Харчування

Вівсяні пластівці – користь та шкода. Види продукту та рецепти приготування страв з фото




З чого роблять геркулес

Основа геркулесової каші — вівсяне насіння, яке оброблено за спеціальною технологією, в результаті чого воно звільняється від неперетравної жорсткої оболонки і стає роздавленим, перетворюючись на пластівці. Овес є злаком, тому, аналогічно іншим злаковим насінням, в пластівцях вівса містяться найкорисніші для організму людини речовини.

Чим відрізняється геркулес від вівсяних пластівців


Вівсянка – цілісне зерно, зовні злегка схоже на рис. Для приготування каші необхідно варити його 30-40 хвилин.

Геркулес (вівсяні пластівці) – пластівці з вівса, для яких застосовується інша технологія приготування. Вівсяне зерно очищають, пропарюють та розплющують. Для приготування каші з вівсяних пластівців часто достатньо лише залити їх окропом – через 5 хвилин після цього вони вже готові до вживання.

Таким чином, відрізняється час приготування цих продуктів. На цільнозернову вівсянку потрібно витратити до 40 хвилин для отримання гарної каші. Для приготування геркулеса потрібно лише кілька хвилин. Слід зауважити, що геркулесові пластівці теж потрібно варити, але часу на приготування все одно потрібно набагато менше.

Поживні речовини, що містяться в цих продуктах, також різняться. У цільних зернах зберігаються всі важливі вітаміни та елементи, а в оброблених пластівцях їх набагато менше. Існує і так зв. «порожній» геркулес — вимагає лише окропу і 5 хвилин на готування. Він підійде у ситуації, коли необхідно швидко перекусити, наприклад, у дорозі, проте не показаний для щоденного вживання.

Отже, різницю між цими продуктами такі:

  • Вівсянка є цільнозерновим продуктом, тоді як Геркулес – це комерційна назва напівфабрикату.
  • Вівсяну кашу доводиться готувати довго (до 40 хвилин), а приготування геркулеса потребує лише окропу та кількох хвилин для запарювання.
  • Вівсяна каша корисна завдяки цілісному зерну та відсутності термообробки, яка руйнує корисні речовини. Геркулес містить набагато менше таких речовин.
  • Вівсяна каша може вживатися дуже часто, а Геркулес рекомендується їсти лише в ситуаціях, коли необхідно швидко перекусити.

Чим корисний геркулес


Насамперед каша з геркулеса надзвичайно корисна вмістом у ній органічних сполук, які полегшують процес засвоєння амінокислот. Тому вживання цієї каші рекомендується людям, які зазнають значних фізичних навантажень. За умови надходження таких стимуляторів у достатній кількості відбувається швидка регенерація м’язової тканини, тому працездатність м’язів зберігається.

Упродовж багатьох років вживання вівса людьми він був вивчений досить добре. Встановлено, що вівсяне насіння – потужне джерело антиоксидантів. Антиоксиданти є природною перешкодою для появи ракових пухлин. Тому профілактика онкологічних хвороб ще одна відповідь на запитання «чим корисний геркулес?». Також антиоксиданти певною мірою уповільнюють старіння, що досить важливо, наприклад, для людей, які дуже ревно ставляться до своєї зовнішності (саме їх часто хвилює питання «чим корисна геркулесова каша?»).

З чого роблять Геркулес? Ці пластівці є зерна вівса без твердої оболонки. У процесі виробництва вони від цієї оболонки очищаються, проте повністю прибрати її не вдається через об’єктивні причини. У цьому полягає користь геркулесовой каші — не видалені частки під час проходження їх по кишечнику вичищають його стінки, несучи всі шлаки у себе. Більш ефективного та дешевого способу очищення кишечника не здатна запропонувати навіть сучасна професійна медицина — і це ще одна відповідь на запитання «чому корисна геркулесова каша?»

