Як робити еспресо
Ще один важливий критерій – це ступінь обсмажування. Для еспресо потрібно використовувати інтенсивно обсмажені зернятка. Чим вищий рівень обсмажування, тим більш насиченим і гіркуватим буде смак напою. Слабка (світла) ступінь термічної обробки сприяє розкриттю кислуватих нот, а сильна (темна) надає каві благородної гіркуватості та терпкості. Залежно від сорту при темній обсмажуванні виявляються ноти темного шоколаду, лісових горіхів або тютюну.
Якщо ви цікавитеся тим, як готувати каву еспресо вдома, то в першу чергу вам варто ознайомитися з критеріями темної обсмажування зерен:
- Віденська обсмажування – це середньотемний ступінь термічної обробки. Такі зернятка мають шоколадно-коричневий колір. Смачно-ароматичний букет багатий і збалансований, аромат вишуканий, не дуже різкий
- Французька обсмажування дозволяє більшою мірою розкрити гірку компоненту смакової гами. Колір темнокоричневий. Поверхня не матова, а блискуча – лискуча від ефірних олій
- Італійська обсмажування дуже темна – найтемніша з тих, що використовуються в нашій країні (є ще іспанська, але на думку більшості фахівців вона нагадує пересмажене вугілля). Колір у зернят, обсмажених по-італійськи, чорно-коричневий, а смак насичений і терпкий, з пряною гіркуватістю
Тепер розповімо безпосередньо про те, як приготувати еспресо в домашніх умовах. Почнемо з необхідного інвентарю та інгредієнтів. Для варіння класичного еспресо необхідно використовувати мідну турку правильної форми – тобто, конусоподібну, з широким дном і звуженим шийкою.
Необхідні інгредієнти:
- 2 чайні ложки меленої кави найдрібнішого помелу
- 150 – 200 мл води – бутильованої або фільтрованої
- Дрібка солі – трохи на кінчику ножа, 2-3 грами
- Цукор – додається до смаку, орієнтовно 2 чайні ложки
У кожній порції 7 ккал. Час варіння 10 хвилин.
Покрокова інструкція – як зробити еспресо кави в домашніх умовах. Найпростіший і зрозуміліший рецепт:
- Крок перший – помел. В ідеалі змалювати зернятка потрібно безпосередньо перед приготуванням. Подрібніть їх до дрібного стану, а потім залиште в кавомолці на пару хвилин, щоб охололи
- Крок другий. Візьміть мідну турку, засипте в неї мелену каву, цукор та сіль. Ретельно перемішайте всі інгредієнти
- Крок третій. Поставте посудину на повільний вогонь і добре прогрійте вміст, не забуваючи його перемішувати дерев’яною або силіконовою лопаткою. Прогрівайте до тих пір, поки не з’явиться димок.
- Крок четвертий: зніміть посудину з плити та додайте необхідну кількість води
- Крок п’ятий: поверніть еспресо на плиту – і варіть доти, поки пінка, що утворилася, не почне підніматися вгору. Як тільки побачите, що утворився вулкан із бульбашок, відразу ж знімайте посудину з вогню
- Крок шостий: як тільки піна осяде, знову ставте посуд на вогонь. Процедуру повторіть кілька разів. Чим більше разів ви закип’ятите свій еспресо, тим більш стійкою і густою вийде ваша піна
- Крок сьомий. Ополосніть кожну чашку окропом і залийте отриманий напій
Щоб зробити подвійний еспресо – італійською «доппіо» – просто подвайте всі інгредієнти. Щоб кава вийшла міцнішою і насиченішою – італійською «ристретто» – зменшіть удвічі кількість води. Ще один варіант називається “лунго”. У готову каву необхідно додати гарячу воду таким чином, щоб об’єм кожної порції становив 50 мл. А щоб зробити американо, додайте в чашку еспресо таку ж кількість води. Традиційно американо подають у чашках об’ємом 120 мл.
Тепер ви знаєте, як заварити каву еспресо у класичному варіанті. Однак на його основі можна приготувати багато інших напоїв – зокрема, з додаванням молока.
Макіато. У готовий і розлитий чашками еспресо влийте молоко, попередньо збите до утворення піни. Глясе. Остудіть каву до 10 °. Додайте морозиво у пропорції 1:3. Зверху посипте морозиво якимось топінгом – наприклад, корицею або шоколадною стружкою. Можна налити трохи карамельної патоки. Таким вишуканим і солодким напоєм будуть захоплюватися навіть найвибагливіші гурмани – тим більше, що й подача в нього не домашня, а ресторанна. Латте. Основа – підігріте молоко, в яке тонким струмком вливається приготовлена кава. Як декор використовується шапка з піни.
А ось один із найпопулярніших рецептів – капучино. У еспресо рясно додається піна з молока, щоб шапка вийшла щільною та стійкою. Зверху можна насипати трохи тертого шоколаду.
Тепер розповімо про те, як приготувати каву еспресо в кавомашині:
- Приготуйте чистий та сухий холдер. Засипте в нього мелену каву – не просто доверху, але навіть з невеликою гіркою
- Потім кавовий порошок необхідно розрівняти і скинути з холдера все зайве. Після цього його потрібно темперувати, щоб сформувати щільну “кавову таблетку”. Темперування виконується з приблизним тиском 15 кг. Саме від темперування залежить відстань між кавовими частинками – а отже, і рівномірність екстракції по всій площі портафільтра. Обов’язково змахніть з холдера залишки пилу кави, т.к. вам потрібна тільки щільно сформована «таблетка»
- Далі потрібно прогріти групу, акуратно вставити холдер у спеціальний відсік кавомашини і відразу ж увімкнути пристрій
- Підставити філіжанки і трохи почекати. Час приготування – від 20 до 30 секунд, залежно від особливостей конкретної моделі
Зазначимо, що класичний еспресо – це основа всіх інших напоїв, що готуються в умовах кавоварки. Всі перелічені вище події наочно представлені в даному відео. Рекомендуємо для перегляду!
