Сорти моркви маленької
Зазвичай овочі поряд з великими коренеплодами моркви практикують вирощування дрібної. Вона призначена для консервування та заморожування. Через високий вміст каротину широко використовується в дитячому та дієтичному харчуванні. Крім того, маленький коренеплід соковитий, ніжний та смачний. Це якраз той випадок, коли важливіша якість, а не розмір.
Міні-морква: особливості вирощування
Маленька морква висаджується під зиму, тому її агротехніка дещо відрізнятиметься. Вибір місця та ґрунту проводиться заздалегідь. Основні правила:
- уникати застою води на ділянці: продумати дренаж;
- до кислого грунту додати крейду або вапно;
- внести гумус і торф, щоб грунт був поживний і пухкий.
Заздалегідь готується і посівний матеріал, для чого насіння на декілька годинників поміщають у воду, а потім на добу залишають у вологій тканині. Після набухання насіння слід провести гартування, помістивши його на 3-4 дні в холодильник. Так проростки не загинуть за ранніх весняних заморозків.
Використовують таку схему посадки для маленької моркви:
- розбивають грядку на поздовжні борозни до 2-2,5 см завглибшки;
- борозни роблять на відстані не менше 20 см.;
- край грядки від першого ряду має відступ 10-12 см.
Посів виробляють під зиму приблизно в середині листопада, перед заморозками. При ранньому посіві маленька морква проросте і ніжні сходи загинуть при перших похолоданнях. Щоб насіння гарантовано збереглося і не промерзло, зверху грядки укладають шар торфу або перегній (до 2 см) і злегка ущільнюють. Перший сніг підгрібають на грядку та прикривають лапником.
Навесні грядку накривають плівкою для того, щоб маленький коренеплід швидше зійшов і краще вкоренився. Грунт під плівкою повинен бути зволоженим і теплим. Укривний матеріал прибирають при появі у сходів 3 листочки.
Через 2 тижні після появи масових сходів проводять найперші агротехнічні заходи:
- проріджують маленькі рослини, залишаючи міцніші і більші сходи;
- землю злегка розпушують;
- вносять комплексні рідкі добрива для розсади.
Порада! У ході зростання маленької моркви використовують стандартне харчування: у 10 л води розводять 15 г сечовини, 15 г суперфосфату та 20 г калійної селітри.
Найбільш поширені сорти
У середній смузі, у Скандинавії та на Уралі вирощують сорти, адаптовані до конкретних кліматичних умов. У моркви з маленьким коренеплодом мінімальний період вегетації. Сорти маленької моркви чи карликові сорти отримані селекційним шляхом спочатку там, та був в Україні. Серед них найпопулярніші:
Каротель
Вважається універсальним сортом, оскільки придатна і для тривалого зберігання, і для заморожування. Використовується в консервованому та свіжому вигляді. Виростає «коротун» за 100-110 днів і добре почувається при підзимовому посіві в середній смузі України. Коренеплід досягає 100 г і відрізняється яскраво-жовтогарячим забарвленням. Основні переваги цього маленького сорту моркви:
- стійкий до вірусних та грибкових захворювань;
- «байдужий» до шкідників;
- плід не схильний до розтріскування;
- транспортабельний;
- добре зберігається.
Належить до високоврожайних сортів і досить популярний завдяки своїм якостям. Ще в ХІХ столітті у Франції та Німеччині ніжну та маленьку Каротель вирощували у теплицях, отримуючи кілька врожаїв за рік. Їй любили поласувати у свіжому вигляді та використовували для консервування.
Марлінка
Належить до маленьких сортів моркви сортотипу Шантане. Призначений для центральних та північних регіонів. Вітчизняна Марлінка чудово зберігає свої сортові якості. Маленькі плоди відрізняються правильною конічною формою. Коренеплід, покритий гладкою шкіркою, пофарбований насичений помаранчевий колір. У період дозрівання досягає 100 г. Виростає за 90 днів і при цьому відрізняється високою врожайністю.
Каркас
Вважається одним із найкращих міні-сортів. Навіть щільна посадка йому не страшна: коренеплоди все одно виходять вирівняними та маленькими до 10 см завдовжки. Середня маса складає 100 г, але при рідкому розташуванні може зростати до 150 г. Відрізняється великою листовою частиною, за рахунок чого зручна для збирання при вирощуванні у промислових масштабах.
Полярна журавлина
Це маленький сорт моркви округлої форми. Він створений виключно для північних регіонів і тому дозріває швидко: період вегетації становить лише 65 днів. До того ж «журавлина» добре переносить несприятливі погодні умови, за яких у інших сортів коренеплоди виростають нерівними. Сіють її з квітня до травня і не проріджують, оскільки в липні вже можна збирати врожай маленьких округлих плодів.
Рондо
Відрізняється яскраво-жовтогарячими плодами з високим вмістом каротину. Сходи дружні. Плоди дрібні, але вирівняні, округлої форми. Посів виробляють у квітні — травні та через 85 діб можна збирати врожай. Сорт моркви Рондо виведений селекціонерами у Чехії, але чудово підходить для середньої смуги України.
Не всі дрібні сорти моркви призначені для тривалого зберігання. Найчастіше їх використовують у свіжому вигляді, для приготування страв та для консервування.
Зауваження! Міні-морква на відміну від інших овочів не втрачає своїх корисних якість після термічної обробки.
Тому вона корисна як у свіжому, так і у відвареному вигляді, що особливо цінне у дитячому харчуванні.
Маленька морква швидко дозріває і відрізняється чудовими смаковими якостями, тому на своїй ділянці залиште невеликий «клаптик» землі для невибагливого та смачного карликового овочу. Чекати на гігантські врожаї від нього не слід, зате рання продукція і велика кількість вітамінів вам гарантовані.