Спиртне

Як поставити брагу на варення для самогону

Домашнє варення, як і вся консервація, має властивість псуватись через певний час (в середньому це 3 роки). Якщо ви не встигли його з’їсти за пару сезонів, то не варто переживати, що все доведеться викинути.

Поки є час, зі старого варення можна приготувати чудовий самогон.

Так вам вдасться заощадити на спиртному і в той же час створити відмінний алкогольний напій з нотками минулого літа.

У чому особливість такого дистиляту?

Пам’ятайте про те, що не кожне варення підійде для самогону, наприклад магазинні заготовки не використовують із цією метою, оскільки у своєму складі вони містять мало цукру.

Важливо! Не варто використовувати і варення з пліснявою, оскільки є ризик харчового отруєння.

Крім того, існує ряд нюансів та особливостей приготування домашнього самогону з варення, приготовленого своїми руками:

  1. Для приготування спиртного напою бажано використовувати варення, що зацукрилося. Якщо воно встигло забродити, в ньому з’явився характерний для псованих продуктів запах, такий продукт краще не використовувати, викидайте його негайно.
  2. Традиційно варення варять, дотримуючись наступних пропорцій: на 1 кг цукру – 1 кг сировини. Тому багато хто більше не додає у свій дистилят цукру. Якщо ж у ваших заготовках було покладено менше цукрового піску, то напій доведеться його додавати додатково.
  3. Дріжджова основа для самогону береться різна. Усього три види дріжджів: для хлібопечення, покупна винна ЧКД або «дикі дріжджі».

Для чудової браги з варення підійдуть закрутки на основі яблук, груш, слив, абрикосів або вишні.

Увага! Смородинове, малинове або ожинове варення підійдуть більше для приготування фруктових наливок, ніж для самогону.

Якщо правильно дотримуватися всіх розпоряджень і технологій щодо приготування самогону, можна отримати відмінний домашній напій з потрібною міцністю.

Необхідні інгредієнти та їх пропорції

Сама послідовність готування не складна. Важливіше правильно підібрати інгредієнти та їх пропорції.

Підбір заготовок

Якщо на варення утворилася пліснява, то використовувати його можна за мінімальної кількості плісняви.

Вона знімається ложкою на глибину 2 см, а то й більше. Після цього заготівля кип’ятиться і розбавляється водою, що дозволяє остаточно позбутися шкідливого середовища. Якщо пліснява по всій поверхні варення у вигляді плівки, то такий продукт залишається тільки викинути, оскільки він тільки завдасть шкоди.

Цукор

Кількість цього продукту додається до напою залежно від смакових переваг.

Дріжджі

Дріжджі, які використовують для приготування самогону, бувають різних видів:

  1. Дріжджі для випікання.
  2. Сухі дріжджі, які додають для приготування вин на фруктах та винограді.
  3. Дикі дріжджі.

Хлібопекарські дріжджі вважаються найдешевшими, з їх додаванням брага виходить міцною в межах 14-15%. Але є і недолік такого напою, в ньому помітно відчуватиметься смак самогону.

З дикими дріжджами теж не завжди виходить якісний напій, оскільки в самий невідповідний момент такі дріжджі можуть підвести і не почати тинятися. Як результат – домашній самогон виходить із низьким відсотком вмісту спирту, всього 10.

І нарешті, винні дріжджі, які підходять для домашніх вин та самогонів найкраще. Ціна їх буде дорожчою, але це того варте, тому що напій вийде якісним і без будь-яких домішок. Хоча й відсоток градусів дорівнюватиме 10-12.

Вода

Бажано, щоб вода була ключовою або колодязною, в ній міститься більше вітамінів та корисних мінералів.

Увага! Потрібно мати на увазі, що вода з-під крана чи фільтра не дасть гарного самогону. Дріжджі в такій рідині погано розходяться, а іноді процес бродіння зовсім зупиняється.

Як поставити брагу: покрокова інструкція

Спочатку потрібно підготувати не лише варення, а й воду, яка має бути чистою, без будь-яких домішок. В ідеалі вода береться з криниці або ключова. Але якщо такої можливості немає, то береться з під крана, але вона повинна відстоятися протягом 3 діб.

Досвідчені самогонники кажуть, що в брагу цукор не потрібно додавати, але без цього інгредієнта процес бродіння може затягнутися. Та й зрештою напою вийде менше. За бажання цукор замінюється на глюкозу або фруктозу. Але не кладіть їх надто багато.

Важливо! Перевірте якість дріжджів, пам’ятайте, що без них напій блукатиме довше, близько 2 місяців. Щоб прискорити процес, готується спеціальна закваска.

Простий рецепт із дріжджами

Послідовність готування самогону з дріжджами така:

  1. Вода повинна бути сильно нагріта (до 60°C).
  2. До неї додається варення невеликими порціями, при цьому потрібно постійно помішувати, щоб маса розійшлася.
  3. Потім суміш охолоджується до 30°C.
  4. Тепер підготуйте дріжджі, згідно з інструкцією, їх потрібно розвести і перемістити в підготовлену для самогону ємність.
  5. Додається цукор і все розмішується. Якщо цей продукт не передбачено, то пропускайте цей пункт.