Трохи з історії
Історія кави криється в далекому минулому. Існує думка, що людина використовує каву вже близько 2,8 млн років. Це пояснюється тим, що Східна Африка є батьківщиною дикої кави, а саме там знайшли останки найдавнішої людини.
Наступним етапом у поширенні кави став Ємен. Вперше кавові плантації почали обробляти м. Моха. Під старою назвою міста тут продавали напій, що називається «Мокко». Згодом кава поширилася у Голландії, Індонезії та Шрі-Ланці. XVII століття знаменується початком поширення кави у Європі.
На території України початок використання кави поклав Петро I. Довгий час кава була напоєм лише знатних людей і символізувала розкіш і достаток. На сьогоднішній день кава популярна вже серед усіх верств населення.
Підбадьорливі властивості кавового напою відкрили німецьким хіміком Ф. Рунге. Точніше він виявив перший у складі напою кофеїн. Сталося це 1819 року. А в 1981 році С. Снайдер з Америки довів, що кофеїн має підбадьорливий ефект.
Л. Беццера першим винайшов апарат для приготування кавових напоїв. Його не влаштовувало те, що робітники багато часу витрачають на приготування кави, а машина значно спрощувала цей процес. Пізніше Д. Павоні запатентував винахід і почав проводити експерименти, підбираючи оптимальні показники температура, тиску води та пари для покращення показників кави.
А. Гаджія налагодив серійний випуск машин 1947 року. Його апарати використовуються досі.
Калорійність різних видів напою
Не всі напої на основі кави мають високу калорійність. Вода у поєднанні з кавою – це 0 калорій. Калорії містяться у напої через додавання молока, цукру, сиропів, збитих вершків та інших підсолоджувачів.
Таблиця. Вміст калорій у різних видах кави
Назва | Кількість калорій |
Еспресо, американо | 1-2 |
Капучіно | Без добавок – 90, з добавками 210 |
Латте | 90-200 |
Моккачіно | 300 |
Фраппучіно | 300-400 |
3 до 1 | 70 |
Розчинний | 15-18 |
Смакові відчуття залежить від якості кавових зерен. На ароматі та смаку позначається те, як вирощені та оброблені зерна. На смак впливає клімат, час збирання врожаю та ступінь зрілості плодів. Якість напою залежить від того, як проходить кожен рівень обробки зерен.
Плюси та мінуси для здоров’я
Ранок більшості громадян починається з чашки кави. Але вчені досі не дійшли єдиної думки корисним є вживання кави чи ні. Їхні думки розділилися.
Плюси кави:
- Наявність у складі антиоксидантів, необхідні видалення з організму радикалів. Ці радикали сприяють швидкому старінню організму.
- Антиоксиданти допомагають боротися із серцевими захворюваннями та цукровим діабетом.
- Знижує ризик розвитку раку товстого відділу кишківника.
- Стимулююча дія кофеїну на весь організм.
- Поліпшення кровообігу у мозку.
- Зниження ризику розвитку жовчнокам’яної хвороби.
Мінуси кави:
- Підвищення ризику утворення ниркового каміння.
- Вимиває кальцій із організму.
- Порушення сну та почастішання пульсу.
- Настає сонливість після припливу сил.
- Ускладнення під час вагітності.
Від кави необхідно відмовитись у таких випадках:
- Нестача кальцію
- Вагітність та грудне вигодовування
- Безсоння
- Серцево-судинні хвороби
- Індивідуальна нестерпність
У решті випадків протипоказання відсутні, але зловживати напоєм не варто.
Для умовно здорової людини доза espresso щодня становить не більше 4-5 порцій приблизно по 30-40 мл. Вживати каву найкраще до четвертої години дня. Найкращим часом для прийому кави вважається ранок та обід. Щоб не перевантажувати нервову систему, увечері від кави краще відмовитися.
Секрети приготування та подачі espresso coffee
Останнім часом еспресо має високу популярність. Тому багато кав’ярень пропонують переважно саме цей вид кави своїм відвідувачам. Тримачі точок повинні знати, як правильно приготувати та подати справжній смачний еспресо. І тому є кілька правил.
1. Вибираємо тільки якісну каву
При виборі зерен для еспресо необхідно враховувати ціну, смак та обсмажування. Слід пам’ятати, що якісний товар може бути дешевим. Для приготування гарної кави краще вибирати сорти арабіки. Зерна вибирають середнього помелу темної обсмажування.
2. Молоть кави лише на 1-2 порції
Зерна благають для еспресо буквально на 1-2 порції, тому що в меленому вигляді кави потрібно використовувати максимально швидко. При взаємодії з киснем мелені зерна швидко втрачають свій аромат. Зерна мають виглядати розбитими, а не розчавленими. Вони мають бути складної форми та мати однаковий розмір.
3. Правильно зберігати каву
Мелену каву ідеально заготовляти перед використанням. У паперових пакетах зерна зберігаються близько двох тижнів без втрати смакових якостей. Обсмажену каву чудово зберігати у скляних ємностях. Краще якщо це буде посуд із темного скла.
Близько року можна зберігати каву у герметичних фольгованих пакетах. Переважно саме так і продається на прилавках магазинах кави. У таких упаковках є зворотний клапан, завдяки якому виходять назовні гази, що утворюються при тривалому зберіганні пакету.
4. Підготувати кавоварку
Після установки кавомашини необхідно перед початком її використання позбавити пилу в резервуарах. Далі слід підключення машини до електричного струму та водопроводу. Після включення близько 15 хвилин будь-яка машина працює досить голосно.
