Харчування

Як виростити чайний гриб у домашніх умовах з нуля. Чайний гриб: як виростити з нуля

Чайний гриб зовні нагадує коричнево-жовту медузу з пухкою основою та щільною верхньою частиною. З його основи звисають довгі тонкі нитки. Чайна “медуза” складається з дріжджових грибів, а також оцтових бактерій, що перетворюють звичайний чай на газований кисло-солодкий напій, схожий на квас. У напої, що вийшов, містяться органічні кислоти, вітаміни, ліпіди, кофеїн і цукор. Він оздоровлює організм і навіть продовжує життя. У Стародавньому Китаї вірили, що чайний гриб виробляє еліксир безсмертя. Сьогодні кожен може приготувати це диво у себе вдома і насолоджуватися цілющим та смачним чайним квасом щодня.

Як приготувати чайний гриб?

  • Приготуйте трав’яний або зелений чай у таких пропорціях: на 2 чайні ложки чаю потрібен 1 літр води та 4 столові ложки цукру. Наполягає це все 15 хвилин.
  • Настій потрібно процідити та остудити до звичайної кімнатної температури.
  • Гриб помістіть у скляну банку та накрийте марлею чи бинтом. Поставте його в темне та тепле місце. Якщо ваш гриб молодий і слабкий, додайте кілька ложок настою з тієї банки, де жив і наполягався гриб.
  • Через 4-6 днів напій буде готовим. Гриб потрібно промити та опустити в іншу банку з чаєм.
  • Щоб отримати незвичайний чай із газом, потрібно перелити настій у скляну пляшку, щільно закрити та тримати 5 днів у прохолодному місці.

Як приготувати чайний гриб?

  • Утримувати гриб потрібно в відповідному за розмірами скляному посуді, найчастіше це 3-літрова банка. Не рекомендується містити його у металевому посуді. Справа в тому, що кислоти, що виробляються грибом, почнуть реагувати з металом.
  • Тримайте банку з грибом виключно у темному місці. Прямі сонячні промені та холод перешкоджають розвитку чайного гриба.
  • Чайний гриб слід утримувати при температурі близько 25 градусів. Якщо температура опуститься нижче 17 градусів, то грибку заведуть синьо-зелені водорості.
  • Банку з грибом не можна закривати кришкою – гриб має дихати. Щоб у банку не потрапили комахи, накрийте її марлею.
  • Прямий контакт із цукром викликає на рослині опіки у вигляді бурих плям.
  • Не робіть занадто міцний чай, це призведе до пригнічення росту чайного гриба.
  • Не залишайте гранули заварки або листя в розчині чаю. Це шкідливо для чайного грибка та викличе на його тілі рани.
  • Періодично промивайте чайний гриб у звичайній воді. Взимку це потрібно робити 1 раз на 3 тижні, а влітку 1 раз на 2 тижні.
  • Не можна класти гриб у гарячий чай.
  • Якщо ви помітите, що верхня частина гриба стала бурою, то гриб гине. Промийте його, відокремте та викиньте верхній шар.

Як приготувати чайний гриб з нуля?

Візьміть велику банку (3 літри) і залийте її зеленим чаєм. Він не повинен бути надто міцним. Приготуйте півлітра чаю, більше не потрібно. Бутель потрібен, щоб грибку вистачало місця для зростання завширшки, та й зайвий раз переміщати його не доведеться, коли він виросте.

Додайте в чай ​​цукор із розрахунком 100 грам на 1 літр. Накрийте банку марлею і поставте туди, де її ніхто не чіпатиме. Температура при цьому має бути близько 20 градусів. Але не засмучуйтесь, якщо вона буде меншою – процес піде повільніше.

Застосування чайного гриба

  • Щодня пийте близько 500 г літра чаю. Проціджений напій пити 3 рази на день, через 30 хвилин після кожного їди.
  • Пийте 1,5 склянки чаю щодня щоранку натще.
  • Щодня 1/2 склянки за годину до кожного їди.
  • 1 склянка рано вранці натщесерце (за кілька хвилин до сніданку), за 20-30 хвилин до обіду та остання склянка – перед сном.