На сулію з підготовленою рідиною потрібно надіти медичну рукавичку з проколотим пальцем. Такий пристрій називається гідрозатвор. Заберіть тару в тепло приблизно на 9 діб. У приміщенні, де стоїть напій, має бути тепло в межах 18-25 градусів.

Про готовність вкажуть такі ознаки:

  • Гідрозатвор більше не утворює бульбашок.
  • У тарі для самогону з’явився осад.
  • Рідина посвітлішала.
  • На смак вона трохи гірчить.

На цьому послідовність приготування не закінчена, необхідно здійснити перегонку, вона проходить таким чином:

  1. Рідина потрібно відокремити від осаду, вона фільтрується через марлю.
  2. При перегоні самогон відбирається до того, як його міцність стане нижчою за 30%. Якщо рідина каламутна, це показник норми.
  3. Наступний крок полягає у вимірі кількості спирту в напої та визначення його міцності.
  4. Потім до браги додається вода, міцність доводиться до 20% і знову здійснюється перегін. Потрібно близько 15% чистого спирту прибрати з напою, тому що ця частина буде вкрай шкідливою для людини. У народі цей відсоток прозвали “головою”.
  5. Коли міцність падає до 42-45%, проводиться остаточний відбір самогону.

Після того як була отримана потрібна міцність (при необхідності потрібно ще раз розвести водою), напій забирається у прохолодне місце ще на 2-3 дні.

У результаті ви отримуєте якісний та ароматний дистилят.

Як поставити брагу з використанням дріжджів розповідається на відео:

Без дріжджів

Цей рецепт буде корисний тим, хто не має під рукою даного продукту, але дуже хочеться приготувати алкогольний напій. Слід скористатися так званими «дикими дріжджами».

Для варіння самогону таким способом бажано брати варення, що вже забродило, у складі якого вже з’явилися грибки бродіння. В іншому випадку доведеться заражати напій примусовим чином з використанням родзинки, про яку буде сказано нижче.

Ще один варіант – приготоване сусло ставиться в тепле місце і починає блукати самостійно, але не завжди це виходить, тим більше, якщо на вулиці зима і в приміщенні недостатньо тепло.

Отже, вам знадобиться:

  1. 4 літри варення.
  2. 12 літрів чистої води.
  3. Закваска із ізюму.
  4. Якщо є дріжджове підживлення, буде ще краще.

Варення потрібно взяти забродили або в крайньому випадку зацукрували. Продукт з пліснявою не підійде, тому що варення не піддаватиметься термічній обробці.

Хід роботи:

  1. За кілька днів до початку приготування самогону робиться ізюмна чи інша закваска.
  2. Вода нагрівається до 30 градусів.
  3. У воду додається варення та перемішується.
  4. У сусло додається закваска і ще раз перемішується. Якщо закваски немає, то ємності із заготівлею ставлять у тепле місце на кілька діб. При цьому зверху кришку надягати не потрібно, потрібно лише прикрити ємність марлею.
  5. Через 2-3 дні маса переливається в окремий посуд на 3 чверті.
  6. Зверху на шийку одягається рукавичка або гідрозатвор.

Бродити засіб протягом 3-6 тижнів, за цей час можна трохи підсипати цукру. За бажання напій можна ще кілька разів перелити.

Увага! До кінця бродіння в тарі утворюється осад, рідина стає світлою і каламутною, а рукавичка вже не надута.

Тепер можна переходити до перегонки.

Процес приготування самогону з варення без дріжджів описується на відео:

Нюанси перегонки в домашніх умовах

Перегонка самогону проводиться без особливих труднощів. Для цього потрібний дистилятор із сухопарником (можна і без нього).

Довідка! Багатьох цікавить, чи потрібна перед цим фільтрація? Варто визнати, що дрібні фруктові або ягідні шматочки нададуть особливий аромат напою, але в процесі перегонки вони можуть пригоріти і навпаки зроблять смак гіршим.

Існує два варіанти перегону самогону з браги:

  1. Перший – використовувати парогенератор.
  2. Другий – переганяти на повільному вогні.

Перед цим проціджується напій через 2-3 марлеві шари. Деякі любителі для того, щоб залишити смак самогону, підвішують макуху в марлі зверху бака або закладають її в джин-кошик.

Освітлену брагу слід налити в перегінний куб так, щоб у нього вмістилося 2/3 частини рідини. Все це з’єднується із сухопарником і включається нагрівання.

Якщо брага відфільтрована, перший перегін проводиться без відсікання голів. При цьому потужність нагрівання буде середньою або максимальною.

Головна фракція відбирається на 15-20 градусів у струмені, тому що саме у хвості міститься вся ароматика фруктів.

Після перегону визначається градус і рідина розбавляється до 20%. Перед цим самогон очищається доступними способами чи хоча б кілька днів відпочиває.