5. Міняти воду
У резервуар завжди наливається холодна вода, бажано відфільтрована. Після першого кип’ятіння вода зливається. Каву готують за температурних показників, рівних 90-98 градусів. Для приготування еспресо потрібно взяти 7-8 г кави дрібного помелу і засипати в холдер. Можна утрамбувати каву для надання міцнішого смаку. Далі запустити машину, і через 30 секунд кава буде готова.
6. Не давати кави закипіти в турці
У турку завжди наливається холодна вода. Бажано використовувати турку невеликого розміру для приготування однієї чи двох порцій. Розливати каву краще в заздалегідь підігрітий кухоль. Не можна допускати закипання напою. Пінку краще знімати і прибирати. Вважається, що якщо кава правильно приготовлена, пінка буде світлого кольору.
7. Подавати в теплоємному посуді
Для подачі еспресо найчастіше використовують білі чашки з порцеляни. В обсязі ці чашки невеликі від 30 до 70 мл. Діаметр і висота всього 5 см. Унікальна форма та висока теплоємність допомагають повноцінно оцінити аромат та смак кави. Чашки мають бути з товстими стінками. У чашці з тонкими стінками кава швидко охолоне. Чашку ставлять на блюдце. Існують спеціальні чашки, які називаються демітасом. Вони виготовлені з кераміки високої якості.
8. Подавати еспресо із водою
Воду, подану з кавою, можна випити як до, так і після. Якщо воду випити до прийому, то таким чином можна підготувати смакові рецептори і повноцінно відчути смак напою. А після кави воду випивають, щоб позбутися гіркого післясмаку.
9. Подавати до еспресо правильні десерти
Разом з еспресо можна подавати тістечка, кекси, круасани, шоколад з різними смаками, цукати, горіхи. Справжні гурмани люблять пити еспресо разом із шматковим цукром. Модно подавати до чашки кави чізкейки.
10. Пити гарячим
Подавати каву краще гарячою. Так можна відчути його привабливий смак і аромат, повільно смакуючи його. Підігрівати каву, що охолола, не варто. Смак правильно приготовленого еспресо має бути насиченим, але не віддавати кислим чи гірким. Пінка на каву має бути схожа на мус. Якщо технологія приготування була правильна, то 60 мл кави буде готове за 20-25 сек.
Як готувати еспресо в домашніх умовах
Не дарма еспресо вважається королем усіх напоїв. На його основі можна приготувати декілька різноманітних видів. Діляться вони залежно від пропорцій кави та різних добавок. Зварити такі напої за рецептом можна й у домашніх умовах.
Рецепт кон панна
Ця кава подається з вершками. Порцією класичного еспресо заповнюється велика чашка. Для кави використовуються лише натуральні збиті вершки. Їх викладають зверху у кількості 25 грам. Зверху на вершки можна посипати шоколадну крихту.
Рецепт лунго
Потрібно:
- 7 гр меленої кави;
- 60 мл води;
- Нагрітий посуд для подачі кави.
Лунго має гіркуватий і менш кавовий смак. Але вміст кофеїну у ньому досить високий. З італійської назва цієї кави означає «розбавлену». Щоб приготувати лунго, потрібна звичайна кількість мелених зерен — 7 гр, і вода в подвійному розмірі — 60 мл. Кава готуватиметься за 50 сек. Подвійна порція води забере в процесі приготування речовини з кави, які надають йому гіркого присмаку. Це чудовий напій, що дозволяє стати бадьорим у будь-який час. Подають лунго в заздалегідь підігрітій чашці або склянці.
Рецепт ристретто
Потрібно:
- 10 гр меленої кави;
- 15мл води.
Закладаються кавові зерна і холдер встановлюють у кавоварку. Апарат вимикається відразу ж як у чашці виявиться 15 мл кави. Рістретто прийнято подавати у чашці невеликого розміру.
Цей вид кави прийнято випивати одним ковтком. Він дуже густий, міцний і бадьорий кави. За рахунок швидкого приготування, кофеїн не встигає накопичитися в кофеїні, тому він має неймовірний кавовий смак. Рістретто прийнято подавати разом із склянкою холодної води. Холодна вода допоможе розтягнути задоволення від напою.
Рецепт латте
Потрібно:
- 150 мл молока 2%;
- 50 мл еспресо;
- Цукор за смаком;
- На смак кориця.
Спочатку розігрівають молоко до 70 градусів. За смаковими уподобаннями в розігріте молоко можна додати цукор.
Еспресо краще готувати зі свіжомелених зерен.
Протягом двох хвилин збивати молоко у блендері. Молоко збивати до консистенції густої сметани. Наповнити молоком склянки.
Далі можна підливати каву. Щоб шари не змішувалися, кава має бути гарячою, ніж молоко. Щоб акуратно влити каву, вставляється ложка майже до дна склянки і в центрі її вливається обережним струменем кави.
Молочна піна, що залишилася, викладається на поверхню кави у вигляді шапки. Для любителів прянощів на молоко можна насипати трохи кориці.
Відмінності кави американо та еспресо
Більшість помилково вважає, що американо та еспресо – це два схожі напої. Їхній склад справді схожий один на одного, але готуються вони зовсім по-різному.
Головні відмінності:
- Щоб приготувати американо, розбавляють еспресо водою до 180 мл. Виходить, що на 40 мл еспресо необхідно втричі більше за воду.
- В американо знаходиться менше кофеїну. Він має слабший кавовий смак.
- Американо багатий на фруктові та деревні смаки.
- Для прикраси слабкого смаку американо додають молоко та цукор. Подають його переважно у чашках великого об’єму.
- Еспресо має більш міцний і насичений смак.
Якщо ви любите еспресо та хочете готувати його за всіма правилами, читайте нашу нову статтю. У ній ми постаралися описати всі тонкощі та особливості приготування справжнього еспресо, а також проаналізували можливі помилки, щоб надалі ви змогли їх уникнути.