Склад 100гр продукту
вода, г 12
білки, г 11
жири, г 6
вуглеводи, г 61
моно- та дисахариди, г 1.2
клітковина, г 2.8
крохмаль, г 48.8
зола, г 1.7
калій, мг 330
кальцій, мг 52
магній, мг 129
натрій, мг 20
фосфор, мг 328
залізо, мкг 3630
йод, мкг 6
кобальт, мкг 5
марганець, мкг 3820
мідь, мкг 450
фтор, мкг 45
цинк, мкг 3100
вітамін Е(токоферол), мг 3.2
вітамін В1 (тіамін), мг 0.45
вітамін В2 (рибофлавін), мг 0.1
вітамін В9 (фолієва кислота), мкг 23
вітамін РР (ніацин), мг 1
калорійність, ккал 355

Геркулес при виразці та гастриті

Внаслідок наявності глютену (клейковини) вживання дрібно порубаних пластівців вівса в помірних кількостях корисне у разі виразки шлунка. Глютен обволікає запалення та зменшує біль. Такий ефект може мати не лише геркулесова каша, а й «сирий» геркулес при гастриті – вівсяні мюслі. Але є геркулес при виразці потрібно з обережністю, тому що частки мюслей все-таки досить тверді, тому для шлунка, тим більше запаленого, можуть бути неприємними. Геркулес при гастриті та виразці слід готувати без солі.

Геркулес для обличчя

Така маска добре підійде для будь-якого типу шкіри, у тому числі чутливої.

Компоненти:

  • 2 ст. ложки вівсянки;
  • 50 г меду;
  • 2 ст. ложки яблучного оцту;
  • чиста тепла вода.

Все це поєднується. Геркулес наносять на обличчя на обличчя на 10-15 хвилин, потім змивають водою.

Ще один варіант маски:

Геркулес від зморшок

Необхідно взяти 4 ст. ложки пластівців, засипати в миску, потім влити туди 60 мл окропу. Цю суміш слід довести до однорідної консистенції. 2 ч. ложки м’ятного листя слід дрібно нарізати і теж всипати в миску. За допомогою такої маски можна добре освіжити обличчя та зняти прояви втоми.

Геркулес при схудненні


За допомогою даної крупи можна схуднути навіть досить відчутно. Однак геркулесова дієта не відноситься до збалансованих, тому має деякі протипоказання. Тому краще обговорити її заздалегідь з лікарем, щоб уникнути шкоди.

Геркулес при схудненні дозволяє очистити судини, знизити вміст у крові холестерину та лікувати різні хвороби шлунка (зокрема, дуже корисний геркулес при гастриті). Дана крупа містить найрізноманітніші корисні елементи та клітковину в кількостях, що відповідають добовим потребам. Невисока калорійність геркулеса робить дієту з його основі дуже ефективної.

Геркулес при грудному вигодовуванні

Порція геркулесової каші на сніданок під час вигодовування — один із найкращих варіантів харчування матері в період лактації. При регулярному вживанні вівсянки жінка, що годує, кількість молока у неї підвищується. Тому багато лікарів рекомендують геркулес при грудному вигодовуванні.

Геркулес при діабеті

Людям з діабетом слід уникати стрибків рівня холестерину. Геркулес при діабеті містить бета-глюкан, що насичує організм розчинними волокнами, що дозволяє знизити вміст у крові холестерину. Ці волокна обволікають шлункові та кишкові стінки, запобігаючи всмоктуванню в кров холестерину з продуктів.

Вітаміни, амінокислоти, мікро- та макроелементи роблять геркулес незамінним продуктом для всіх людей з підвищеним рівнем глюкози в крові. Також геркулесова каша при діабеті містить речовини, які дозволяють знизити рівень глюкози – насамперед це паростки пророслого вівса, що покращують роботу сечогінної, жовчогінної та нервової систем. Геркулесова каша за діабету за умови її регулярного вживання дозволяє значно знизити необхідне дозування інсуліну.

Користь геркулесової каші вранці

Геркулес – один із найкорисніших продуктів для сніданку. Користь геркулесової каші вранці полягає в тому, що вона зменшує ризик появи тромбів, знижує вміст у крові холестерину, покращує роботу мозку. Крім того, геркулесова каша – ефективний засіб для профілактики стресів, вона підвищує настрій, покращує роботу нирок та надає загальнозміцнюючий ефект.