Якщо ви хочете якийсь час відпочити від чудового напою і не використовувати його, потрібно висушити гриб належним способом. Покладіть гриб на велику тарілку. Перевертайте його щодня. Коли “медуза” перетворитись на тонку суху пластину – покладіть її у шафу. Перед використанням помістіть гриб у чай і через тиждень він оживе і вироблятиме вам новий напій.

Чайний гриб, або медузоміцет, є поєднанням органічних дріжджів і бактерій, що мають природу оцтовокислот. Зовні він є субстанцією на поверхні основи для її вирощування. Іншими словами, це товста плівка, яка може мати різні відтінки, проте переважають білий, коричневий, жовтий або навіть рожевий кольори. Її структура є шаруватою формою, а поверхня має слизовий характер. Враховуючи особливості, природу та особливості розвитку, чайний гриб зазвичай заповнює всю поверхню основи, в якій він росте, тому, при вирощуванні в комерційних масштабах, розміри можуть бути необмеженими.

Чайний гриб популярний через багатий вміст корисних мікроелементів та вітамінів. Настойка з нього містить перераховані нижче корисні мікроелементи:

  • Цукор;
  • Кофеїн;
  • різні ферменти;
  • Етанол;
  • Вітаміни груп В, С та РР;
  • Кислоти – молочна, глюконова, лимонна, оцтова, яблучна.

Користь, протипоказання та сфери застосування чайного гриба

За рахунок свого унікального органічного складу чайний гриб має низку переваг та якісних показників, які позитивно позначаються на стані здоров’я людини.

Чайний гриб, крім основного застосування, може бути успішно використаний як засіб для схуднення і в косметичних цілях. Для того, щоб правильно приготувати основу для згаданих цілей, існує маса рецептів і способів, а зробити цю настойку дійсно ефективною допомагає чітке дотримання пропорцій.

Найбільш значущими заслугами, а також корисними якостями чайного гриба слід відзначити, перш за все, відновлення нормальної мікрофлори кишечника, покращення роботи шлунково-кишкового тракту, головного мозку та нервової системи, приведення в норму тиску артеріального та рівня холестерину в організмі людини. Чайний гриб із абсолютною впевненістю можна віднести до класу ефективних універсальних ліків, на його основі успішно налагоджено виробництво антибіотиків, імунностімулюючих препаратів.

Не рекомендується вживання настоянки особам, які страждають на ожиріння або хворим на цукровий діабет. Насамперед це обумовлюється значним вмістом цукру в її складі. Також вживання настойки завдасть шкоди людям, які страждають на грибкові захворювання або підвищену кислотність шлункового соку.

Проявіть особливу увагу при вживанні настоянки із чайного гриба, приготовленого в домашніх умовах. Не зловживайте при вживанні, уважно вивчати реакцію організму на наявність можливих побічних ефектів або алергічних реакцій і головне — правильно її приготувати в домашніх умовах.

Способи приготування гриба вдома

“Неприпустимо використовувати цукрозамінники при приготуванні чайної заварки”

Насправді зробити основу і виростити чайний гриб за домашніх умов не становить особливих складнощів. При грамотному ставленні до його вирощування, дотримання всіх необхідних умов та пропорцій необхідних компонентів. Однак цей процес можна назвати довгим, оскільки для появи повноцінного гриба має пройти чимало часу, а при деяких випадках — до двох місяців. У будь-якому випадку все залежатиме від зовнішніх факторів, умов, які використовуються компонентів.

Чайний гриб, окрім основного застосування, може бути використаний як засіб для схуднення, а також у косметичних цілях.

Для самостійного вирощування достатньо мати у своєму арсеналі декілька основних складових, наявність яких, а також їх характеристики загалом впливають на швидкість зростання, його здоровий стан та основні якості. До таких предметів і речовин слід зарахувати:

  • Цукор;
  • Чайне заварювання;
  • Місткість (бажано з великою площею верхньої поверхні, оскільки від цього показника залежатиме розміри майбутнього чайного гриба);
  • Марля (враховувати варто, що марлю необхідно складати кілька шарів для покриття горловини ємності).