Дистилят із 20 градусами потрібно знову перегнати:

  • Знову його заливають у куб і ставлять нагрів на середню потужність.
  • Голови беруться із 5 % показником від абсолютного спирту.
  • Можна також відштовхуватися від запаху, поки є запах ацетону або інших хімічних сполук, триває відбір голів.
  • Відбір проводиться до показника 40 градусів у струмені. Решта збирається в окремий посуд і додається до браги при наступній перегонці.

Після всього цього вимірюється міцність самогону спиртометром і за високого показника знову розбавляється водою, доводиться до потрібної концентрації градусного показника, залишається днів на 7, після чого можна буде дегустувати.

Фільтрування та очищення отриманого продукту

Очищення самогону потрібне для того, щоб позбутися шкідливих для людини сивушних олій.

Ось деякі варіанти очищення та покращення смаку домашнього алкоголю:

  1. Використання активованого чи деревного вугілля. Його поміщають у вирву у ватяний прошарок на виході з перегоночного апарату. У процесі перегонки вугілля постійно замінюється. Або використовують другий варіант – наполягання протягом двох тижнів, так вугілля вбере всі шкідливі речовини. Але якщо залишити його на більший термін, то вугілля повертатиме всі увібрані шкідливі суміші назад у рідину.
  2. Рослинні олії. Для цього використовують лише рафіновані продукти без запаху. Для цього на кожен літр самогону йде по 20 г олії. Все добре збовтується і забирається в холодильник або в холодне місце, де температура повітря не повинна перевищувати 15 градусів. Після цього злив рідини проводиться через трубочку та вугільний фільтр, щоб масло не потрапило у напій. Після цього бажано провести другу перегонку.
  3. Молоко, воно береться пастеризоване або сухе, але замочене у воді.
  4. Використовують також білок курячого яйця, виморозку за низьких температур, сіль у поєднанні з харчовою содою, або марганцівку та харчову соду.

Як очистити самогон у домашніх умовах розповідається на відео:

Чи можна зробити зі старого варення?

Старе варення буває різним, якщо воно просто трохи забродило чи зацукрилося, то досвідчений винокур одразу визначить, куди його можна пустити, щоб не було відходів. Крім самогону, таке варення може піти і на слабоалкогольні напої, такі як вино, настоянки та наливки.

Увага! Крім того, варення для самогону буде дуже корисним продуктом, тому що його відрізняють приємний смак з нотками фруктів або ягід, з яких було зварене варення. Це може бути абрикоси, яблука, малина, вишня тощо.

Такий напій, як самогон з варення, стане екологічно чистим продуктом, оскільки спочатку в ньому, крім цукру та фруктів, нічого не присутній.

І нарешті, ви зможете позбавитися вже нікому не потрібних банок зі старими консерваціями.

Але також варто пам’ятати і про те, що варення, покрите пліснявою, не можна використовувати для приготування самогону:

  • У плісняві багато шкідливих речовин і навіть якщо ви прибрали зверху зіпсовані частини, можете не сумніватися, що пори плісняви ​​проникли і набагато глибше.
  • Краще відразу позбавлятися вмісту банки.

Непридатним буде і магазинне варення, тому що там є консерванти та невелика кількість цукру, яка не зможе сприяти процесу бродіння.

Як бачите, процес приготування домашнього самогону не складний, причому напій виходить непоганої якості.

Тим більше, що склад його не потребує особливих витрат. Навіть дріжджі при необхідності можна замінити іншим інгредієнтом, наприклад, пивом, головне, щоб були присутні грибки для бродіння.

Як приготувати самогон із старого варення розповідається на відео:

На основі самогону можна приготувати домашні настоянки або лікери, знайшов своє застосування і в косметології. З самогону можна виготовити чудові лосьйони.

Ну і нарешті допоможе напій і в народній медицині, з його застосуванням готують лікарські настоянки і різні натирки.

Поради щодо вибору інгредієнтів та їх пропорції

Зробити самогон з варення в домашніх умовах не складно, проте для отримання якісного продукту необхідно точно слідувати запропонованій рецептурі та врахувати всі нюанси та особливості варення, з якого планується приготування.

Важливо! Варто врахувати при виготовленні самогону з варення, що не з будь-якого варення і не за будь-якою рецептурою вийде гідний продукт.

Наприклад, рецепти приготування самогону без дріжджів на основі пива дуже сумнівні. Також варто врахувати такі моменти:

Якість використовуваного варення

При виготовленні браги з дуже старого варення, на його поверхні може бути пліснява. У цьому випадку до приготування варто підійти з особливою увагою та обережністю.

Перед початком бродіння з варення необхідно зняти плісняву і шар завбільшки 2 см.

Далі варення необхідно прокип’ятити і розбавити водою, що дозволить остаточно позбутися шкідливого середовища. Якщо пліснява сформувала на поверхні подобу плівки, то такий продукт використовувати не можна – тільки утилізувати.

Вид варення

Для самогону найчастіше використовують яблучне, грушеве, сливове, вишневе, абрикосове варення та їх суміші.

Інші види варення (смородинове, малинове, чорничне, ожинове, брусничне і т.д.) краще використовувати не як основний інгредієнт, а як добавку.