Геркулесова каша на ніч

Геркулес – дієтичний продукт, що відрізняється низькою калорійністю (100 г – 84 Ккал). У ньому містяться вітаміни Е та групи В, білки, а також груба рослинна клітковина, яка виводить токсини. Завдяки наявності бета-глюкану у складі утворюється в’язка субстанція, яка нейтралізує холестерин. Чи допустима геркулесова каша на ніч? Безперечно.

Геркулес при запорах

Геркулес при запорах пом’якшує калові маси, не дозволяючи їм залишатися в кишечнику надто довго. Однак необхідна обережність при вживанні геркулесової каші, оскільки надмірна кількість геркулеса, що споживається, може сама по собі викликати запори.

Геркулес під час вагітності


Геркулесова каша – важливе джерело заліза та фолієвої кислоти. Саме ці дві речовини мають вкрай важливе значення для організму матері та здоров’я її майбутньої дитини. Фолієва кислота перешкоджає виникненню деяких вроджених дефектів. При цьому невелика порція Геркулес містить добову кількість фолієвої кислоти, необхідне вагітній жінці. Тому геркулес при вагітності дуже доречний продукт.

У ньому міститься приблизно 20% добової кількості рибофлавіну, тіаміну, вітаміну В6, ніацину. Саме В6 дає можливість максимально зменшити прояви токсикозу. Тіамін та рибофлавін постачають у жіночий організм енергію, а ніацин покращує стан шкіри майбутньої матері. Залізо, що теж міститься в геркулесовій каші, попереджає розвиток залізодефіцитної анемії, що виявляється сильною втомою та дратівливістю. При вагітності слід приймати з їжею щонайменше 30 мг заліза щодня. Порція цієї каші дає 20% середньодобової норми заліза. Щоб покращити засвоєння заліза, рекомендується вживати геркулес при вагітності із фруктами та соками.

Геркулесова каша при грудному вигодовуванні

Матері, що годує, корисно вживати по одній мисці геркулесової каші щодня. Геркулесова каша при грудному вигодовуванні – дуже гарне джерело заліза. Продукти з підвищеним вмістом цього елемента є незамінними для боротьби з анемією, яка може спричинити значне зниження кількості грудного молока.

Чи можна їсти геркулес щодня

Геркулес містить і розчинні, і нерозчинні волокна. Перші знижують вміст у крові холестерину та стабілізують вміст у ній глюкози. Нерозчинні волокна нормалізують роботу кишечника. Тому відповідь на запитання «чи можна їсти геркулес щодня?» цілком ствердний.

Шкідливість геркулесової каші на воді

Вживання як сирих вівсяних пластівців, так і геркулесової каші потребує певної обережності. Основна умова – помірність в обсягах споживання. Найбільша шкода геркулесової каші на воді проявляється від надмірної кількості її в раціоні і полягає у припиненні засвоєння кальцію, що призводить до ламкості кісток. Тому попередження щодо геркулеса таке саме, як і щодо інших продуктів — геркулесова каша на сніданок повинна вживатися в міру.

Геркулес: калорійність

Геркулесова каша – продукт, який складається переважно з вуглеводів, властива висока калорійність. У цьому полягає одночасно її користь та шкоду. Калорійність геркулеса – приблизно 350-355 Ккал на 100 г. Саме стільки кілокалорій містять наявні в 100 г цієї каші:

  • 11 г білків;
  • 6 г жирів;
  • 61 г вуглеводів.

При незначному вмісті жирів у геркулесі є велика кількість вуглеводів, що дають більшу частину калорій. Але ці вуглеводи не викликають швидке підвищення вмісту крові цукру, вони призводять до такого результату поступово. Цей тип вуглеводів називають повільними вуглеводами і насамперед саме вони надають геркулесовій каші калорійності. Тому геркулесова каша з її калорійністю корисна також тим, що вона є дієтичним препаратом, придатним для діабетиків за умови її вживання без цукру.

Геркулесова каша БЖУ

Співвідношення БЖУ в геркулесовій каші становить 19,8%: 10,4%: 69,9% відповідно. Таким чином, цей продукт містить багато вуглеводів та відносно багато білків при малій кількості жирів та низької калорійності в цілому.

