Спиртне

Май тай коктейль класичний рецепт

Коктейль Май Тай (від англійської Mai Tai) – це алкогольний напій, що має міцність близько 27 градусів. Належить до категорії Лонг Дрінк. Зараз він набув особливої ​​популярності на острівних тропічних вечірках нарівні з Дайкірі та Мохіто.

В оригінальний склад обов’язково включаються такі компоненти як мидальний сироп, ром, лікер апельсиновий. Спиртне містить досить багато калорій – 350 ккал на 100 г, і стоїть за калорійністю в одному ряду з такими напоями, як Маргарита та Піна Колада.

Щоб насолодитися його приголомшливим солодкуватим смаком, не обов’язково відвідувати бари, а можна зайнятися приготуванням самостійно в домашніх умовах і заощадити кругленьку суму. Розглянемо рецепт напою Май Тай з фото покроково у кількох варіантах.

Декілька порад перед приготуванням Май Тай

  • Усі інгредієнти бажано завчасно охолодити. Це зробить смак яскравішим і вираженішим;
  • Саме ром є основною фішкою пиття, тому замінювати його будь-яким іншим алкоголем не рекомендується, інакше вийде зовсім інший напій. Колір при цьому в класичному варіанті повинен залишатися коричневим;
  • Як оформлення можна застосовувати часточки різних фруктів. Незвичайним варіантом буде оформлення келиха квітами.

Класична рецептура Mai Tai

На момент створення в 1944 році класичний рецепт включав дешевий ром з Ямайки, який мав зробити спиртне доступним для більшості споживачів. Але через деякий час усі основні компоненти суттєво додали у ціні, тому й сам алкогольний коктейль зараз можна придбати у барах аж за 7-9 євро.

Для приготування будинку вам знадобиться:

  • Білий ром – 50 мл;
  • Лікер апельсиновий (найкраще підійде Кюрасао або Драй Орандж) – 15 мл;
  • Чорний ром та цукровий сироп – по 15 мл;
  • Мигдальний сироп (переважно Monin або Orgeat) – 10 мл;
  • Невеликі часточки свіжого ананасу загальною вагою 30 г;
  • Сік лайма – 20 мл (можна замінити лимонним);
  • Лід: подрібнений (150 г) та кубиками (200 г);
  • Одна червона коктейльна вишня;
  • М’ята гілочка.

Схема приготування:

  1. Простір високої склянки «Хайбол» (об’єм 270 мл) заповнюємо крижаними кубиками догори;
  2. Об’єднуємо в ємності шейкера всі рідкі складові зі списку (крім чорного рому), додати подрібнений лід та інтенсивними рухами все добре розмішуємо;
  3. Акуратно наповнюємо вмістом шейкера стаканчик, при необхідності докладаємо ще кілька крижаних шматочків;
  4. Доливаємо чорний ром;
  5. Прикрашаємо «рідку страву» ананасовими шматочками, кладемо гілочку м’яти і коктейльну вишеньку;
  6. На цьому процес приготування закінчено. Вставляємо трубочку і неспішно насолоджуємося смачним екзотичним напоєм.

Ще кілька рецептів Mai Tai

  • Мешканцями Гаваїв був вигаданий різновид Май Тай, де мигдальний сироп замінюється апельсиновим. Отриманий мікс інгредієнтів надає аперитиву яскравіше виражену кислинку;
  • Існує рецептура, де мигдальний сироп так само замінюється, але вже на цукровий або гранатовий. Такий готовий коктейль змінює колір більш червонуватий, а специфічний аромат мигдалю губиться. При цьому необхідно змінювати співвідношення видів рому – темного потрібно додавати менше або зовсім його виключити.

Розглянемо ще один найбільш легкий та солодкий варіант відомого спиртного. Для готування знадобиться:

  • Бакарді світлий та темний – по 30 мл;
  • Сік апельсиновий та ананасовий – по 100 мл;
  • Частка ананасу;
  • Кокосове молоко – 70 мл;
  • Лід.

Покрокова інструкція приготування:

  1. Великий келих майже доверху наповніть льодом (приблизно на 3/4 від об’єму), влийте обидва види Бакарді;
  2. Додайте сік ананасу та апельсина (можна використовувати замість нього мандариновий);
  3. На фінальному етапі додайте солодке кокосове молоко, добре перемішайте компоненти. Прикрасьте склянку зверху шматочком ананаса, листочками м’яти.

Mai Tai стане чудовим варіантом у літні спекотні дні. Підійде він і як для галасливих екзотичних тусовок, так і для звичайних душевних посиденьок з друзями.

Оригінальний коктейль Май Тай в ананасі

У Таїланді прийнято подавати коктейль у своєрідній склянці ананасового плоду. М’якуш з екзотичного фрукта видаляється, але надалі невелика її кількість може додаватися в сам коктейль. Спустошена шкірка використовується як оригінальна ємність для подачі напою.


Подати в такий нетривіальний спосіб можна оригінальний, трохи змінений «Май Тай».

