  • температурного режиму
  • параметрів вологості
  • впливу на вино зовнішніх вібрацій
  • положення пляшки
  • освітленості приміщення
  • Погріб. Правильно обладнана ніша збереже знижені температури влітку, не допустить промерзання в зиму, забезпечить хорошу циркуляцію повітря та вологість. На захищених від вібрації стелажах колекція зберігається десятиліттями. Однак льох не можна захаращувати або перетворювати на овочесховище
  • Винний термостат. Підходить для міських поціновувачів «сонцедару» з міських квартир. Устаткування дозволяє регулювати мікроклімат під певний сорт вина. Вміщує 50-100 пляшок (залежно від обсягу тари)
  • Облаштування комори. Підсобку, що не опалюється, можна забезпечити стелажами і облагородити тематичним дизайном. Головна умова – підтримувати мікроклімат, що з регульованими кондиціонерами цілком можливо.

Де зберігати вино

Де краще – у підвальному приміщенні чи винній шафі з холодильною камерою?

Якщо ви живете за містом у котеджі або на дачі, то ідеальним місцем для зберігання стане льох, облицьований натуральним каменем. У ньому не повинно бути проблем із вентиляцією, вологістю та чистотою.

Якщо немає льоху-підвалу, відмінною заміною стане спеціалізована холодильна шафа.

Переваги винної шафи:

  • пляшки перебувають у статичному положенні;
  • скляні двері тоновані, щоб ультрафіолетові промені не проникали всередину;
  • підтримується стабільна температура;
  • вологість становить щонайменше 60 і трохи більше 80%;
  • постійно циркулює свіже повітря.

Для колекціонарів-початківців, найкращим подарунком стане мультитемпературна винна шафа. Такий пристрій має кілька камер, для кожної з яких можна вибрати свій кліматичний режим.

На фото винні шафи Climadiff строгого дизайну з регульованими полицями, що знімаються, і точним термостатом. Двохзонний холодильник розрахований на 89 пляшок, тризонний на 70 пляшок.

Як зберігати шампанське та ігристі вина вдома?

Принципи зберігання шампанського полягають в обов’язковому дотриманні всіх вищезгаданих вимог, з урахуванням того, що напій має невеликий термін придатності. Moet & Chandon або Veuve Clicquo не втратять свій оригінальний смак, якщо після покупки покласти пляшки у холодильник з температурою в 10 градусів.

Відкриту пляшку шампанського чи ігристого вина у домашньому холодильнику можна тримати максимум 1 день, щільно закривши вакуумною пробкою. Але гарантій, що за добу вино не втратить свій аромат, немає. Тому краще відразу розлити напій по келихах і не випробовувати долю.

Зберігання вина під водою

Нововведення, про яке ви, можливо, ще не знали.

Зберігати вино в морській воді при тиску близько 20 атмосфер на глибині 20 метрів і температурі від 11 до 15 °С придумали в Іспанії. Ідея, витримувати вино на дні Біскайської затоки (північ Іспанії, країна Басків), прийшла енологові Antonio Palacios після відвідування аукціонів, де за величезні гроші продавали амфори, пляшки з вином, виявлені в кораблях, що давно затонули. У процесі досліджень вченого народилася ідея, на реалізацію якої пішов цілий рік.

На дні, під товщею води, пляшки перебувають у горизонтальному положенні та закриті спеціальними пробками, які дають змогу провину «дихати».

Орієнтовна ціна за пляшку червоного, піднятого на сушу з дна після дев’яти місяців зберігання – 180 євро.

Вино – квінтесенція задоволення, яке гідне правильного зберігання. Створити оптимальні умови в домашніх умовах можна навіть у найпростішій квартирі.

  • З чим п’ють вино – червоне, біле, рожеве
  • Як правильно читати винну етикетку
  • Келихи під червоне вино – вибираємо правильне скло

Зберігання домашнього вина

Декілька порад, як зберігати домашнє вино:

  • Сливові, вишневі, яблучні – до 3 років;
  • Виноградні – до 4 років;
  • Обліпихові, горобинні – понад 5 років.

Інструкція, як розливати вино у пляшки своїми руками, щоб зберегти його смак якомога довше:

  1. Промийте скляні пляшки та розлийте в них напій;
  2. Залишіть відпочити на кілька годин;
  3. Потім вбийте коркові пробки під тиском у шийку;

Можна використовувати старі пробки або придбати нові у винних магазинах.

  1. Зверху покрийте пробку воском чи сургучем. Придбати віск та сургуч для закупорки можна у спеціалізованих магазинах, ціна невисока;

Сургуч можна не тільки щільно закупорити пляшку, але і зробити оригінальний декор.

  1. Поставте пляшки на стелажі до вживання.

Існує помилкова думка, що домашнє вино можна зберігати у скляних банках, накритих металевими чи пластиковими кришками. Це неправильний підхід. Через два місяці напій почне окислюватись і стане непридатним.

Якщо у вас є льох, можна розглянути варіант зберігання у дубових бочках:

  1. Протягом 10 днів заливайте бочки окропом;
  2. В останній день бочку необхідно обкурити сірою зсередини. Для цього маленький шматочок сірки підпалюють і опускають у отвір;
  3. Потім розлийте вино по ємностях та поставте зберігатися у льох.

Зберігання в бочках подарує напою смак теплих ноток.

Висвітлення та рух вина при зберіганні

Правильні умови зберігання вина в пляшках мають на увазі не тільки температурний режим і положення самої ємності, а й оптимальну кількість світла та шуму. Це необхідно для того, щоб алкоголь при тривалому зберіганні покращував свої якості, а не псувався.

Світло та вино

Термін зберігання вина в пляшках може виявитися значно меншим, якщо піддавати їх сонячному або неоновому освітленню тривалий час. Тому зберігати ємності потрібно у темному місці, куди не проникає світло.

В іншому випадку у вині почнуть відбуватися хімічні реакції, які призведуть до погіршення його властивостей, внаслідок чого якість напою стане гіршою.

Переміщення напою

Багато експертів вважають, що вібрація, трясіння шкодять алкогольному напою, змінюючи його смакові якості. Саме тому не рекомендується розміщувати їх у галасливих та трясних місцях. Фахівці з домашнього зберігання вин негативно ставляться навіть до трясіння холодильника.

Намагайтеся укладати вино так, щоб надалі його не пересувати до моменту відкриття. Розміщуйте бутлі вільно, що після цього не довелося переміщати їх, дістаючи ту, яка знаходиться далі.

Щоб запобігти переміщенню пляшок (навіть випадкових), фіксуйте їх. Це вбереже вашу колекцію від псування, а також дозволить напою спокійно дозріти та розкрити аромат.