Чому гірчить геркулесова каша

Причин того, чому гірчить геркулесова каша може бути кілька. Але найчастіше це завершення термін зберігання чи грубі порушення умов зберігання. Також це може бути підвищена вологість у приміщенні або порушення герметичності упаковки. Деякі господині, відкриваючи пачку геркулеса, пересипають його в іншу ємність, де під закритою кришкою він може просто «задохнутись». У такому разі можливий тільки один вихід — викинути крупу, що зіпсувалася.

Іноді гірчить і готова каша. Причиною є окислення або якийсь доданий до неї компонент, наприклад, масло. Щоб визначити, що саме гірчить у каші, необхідно спробувати масло або приготувати геркулесову кашу на воді, не додаючи в неї взагалі нічого.

Геркулесова каша для схуднення

Дієта на геркулесовій каші є типовою монодієтою, що є ефективним і досить швидким методом позбавлення від кількох надлишкових кг. Вона підійде як експрес-метод для схуднення після довгих свят і ідеальна для енергійних людей, які не страждають на ожиріння. При обмеженні кількості споживаних калорій організм змушений витрачати накопичені відкладення жиру. Дієта на геркулесовій каші заснована на такому корисному продукті, як геркулес, що містить макро-і мікроелементи, вітаміни Е, РР, групи В. 100 г геркулеса задовольняють добову потребу в клітковині. Геркулесова каша для схуднення відрізняється насамперед низькою калорійністю, наявністю безлічі корисних речовин (натрію, кальцію, заліза, калію, цинку, фосфору, магнію). При регулярному вживанні геркулесу покращується ефективність лікування хвороб, знижується концентрація у крові холестерину, очищаються судини. Тому рекомендується геркулесова каша при гастриті.

Інші переваги геркулесової дієти:

  • не потрібно голодувати, оскільки в пластівцях містяться складні вуглеводи, що розщеплюються в організмі протягом декількох годин;
  • результат досягається досить швидко;
  • покращується робота травних органів;
  • покращується тонус шкіри;
  • полегшується перебіг запальних процесів в організмі у разі їх наявності (тому геркулес при гастриті дуже корисний);
  • є кілька варіантів такої дієти – жорсткіші і більш щадні.

Крупи – вівсяні пластівці геркулес

Тонкі вівсяні пластівці, що являють собою розплющені, очищені від оболонки, термічно оброблені та висушені зерна вівса, така ця дуже поживна крупа, яка здавна отримала назву на ім’я Геркулеса – міфічного богатиря стародавньої Греції. Спеціальна обробка, якій піддаються вівсяні зерна при виготовленні крупи “геркулес”, збільшує поживну цінність вівса, покращує його смак і сприяє повному засвоєнню організмом. На 3 склянки кип’яченої води або молока (можна взяти по 1 1/2 склянки того й іншого) покласти склянку пластівців, трохи посолити та варити протягом 15-20 хвилин. Отриману після варіння вівсяну кашу можна подати гарячою або холодною, за смаком додавши цукор, варення, олію, молоко. Вівсяні пластівці, як і толокно, рекомендується протомити в духовці.

Книга про смачну та здорову їжу. 8-ме видання, виправлене та доповнене. – М.: Агропроміздат
.
Л. М. Богатова
.
1987
.

Дивитися що таке “Крупи – вівсяні пластівці геркулес” в інших словниках:

Сюди перенаправляється запит Вівсяні пластівці. На тему «Вівсяні пластівці» потрібна окрема стаття. Вівсяна каша з родзинками Вівсяна каша (вівсянка) каша, що готується з вівсяних пластівців (або вівсяного борошна). Вважається за корисний сніданок. Серед країн, в… … Вікіпедія

Виробляють із зерна. З пшениці одержують манну, полтавську крупу; із проса пшоно; з гречки гречану (ядрицю та граничну); з ячменю перлові та ячні крупи; з вівса подрібнену і неподрібнену вівсяну крупу, а також вівсяні пластівці геркулес;

Домашні господині повинні знати про високу поживну цінність усіх вівсяних круп. За кількістю і якістю білків і жиру, що містяться в них, вівсяні крупи перевершують всі інші круп’яні вироби. Вівсяні пластівці геркулес і толокно, зварені на … Книга про смачну та здорову їжу