  • 30 мл білого рому;
  • 30 мл темного рому;
  • 100 мл ананасового соку;
  • 100 мл апельсинового соку;
  • 70 мл кокосового молока;
  • стружка льоду;
  • часточка ананаса та кілька листочків м’яти для декору.

Приготувати тропічний напій легко:

  1. Заповнюємо склянку льодом.
  2. Заливаємо обидва види рому, потім соки та молоко. Барною ложкою перемішуємо коктейль кілька разів, щоб компоненти розчинилися один в одному.
  1. Прикрашаємо, доповнюємо трубочкою і одразу ж подаємо.

На замітку. На курортах Таїланду можна скуштувати коктейль не лише в ананасі, а й у чаші з кокосу.

Як правильно вживати

Оцінити первозданний смак Май Тай можна лише в тому випадку, якщо він не тільки був правильно приготовлений, але й правильно вжитий.

  1. Цей коктейль відноситься до холодних алкогольних змішаних напоїв і подають його відразу з льодом. Тому і п’ють Май Тай дуже повільно і лише крізь трубочку.
  2. Кожен зроблений ковток необхідно ненадовго затримати у роті, адже при такому природному нагріванні рідини коктейль розкриває свій смак та аромат у повному обсязі.
  3. У сучасних барах та ресторанах готовий коктейль подають у склянках хайбол. Однак якщо необхідно повністю відтворити прототип цього напою, то і розливати його в готовому вигляді слід у спеціальні тики-келихи.
  4. Подають такий коктейль як самостійний напій або як аперитив і діжестив. Через досить високу фортецю він чудово збуджує апетит, тому один келих Май Тай перед їдою лише допоможе налаштувати травлення на потрібний лад. А ось завдяки своїй солодощі та приємному цитрусовому післясмаку та аромату, він також чудово підходить і на роль десерту. При цьому його і закушувати зовсім не обов’язково.

У багатьох країнах, особливо в Японії та Італії Май Тай, п’ють взагалі окремо від будь-якого прийому їжі. Саме такий цитрусовий алкогольний коктейль найкраще підходить для повільної дружньої бесіди. Щоправда, у цьому випадку, щоб уникнути швидкого сп’яніння, його радять подавати із різними закусками.

Найкраще поєднувати вживання такого алкоголю із сирами, фруктами, м’ясними нарізками. А ось цитрусовий Май Тай з рибою та морепродуктами не дуже поєднується.

Довідка. На Таїті та в Таїланді Май Тай подають у цілісному ананасі. Для цього його м’якоть очищають і використовують для приготування соку, яким розбавляють готовий напій. Але п’ють його також через трубочку.

На жаль, деякі недобросовісні бармени замінюють якісні інгредієнти на низькосортні компоненти. Тому готовий Май Тай може мати як червоний, так навіть і синій колір. В цьому випадку такий напій не має нічого спільного з алкоголем, приготованим за оригінальним рецептом.

Колір справжнього Май Тай, приготовленого за оригінальною рецептурою, завжди має коричневий колір. А ось буде він темним або світлим, безпосередньо залежить від того, який саме ром використовувався для його приготування та з якою утримкою.

Важливо! Сам Трейдер Вік готував цей напій на основі рому 17-річної витримки. . З моменту своєї першої появи і до сьогодні коктейль Май Тай користується величезним попитом

Практично неможливо знайти сьогодні країну, жителі якої не знали б про його існування.

З моменту своєї першої появи і до сьогодні коктейль Май Тай користується величезним попитом. Практично неможливо знайти сьогодні країну, жителі якої не знали б про його існування.

Освіжаючий і солодкий смак, підбадьорливий і водночас ніжний і тривалий смак і виражений аромат цитрусових фруктів – це саме те, що найкраще характеризує цей алкоголь. У холодну пору року він допомагає хоча б ненадовго поринути у тепле та спекотне літо. А ось у спекотні дні саме він і подарує таку бажану свіжість і прохолоду.

піна Колада

Куди ж Таїланд без традиційної Піна Колади, традиційного напою Пуерто Ріко. Її подають не тільки в барах та ресторанах, але й цілком можливо вона продаватиметься у вашому пляжному барі. А іноді цей коктейль приносять у справжньому ананасі чи навіть кокосі, смак його відрізняється від традиційного та має більш екзотичний відтінок. Приготувати Піна Колада ви можете самі в домашніх умовах. Для цього вам знадобиться:

  • 3 частини світлого рому
  • 2 частини лікеру Малібу
  • 5 частин ананасового соку

Всі інгредієнти змішуєте в шейкері з льодом, виливаєте в склянку і прикрашаєте шматочком ананаса, лайма або апельсина. У деяких барах ананасовий сік замінюють на м’якоть ананасу або додають кокосове молоко.