Починати слід, звичайно, з приготування чайної заварки. Зробити це можна з використанням крупнолистового чаю, а не чаю у спеціальних пакетиках для заварювання. У середньому, якщо для вирощування гриба береться за основу трилітрова банка, то кількість чайної заварки, що готується, повинна становити 2 літри. Таке співвідношення обумовлюється насамперед недопущенням «тісного» розвитку та зростання, оскільки для повноцінного вирощування здорового гриба йому слід надати певний простір. Слід зазначити, що так звана міцність чаю має бути цілком прийнятною для вживання, тобто чай повинен бути не надто міцним, але й не надто слабким.

Кількість цукру повинна відповідати приблизно 100 г на 1 літр чайної заварки. Пам’ятайте про неприпустимість використання замість цукру різноманітних замінників цукру або їх аналогів, оскільки в даному випадку всі старання і очікування можуть бути марними.

Процес створення необхідної основи для вирощування чайного гриба повинен починатися зі змішування готової заварки чайної з необхідною кількістю цукру. Після чого горловина банки чи іншої ємності перев’язується чистою марлею, а потім поміщається у тихе місце. Слід забезпечити максимальне ізолювання ємності від усіляких факторів, сторонніх впливів та надмірного сонячного світла. Остання умова не повинна бути винятковою, а передбачає недопущення прямого потрапляння сонячних променів.

Оптимальною температурою для нормального розвитку та зростання є показник +25 градусів. Небажаними є постійні коливання температури, як у бік її підвищення, так і у бік зменшення. Температура +17 і нижче є згубною.

Після закінчення часу на поверхні чайного розчину утворюється тонка плівка, яка поступово збільшуватиметься у розмірах.

Ознаками відносної готовності та зрілості є міцність та його товщина, яка на перших стадіях може становити трохи більше одного міліметра. При цьому гриб має м’який приємний оцтовий аромат, що підтверджує повну його готовність до подальшого використання та застосування.

З часом, коли чайний гриб починає розростатися, можливий його поділ на кілька окремих, якщо так можна висловитися, організмів. При цьому не слід використовувати ножі або інші ріжучі інструменти, які можуть пошкодити тендітну та ніжну основу гриба. В даному випадку можливе відділення деяких шарів, що є нешкідливим і аж ніяк не відбивається на стані чи здоров’ї гриба.

Також можливий варіант вирощування повноцінного чайного гриба з існуючого відростка, або шару. Йдеться про випадок, коли розсадою чайного гриба діляться для подальшого його розвитку та вирощування. У цьому випадку вся процедура досить схожа на вирощування чайного гриба «з нуля», проте не вимагає таких великих витрат часу.

При вирощуванні окремого елемента з розсади слід починати з підготовки тієї ж чайної заварки. Однак в даному випадку її можна приготувати з більшим ступенем концентрації, тобто отримати легке заварювання. Після чого слід додати 2 або 3 столові ложки цукру і ретельно перемішати. Готова суміш повинна охолонути приблизно до кімнатної температури, після чого розчин слід акуратно помістити гриб, уникаючи надмірних зусиль при його переміщенні.

Періодично слід підживлювати гриб цукром, проте робити це слід не на поверхню чайного гриба, а саме в рідкий розчин, оскільки потрапляння цукру безпосередньо на поверхню гриба може спричинити опіки і навіть занапастити його.

Особливості догляду за грибом та вживання настоянки

«Особливу увагу слід приділити періодичній заміні чайної заварки»

Здійснювати підгодовування та заміну розчину в домашніх умовах слід з певною періодичністю, не допускаючи його перестою. Заміна розчину може відбуватися один раз протягом 4-5 днів улітку, а також один раз на 6-7 днів узимку. Головною ознакою того, що чайний гриб перетриманий у розчині, є різка зміна кольору його поверхні — верхній шар гриба набуває яскраво-бурого забарвлення.

При заміні розчину особливу увагу слід приділити промиванню гриба прохолодною і кип’яченою водою. Дану процедуру слід здійснювати з особливою акуратністю, оскільки різкі чи неквапливі рухи можуть пошкодити структуру гриба, що негативно позначиться на його здоров’ї та може бути причиною його загибелі.