А; м. [від лат. Hercules] [з великої літери] 1. У давньоримській міфології: герой, що відрізняється незвичайною фізичною силою (у давньогрецькій міфології Геракл). 2. Про людину, яка має величезну фізичну силу і атлетичну статуру … Енциклопедичний словник

Геркулес
– а; м. (від лат. Hercules) див. геркулесовий, геркулесівський 1) У давньоримській міфології: герой, що відрізняється незвичайною фізичною силою (у давньогрецькій міфології Геракл) 2) Про людину, що володіє величезною фізичною силою і… … Словник багатьох виразів

Харчовий продукт, що виробляється із зерен кукурудзи, пшениці, рису, вівса та ін. злакових культур; виготовляють шляхом видалення з зерен оболонок, відділення зародків, одержання крупи, її варіння в цукрово-сольовому сиропі, плющення в тонкі … Велика радянська енциклопедія

– (Лат. vita життя + аміни) низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, абсолютно необхідні для нормальної життєдіяльності організмів. Є незамінними харчовими речовинами, т.к. за винятком нікотинової… Медична енциклопедія

З вівса виробляються два різних продукти, що називаються вівсянкою та геркулесом. Незважаючи на однакову сировину, під час виготовлення використовуються різні методи. Корисні властивості вівсянки та геркулеса багатогранні. Однією з цінних якостей даних продуктів є їхня низька калорійність, що переводить їх у розряд дієтичних. У зв’язку з цим їх вживання рекомендовано людям, які активно ведуть боротьбу із зайвими кілограмами.

Вживання вівса та похідних із нього продуктів сприяє зниженню рівня холестерину, попереджає тромбоутворення, покращує розумовий процес, тонізує весь організм.

У чому важлива різниця?

Для початку варто згадати про відмінність у технологічних процесах, які відбуваються у процесі виготовлення даних злакових. Вівсяна крупа є цільнозерновим продовольством, тоді як геркулес є пластівцями, що пройшли безліч теплових і механічних обробок (серед яких випарювання, прокатка і секреція зародків і висівок).

Від вівсянки Геркулес відрізняється біологічною цінністю. Завдяки тому, що в процесі виготовлення геркулес піддається меншій кількості обробок, він має велику кількість корисних і поживних елементів, необхідних для людського організму, на відміну від вівсяної крупи. Залежно від витраченого на приготування час, крупи діляться на продукти повільного та швидкого приготування. На приготування вівсяної крупи витрачається, як правило, не менше двадцяти хвилин. Для доведення геркулеса до готового стану потрібно всього п’ять-десять хвилин варіння. Отже, можна дійти невтішного висновку, що вівсянка є продуктом повільного приготування, тоді як геркулес – швидкого.

На смак вівсяна крупа виразно віддає зерновою структурою. Іншими словами, ви можете відчувати кожне зернятко. А ось для геркулеса властива ніжна, м’яка та делікатна структура. Енергетична цінність геркулесової каші становить 85 кілокалорій з розрахунку на сто грам крупи. У ста грамах вівсяної каші міститься 80 кілокалорій. Показник глікемічного індексу геркулеса набагато вищий за вівсяну крупу – 60, тоді як у вівсянки всього 40.

Які подібності?

Для обох продуктів властиво позитивно впливати на людський організм, зокрема, на роботу шлунково-кишкового тракту. Геркулесова та вівсяна каші однаково сприяють насиченню організму поживними та корисними речовинами, благотворно впливають на відновлення сил після важкої розумової чи фізичної діяльності, та дарують відчуття ситості досить тривалий час. Обидва варіанти допомагають боротися з голодними позивами під час дієти.

Завдяки м’якій слизовій складовій вівсяній та геркулесовій круп, яка купується в процесі приготування, обволікаються шлункові стінки. Це сприятливо позначається на роботі шлунка та шлунково-кишкового тракту. Допустимо вживання пластівців і каш навіть при захворюванні травної системи.

Страву, за основу якої взято геркулес або вівсянка, рекомендується вживати людям, які страждають від запору та зайвого скупчення шлаків усередині організму. Через сім днів після введення цих продуктів можна відзначити перші зовнішні покращення. Наприклад, шкіра стає чистішою і рівнішою, спостерігається поліпшення загального самопочуття. При регулярному вживанні вівсяних або геркулесових пластівців можна подолати навіть тургор шкірних покривів, сприяти підвищенню еластичності рухливих сполук кісток, які називаються суглобами.