Трохи про напій

Двадцяте століття багате на відкриття. Саме в цьому столітті світ дізнався про найсмачніший напій та новий вид боротьби. Ці дві події поєднують співзвучні назви. «Май Тай» (коктейль) був створений у середині минулого століття і донині вважається найдостойнішим віртуозним витвором у галузі змішаних алкогольних напоїв. У той же час «Муай Тай» – це вид спорту, який усе більше знайомий як «тайський бокс». Винайдений у 16 ​​столітті, він отримав визнання та світову популярність лише через 4 століття. У Таїланді на батьківщині незвичайної боротьби існує навіть спеціальне свято, присвячене цьому змаганню – День Муай Тай. Знаменитий напій, у свою чергу, теж цікавить багатьох. «Май Тай» – коктейль, який розбурхує уми. Кожен бармен намагається внести до технології його приготування свою родзинку. Але первісний варіант ще нікому не вдалося перевершити. Досі «Май Тай» – коктейль-досконалість, свято смаку та досягнення сторіччя.

Вказівки

Технологія – “шейк” Розмір – “довгий” Склянка – “хайбол” (200 -300мл)

Кількість порцій: 1

Процес приготування, як бачите, досить простий. З’єднуємо всі інгредієнти, потім збовтуємо, додаємо чорний ром, і прикрашаємо напій. Особливих секретів приготування цей коктейль не має. Але я завжди говорю про те, що в приготуванні шикарних вишукувань найголовніше навіть не майстерність і спритність рук, а правильний вибір інгредієнтів. Отже, будьте уважні і у вас все вийде!

Що ж до смакових якостей коктейлю, то слід зазначити, що напій досить міцний. В принципі, це і так зрозуміло, за кількістю алкоголю, який додається до напою. Втім, повірте, особливої ​​міцності ви не помітите, оскільки вона буде завуальована яскравими смаковими якостями від сиропів та соку.

При приготуванні будь-яких страв ми завжди намагаємося використовувати найсвіжіші продукти. При приготуванні коктейлю не слід відходити від цих норм, і якщо якісь соки, які ви будете використовувати у приготуванні напою, ви можете зробити самостійно, то не відмовляйте собі у шикарній нагоді розширити смакові якості напою. Адже натуральні соки куди смачніші і соковитіші, ніж соки в пакетах, а відповідно в коктейлі натуральний сік матиме чудовий ефект.

Так як лід додається тільки в кінці приготування напою, найкраще використовуйте охолоджені інгредієнти, тоді коктейль можна буде пити одразу, а не чекати, поки він охолоне. Якщо ви любитель коктейлів з ромом, вам буде цікаво дізнатися – одного з найвідоміших коктейлів.

Хотілося б трішечки поговорити з вами про історію створення такого, справді унікального шедевра серед алкогольних коктейлів. З’явився такий вишуканий напій у 1944 році, а творцем його став керівник мережі великих ресторанів Трейдер Вік. Втім, щойно коктейль отримав успіх, на авторство почав претендувати і його конкурент, який стверджував, що в його однойменному барі Май Тай коктейль подається з 1933 року.

Зараз коктейль «Май Тай» вважається частиною тайської культури. Популярність його залишається високою і до сьогодні. Але найзначніший пік актуальності коктейлю посідає показ фільму «Блакитні Гаваї».

  • 30 мл води;
  • 10 мл соку лайма;
  • 15 милий соку грейпфрута;
  • 10 мл цукрового сиропу;
  • 10 мл темного рому;
  • 20 мл золотого рому;
  • 10 мл Куантро;
  • 5 мл сиропу Falernam;
  • Ангостура – ​​пів чайної ложки;
  • Декілька крапель анісового лікеру.

Якщо у вас немає часу на тривале приготування коктейлю, а все потрібно зробити нашвидкуруч, то можна використовувати готову суміш Trader Vic’s Mai Tai (40 мл), до якої додаємо 20 мл темного рому і сік з невеликого лайма.

Всім бажають отримати справжню насолоду від коктейлів, які ми з вами готуємо вдома!

«Май Тай» є міцністю 27 градусів з солодкуватим, але не нудотним смаком. Він з’явився у розпал моди на тропічні спиртні напої та швидко завоював кохання американців, а потім і європейців. Тепер разом з Мохіто та Дайкірі «Май Тай» вважається невід’ємною частиною острівної екзотики. Історична довідка. Коктейль «Май Тай» у 1944 році вигадав власник американської мережі ресторанів «Polynesian-style» Трейдер Вік. Назва з’явилася завдяки відвідувачам із Таїті. Спробувавши напій вперше, вони сказали: «Mai tai roa ae», що таїтянською мовою означає «відмінний (хороший)». 1987 року «Май Тай» включили до збірки коктейлів IBA (Міжнародної асоціації барменів).

За задумом автора «Май Тай» мав стати найкращим тропічним коктейлем, приготованим із доступних інгредієнтів, що знижувало його ціну та робило доступним для більшості відвідувачів. Як алкогольну основу використовувався дешевий ямайський ром, який на той момент входив до складу більшості коктейлів з ромом, що подаються в питних закладах США.

Через кілька десятиліть ром та інші інгредієнти напою суттєво подорожчали. Тепер «Май Тай» вважається одним із найдорожчих коктейлів у Європі. У солідних барах за одну порцію доведеться заплатити 6-9 євро. Тому його краще готувати у домашніх умовах.