Перш ніж приступити до приготування чарівного напою, що бадьорить, переконайтеся, що ви берете до уваги всі необхідні «змінні», які впливають на підсумковий результат. Деякі з них мають значення при варінні будь-якого виду кави, інші унікальні і важливі виключно для еспресо. Давайте перерахуємо їх про всяк випадок.
Вода
Смак вашого еспресо безпосередньо залежить від того, яку ви воду використовуватимете. Осад, суспензія, солі, інші небажані компоненти можуть безповоротно зіпсувати не тільки каву, а й дороге обладнання. З цієї причини, якщо ви не впевнені в якості води з крана, використовуйте питну воду або пропустіть воду через звичайний побутовий фільтр (вугільний, зворотного осмосу, фільтр-глечик і т.д.).
Помел
Еспресо вимагає дрібнішого помелу, ніж інші способи приготування кави. Правильно змелені кавові зерна повинні нагадувати дрібну сіль. Якщо ваша кавоварка не має автоматичного налаштування помелу, ви зрозумієте, що досягли потрібного ступеня, коли частинки меленої кави почнуть злипатися. Спробуйте та експериментуйте, щоб у результаті отримати необхідний результат.
Порція
Для стандартної порції подвійного еспресо (дабл-шот) ми рекомендуємо брати від 18 до 21 г меленої кави. Чим більше кави ви візьмете, тим більш насиченою і щільною буде ваш напій. Регулюйте обсяг порції в залежності від ваших особистих переваг.
Темперівка
Формування “кавової таблетки” або кавової закладки – важливий етап приготування еспресо. Від того, наскільки якісно та рівномірно ущільнені частки кави, залежить їхня взаємодія з водою, а отже – правильна екстракція кави. Досвідчені баристи ущільнюють каву із зусиллям 13-15 кілограм. Зрозуміти, що це за зусилля, а заразом і потренуватися, можна на звичайних вагах. Не забувайте стежити, щоб краї «таблетки» були строго горизонтальними, без перекосів.
Температура
Температура води для приготування еспресо становитиме 90-96°С. Деякі кавоварки дозволяють контролювати температуру води, якщо це так — експериментуйте. Ви помітите, що нижча температура допомагає виявитися яскравим нотам, а більш висока – додає смаку гіркоти, проте, за надто низької температури кава кислитиме.
Вихід напою
Еспресо любить граничну точність вимірів. Якщо для приготування заварної кави достатньо знати співвідношення води та меленої кави, то готуючи еспресо, ми оперуємо поняттями: «доза кави» та «вихід напою». Якщо доза може змінюватись у невеликих межах, то вихід класичного еспресо на одну порцію становить 30 мл. Тобто вам слід підготувати посуд із розрахунку на такий обсяг.
Час
При рекомендованій дозі 18-21 гр. кави та виході напою 30 мл між початком заварювання та моментом, коли чашка наповнилася, має пройти 25-30 секунд.
Усього половина хвилини, щоб насолодитися улюбленою кавою? Зовсім непогано!
ІНСТРУМЕНТИ:
Кавомашина
Ідеальна кавоварка має міцні, надійні деталі, стабільну температуру нагріву води, зручне і зрозуміле управління.
Кавомолка
Незмінно смачний еспресо – результат однорідно змелених кавових зерен. Вибираючи між жорновою та ножовою кавомолкою, зупиніться на першій. Вона дозволяє точно налаштувати розмір помелу і подрібнює зерно рівномірно, як і потрібно для приготування еспресо.
Фільтр (холдер)
Початківцям ми рекомендуємо взяти бездонний портафільтр або холдер із двома лійками та подвійний кошик, це ймовірно, найбільший кошик, який іде в комплекті з вашою кавоваркою.
Темпер
Для формування якісної кавової таблетки темпер повинен щільно прилягати до країв кошика. Більшість кошиків мають діаметр 58 мм. У каталозі нашого магазину ви знайдете великий вибір температур розмірів.
Терези
Один із найнеобхідніших інструментів бариста. Будьте впевнені, ваги знадобляться вам і тоді, коли ви будете тільки на початку пошуку своїх власних смакових уподобань, так і пізніше, коли ви знайдете досвід і впевненість для нових, сміливих експериментів. Для більшої точності вибирайте ваги із мінімальним кроком.
Тож ми підійшли до основної частини нашої інструкції. У нас є весь необхідний інвентар, ми запаслися водою та кавовими зернами відмінної якості. Можемо приступати!
ЯК ГОТУВАТИ ЕСПРЕС?
- Наповніть резервуар кавоварки водою до потрібної позначки. Переконайтеся, що вода холодна, фільтрована, не надто м’яка чи тверда. Ще раз нагадуємо, що якість води – один із ключових елементів при варінні еспресо.
- Увімкніть кавоварку, дайте їй час нагрітися. Залежно від моделі це може тривати від 15 до 45 хвилин. Можливо, не варто поспішати і тоді, коли потрібну температуру досягнуто. Зачекайте ще трохи, щоб кавоварка добре і повністю прогрілася.
- Вставте порожній портафільтр у головку групи і запустіть кавоварку на кілька секунд. Це дозволить подати в ріжок свіжу воду та розігріти частини машини, що контактують з кавою. Ретельно витріть рушником портафільтр та нижню частину групи.
- Подрібніть кілька кавових зерен, щоб переконатися у правильності обраного ступеня помелу. Кава повинна бути подрібнена дрібно і однорідно, нагадуючи на вигляд дрібну сіль. Візьміть щіпку кави, потріть її між пальцями. Ви повинні відчувати шорсткість. Якщо все так, ви на правильному шляху. Наповніть портафільтр 18-21 г меленої кави, злегка обертаючи портафільтр, щоб кава рівномірно розподілилася. Розрівняйте каву за допомогою пальців.