Вміст цукру

Потрібно правильно розрахувати кількість цукру, що використовується, пропорції можна коригувати в залежності від смакових відчуттів.

Далі варення необхідно прокип’ятити і розбавити водою, що дозволить остаточно позбутися шкідливого середовища. Якщо пліснява сформувала на поверхні подобу плівки, то такий продукт використовувати не можна – тільки утилізувати.

Вид варення

Для самогону найчастіше використовують яблучне, грушеве, сливове, вишневе, абрикосове варення та їх суміші.

Інші види варення (смородинове, малинове, чорничне, ожинове, брусничне і т.д.) краще використовувати не як основний інгредієнт, а як добавку.

Вміст цукру

Потрібно правильно розрахувати кількість цукру, що використовується, пропорції можна коригувати в залежності від смакових відчуттів.

Як поставити брагу на варення для самогону

Здавалося б, навіщо додавати цукор, якщо варення і так солодке, однак, у такому разі кількість отриманого в результаті самогону може не задовольнити очікувань виробника.

Вибір дріжджів

Є кілька видів дріжджів:

  • хлібопекарські дріжджі,
  • сухі дріжджі для виноградних та фруктових вин,
  • дикі дріжджі.

Перші дешеві, брага з них вийде досить міцна (14-15%), проте яскраво відчуватиметься смак самогону. Останній вид – дуже ненадійні дріжджі, бродіння проходить досить довго, а в результаті виходить лише 10%.

Сама середина і оптимальний варіант – винні дріжджі, вони значно дорожчі і брага буде 11-12%, проте продукт вийде якісний без домішок.

Основний спосіб

При уважному дотриманні рецептури та дотриманні різних нюансів самогон вийде смачним та ароматним.

Як зробити брагу?

Для приготування браги необхідно підготувати як саме варення, так і воду, яка повинна бути чистою, бажано не мати різних запахів і додаткових смаків.

Важливо! Найкраще використовувати воду з криниці або джерельну. Якщо планується додавати воду з-під крана, то варто наполягти її протягом двох або трьох днів.

Цукор у брагу додається за бажанням, але варто враховувати, що без цукру процес бродіння триватиме значно довше, а самогон за обсягом вийде менше. При необхідності цукор можна замінити на глюкозу чи фруктозу, головне не перестаратися із кількістю продукту.

Перед виготовленням браги слід звернути увагу на якість дріжджів. При бездрожжевой технології процес бродіння триватиме до 2 місяців, у разі для прискорення процесу слід зробити закваску.

Варення при готуванні можна використовувати будь-яке, залежно від смакових уподобань.

Основний спосіб

При уважному дотриманні рецептури та дотриманні різних нюансів самогон вийде смачним та ароматним.

Як зробити брагу?

Для приготування браги необхідно підготувати як саме варення, так і воду, яка повинна бути чистою, бажано не мати різних запахів і додаткових смаків.

Важливо! Найкраще використовувати воду з криниці або джерельну. Якщо планується додавати воду з-під крана, то варто наполягти її протягом двох або трьох днів.

Цукор у брагу додається за бажанням, але варто враховувати, що без цукру процес бродіння триватиме значно довше, а самогон за обсягом вийде менше. При необхідності цукор можна замінити на глюкозу чи фруктозу, головне не перестаратися із кількістю продукту.

Перед виготовленням браги слід звернути увагу на якість дріжджів. При бездрожжевой технології процес бродіння триватиме до 2 місяців, у разі для прискорення процесу слід зробити закваску.

Варення при готуванні можна використовувати будь-яке, залежно від смакових уподобань.

Як поставити брагу на варення для самогону

Отже, для приготування браги необхідно:

  1. Підігріти воду до 60°C.
  2. У нагріту воду поступово додавати варення та постійно помішувати до утворення однорідної маси.
  3. Отриману масу охолодити приблизно 30°C.
  4. Підготувати дріжджі, дотримуючись інструкції, розвести їх і помістити в підготовлену тару для браги.
  5. Додати|добавляти| цукор і ретельно розмішати. Якщо цукор не використовується, цей етап можна пропустити.
  6. На ємність для бродіння надягти медичну рукавичку з проколотим пальцем (гідрозатвор) і приблизно на 9 днів помістити ємність у тепле місце (кімнатна температура, приблизно 18-25 ° C).
  7. Якщо гідрозатвор не утворює бульбашок, у ємності з’явився осад, і сама рідина стала світлішого кольору, а смак її трохи гірчить, то брагу можна вважати готовою.

Подивіться відео, в якому досвідчений самогонник дає поради та наочно показує, як приготувати брагу з варення:

Перегонка

Самогон женеться після приготування браги. Тому цей рецепт є продовженням попереднього:

  1. Приготовлену брагу необхідно відокремити від осаду та відфільтрувати через марлю.
  2. При перегоні самогон слід відібрати до того, як міцність в струмені впаде нижче 30%. Якщо дистилят каламутніший, то це добре.
  3. Виміряти кількість спирту та визначити міцність.
  4. Влити в самогон воду для отримання 20 градусів та повторно перегнати. Приблизно 15% чистого спирту необхідно прибрати з приготовленої рідини, оскільки пити це шкідливо (цей відсоток називається «голова»).
  5. Остаточно відібрати самогон при занепаді фортеці в струмені нижче 42-45%.
  6. Привести самогон до потрібної фортеці, при необхідності розбавити його та наполягати протягом двох-трьох днів у темному прохолодному місці.