Банку, де міститься чайний гриб, як зазначалося раніше, слід покривати марлею, а не щільно закривати кришкою, що дозволяє зробити доступ повітря найефективнішим. Через відсутність або навіть обмеження подачі кисню гриб може задихнутися. Однак не слід робити і занадто слабкий захист від зовнішнього світу, оскільки чайний гриб є улюбленими ласощами мух через надмірний вміст цукру.

Готову настойку рекомендується вживати трохи більше півлітра протягом дня. Надмірне вживання цього напою може негативно позначитися на здоров’ї людського організму та спричинити його розлади. Також слід враховувати максимальну тривалість щоденного вживання настоянки. Не варто ігнорувати той факт, що настоянку можна вживати не довше двох місяців, інакше наддопустима тривалість вживання настойки може бути причиною тривалого розладу шлунка.

Не варто нехтувати особливостями конкретного людського організму, його функціональними особливостями і, звичайно, віком.

Напевно кожна людина хоча б раз у житті чула про існування чайного гриба, а деякі навіть знають про те, що такий організм має масу корисних властивостей і здатний найсприятливішим чином впливати на стан здоров’я людського організму. Але його не можна купити в аптеці або в магазині. Тому, якщо хтось хоче на собі випробувати всі оздоровчі можливості цього мікроорганізму, йому доведеться виростити його самостійно. І, перш ніж дізнатися про те, як виростити чайний гриб у домашніх умовах, давайте розберемося в тому, що він є.

Чайний гриб – це мікроорганізм, що складається з бактерій оцтового бродіння та дріжджових грибків, які у процесі своєї життєдіяльності утворюють дископодібну субстанцію блідо-жовтого відтінку, яка мешкає у чайному розчині. Якщо розглядати гриб детально, то можна побачити, що він складається з декількох шарів, причому верхній шар має практично ідеально гладку поверхню, а ось нижній шар у більшості випадків нагадує звисаючі лахміття. І, незважаючи на те, що верхня частина виглядає набагато естетичнішою, за перетворення простого чаю на оздоровчий напій відповідає саме нижня частина.

Насправді виростити чайний гриб з нуля досить просто. Достатньо дотримуватися певної технології і не порушувати пропорцій, про які ми й розповімо нижче.

Випащування

Процес приготування не забере у вас багато сил, зате займе досить тривалий час.

  1. Отже, візьміть скляну ємність, ретельно її промийте та висушіть. Сушити бажано, так би мовити, природним способом без використання серветок чи рушників. Бажано як ємність для приготування чайного гриба використовувати три або п’ятилітрову банку, в яку після приготування необхідно налити розчин свіжозавареного чорного або зеленого чаю. При цьому слід звернути увагу на те, що чай не повинен бути слабким або міцним, найкраще, якщо його консистенція відповідатиме звичному для вас напою.
  2. Після того, як чайний розчин буде приготовлений і поміщений у ємність, поставте банку в тепле місце та чекайте.
  3. Не розраховуйте на швидкий результат, тому що утворення гриба відбуватиметься протягом 1-2 місяців, протягом яких ви зможете спостерігати за справжніми чудесами.
  4. Перше, що ви зможете побачити, – це ледь помітна плівка на поверхні чайного розчину. З часом товщина плівки збільшуватиметься і, нарешті, утвориться чайний гриб. При цьому слід враховувати, що нарощування плівки відбуватиметься постійно, тому обсяг гриба збільшуватиметься і вам доведеться регулярно розділяти його та видаляти старі шари. Інакше зрештою він займе весь вільний простір.

Приготування напою

Отже, про те, як виростити чайний гриб ви дізналися, тому тепер розберемося в тому, як приготувати з нього чарівний оздоровчий напій.