Класичний склад та пропорції Май Тай:

  • білий ром – 40 мл;
  • чорний ром – 20 мл;
  • апельсиновий лікер – 15 мл;
  • сік лайма – 15 мл;
  • мигдальний сироп – 10 мл.
  • часточка ананаса, гілочка м’яти та коктейльна вишня (необов’язково).

Інший спосіб приготування

Ще один рецепт створення популярного міксу був винайдений на Гавайських островах. Його суть полягає в тому, щоб замість мигдального сиропу використовувати апельсиновий. Після перемішування коктейлю він зливається з апельсиновим лікером, роблячи напій кислішим на смак

Мікс з Гавайських островів

Слід зазначити, що у широких колах професійних барменів існують великі розбіжності щодо присутності апельсинового сиропу у складі Май Тай. Багато хто стверджує, що кислуватий інгредієнт просто зайвий у міксі, адже в ньому вже є апельсиновий лікер. Інші вважають такий рецепт приготування доречнішим для екзотичного коктейлю. Як би там не було, смак та міцність Май Тай залежать від кількості рому, а які сиропи додавати до складу – справа смаку кожного з шанувальників тропічних міксів.

Класичний рецепт коктейлю Май Тай

Приготувати незвичайний та оригінальний напій Май Тай можна і в домашніх умовах. При цьому рекомендується у правильних пропорціях взяти всі інгредієнти та змішати їх, згідно з класичним рецептом:

  1. Для приготування шийка знадобиться спеціальна склянка хайбол. У нього поміщають подрібнений лід.
  2. У шейкері змішують світлий ром, помаранчевий кюрасао, мигдальний горіх і сік лайма. Усі перемішують і виливають у хайбол.
  3. До всіх компонентів додають охолоджений чорний ром.
  4. Вміст хайболла переливають у високу склянку і прикрашають часточками екзотичних фруктів.

Вживають напій через трубочку і не поспішаючи. Міцність продукту становить 25-27% про.

Рецепт коктейлю Май Тай з апельсиновим соком

На думку автора цього різновиду міцного Май Тай, заміна мигдального сиропу на свіжий апельсиновий сік надає міцній особливу ніжну кислинку, яка більш доречна для екзотичного алкогольного напою. Однак скільки людей, стільки й думок, тому поки ви не приготуєте цю версію напою Май Тай власноруч, не дізнаєтесь напевно.

Необхідні інгредієнти

компоненти дозування
свіжий апельсиновий сік 20 мл
свіжий лимонний сік 20 мл
світлий ром 50 мл
апельсиновий лікер 30 мл
чорний ром 35 мл
кубики льоду 150 г
ананас (для прикраси) 1 шматочок
свіжа м’ята (для прикраси) 1 гілочка
вишня (для прикраси) 1 ягода
колотий лід 150 г
цукровий сироп 20 мл

Послідовність виготовлення

  1. Високу склянку типу хайбол до самого верху заповнюємо дробленим льодом і поки що відставляємо убік.
  2. У шейкер наливаємо лимонний та апельсиновий свіжий сік, а також цукровий сироп.
  3. Інтенсивно збовтуємо компоненти 15-20 секунд.
  4. Туди ж вливаємо світлий, чорний ром та апельсиновий лікер.
  5. Тепер вільний простір, що залишився в шейкері, необхідно заповнити кубиками льоду.
  6. Збовтуємо складові приблизно одну хвилину.
  7. Проціджуємо вміст шейкера через стрейнер у склянку з колотим льодом. Після цього при необхідності підсипаємо подрібнену крижану крихту.
  8. Тепер настав час для прикрашання готового міксу. Наколюємо часточку ананаса на зубочистку і опускаємо її в спиртне, потім туди ж додаємо гілочку свіжої м’яти та коктейльну вишеньку.
  9. Вставляємо в екзотичний алкогольний напій довгу тонку трубочку та приступаємо до дегустації.

Алхімія коктейлю Май Тай що, де, коли

За довгу історію цей напій набув божевільної популярності, що незмінно викликало бажання експериментувати з його складом. Однак IBA сумнівів у цьому питанні не залишає. У затвердженому рецепті коктейлю Май Тай співвідношення інгредієнтів таке:

  • ром світлих сортів – 40 мл;
  • ром темних витриманих сортів – 20 мл;
  • апельсиновий лікер Curacao – 15 мл;
  • мигдальний сироп Orgeat – 15 мл;
  • лаймовий сік – 10 мл;
  • м’ята, шкірка/частка лайма, ананас або десертна вишенька як прикраса.

Сучасні версії цього дрінка припускають заміну сиропу Orgeat на цукровий, додавання гренадину, зміна співвідношення темного і світлого рому 1:1 і навіть виключення темного рому зі складу міксу. Але це буде вже не той Май Тай.