На виході маємо ароматний якісний дистилят.

Альтернативні рецепти

Без цукру

Для приготування самогону з варення без цукру необхідно заготовити домашнє варення (будь-яке), що містить приблизно 50% цукру.

Довідка! Варення, куплене в магазині краще не використовувати, воно містить невелику кількість цукру та безліч хімічних добавок.

Для браги знадобиться:

  • Близько 6 л домашнього варення (старого, що потребує переробки),
  • 15 л чистої води
  • 300 г пресованих дріжджів,

Покроковий рецепт приготування самогону з варення без додавання цукру:

  1. Взяти теплу воду, додати до неї варення і ретельно перемішати.
  2. Дріжджі розвести на 250 мл води (25-28 градусів) і настояти протягом 1-2 хвилин.
  3. Додати дріжджі в розведене варення та поставити тару з цією рідиною в тепле місце на 1-2 тижні.
  4. Брагу, що вийшла, перегнати.
  5. В результаті вийде приблизно 3 л самогону, за бажанням можна додати трохи ванілі.

Ознайомтеся з відео, в якому розповідається про нюанси приготування самогону з варення без цукру:

З додаванням пива

Для приготування самогону з варення за цим рецептом, знадобиться:

  • Домашнє варення – приблизно 2,5 л;
  • Цукор – 500 г;
  • Очищена вода – 10 л;
  • Пиво (не міцне) – 0,5 л.

Послідовність дій:

  1. Воду перелити в тару для бродіння можна зігріти до 30°C.
  2. Додати|добавляти| цукор і перемішати дерев’яною ложкою або лопаткою.
  3. Після розчинення цукру, внести в рідину варення та пиво, знову змішати вміст. За відсутності пива закваска готується із хмелю або ячменю.
  4. Надягаємо на ємність гумову рукавичку або гідрозатвор і наполягаємо в теплому приміщенні (не більше 30 ° C) протягом 10-15 днів.
  5. Профільтрувати брагу та перегнати.

У процесу перегонки браги у разі є кілька особливостей.

Моменти, які необхідно враховувати:

  • Послідовно відбирати алкоголь до досягнення міцності у струмені нижче 30 градусів.
  • Осаду і каламуті допоможе позбутися повторна перегонка. Краще це робити двічі.
  • Перед другою перегонкою додати рідину воду, знижуючи, таким чином, міцність до 20 градусів, щоб не зіпсувати прилад.
  • Відокремлюємо «голови» та «хвости».
  • При падінні фортеці в струмені до 42 градусів відбір фракцій слід припинити.

Ще раз слід розбавити самогон і поставити в холодильник на кілька днів

Без дріжджів

Для приготування знадобиться:

  • 4 л домашнього варення будь-якого виду,
  • 12 л очищеної води
  • Ізюмна закваска,
  • Дріжджове підживлення (за бажанням).

Якщо у вас вдома не знайшлося дріжджів, у цьому випадку можна обійтися без них.

Моменти, які необхідно враховувати:

  • Послідовно відбирати алкоголь до досягнення міцності у струмені нижче 30 градусів.
  • Осаду і каламуті допоможе позбутися повторна перегонка. Краще це робити двічі.
  • Перед другою перегонкою додати рідину воду, знижуючи, таким чином, міцність до 20 градусів, щоб не зіпсувати прилад.
  • Відокремлюємо «голови» та «хвости».
  • При падінні фортеці в струмені до 42 градусів відбір фракцій слід припинити.

Ще раз слід розбавити самогон і поставити в холодильник на кілька днів

Без дріжджів

Для приготування знадобиться:

  • 4 л домашнього варення будь-якого виду,
  • 12 л очищеної води
  • Ізюмна закваска,
  • Дріжджове підживлення (за бажанням).

Якщо у вас вдома не знайшлося дріжджів, у цьому випадку можна обійтися без них.

Як поставити брагу на варення для самогону

Інструкція:

  1. Приготувати закваску (родзинку чи іншу) за кілька днів до приготування самогону.
  2. Нагріти воду до 30°C.
  3. Додати у воду варення та перемішати до однорідності.
  4. Додати|добавляти| закваску в сусло і змішати. За відсутності закваски отриману масу наполягати кілька днів у теплому місці в тарі, накритій марлею.
  5. Чекати кілька днів (приблизно 2) і перелити масу в тару обсягу.
  6. Тару закрити рукавичкою або гідрозатвором, якщо є.
  7. Бродіння займає від 2 до 6 тижнів, за бажанням можна додавати цукор.
  8. Повторити процедуру близько 3-х разів (за бажанням).
  9. У ємності з’явиться осад, сама рідина стане значно світлішою, а рукавичка перестане бути надутою.
  10. Брага готова до перегонки.