- Візьміть темпер, встановіть його в портафільтр. Розташуйте ваше зап’ястя, передпліччя та лікоть над центром портафільтра. Формуючи кавову закладку, постарайтеся виконати рівномірно натискання. Правильна кавова таблетка не випадає, якщо перевернути холдер, а після варіння має консистенцію пластиліну і легко виймається з кошика.
- Вставте портафільтр у головку групи та починайте готувати еспресо. Якщо ваша кавоварка має функцію «pre-infusion» або «передзмочування», увімкніть її. Попереднє змочування таблетки допоможе видалити вуглекислий газ, який гальмує екстракцію смакоароматичних речовин. Передсмоктування не є обов’язковим кроком, тому спробуйте, який варіант заварювання вам більше сподобається: зі змочуванням або без нього.
- Увімкніть подачу гарячої води та стежте за варінням. За 27-30 секунд у вас має вийти подвійне еспресо з виходом 30 мл.
МОЖЛИВІ ПОМИЛКИ:
Від запуску кавоварки до появи напою з фільтра пройшло багато часу (понад 30 секунд). Внаслідок цього еспресо може гірчити. Щоб виправити це,
- Використовуйте меншу кількість кави АБО
- Використовуйте більший ступінь помелу АБО
- Темперуйте із меншим зусиллям.
Від запуску машини до появи напою з фільтра пройшло замало часу (менше 25 секунд). В результаті еспресо вийшов слабким та водянистим. Щоб виправити це,
- Використовуйте більшу кількість кави.
- Використовуйте більш тонкий ступінь помелу АБО
- Темперуйте з великим зусиллям.
Еспресо має кислий смак. Можливо, ви зупинили хімічну реакцію між водою та кавою надто рано.
- Збільшіть температуру води АБО
- Збільште час варіння
Еспресо має дивний смак. Іноді вода проходить крізь кавову закладку нерівномірно, порушується екстракція. Щоб виправити це,
- Розгляньте кавову пігулку, чи немає в ній каналів, тріщин і отворів, потім
- При наступному заварюванні переконайтеся, що ви рівномірно розподілили каву І
- Проконтролюйте своє зусилля при температурі.
Еспресо вийшов рідким. Еспресо має бути повнотілим і густим. Щоб досягти цього, слід підібрати оптимальне співвідношення виходу кави, часу варіння, а також використовувати свіжу, якісну каву. Отже:
- Зменшіть кількість води АБО
- Використовуйте більшу кількість кави.
- Використовуйте більш тонкий ступінь помелу АБО
- Темперуйте з великим зусиллям
Струмінь напою з холдера тече нерівномірно. На своєму шляху з ріжка до чашки вода вибирає шлях найменшого опору. Якщо кавова закладка неправильно утрамбована, має порожнини, то вода пройде нерівномірно крізь каву, порушиться екстракція, і відповідно, погіршиться смак кави. Щоб уникнути цього,
- Переконайтеся, що ви рівномірно розподілили каву І
- Проконтролюйте своє зусилля при температурі.
У еспресо дуже мало пінки (крему).
- Використовуйте більшу кількість кави.
- Використовуйте більш тонкий ступінь помелу АБО
- Перевірте свіжість вашої кави.
У еспресо дуже багато пінки (крему). Не дивуйтеся, буває таке. Кавові зерна, які містять велику кількість газу відразу після обсмажування, не готові до використання для приготування еспресо, оскільки дають багато піни.
- Дайте кавовим зернам пару днів, щоб відпочити.
Сподіваємось, що ці прості поради допоможуть вам знайти свій баланс у приготуванні ідеального еспресо!
Секрети приготування та вживання кави еспресо
• Заздалегідь прогрійте кавоварку перед приготуванням напою. Чашку для приготування та наливання в неї кави також слід заздалегідь прогрівати пором або обполоснути окропом. • Використовуйте хорошу воду для приготування кави, фільтровану або бутильовану, оскільки погана вода може значно погіршити смак напою. • Маленька чашка з кавою має бути заповнена не більше ніж на 2/3. • Пити експресо потрібно крихітними ковтками, зберігаючи надовго таким чином післясмак від його ковтків.
У еспресо є кілька різновидів. Це кава доппіно, тобто подвійне еспресо, кава лунго, ристретто, макіато, латте, латте-макіато, кава романо, корретто та ще кілька інших видів цього хвилюючого міцного та терпкого напою.
Кава експресо
Інгредієнти:
- кава дрібного помелу
- цукор
- вода
Спосіб приготування:
- Насипте в неї каву дрібного помелу та цукор, розмішайте вміст і поставте джезву на тихий вогонь, не додаючи попередньо воду
- Добре підігрійте ароматну суміш, але стежте, щоб не було диму
- Далі налийте в посуд з кавою теплу воду і доведіть майбутній еспресо до кипіння.
- Після цього зніміть з вогню та перемішайте вміст.
- Знову поставте турку на повільний вогонь і дозвольте закипіти рідини.
- Тепер нагрівання можна вимкнути, накрити посуд кришкою або блюдцем і дати час осісти густіше на дно.
- Подають еспресо в маленьких чашках з товстими стінками, підігрітими за допомогою окропу.
Приємного кавування!
Кава еспресо вдома
Інгредієнти:
- Кава мелена або в зернах
- Вода фільтрована
- Цукровий пісок
- Сіль
Спосіб приготування:
- У кавомолці перемелюємо кавові зерна, можна в електричній кавомолці, а можна, що краще, використовувати ручну кавомолку.
- Якщо ви волієте готувати з вже готової меленої кави, то це теж прийнятно. Беремо невелику кількість чайних ложок меленої кави, все залежить від того, яка міцність вам необхідна, і кладемо в турку.