З відмовою від Orgeat напій втратить тонкий мигдальний аромат, заміна темного рому на будь-який інший незмінно вплине на терпкість і насиченість смаку, а гренадин нівелює принадність апельсинового звучання Кюрасао. Гренадін порушить і колірну гаму коктейлю, колір якого коливається від світлих коричневих відтінків до насичених темних. Якщо ви хочете насолодитися справжнім Май Тай, дотримуйтесь класичного рецептури.

Цікаві рецепти Mai Tai

На основі класичного напою було створено багато варіантів тропічних коктейлів. Серед них є досить вдалі та оригінальні з’єднання.

У Таїланді шийка користується великою популярністю. Місцеві бармени подають його у досить оригінальному вигляді. Замість посуду вони використовують свіжий ананас. У плода зрізають верхню частину і акуратно витягають із нього м’якоть. У шейкері змішують темний і світлий ром по 30 мл, апельсиновий та ананасовий фреш по 100 мл і додають до нього 70 мл кокосового молока.

В ананас поміщають подрібнений лід і виливають приготований напій. Шейк подають практично у кожному питному закладі Тайланду. Туристи вважають цей напій візитівкою тайського відпочинку.

Gold Mai Tai готується на основі апельсинового соку (40 мл), апельсинового лікеру (10 мл), світлого рому (25 мл), золотого рому (10 мл), соку лайма (10 мл) та гренадину (5 крапель). Всі інгредієнти необхідно ретельно змішати і перелити у високу склянку з льодом. Напій набуває яскравого помаранчевого кольору із золотим переливом.

Для виготовлення безалкогольного варіанта використовують безалкогольний сироп Май Тай, газовану воду, витяжку мигдалю, ананасовий сік та фруктовий лід.

Для іншого безалкогольного варіанта беруть апельсиновий нектар, ананасовий фреш, вишневий та сік лайма. До них додають трохи гренадину та мигдального сиропу. У склянку рекомендується помістити скибочки свіжих фруктів та подрібнений лід.

Одним із міцних видів шийка можна вважати наступний. Головним компонентом є ром Бакарді (60мл). Крім того, беруть апельсиновий лікер (30мл), мигдальний сироп (10мл), сік лимона (20мл). Обов’язково додають подрібнений фруктовий лід.

Багато барменів рекомендують прикрасити готовий напій вишнею та листочками свіжої м’яти. Вони додадуть напою свіжості та тонкої пікантності.

Лід для коктейлів найкраще використовувати фруктовий. Для цього в окремій ємності змішують сік лимона, апельсина, ананаса та газовану воду, розливають у форми для льоду та заморожують. Лід посилює смак і додає аромату тропічному напою.

Короткий екскурс в історію

У далекому 1944 році в американському місті Окленд, яке знаходиться на берегах затоки Сан-Франциско, за барною стійкою стояв сам Віктор Бержерон, найбільш відомий під прізвиськом Трейдер Вік. Так, так, цей Вік – засновник і власник мережі ресторанів Polynesian-style. Експериментуючи і змішуючи наявні інгредієнти, він зумів отримати м’який, алкогольний напій, із солодкувато-мигдальним післясмаком. “Mai tai roa ae” – тільки і зміг вимовити його друг, який повернувся з Таїті, зробивши кілька ковтків, що обпалюють. Згодом перші слова знаменитої фрази стали назвою щонайменше легендарного напою.

Коктейль mai tai отримав величезну популярність за досить короткий часовий проміжок, і цьому є найбанальніше пояснення. Окленд – велике портове місто, в якому перетинається безліч морських шляхів. «З легкої руки» матросів, які віддають перевагу ромовим напоям, любов до коктейлю Mai Тai поширилася світом.

Однак не можна стверджувати, що тільки географічне розташування Polynesian-Style послужило основним приводом для популяризації напою. Поєднання інгредієнтів, що входять до коктейлю, виявилося настільки гармонійним і збалансованим, що через 40 років Мак Тай увійшов до збірки IBA. Тепер кожен поважаючий себе бармен, який знаходиться в будь-якому куточку земної кулі, має можливість приготувати цей божественний напій. У «Біблії бармена» — так називають збірку коктейлів Міжнародної асоціації барменів, можна відшукати класичний рецепт, і докладну технологічну карту з покроковою інструкцією приготування травень.

«Май Тай» є алкогольним коктейлем міцністю 27 градусів з солодкуватим, але не нудотним смаком. Він з’явився у розпал моди на тропічні спиртні напої та швидко завоював кохання американців, а потім і європейців. Тепер разом із Мохіто та Дайкірі «Май Тай» вважається невід’ємною частиною острівної екзотики.

Історична довідка. Коктейль «Май Тай» у 1944 році вигадав власник американської мережі ресторанів «Polynesian-style» Трейдер Вік. Назва з’явилася завдяки відвідувачам із Таїті. Спробувавши напій вперше, вони сказали: «Mai tai roa ae», що таїтянською мовою означає «відмінний (хороший)». 1987 року «Май Тай» включили до збірки коктейлів IBA (Міжнародної асоціації барменів).