Варто сказати, що зробити самогон в домашніх умовах – це досить просто і корисно, оскільки так з’являється можливість «врятувати» продукт, що псується, і зберегти всі його корисні властивості.

В інтернеті можна знайти безліч рецептів від простих до більш ґрунтовних, які підійдуть для будь-якого випадку та будь-якої господині.

Так що, якщо є відчуття, що ось-ось доведеться викинути улюблене малинове варення, а з’їсти всю банку неможливо, то можна зробити подібний смачний і ароматний напій.

Способи очищення самогону з варення

Щоб покращити якість самогону з варення, існують кілька перевірених способів очищення домашнього напою від шкідливих для організму сивушних олій. Для отримання чистого продукту можуть використовуватись різні інгредієнти, що дозволяють покращити смакові якості домашнього алкоголю.

Вугілля (активоване або деревне)

Такий спосіб позбутися шкідливих речовин у складі домашнього алкоголю може бути здійснений двома способами:

  • за допомогою різних видів вугілля (деревного або активованого), який поміщається у вирву з прошарком вати на виході з перегоночного апарату і в процесі перегонки періодично замінюється;
  • настоюванням на деревному або активованому вугіллі, при цьому самогон заливають у банку і наполягають протягом одного – двох тижнів, але не більше, тому що через 14 днів вугілля має властивість повертати речовини, що виводяться.

Найкращим вважається вугілля з берези. Для очищення знадобиться приблизно 50 гр. вугілля на літр алкоголю, що очищається.

Рослинні олії

Очищення самогону, використовуючи різні рослинні олії, дозволяє нейтралізувати шкідливі домішки та зробити алкоголь менш безпечним для здоров’я. Для цієї мети використовуються лише рафіновані сорти олії, без запаху. Очищення ведеться у кілька етапів:

  • на кожен літр самогону з варення знадобиться близько 20 грамів рафінованої олії;
  • спиртний напій та масло ретельно перемішуються у банку не менше 2х – 3х хвилин;
  • банку з напоєм міститься у холодне місце, де температура не перевищує 15 градусів.

Після настоювання самогон зливається через трубочку та вугільний фільтр (щоб виключити попадання олії) у самогон, а для покращення якості можна використовувати другу перегонку домашнього спиртного напою.

Молоко

Для такого варіанту очищення самогону потрібно 150 мл пастеризованого або попередньо замоченого у воді сухого молока (на кожні 10 літрів домашнього алкогольного напою). У процесі очищення необхідно:

  • змішати молоко та самогон у банку, герметично закрити, ретельно перемішати;
  • щодня збовтувати рідину у банку.

В результаті реакції молока та спиртного напою в банку утворюються пластівці білого кольору, які необхідно пропустити через фільтр із вати та вугілля.

Білок курячого яйця

Курячий білок є ефективним способом усунення із самогону сивушних олій та неприємних ароматів, для цього необхідно:

  • відокремити білок курячого яйця від жовтка, додати воду (10 % від загальної кількості спиртного напою), ретельно збити віночком або блендером, до утворення густої однорідної піни;
  • наполягати водний розчин білка та домашнього алкоголю у банку один тиждень;
  • щодня збовтувати отриманий розчин.

За добу, до зливу самогону, рідину в банку дати спокій, не перемішувати. Вміст рекомендується пропустити рідину через ватно-вугільний фільтр.

Виморожування

Одним із ефективних способів усунути сивушні олії в самогоні є виморожування шкідливих домішок і речовин при низьких температурах, для цього достатньо:

  • помістити спиртний напій у морозильну камеру чи надворі, де стоять мінусові температури;
  • злити і використовувати як домашнього алкогольного напою рідину, яка перетворилася на лід у процесі заморозки (це і є шкідливі для організму людини домішки).

Такий спосіб активно використовується як очищення самогону у північних широтах нашої країни.

Молоко

Для такого варіанту очищення самогону потрібно 150 мл пастеризованого або попередньо замоченого у воді сухого молока (на кожні 10 літрів домашнього алкогольного напою). У процесі очищення необхідно:

  • змішати молоко та самогон у банку, герметично закрити, ретельно перемішати;
  • щодня збовтувати рідину у банку.

В результаті реакції молока та спиртного напою в банку утворюються пластівці білого кольору, які необхідно пропустити через фільтр із вати та вугілля.

Білок курячого яйця

Курячий білок є ефективним способом усунення із самогону сивушних олій та неприємних ароматів, для цього необхідно:

  • відокремити білок курячого яйця від жовтка, додати воду (10 % від загальної кількості спиртного напою), ретельно збити віночком або блендером, до утворення густої однорідної піни;
  • наполягати водний розчин білка та домашнього алкоголю у банку один тиждень;
  • щодня збовтувати отриманий розчин.

За добу, до зливу самогону, рідину в банку дати спокій, не перемішувати. Вміст рекомендується пропустити рідину через ватно-вугільний фільтр.

Виморожування

Одним із ефективних способів усунути сивушні олії в самогоні є виморожування шкідливих домішок і речовин при низьких температурах, для цього достатньо:

  • помістити спиртний напій у морозильну камеру чи надворі, де стоять мінусові температури;
  • злити і використовувати як домашнього алкогольного напою рідину, яка перетворилася на лід у процесі заморозки (це і є шкідливі для організму людини домішки).