В обох продуктах спостерігається значний вміст заліза та фосфору, що чудово впливають на кровотворення та міцність складових частин скелета людини. При введенні геркулесових та вівсяних пластівців у раціон на постійній основі ризик виникнення холестерину в організмі людини зведений до нуля. Це пов’язано з тим, що набір мінеральних елементів, що у складі обох каш, дає можливості холестерину затриматися в організмі.

Злакові культури, головними представниками яких є геркулес та вівсянка, ефективно борються з важкими солями та небезпечними токсинами. У зв’язку з цим люди, які працюють у важких промислових областях, повинні вживати ці види каш як профілактичний засіб, не менше двох разів на сім днів.

Наявність значної кількості вітамінів групи В сприяє розслабленню та зміцненню нервової системи. Також вітамін В допомагає боротися із занедбаними набряками, оскільки завдяки цим продуктам зайва волога в організмі людини не встигає накопичуватися.

Що корисніше?

Геркулесова і вівсяна каші з’явилися практично одночасно. Геркулес, по суті, є аналогічним продуктом, який, як і вівсянка, набув широкої популярності. Пояснити це можна великою кількістю корисних та поживних речовин у складі, та швидким приготуванням (іноді достатньо залити крупу окропом і залишити набухати на пару хвилин). З вівсяними пластівцями провернути подібну маніпуляцію, та ще й за такий короткий термін, неможливо.

До речі, дієтологи сходяться на думці, що більше часу, витрачене на приготування злакових, свідчить про більшу користь продукту для людського організму.
Дати однозначну відповідь на питання про те, який продукт корисніший, вкрай складно. Звертаючись до технології виготовлення цих круп, нагадуємо, що геркулесова крупа є тими ж вівсяними пластівцями, які пройшли додаткову термообробку.

Також не варто забувати про зазначені раніше візуальні відмінності обох продуктів. Наприклад, при виготовленні вівсяних круп на виробництві очищають виключно лушпиння, при цьому не піддаючи продукт будь-яким додатковим обробкам. А геркулесові пластівці проходять кілька стадій, перш ніж потраплять у вигляді блюда на стіл споживача. Насамперед, геркулес проходить стадію інтенсивного пропарювання, а потім приплющування. Виготовлені приплющені геркулесові платівки піддаються варінню за досить швидкий термін. Однак користі та енергетичної цінності в даному продукті спостерігається вкрай мало.

Підсумовуючи, слід зазначити, що якість геркулесових та вівсяних круп при проходженні виробничих етапів виготовлення суттєво знижується.
Інтенсивне пропарювання та приплющування зернят вівса позначається на їх корисних властивостях.

Здійснюючи покупку геркулеса або вівсянки, зверніть увагу на зазначений часовий проміжок, відведений виробником для приготування продукту.

Що краще їсти при схудненні?

Вівсяне дієтичне харчування є одним із найпродуктивніших методів зі скидання зайвих кілограмів. Протягом усієї дієти людина не відчуває болісних голодних позивів. Як зазначено дієтологами, основною причиною чревоугодництва та зриву дієтного плану є відсутність почуття насичення. Завдяки низькому показнику глікемічного індексу, вівсяна крупа сприяє швидкій та ефективній боротьбі із зайвими кілограмами.

Вівсяні пластівці є вдалим прикладом вуглеводного раціону, при дотриманні якого глюкоза доставляється кров’ю всім необхідним внутрішнім органам. За цей період людське тіло наповнюється енергією та припиняє вироблення інсуліну.

До речі, викиди інсуліну відбуваються лише за умови вживання швидких вуглеводів. Харчові волокна, що розчинилися, починають процес розщеплення. Після того, як клітковина досягне нижнього відділу травлення, людина відчуває почуття ситості.

Про те, в чому різниця між геркулесом та вівсяною кашею, дивіться у наступному відео.

Всі ми знаємо про корисні властивості каш, які потрібно вживати не лише дітям, а й дорослим. Однак важко знайти шанувальника правильного харчування, що віддає перевагу каші. Найчастіше дорослі вживають каші як дієтичне харчування чи під час деяких захворювань.