  1. Для початку необхідно правильно заварити чай та приготувати з нього розчин. Для цього необхідно дотримуватися наступних пропорцій: на три літри води 6 чайних ложок будь-якого чаю і 300 грам цукру або 3 столові ложки меду.
  2. Чай заварюється приблизно 20 хвилин, після чого в розчин додається мед або цукор.
  3. Перш ніж перелити чайний розчин у ємність, його необхідно остудити до кімнатної температури. У жодному разі не використовуйте гарячий розчин, тому що після цього, як правило, слідує можлива загибель мікроорганізму.
  4. Потім переходимо до гриба, який необхідно дістати з банки, ретельно промити його в теплій проточній воді і помістити в чайний розчин. Банку з розчином потрібно накрити марлею і помістити в тепле темне місце. Не варто закривати банку кришкою, тому що для нормальної життєдіяльності бактерій їм необхідне повітря. Відсутність повітря може спричинити розвиток хвороби чайного гриба.

Якщо настій готується в холодну пору року – взимку чи восени, то тривалість цього процесу складатиме приблизно тиждень, влітку швидкість приготування настою знизиться до 3 днів.

Не забувайте, що виростити чайний гриб легко, але за відсутності належного догляду він не радуватиме вас занадто довго, тому що це живий організм, який потребує уваги. Якщо ви не знаєте, як доглядати гриб, то наведена нижче інформація буде вам напевно корисною. Також вам будуть корисні наступні відео.

Догляд

Догляд за чайним грибом полягає, перш за все, у його правильному змісті.

  • Місткість, де «живе» гриб має бути чистою та скляною. Ідеальний варіант – це три або п’ятилітрові банки.
  • Зберігати настій краще в теплому місці, куди не проникають прямі промені сонця.
  • Дозволяйте грибу дихати і не закривайте кришкою банку.
  • Чи не заливайте гарячим розчином, тому що можете обпекти гриб.
  • Не допускайте потрапляння на поверхню гриба нерозчиненого цукру, тому що він може заподіяти опіки грибу.
  • Після приготування настою гриб необхідно ретельно промивати, а сам настій, який ви злиєте бажано зберігати в холодильнику.

Яких тільки назв немає у улюбленого чайного гриба, що розмістився у багатьох на підвіконнях на постійне місце проживання. Найчастіше його називають тибетським, адже саме там давним-давно і, як то кажуть, випадково був вирощений перший гриб. Підбадьорливий, цілющий напій, зроблений з нього, подобається багатьом і інформація, як зробити чайний гриб самостійно, буде дуже доречним всім, хто хоче оздоровитися, вживаючи чудовий чайний квас.

Як зробити чайний гриб самому в домашніх умовах

Вам знадобиться терпіння і дуже добре промита трилітрова банка
, відріз чистої марлі, чайне листя, цукор. Банк не повинен митися синтетичними засобами, адже така обробка не дозволить розвинутися грибкам. Найкраще використовувати для цього харчову соду, але ідеальна чистота має бути обов’язковою, адже це буде гарантією того, що бактерії розвиватимуться добре і бродіння буде успішним.

Приготування починається із заварювання міцного чаю
. Немає різниці, якою буде чайна заварка, головне, щоб у ній не було жодних добавок. Багато хто воліє використовувати найдешевші види, але хтось готує його і з високоякісного великого листа. Потрібно його не так вже й мало – на 500 мл окропу беруться 4-5 ложок з гіркою чайної сировини.

Спочатку в чайнику для заварювання з води і чаю готується міцний настій, чекаємо, поки він охолоне, і тільки тоді додаємо 5 – 7 ложок цукру, грунтовно перемішуємо і якісно проціджуємо. Отримана заварка переливається в підготовлену банку і ставиться майже на два місяці в тепле місце. Не можна банку щільно закупорювати, краще просто накрити марлею.

Вже за кілька тижнів відчується запах оцту – це означає, що процес протікає нормально. Запах неприємний, але доведеться почекати, він зникне вже за тиждень. У цей період цікаво спостерігати за розвитком гриба – з кожним днем ​​стає все товстішим. Зробити, як бачите, не так вже й складно, набагато важче забезпечити за ним такий догляд, щоб він не загинув, а це трапляється, коли він опускається на дно банки.