Такий спосіб активно використовується як очищення самогону у північних широтах нашої країни.

Як поставити брагу на варення для самогону

Сіль та харчова сода та

Для очищення одного літра приготовленого алкоголю за допомогою кухонної солі та харчової соди потрібно:

  • 10 гр. солі або соди, попередньо розчинених у питній воді (100 мл);
  • змішати розчин у банці з самогоном і помістити на 15 годин у темне, прохолодне місце.

Це швидкий спосіб очистити домашній самогон, але при такому варіанті очищення рекомендується використовувати додаткову фільтрацію через фільтр із вати та вугілля.

Брага із варення: смаколики з неліквіду

Для зброджування підійде варення будь-якого сорту та майже будь-якого стану. Повидло, варення або ягоди, перетерті з цукром без температурної обробки. Не стане проблемою, якщо консервація зацукрилась і навіть забродила. Єдиним обмеженням є пліснява на поверхні. Як би ретельно ви не видаляли видимі частинки плісняви, усередині залишаються суперечки цього грибка, які неможливо прибрати.

Вибираємо вид варення

Органолептичні властивості готового напою багато в чому визначаються продуктами, з яких приготовлено варення, оскільки навіть після перегонки зберігається характерний тонкий аромат.

  • Напої з вираженими органолептичними властивостями виходять із малинової сировини. Тому на ньому однаково часто ставиться брага на варення для самогону та пиття.
  • Безпрограшним варіантом стануть заготівлі зі злив або вишень без кісточок.
  • Ягоди з невеликим насінням, такі як агрус або смородина додадуть напою аромат кісточки з мигдальними нотками.
  • Рецепт браги з варення з полуницею дасть на виході легку гіркуватість, тому подобається не всім. Таких же ефектів має вишня з кісточкою.
  • Відмінний самогон виходить із яблучного, айвового або грушевого варення. Для посилення аромату шматочки фруктів варто подрібнити товкачем.

Якщо раптом залежалися чи зіпсувалися заготовки з персиків чи абрикос, сміливо пускайте їх у справу. Цікаві поєднання можна отримати, якщо використати джеми різних видів, але готуючи вперше краще відмовитись від експериментів.

Дріжджі мають значення

Пресовані хлібопекарські дріжджі категорично не підійдуть для питної фруктової браги, тому що напій з них набуває стійкого специфічного запаху. Повністю прибрати дріжджовий аромат не допоможе навіть дистиляція, а значить краще витратитися на покупку хороших дріжджів, ніж отримати напій сумнівної якості. Досвідчені самогонники рекомендують використовувати такі види дріжджів:

  • винні;
  • спиртові;
  • дикі.

Втім, шанувальники традиційного сільського самогону не люблять напій без дріжджового запаху. Думка, що він надає самогону автентичність, також заслуговує на повагу.

Не забувайте про воду

Вода під крана категорично не підійде для приготування браги. Висока жорсткість та добавки хлору не лише зіпсують смак напою, а й уповільнять зброджування. Довге слабоінтенсивне бродіння призводить до нагромадження в бразі сторонніх домішок, за рахунок яких напій втрачає м’якість.

Хороший результат дає колодязна, джерельна або бутильована питна вода. При необхідності пом’якшити її, скористайтеся звичайним фільтром-глечиком або відстоюванням протягом 24 годин. Кип’ятити воду не можна, так з неї видаляється необхідний дріжджів розчинений кисень.

Рецепт браги з варення для самогону

Для подальшої дистиляції підійдуть лише ті рецепти, в яких крім варення є цукор, адже без нього неможливо отримати достатню фортецю браги. Додавання більшої кількості варення не виправить ситуацію, оскільки це зробить сусло надто густим. При високій щільності рідини уповільнюється осмос вуглеводів усередину дріжджової клітини, а спирту – з неї.

Компоненти

Набір продуктів, який вимагатиме брага з варення для самогону, до непристойності простий:

  • вода – 12 л;
  • варення – 3 л;
  • дріжджі сухі – 60 г;
  • цукор – 1,5 кг;

Якщо використовуються хлібопекарські дріжджі, оптимальною кількістю води буде 10 л. Коли готується брага з варення для самогону, пропорції можуть змінюватися відповідно до солодкості. У стандартних рецептах на 1 кг ягід припадає 1 кг цукру, але якщо ви варите інакше, пропорції сусла слід відкоригувати.

Активація дріжджів

Перед тим, як ставити брагу на варення з дріжджами, краще їх попередньо розкинути. Нескладна процедура прискорить зброджування і дозволить перевірити життєздатність куплених дріжджів:

  1. Візьміть 1 ст. води та 2 ст.л. цукру.
  2. Підігрійте воду до 28-30 ° С, і додайте в неї цукор.
  3. Всипте дріжджі та розмішайте до однорідності.
  4. Дайте суміші постояти 30-40 хвилин у теплі.