- За смаком додаємо цукор.
- Чверть чайної ложки великої солі також додаємо до кави.
- Суху суміш із кави, цукру та солі ретельно перемішуємо і ставимо на маленький вогонь.
- Після того, як суха суміш добре прогріється, наливаємо підігріту воду і ставимо на маленький вогонь.
- Після того, як кава із сіллю почне закипати (підніметься пінка), швидко зняти з вогню, перемішати чайною ложечкою рідину разом із гущею і знову встановити турку на вогонь.
- Вторинне підняття пінки та знімаємо каву еспресо з вогню остаточно.
- Накриваємо каву блюдцем і даємо деякий час для відстоювання гущі.
- Готовий напій розливаємо по чашках і можна дегустувати.
- Думаю, я відповів на запитання, як приготувати каву еспресо вдома, причому набагато смачнішою та якіснішою, ніж у будь-якому барі.
Приємного кавування!
Еспресо домашній рецепт
Інгредієнти:
- Кава
- Вода фільтрована
- Цукровий пісок
Спосіб приготування:
- У холдер кавоварки засипаємо порошок кави, ущільнюємо його темпером.
- Якщо все зроблено правильно, вода буде дуже повільно проходити через порошок.
- Стандартні 30 мл повинні вийти за 20-30 секунд.
- Пінка при цьому буде рудувата і щільна, з прожилками.
- Якщо вона вийшла світлою, значить, було або мало порошку, або він був змолотом надто крупним.
- Спробуйте зробити помел дрібнішим.
- Якщо ж, навпаки, пінка темна, то помел дрібнуватий або кави насипано багато.
- І маленька деталь: якщо кавоварку заздалегідь прогріти, набравши в чашку спочатку просто воду, а потім приступити до приготування кави, то напій вийде смачніше.
- Якість води також має велике значення.
- Погана вода здатна зіпсувати будь-який напій.
- Спробуйте різну, порівнюйте.
- У мене добрий фільтр для води, мене влаштовує.
- Можна пробувати різні види бутильованої.
Приємного кавування!
Класичний еспресо
Інгредієнти:
- 15 гр. меленої арабіки, краще брати зерна без обсмажування.
- 60 мілілітрів води.
- цукровий пісок.
Спосіб приготування:
- Так, список необхідного дуже скромний, але більшого для приготування еспресо кави в домашніх умовах не потрібно.
- Тепер покроково почнемо розписувати етапи варіння кави, інструкція наступна
- Насамперед ми готуємо зерна, кава еспресо вимагає добре обсмажених, але не горілих зернят, так що будьте обережні при жарінні.
- Обсмажили, тепер починаємо молоти.
- Помол не повинен занадто бути дрібним, що нагадує борошно, легкі гранули повинні все-таки «проглядатися».
- Власноруч мелена кава для еспресо зробить напій просто ідеальним.
- Встановлюємо порожню турку на плиту і прогріваємо, в прогріту джезву засинаємо нашу «ідеальну арабіку».
- Знову повертаємо джезву на вогонь, прогріваємо мелені зерна зовсім небагато.
- Приливаємо в турку воду, краще взяти холодну фільтровану воду.
- Заважаємо і ставимо на плиту варитися.
- Варимо еспресо, чекаємо на підняття пінки, вона піднялася заважаємо «варево».
- Таку процесію з піною потрібно повторити тричі.
- Наприкінці варіння у вас має вийти пишна і досить щільна піна, з’явилася, знімаємо турку з плити.
- Пам’ятайте, каву не можна кип’ятити
- Як тільки він хоче забулькати, забирайте турку з плити.
- За допомогою ложки вилучаємо піну з поверхні espresso і кладемо її у свою чашку питної.
- Виливаємо зверху каву та насипаємо необхідну кількість цукрового піску, заважаємо.
Приємного кавування!
Рецепт кави еспресо в турці
Правильно приготувати цей міцний і напій, що бадьорить, можна не тільки в кавомашині, але і за допомогою звичайної турки. Цей процес займе не більше 10 хвилин, а результат порадує найдбайливішої кавомани.
Інгредієнти:
- дрібно перемелену каву – 7 г;
- вода – 30 мл;
- турка.
Спосіб приготування:
- Перемелені кавові зерна поміщаються в турку та заливаються чистою питною водою.
- Перед початком приготування турку бажано трохи прогріти.
- Еспресо вариться на повільному вогні до піднімання кавової пінки.
- Не можна допускати кип’ятіння, інакше напій втратить насичений смак.
- Після появи пінки зніміть каву з вогню, перемішайте чайною ложкою турки і поставте її назад на вогонь.
- Дочекайтеся вторинного підняття піни – тепер готовий еспресо.
- Залишіть напій на пару хвилин, щоб густа настояла.
- Розлийте каву по спеціальних філіжанках – «демітас».
- Можете насолоджуватися приголомшливим насиченим кавовим смаком
Приємного кавування!
Еспресо рецепт справжнього бариста
Інгредієнти:
- дрібно перемелену каву
- вода
Спосіб приготування:
- Перший етап полягає у укладанні перемеленої кави в резервуар фільтра.
- Основа для еспресо повинна бути в міру щільною, щоб вода могла рівномірно проникати крізь кавову таблетку.
- Тому утрамбовувати суміш слід енергійними рухами, що вдавлюють, як би спресовуючи її.
- Перед натисканням кнопки протоки можна зробити цікаву хитрість: вдарте легенько по вушку (виступаюча частина) холдера, щоб струсити каву з її стінок.
- Також бажано прочистити кавові шляхи від залишків гущі після попередньої порції еспресо.
- Тепер вставляємо холдер в резервуар кавоварки і негайно включаємо кнопку протоки води.