Коли гриб виріс, його потрібно акуратно вийняти, промити під прохолодною водою і перекласти в банку, в якій вже підготовлено два літри завареного чаю (який тепер готується з меншою концентрацією – 2 ложки листя і 2-3 ложки цукру). Щоб бродіння
відбувалося швидше, бажано додати туди склянку вже готового квасу. У результаті ємність не буде повністю заповненою і в ній залишиться ще місце для бродіння. Через 5-7 днів можна зливати напій, що бадьорить, і знову повторювати всі дії, адже чудовий квас закінчиться дуже швидко. Пам’ятайте

Чайний гриб (комбуча), з якого готують дивовижний за смаком корисний напій, нагадує жовто-коричневу медузу із щільною верхньою частиною та пухкою основою, з якої звисають тонкі довгі нитки. До складу чайної «медузи» входять дріжджові гриби та оцтовокислі бактерії, які перетворюють звичайний чай на газований настій солодко-кислого смаку, що трохи нагадує квас. Напій, що містить безліч органічних кислот, вітамінів, ферментів, ліпідів, цукрів і кофеїн, благотворно впливає на здоров’я і продовжує життя – не випадково в Стародавньому Китаї його називали еліксиром безсмертя. Зараз ми можемо приготувати це чарівне зілля в домашніх умовах і насолоджуватися щодня освіжаючим, смачним і цілющим «чайним квасом».

Чайний гриб: покрокова інструкція

  1. Приготуйте чорний, зелений чи трав’яний чай у наступних пропорціях: 1 л. води, 2 ч. л. заварки та 5 ст. л. цукру, настоюйте чай 15 хвилин.
  2. Процідіть настій та остудіть його до кімнатної температури.
  3. Помістіть гриб у банку, накрийте марлею та поставте в тепле темне місце. Для молодих грибів рекомендується додати 100 мл чайного настою із попередньої банки, де наполягався гриб.
  4. Через 5-10 днів смачний напій готовий. Промийте гриб та опустіть його в нову банку з підготовленим чаєм.
  5. Якщо ви хочете отримати пікантний шипучий чай із газом, перелийте готовий настій у скляну тару, щільно закрийте і тримайте в прохолодному місці 5 днів.

Декілька секретів приготування комбучі

  • Не використовуйте металеві ємності (крім нержавіючої сталі) для приготування чайного квасу, щоб уникнути хімічної реакції кислот із металом.
  • Не закривайте банку кришкою, щоб гриб міг «дихати», використовуйте як альтернативу марлю або серветку.
  • Банк повинен стояти при температурі 25 градусів, оскільки температура нижче 17 градусів і прямі сонячні промені уповільнюють активність чайного гриба і сприяють появі водоростей.
  • Як основа для напою не слід брати міцний чай, оскільки він гальмує зростання комбучі.
  • Слід переконатися, що цукор повністю розчинився у чаї, і лише потім помістити у рідину гриб, оскільки цукрові кристали викликають на ньому опіки. Такий самий ефект можуть викликати крупинки заварки або чайного листя, тому рідина повинна бути добре проціджена і остуджена – гарячий чай уб’є гриб.
  • Слід час від часу промивати гриб чистою водою – влітку раз на 1-2 тижні, взимку – раз на 3-4 тижні.
  • Якщо частина медузи стала буріти, потрібно обережно відокремити зіпсовану частину, промити гриб і використовувати далі.

Як правильно пити чайний квас


Найголовніше правило прийому напою – не змішувати його з їжею, оскільки він прискорює процес травлення, і дуже скоро вам знову захочеться їсти. Можна приймати комбучу як безалкогольний аперитив за 30 хвилин перед трапезою, але найчастіше лікарі рекомендують пити «еліксир молодості» через 2 години після рослинної їжі та через 3 години після м’яса чи риби. Прийом чайного настою вранці натщесерце тонізує і заряджає бадьорістю, а вечірнє чаювання заспокоює та полегшує засинання.

Як зберігати чайний гриб?

Якщо ви хочете деякий час відпочити від чайного квасу і не використовувати його, слід висушити гриб правильним чином. Покладіть медузу на суху тарілку і перевертайте її щодня, забезпечивши надійний захист гриба від мошок. Коли комбуча перетвориться на тонку пластину, зберігайте його у шафі, а перед використанням помістіть у чай – через тиждень він оживе і знову буде у «робочому» стані.