Найпопулярнішими кашами є вівсянка та геркулес. Деякі люди вважають, що ці каші нічим не відрізняються і представляють одне й те саме. Насправді геркулес та вівсяні пластівці мають різні поживні властивості та процес приготування.

В чому різниця?

Для того, щоб приготувати кашу з вівсянки, потрібно близько 30 хвилин. Такий тривалий процес приготування обумовлений тим, що каша складається з цільних зерен, які чимось схожі на рис.

Геркулес – це вівсяні пластівці, які пройшли спеціальну теплову обробку та були розплющені. Приготувати таку кашу можна за 5 хвилин, а іноді досить залити пластівці окропом.

Деякі виробники випускають пластівці, які пройшли не повну обробку і на їхнє приготування знадобиться трохи більше часу. Але в будь-якому випадку приготувати геркулес набагато швидше, ніж зварити кашу з вівсянки.

Вівсянка є натуральним продуктом, що пройшов мінімум обробки, а пластівці втрачають більшу частину поживних властивостей. Каші швидкого приготування, на приготування яких витрачається близько 5 хвилин, не рекомендуються для щоденного вживання.

Корисні властивості вівсянки

Вівсянка багата мінеральними речовинами, вітамінами та клітковиною. У ній міститься фосфор, хром, калій, залізо, йод, цинк та марганець. Дані компоненти роблять вівсянку необхідною стравою для нормалізації серцевої діяльності та м’язової тканини.

Вітаміни групи В, а також А, К та Е корисні для нервової системи та шкіри. У вівсянці достатньо клітковини для того, щоб нормалізувати травлення. Саме тому вівсянка корисна людям, які мають проблеми із травною системою. За допомогою вівсянки можна вивести всі токсини та шкідливі речовини, які накопичилися в організмі протягом тривалого часу.

Вівсянку радять людям із анемією. Вживання каші також допоможе знизити рівень холестерину та провести профілактику серцево-судинних захворювань. Позитивно вівсянка впливає і розумові здібності, тому її рекомендують вживати людям у віці.

Для того, щоб позбавитися пари зайвих кілограм, достатньо влаштовувати пару разів на місяць розвантажувальні дні на вівсянці. Незважаючи на те, що каша досить калорійна – вона дуже швидко засвоюється і є досить ситним продуктом. Вівсянку можна вживати з фруктами та сухофруктами, збільшуючи поживну цінність приготовленої страви.

На питання, що корисніше вівсяні пластівці або геркулес, однозначна відповідь – варто віддати перевагу продукту, який пройшов мінімальну обробку, а саме вівсянці. Для того, щоб приготувати кашу з вівсянки, знадобиться чимало часу, проте на вашому столі буде справді цінний продукт, який дозволить не тільки провести профілактику захворювань травної системи, а й заповнити нестачу поживних речовин.


При згадці про вівсянку більшість людей уявляють собі вівсяні пластівці, але не всі знають, що насправді натуральна вівсянка – це щось інше, а точніше крупа.

Пластівці ж класифікуються як геркулес.

На тлі такої заміни понять багатьох цікавить питання, а чим геркулес відрізняється від вівсянки і що з цих каш корисніше? Про все по порядку.

Вівсянка – це незбиране вівсяне зерно. На вигляд як звичайний рис – пшениця, ячмінь, до готовності вівсянка вариться не менше години. Існує вівсянка у вигляді січки – подрібненого зерна, час її приготування трохи менше – до 40 хвилин.

Натуральна вівсянка не піддається ні механічній, ні термічній обробці.

Вона зберігає всю користь неочищеного злаку, має багатий хімічний склад.

З зерен не видаляються ендосперм, зародок, висівки.

У них концентрується максимум натуральних антиоксидантів, вітамінів, мікроелементів, а також бета-глюкану – унікальної речовини, яка здатна знижувати рівень непотрібного холестерину в крові.

Незважаючи на зовнішню непривабливість, вівсянка мегакорисна і якщо ви володієте часом для її приготування, то завжди вибирайте тільки цільнозерновий продукт.