За задумом автора «Май Тай» мав стати найкращим тропічним коктейлем, приготованим із доступних інгредієнтів, що знижувало його ціну та робило доступним для більшості відвідувачів. Як алкогольну основу використовувався дешевий ямайський ром, який на той момент входив до складу більшості коктейлів з ромом, що подаються в питних закладах США.

Через кілька десятиліть ром та інші інгредієнти напою суттєво подорожчали. Тепер «Май Тай» вважається одним із найдорожчих коктейлів у Європі. У солідних барах за одну порцію доведеться заплатити 6-9 євро. Тому його краще готувати у домашніх умовах.

Склад та пропорції:

  • білий ром – 40 мл;
  • чорний ром – 20 мл;
  • апельсиновий лікер – 15 мл;
  • сік лайма – 15 мл;
  • мигдальний сироп – 10 мл.
  • лід;
  • часточка ананаса, гілочка м’яти та коктейльна вишня (необов’язково).

Історія коктейлю Май тай

Цікаво, що Май тай – це так званий тікі-коктейль чи тропічний коктейль, хоч і створений він був на території США. Однак на створення напою вплинули міфи про загадкові фігурки тики – божества спекотних островів Тихого океану (Гавайських островів, Таїті), виконаних з каменю або деревини.

Коли громадянам Штатів набридли традиційні коктейлі, подані в строгих (і нудних) келихах, власники барів були змушені шукати вихід, щоб не розгубити клієнтів. Привезені з островів божки, які часто завозилися на територію США як сувеніри, і привели до створення коктейлю Май тай.

Чому американцям так сподобалася ідея створення атмосфери тихоокеанських островів у барі? Чому традиційні коктейлі почали складати свої позиції? Та тому що Май тай – коктейль, який ніби відправляє пиючого на спекотні та таємничі острови зі свіжим океанічним бризом, численними піщаними пляжами, тропічними лісами та стародавніми божествами тики. Спочатку напій подавався не в звичайному прозорому келиху, а в химерній склянці із зображенням сердитих тиків, прикрашених часточкою екзотичного фрукта.

“Батьком” всіх тики-коктейлів прийнято вважати Дона Біча, який відкрив в Америці (в Лос-Анджелесі) перший тики-бар “Дон Бічкомбер”. Саме він на початку 1930-х почав створювати мікси із трьох видів рому (темного, золотистого та світлого), фруктових лікерів та соків екзотичних фруктів (одним із перших «дітищ» Біча став коктейль Зомбі). Біч створював свій заклад зовсім не з натхнення, а після численних подорожей на Таїті, Кубу, Гаваї. Він не просто вивозив із спекотних островів статуетки ідолів, щоб прикрасити ними бар, а знайомився з культурою островитян, їхньою історією, звичаями, міфами, кухнею.

Але людиною, яка вигадала склад коктейлю Май тай, звуть зовсім не Біча, а Віктор Жюль Бержерон – власник мережі ресторанів «Трейдер Вік» у полінезійському стилі. Саме він створив коктейль Май тай у 1944 році, імовірно взявши за основу коктейлі Дона Біча, що вже існують.

До речі, ім’я напою було вигадане завдяки таїтянам – гостям закладу Бержерона. Спробувавши незвичайний коктейль, остров’яни відгукнулися про нього як про «нереальне, неземне», що їхньою мовою звучало як «Mai tai roa ae». Власнику «Трейдер Вік» така незвичайна назва була лише на руку. Так світ і дізнався про коктейль Май тай.

Як приготувати Май тай вдома?

Май тай зовсім нескладно приготувати в домашніх умовах. Щоправда, за умови, що під рукою є всі складові, а саме:

  • Темний ром – класичний рецепт коктейлю Май тай має на увазі використання 17-річного чорного рому з Ямайки, витриманого у бочках із обпаленої деревини дуба. Але за відсутності такого спиртного в домашньому барі можна пустити в ході простіше, з меншим терміном витримки (той же «Бакарді Блек», наприклад). Чорний ром привносить у коктейль ноти прянощів (ванілі, гвоздики, кориці та ін.), шоколаду та карамелі;
  • Світлий ром – він надає коктейлю відтінків меду, фруктів, горіхів. Саме світлий ром (його ще називають срібним) користується популярністю серед любителів коктейлів: він відносно дешевий, легко п’ється як у чистому вигляді, так і при змішуванні з іншим спиртним, має приємний смак і ненав’язливий післясмак;
  • Апельсиновий лікер – Бержерон віддав перевагу “Оранж Кюрасао”, який відрізняється своїм яскравим апельсиновим смаком з нотами стиглих фруктів та спецій. Іноді “Оранж Кюрасао” замінюють іншими апельсиновими лікерами (наприклад, “Трипл Сек”);
  • Мигдальне молочко – зазвичай для Май тай береться мигдальне молочко «Оршад» із вершково-марципановим смаком (наприклад, марок «Жиффар», «Люксардо» або ін.) або безалкогольний мигдальний сироп;
  • Лаймовий сік – щоб надати коктейлю кислинку, а заразом і приємний цитрусовий аромат, Бержерон використовував свіжий сік лайма. У домашніх умовах лайм часто замінюють лимоном.