- Це необхідно, щоб кавова таблетка не встигла зазнати перепаду температури, інакше напій гірчитиме.
- Поява золотисто-горіхової пінки свідчить про те, що вам удалося приготувати еспресо.
- До речі, саме за якістю пінки можна визначити, чи правильно дотримано технологію його створення.
- Рецепт від бариста передбачає наявність рівної та щільної пінки, товщина якої має бути не менше 2 мм.
- Для того, щоб пінка вийшла саме такою, скористайтеся маленькою хитрістю: перед тим як приготувати напій, поставте чашки на поверхню кавоварки, щоб їх внутрішні стінки прогрілися.
- У такому разі не буде перепаду температури після подачі води.
Приємного кавування!
Кава Еспресо
Інгредієнти:
- Кава
- Вода
Спосіб приготування:
- Насамперед наповніть резервуар кавомашини водою або підключіть її до водопроводу (якщо ваш апарат наділений такою функцією).
- Перевірте, чи вода пройшла процедуру фільтрації.
- Увімкніть кавоварку і дайте їй достатньо часу, щоб нагрітися.
- Залежно від розмірів вашого апарата, це може зайняти до 45 хвилин, уточніть цю інформацію у вашого виробника або загляньте в інструкцію.
- Подрібніть кілька зерен до порошкоподібного стану, проте не варто перетворювати їх на борошно, гранули мають бути помітні.
- Засипте 18-21г. меленої кави в портафільтр, і утрамбуйте
- Помістіть фільтр назад у машину та запустіть процес.
- Перед подачею перемішайте пінку або перелийте каву в іншу чашку.
Приємного кавування!
Еспресо в домашніх умовах
Інгредієнти:
- Міцно зварена кава
- 2% або знежирене молоко
- Какао-порошок (за бажання)
Спосіб приготування:
- Спочатку необхідно зварити міцну каву.
- Для цього скористаємося Аеропресом
- Далі, налийте молоко в банку приблизно до половини, щільно закрийте кришкою і потрясіть її настільки сильно, наскільки це взагалі можливо.
- Цю процедуру бажано проводити щонайменше 30-60 секунд.
- Потім відкрийте кришку та помістіть банку в мікрохвильову піч на 30 секунд (температуру підберіть самі).
- Мікрохвильова піч стабілізує молоко.
- Налийте тепле молоко в каву, притримуючи ложкою піну.
- Зверху додайте піну чи збиті вершки.
- За бажанням посипте какао-порошком або мускатним горіхом.
- Якщо ви любите ароматизовані напої, то фруктовий сироп слід додавати разом із теплим молоком.
Приємного кавування!
Найсмачніший експресо з молоком
Інгредієнти:
- одна чайна ложечка зернової, меленої або розчинної міцної кави,
- півсклянки гарячої кип’яченої води та одна склянка молока
Спосіб приготування:
- Найкраще готувати латте в спеціальному високому айріш-келі і подавати зі зручною високою ложечкою.
- Заваріть каву зручним для вас способом.
- У кавоварці, кавомашині або просто залийте окропом у кухлі, якщо ви використовуєте розчинну каву.
- Кава має бути досить міцною.
- Найсмачнішим буде латте, приготований із кавової суміші, яка міститиме не менше 10-20% робусти.
- Молоко наливаємо в окрему ємність, краще використовувати френч-прес, і трохи підігріваємо, головне, не довести молоко до кипіння.
- Достатньо підігріти до 50-60 градусів.
- Робити це можна як на електроплиті, так і в мікрохвильовій печі.
- У мікрохвильову піч достатньо буде поставити молоко на 40 секунд, встановивши потужність 600 Вт.
- Тепер молоко потрібно збити, скориставшись блендером чи міксером.
- Збиваємо ретельно, не менше 3-5 хвилин, дочекайтеся утворення повітряної піни, в результаті вона має бути набагато пишнішою, ніж піна для капучино.
- Якщо під рукою немає ні міксера, ні блендера, можна використовувати той самий френч-прес.
- Налийте в нього молоко, закрийте кришкою і посуньте поршнем по поверхні молока вгору-вниз.
- Піна також має вийти досить густою та насиченою.
- Потім необхідно перелити молоко в заздалегідь приготовлений прозорий високий айріш-келих.
- Зверху обережно викладаємо піну, якщо вона залишилася у міксері чи блендері.
- Після цього акуратно тонким струмком вливаємо в молоко зварену каву.
- Струмінь обов’язково повинен бути дуже тонким, тільки тоді ви зможете скуштувати справжній латте.
- Шари кави, молока та піни не повинні змішуватися один з одним.
- Якщо ви правильно збили молоко та акуратно влили каву, то у вас вийде шаруватий тришаровий коктейль.
- Кава має опинитися у проміжку між молоком та молочною піною.
- Чітке виділення всіх трьох шарів – головна ознака того, що у вас вийшла справжня кава латте.
- На завершення, за бажанням, ви можете посипати латте зверху тертим шоколадом або корицею.
Приємного кавування!
Експресо з молоком (латте)
Інгредієнти:
- 10 г кави (мелена)
- 80 мл фільтрованої води
- 150 мл збитого молока
- 2 ч. л. цукру
Спосіб приготування:
- Спочатку подрібнюємо боби у кавомолці.
- Також можна використовувати вже готову мелену або розчинну каву, якщо іншої немає.
- Але з цілих бобів, як ви розумієте, вийде найсмачніший латте.
- Що ж, підготовлений порошок пересипаємо в турку і заливши його запланованою кількістю води, готуємо до закипання на мінімальному вогні.
- Слідкуйте, щоб кава «не втекла».
- Паралельно доводимо до буріння (але не кипіння) жирне молоко, яке відразу ж переливаємо в металеву високу ємність (на кшталт кухля або склянки) і збиваємо рідину міксером до появи стійкої пінки.