Коли дріжджові гриби почнуть працювати, на поверхні з’явиться пишна шапка з піни, тому заздалегідь подбайте про достатньо посуду для розбражування.

Приготування

Перш ніж зробити брагу з варення, поставте ємність на табурет. Ця маленька деталь дозволить легко злити рідину з дріжджового осаду, не турбуючи його переміщенням пляшки. Процес приготування сусла відбувається за всіма стандартами самогоноваріння, і виглядає так:

  1. Підігрійте воду до 28-30 ° С, додайте варення і цукор, добре розмішайте до однорідності.
  2. Якщо плануєте використовувати свіжі фрукти або ягоди, подрібніть їх і додайте сироп.
  3. Влийте активовані дріжджі та повторно перемішайте.
  4. Закрийте брагу кришкою із гідрозатвором або проколотою на кількох пальцях гумовою рукавичкою.
  5. Залишіть брагу в теплі за температури 26-28⁰С. Допустимі відхилення – від +18⁰С до +30⁰С.
  6. Щодня збовтуйте рідину, не знімаючи гідрозатвор. Це необхідно для видалення вуглекислого газу та рівномірного розподілу дріжджових грибів у суслі.

Ставтеся скептично до доводів тих самогонників, які обходяться без гідрозатвора. Брага з варення дуже легко скисає при доступі кисню, тому обов’язково змайструйте саморобний гідрозатвор з гнучкої трубки або надягніть на горловину ємності рукавичку.

Освітлення

У вирішенні завдання, як робити брагу з варення для перегонки, залишилося одне невирішене питання. Стандартні методи освітлення не підходять для фруктової браги, оскільки сорбуючі речовини, такі як бентоніт, вберуть аромат, а чай каркаде або лимонна кислота змінять смак напою. Оптимальним способом очищення є створення температури, при якій дріжджі загинуть і природно осядуть на дно:

  1. Охолодіть ємність до температури нижче +3⁰С.
  2. Прогрійте брагу до +50⁰С.
  3. Коли дріжджі, що відпрацювали, осіли на дно, опустіть гнучку трубку в ємність, на 1 см не доходячи до осаду.
  4. Втягніть повітря з трубки, щоб заповнити її рідиною.
  5. Опустіть вільний край у тару, встановлену нижче ємності для зброджування.

Рідина перетікає у підготовлений посуд, а осад залишиться на дні. Багато самогонників воліють взагалі обходитися без освітлення, вважаючи, що так брага на варення та сухих дріжджах дає ароматніший дистилят.

Рецепт браги з варення для пиття

Питні варіанти – це слабоалкогольний напій, органолептиці якого потрібно приділити особливу увагу, оскільки вона не змінюватиметься при перегонці.

Традиційна брага з варення для пиття

Класичний рецепт найбільш хороший при використанні сирого варення (перетертої з цукром малини, полуниці або смородини), але гідний результат дадуть і інші варіації. Візьміть такі компоненти:

  • варення – 3 л;
  • вода – 12 л;
  • сухі дріжджі – 10 г.

В принципі можна зовсім не додавати дріжджі, але тоді зброджування займе більше часу. Поліпшить смакові якості додавання свіжих ягід чи родзинок.

  1. З’єднайте варення з водою і прогрійте сироп до 50⁰С.
  2. Зніміть із плити і дайте сиропу охолонути до 28°С.
  3. Додайте активовані дріжджі та розмішайте до однорідності.

Подальші дії такі самі, як і в будь-якому рецепті браги. Встановіть гідрозатвор і відправте сусло блукати в тепле місце. Пару щодня збовтуйте рідину, не знімаючи гідрозатвор. Після того, як утворився дріжджовий осад, злийте брагу за допомогою гнучкої трубки, профільтруйте її через тканину.

Брага з варення в домашніх умовах виходить практично несолодкою, оскільки весь цукор переробляється дріжджовими грибами на спирт. Але збільшення кількості цукру в рецепті зробить брагу надмірно міцною, тому якщо вам до смаку солодші напої, деактивуйте дріжджі температурою і додайте трохи цукру або інвертованого сиропу.

Як поставити брагу з варення на диких дріжджах

Дріжджові гриби в природі досить поширені, і вдосталь знаходяться на ягодах. Що ближче ягода знаходиться до землі, то більше на ній диких дріжджів. Вам залишається тільки створити їм сприятливі умови для життєдіяльності.

  • варення – 2 л;
  • вода – 5 л;
  • родзинки – 250 р.

Важливо використовувати родзинки, які виготовлені з немитого винограду і не оброблені антисептиками, тому краще засушити його самостійно. Замість родзинок можна використовувати немите розім’яті ягоди малини, полуниці або смородини.

Описувати приготування покроково немає сенсу, оскільки воно гранично просте. У теплу воду додайте варення та родзинки, перемішайте і відправте під гідрозатвор для зброджування. Дикі штами дріжджів працюють значно повільніше, отже зброджування затягнеться кілька тижнів.

Зберігати готову брагу для пиття слід у холоді, і не більше 2 місяців, тому що потім у слабоалкогольному напої почнеться окислення етилового спирту до оцтової кислоти.