Рецепт коктейлю Май тай

складові

  • Темний та світлий ром – 20 та 40 мл відповідно;
  • Лікер зі смаком апельсина та мигдальне молочко – по 15 мл;
  • Лаймовий сік – 15 мл;
  • Лід – 100 г;
  • Прикраси для келиха – часточка ананаса (апельсина, лайма), цитрусова цедра, коктейльна вишня, м’яте листя, яскрава парасолька (сам Бержерон прикрашав коктейль листям м’яти та спіраллю лаймової цедри).

Процес приготування

  1. У шейкер помістити лід, а потім і всі інші складові, енергійно струсити;
  2. У високий келих хайбол (або келихи із зображенням ідола, якщо такий є в наявності) влити коктейль разом з льодом;
  3. Прикрасити край келиха на власний смак. Пити невеликими ковтками через коктейльну трубочку.

Вище викладено спосіб приготування класичного Май тай, але в домашніх умовах нерідко готують інші варіанти знаменитого коктейлю:

  • Мигдальне молочко (або мигдальний сироп) змінюють на звичайний концентрований цукровий сироп (саморобний або покупний);
  • Мигдальний сироп часто замінюють сиропом «Гренадин» насиченого рубіново-червоного відтінку зі смаком гранату;
  • Лаймовий сік замінюють лимонним;
  • Кислий сік лайма іноді не додають зовсім, а замість нього використовують ананасовий або апельсиновий фреш;
  • Замість темного рому використовують золотистий, що має більш м’який смак;
  • Іноді до складу Май тай включають лише один вид рому (зазвичай перевагу віддають ненав’язливому світлому рому);
  • Кубики льоду часом замінюють колодим льодом, який швидше розчиняється в келиху.

Класичний рецепт коктейлю Май Тай

За відгуками іменитих дегустаторів, коктейль Май Тай має настрій спекотного літа та смак свята. Цей рецепт був розроблений у розпал моди на екзотичні алкогольні напої, приблизно в кінці 40-х років, і практично миттєво завоював серця американців, а трохи згодом підкорив і європейців. Для початку пропоную розібрати класичний рецепт цього спиртного.

Май тай коктейль класичний рецепт
‘width=’750’>

Необхідні інгредієнти

компоненти дозування
мигдальний сироп 15 мл
свіжий сік лайма 20 мл
білий ром 45 мл
апельсиновий лікер 20 мл
чорний ром 25 мл
кубики льоду 220 г
ананас 1 шматочок
свіжа м’ята 1 гілочка
вишня 1 ягода

Послідовність виготовлення

  1. Насамперед опускаємо кубики льоду у високу склянку типу хайбола.
  2. У шейкер вливаємо апельсиновий лікер, білий ром, свіжий сік лайма і мигдальний сироп.
  3. Активно збовтуємо рідкі інгредієнти протягом 70-80 секунд.
  4. Мікс, що вийшов, проціджуємо через марлевий фільтр або спеціальний стрейнер.
  5. Відфільтровану рідину акуратно заливаємо поверх кубиків льоду.
  6. Туди ж тонким струмком вливаємо чорний ром і при необхідності додаємо кубики льоду. Склянка має бути доверху наповнена льодом!
  7. Готовий алкогольний мікс прикрашаємо шматочком ананаса, попередньо наколотого на зубочистку, потім гілочкою м’яти та коктейльною вишнею.
  8. Останній штрих – опускаємо у склянку соломинку та смакуємо мікс маленькими ковтками.

Рецепт коктейлю Май Тай з апельсиновим соком

На думку автора цього різновиду міцного Май Тай, заміна мигдального сиропу на свіжий апельсиновий сік надає міцній особливу ніжну кислинку, яка більш доречна для екзотичного алкогольного напою. Однак скільки людей, стільки й думок, тому поки ви не приготуєте цю версію напою Май Тай власноруч, не дізнаєтесь напевно.

Май тай коктейль класичний рецепт
‘width=’750’>

Необхідні інгредієнти

компоненти дозування
свіжий апельсиновий сік 20 мл
свіжий лимонний сік 20 мл
світлий ром 50 мл
апельсиновий лікер 30 мл
чорний ром 35 мл
кубики льоду 150 г
ананас (для прикраси) 1 шматочок
свіжа м’ята (для прикраси) 1 гілочка
вишня (для прикраси) 1 ягода
колотий лід 150 г
цукровий сироп 20 мл

Послідовність виготовлення

  1. Високу склянку типу хайбол до самого верху заповнюємо дробленим льодом і поки що відставляємо убік.
  2. У шейкер наливаємо лимонний та апельсиновий свіжий сік, а також цукровий сироп.
  3. Інтенсивно збовтуємо компоненти 15-20 секунд.
  4. Туди ж вливаємо світлий, чорний ром та апельсиновий лікер.
  5. Тепер вільний простір, що залишився в шейкері, необхідно заповнити кубиками льоду.
  6. Збовтуємо складові приблизно одну хвилину.
  7. Проціджуємо вміст шейкера через стрейнер у склянку з колотим льодом. Після цього при необхідності підсипаємо подрібнену крижану крихту.
  8. Тепер настав час для прикрашання готового міксу. Наколюємо часточку ананаса на зубочистку і опускаємо її в спиртне, потім туди ж додаємо гілочку свіжої м’яти та коктейльну вишеньку.
  9. Вставляємо в екзотичний алкогольний напій довгу тонку трубочку та приступаємо до дегустації.