Геркулес – вівсяні пластівці, а точніше їхня комерційна назва, що викликає у покупця асоціації з силою та здоров’ям. Геркулес в рази популярніший за вівсянку і в основному тому, що час його приготування варіюється від 3-х до 20-ти хвилин.

Порівняно з вівсянкою, геркулес дещо програє на користь (але не сильно), оскільки для пластівців зерно очищають і плющать, чим знижують вміст деяких цінних компонентів.

Геркулес дорожчий за вівсянку, його смак ніжніший і делікатніший.

Для отримання пластівців вівсяне зерно попередньо відлущують і видаляють жорсткі лусочки, потім пропарюють при високій температурі.

Вже набрякле зерно пропускають через гладкі вальці, щоб воно розплющилося і перетворилося на тонкі пластівці. Технологія створена спеціально для скорочення часу приготування каші.

Залежно від ступеня обробки, пластівці геркулес діляться на швидкого приготування (2-5 хвилин), середнього (5-15) та тривалого (15-25).

Найкориснішими вважаються пластівці тривалого приготування, оскільки вони зазнали найменшого втручання, отже, зберегли всі ключові властивості вівсянки.

Основні відмінності

Геркулес – це пластівці, а вівсянка – це цільна або подрібнена крупа
.

Час приготування геркулеса – від 3-х до 25 хвилин, а вівсянки – від 40 хвилин до години.

Смак геркулеса ніжний та м’який, у вівсянці явно відчувається зернова структура.

Калорійність геркулесу – 85 кілокалорій на 100 г, а вівсянки – 80.

Глікемічний індекс геркулеса становить 60 одиниць, а вівсянки – 40 одиниць.

Як видно, великих відмінностей між крупою та її похідною немає. Дієтологи рекомендують компроміс – вживати вівсяні пластівці тривалого приготування. Вони максимально близькі за властивостями до вівсянки.


Користь вівсяної крупи та геркулесу

Не всім подобається, як виглядає, як пахне і на смак вівсянка, але ніхто не сумнівається у її. Вівсянка або грубі пластівці Геркулес – джерело краси, молодості та здоров’я.

Їх потрібно їсти лише тому, що це найкращий спосіб боротьби з різними хворобами – профілактика.

1. У процесі приготування вівсянки утворюється желеподібна маса, яка чудово обволікає шлунок. Допомагає при гастритах, дуоденітах, синдромі подразненого шлунка, виразці.

2. Покращує травлення.

3. Швидко і надовго насичує ідеальну страву для сніданку.

4. Ефективна для схуднення.

5. Допомагає повноцінно відновити сили для фізичної та розумової праці.

6. Вівсянка і геркулес сприяють детоксикації організму, виводять шлаки, покращують перистальтику, чистять відкладення в кишечнику, завдяки чому колір обличчя стає здоровішим, а в тілі з’являється легкість.

Вівсянка необхідна людям, чия діяльність пов’язана із шкідливим виробництвом.

7. Регулярне вживання вівсянки підвищує тургор шкіри, омолоджує зсередини та зовні.

8. Каша очищає кров та судини від холестеринових відкладень.

9. Зміцнює кісткові тканини.

10. Стимулює мозкову діяльність.

11. Вівсянка добре впливає стан нервової системи, заспокоює, зміцнює, нормалізує сон.

12. Знімає та попереджає набряки.

13. Використовується зовнішньо в косметичних цілях – для приготування масок, що омолоджують і очищають, скрабів, ванн.

14. Прекрасний легкий, ситний і корисний продукт для вагітних жінок і мам, що годують, діток.

Переоцінити користь вівсяної каші складно. Це натуральна, здорова та правильна їжа, яка повинна регулярно бути присутньою в меню тих, хто піклується про своє самопочуття і не планує в майбутньому ставати постійним покупцем в аптеках.

Можлива шкода

«Все добре, що в міру» – народна мудрість, застосовна абсолютно до будь-якого продукту харчування та вівсянка не виняток.

Незважаючи на очевидні корисні властивості, лікарі рекомендують їсти вівсянку приблизно тричі на тиждень, але не щодня, оскільки вона може спричинити дефіцит кальцію.

Не купуйте каші швидкого приготування, що містять у своєму складі різноманітні добавки. Будьте здорові.