- Якщо молоко необхідної температури (60-70 градусів) та жирності (від 3,2), то ви зробите це за 1-2 хвилини.
- Якщо ви хвилюєтеся, що піна не з’явиться (або це і відбувається), додайте трохи вершків.
- Причому їх можна збити разом з молоком, а можна зробити це в окремій мисці і викласти верхнім шаром вже в кінці нашого кулінарного процесу.
- На наступному етапі знімаємо готову каву з вогню, висипаємо всередину на смак білий цукор і добре перемішуємо напій.
- Далі беремо склянку з молоком в руку, кілька разів акуратно піднімаємо її і різко опускаємо на поверхню столу.
- Такі удари зруйнують великі бульбашки в пінку, зробивши її стійкішою та рівномірнішою консистенції.
- Усі складові готові, лишилося оформити наш напій.
- Для цього виливаємо проціджену каву у високу скляну склянку, бажано звужену знизу.
- Тепер тонким струмком вводимо тепле молоко, намагаючись, щоб пінка залишилася зверху.
- Якщо все правильно зроблено, ви отримаєте три шари: кавовий кремовий, білий молочний і ніжну піну.
- Її, до речі, можна прикрасити корицею чи дрібно тертим шоколадом.
- Але крім класичного варіанту багато баристів пропонують й інші рецепти латте, з якими ми познайомимо вас у цій добірці.
Приємного кавування!
Айс експресо з молоком
Інгредієнти:
- 110 мл молока
- 60 мл еспресо
- 10 мл шоколадного сиропу
- 5 мл ванільного сиропу
- 5-6 кубиків льоду
Спосіб приготування:
- Готовий еспресо змішати з ванільним та шоколадним сиропом.
- Кубики льоду подрібнити (або використовувати цілі) і пересипати у високу склянку.
- Потім вилити всередину солодку ароматну каву, після чого акуратно, максимально тонким струмком ввести збите до пінки кип’ячене молоко.
Приємного кавування!
Експресо Макіато
Інгредієнти:
- 2 чайні ложки меленої арабіки.
- 200мл. гарячої води.
- Жирне молоко можна 5% жирності-250 мл.
- Цукор на свій смак.
Спосіб приготування:
- Список компонентів, що входять до складу, які запустять процес готування кави латте макіато, дуже скромний і без будь-яких незрозумілих продуктів.
- Тепер покроково пройдемося східцями приготування, інструкція для домашніх бариста така
- Насамперед ви повинні зварити міцний експресо, та саме на його основі готується наше ароматне пиття.
- У турку висипте всю подрібнену арабіку та прилийте гарячу воду.
- Переміщайте «жижицю», що вийшла, і ставте турку на плиту, включаємо газ і варимо.
- Варимо до того моменту, поки «варево» не почне закипати.
- Цю процедуру з “недокипанням” повторюємо 5 разів.
- Усі маніпуляції проведені, зняли еспресо з плити та відставили убік.
- Можете додавати цукор.
- Наше 5% жирне молоко має утворити у напої класну, пишну пінку.
- Якби взяли молоко жирністю 2,5%, то тут ви пінки ви не досягли.
- Молоко переливаємо в сотейник та відправляємо грітися на плиту.
- Гріємо, знімаємо, як тільки почався процес кипіння.
- До рук беремо кухонний віночок і починаємо активно збивати молоко в сотейнику.
- «Бийте» до тих пір, поки не утвориться пінка.
- Піна утворилася, переливаємо її у високий келих.
- Зараз буде схема змішування двох інгредієнтів, діємо акуратно і не поспішаючи, адже тільки так можна отримати смачний латте макіато з гарними шарами, які плавно перетікають один одного.
- У високу склянку, де знаходиться молочна пінка вам потрібно перелити еспресо тоненьким струменем.
- Підніміть сотейник з кави вище і тоді у вас все вийде.
- Еспресо повинен проникнути прямо в середку келиха, забарвивши піну в коричневий відтінок.
Приємного кавування!
Карамельне експресо макіато
Інгредієнти:
- Вода (2 чашки).
- Цукор (1,5 чашки).
- Ванільний екстракт (3 мл).
Спосіб приготування:
- Пастеризоване молоко (250мл).
- Еспресо (60-80 р).
- Рідка карамель (4 чайні ложки).
- Ванільний сироп (2 чайні ложки).
- В емальовану каструльку необхідно помістити воду з цукром і довести до кипіння, після – протягом п’яти хвилин варити на повільному вогні.
- Ванільний сироп у невеликій кількості потрібно додати наприкінці варіння.
- Перемішайте карамель, як тільки зніміть з вогню.
- Перелийте суміш у скляну банку або пляшку, коли вона охолоне.
- Тепер можна перейти до приготування макіато.
- Для цього вам потрібні
- Підігрійте молоко, але не доводьте до кипіння.
- Заваріть еспресо.
- У тепле молоко додайте ванільний сироп і збийте суміш міксером – має утворитися піна.
- Розлийте її по келихах (вони мають бути наповненими на 2/3).
- У келихи з піною влийте гарячу каву, але будьте обережні: вона не повинна змішатися з молоком.
- Використовуйте карамель для прикраси макіато-напій готовий.
Приємного кавування!
Еспресо Макіато
Інгредієнти:
- Молоко – 50 мл
- Порція розчинної кави або кави еспресо
- Сироп чи цукор за бажанням
Спосіб приготування:
- Збийте молоко прямо в маленькій чашці з об’ємом 70 мг. Читайте також: смачний рецепт приготування зеленого чаю.
- Порція еспресо готується також прямо у порцелянову філіжанку з уже готовим молоком.
- Додається цукор чи сироп за бажання.
Приємного кавування!