Рецепт коктейлю Май Тай з гренадином

Також має право на життя цікава версія алкогольного напою Май Тай із гранатовим сиропом гренадин. При створенні цього спиртного за запропонованим рецептом змінюється співвідношення темного та білого рому – вони використовуються в однакових пропорціях. Допустиме виняток зі складу темного рому, проте смак напою значно зміниться, втративши терпкість і насиченість, а також знизиться градус міцності.

Додавання в рецепт гренадину вплине на класичний колір коктейлю Май Тай, надавши йому виражених гранатових відтінків, а також переб’є апельсинові нотки лікеру, зробивши смак більш складним і глибоким.

Май тай коктейль класичний рецепт
‘width=’750’>

Необхідні інгредієнти

компоненти дозування
свіжий сік лайма 20 мл
світлий ром 40 мл
апельсиновий лікер 30 мл
чорний ром 40 мл
кубики льоду 150 г
ананас (для прикраси) 1 шматочок
свіжа м’ята (для прикраси) 1 гілочка
вишня (для прикраси) 1 ягода
колотий лід 200 г
сироп гренадин 30 мл

Послідовність виготовлення

  1. До самого верху наповнюємо колотим льодом високу склянку типу хайбол.
  2. У шейкер заливаємо свіжий сік лайма, гранатовий сироп гренадин і апельсиновий лікер.
  3. Збовтуємо компоненти протягом 20-30 секунд.
  4. Вливаємо туди ж обидва різновиди рому і додаємо кубики льоду.
  5. Інтенсивно струшуємо вміст шейкера.
  6. Відфільтровуємо прямо в склянку мікс, що вийшов, пропускаючи його через стрейнер.
  7. При необхідності додаємо в готовий алкогольний напій колоту крижану крихту.
  8. Прикрашаємо спиртне часточкою ананаса, вишнею і гілочкою свіжої м’яти, після чого опускаємо в склянку трубочку.

Рецепт спрощеного коктейлю Май Тай

Полегшена версія коктейлю Май Тай, виготовлена ​​за цим рецептом, є солодким і ароматним напоєм, міцність якого значно нижча, ніж у оригіналу, – це легкий і приємний алкогольний мікс для вгамування спраги в спекотні літні дні.

Май тай коктейль класичний рецепт
‘width=’750’>

Необхідні інгредієнти

компоненти дозування
апельсиновий сік 100 мл
світлий ром 35 мл
ананасовий сік 100 мл
чорний ром 35 мл
кокосове молоко 70 мл
ананас (для прикраси) 1 часточка
кубики льоду 200 г
свіжа м’ята 2-3 листочки

Послідовність виготовлення

  1. Вузький високий келих заповнюємо кубиками льоду, бажано три чверті від обсягу.
  2. Туди ж вливаємо темний і білий ром, трохи збовтуємо.
  3. Додаємо ананасовий та апельсиновий сік. Якщо ви використовуєте фреш, попередньо відфільтруйте його через стрейнер або дрібне сито.
  4. Розмішуємо інгредієнти за допомогою барної ложечки чи коктейльної трубочки.
  5. У фіналі вливаємо кокосове молочко та знову перемішуємо мікс.
  6. Як прикраса беремо часточку ананаса і кілька свіжих листків м’яти.
  7. Опускаємо в готове спиртне соломинку та дегустуємо алкогольний напій.

Відео рецепту коктейлю Май Тай

На представленому відеоролику показано покроковий рецепт виготовлення чудового міксу Май Тай, який стане чудовим супутником у спекотний літній день або гідним товаришем на молодіжній вечірці. Подивившись даний відеоматеріал, ви побачите, як просто професійний бармен справляється із завданням готування дивовижного тропічного спиртного, а також почуєте кілька корисних порад, здатних запобігти помилкам.

Корисна інформація

  • Невичерпним у плані експериментів та вдосконалення смаків є коктейль — Північне сяйво.
  • Неодмінно вивчіть надійний рецепт коктейлю -Піна Колада-, який являє собою мікс, що хвилює кров, на основі піратського напою.
  • Дуже просто і легко приготувати власноруч смачний мікс Куба лібре, що славиться тонким ароматом і глибоким смаком золотого рому.
  • Також пропоную познайомитися з найкращими рецептами коктейлів з ромом, які дають змогу гідно оцінити відмінний витриманий ром і не дозволяють загубитися його найбагатшим смаковим якостям серед інших складових.