Харчування

Ароматний домашній кетчуп. Кетчуп з помідорів на зиму: пальчики оближеш

Якщо приготувати домашній кетчуп, він не зрівняється за смаком та консистенцією з жодним магазинним продуктом. А головна його особливість у тому, що додати в такий соус ви можете абсолютно будь-які прянощі та спеції, зробивши його для себе неповторно-смачним та насиченим. Як ось самим захочеться, такі інгредієнти і додамо.

Якщо говорити про всякі заготівлі на зиму. то на сайті вже багато рецептів. Раджу подивитися, як робиться та . Не пропустіть, обов’язково приготуйте.

Як приготувати домашній кетчуп з помідорів і що для його приготування знадобиться? Прямо зараз 6 смачних та простих рецептів томатного соусу на зиму.

Необхідний набір інгредієнтів для кутчупу

  • Томати м’ясисті стиглі, м’які – 3 кг.
  • Перець червоний із товстими стінками, солодкий – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • 6 часникових часточок.
  • Ложка солі.
  • 150мл. оцту (береться класичний столовий) дев’ятивідсоткового.
  • Кориця – 1⁄2 чайної ложки.
  • Горошком перець – 10 горошин.
  • Перець запашний мелений – 1⁄2 чайної ложки.
  • Гвоздика сушена у бутонах – 4 шт.
  • Мускатний тертий горіх – половина чайної ложечки.
  • Цукровий пісок – 180-200 грн.

Процес приготування домашнього кетчупу

Акуратно промиваємо кожен помідор, ніякого піску і бруду на плодах залишатися не повинно, вирізаємо область хвостика і розрізаємо навпіл або на 4 частини кожен овоч.

Перець болгарський очищаємо від насіння і внутрішніх прожилок, крупно кришимо і відправляємо в миску з томатами.

Цибулю очищаємо, промиваємо під холодною водою, так цей продукт буде менше при нарізуванні «різати» очі, і рубаємо півкільцями. Відправляємо до наявних інгредієнтів.

Очищений часник пропускаємо через часнику або трьом дрібно на тертці, додаємо до овочів.

Перекладаємо підготовлені інгредієнти в каструлю, солимо, перемішуємо, накриваємо та переміщуємо на плиту, встановивши мінімальний рівень нагрівання. Варимо кетчуп близько трьох годин, але не менше ніж дві з половиною, періодично відкриваючи посуд і перемішуючи свій склад.

Воду в каструлю додавати не слід, бути при варінні повинні виключно зазначені вище продукти. При цьому в обсязі при приготуванні маса зменшиться десь удвічі, так має бути.

Поки томатний склад вариться, готуємо спеції. Їх потрібно поєднати і перемолоти в кавомолці в однорідну масу.

Готові овочі трохи остудити і потім за допомогою занурювального блендера подрібнюємо до складу однорідної консистенції.

Приправляємо пасту меленими спеціями, перемішуємо, знову відправляємо на вогонь і тепер варимо не більше півгодини.

За 5 хвилин до закінчення готування вливаємо оцет, ще раз ретельно перемішуємо свою масу і можна відключати плиту.

У стерилізовані у будь-який спосіб банки розливаємо прямо з вогню, тобто гарячий томатний кетчуп. Накриваємо кришками, закручуємо, перевертаємо баночки шийками на низ, накриваємо всю красу, що вийшла, пледом і залишаємо рівно на добу, не менше.

Все готово! Смачний домашній кетчуп Heinz можна їсти відразу після охолодження. Можна прибрати на зберігання в прохолодне місце і діставати за необхідності.

Таку вукснятину ви можете подавати не тільки з ковбасою та м’ясними виробами, але й використовувати при варінні щілин, борщів, гасінні овочів і т.д.

Це простий і невитратний приготувати смачний соус.

Для приготування беремо:

  • 2,5кг. помідорів.
  • 350 гр. кисло-солодкого сорту будь-яких яблук.
  • 350 гр. класичної цибулі (можна за бажання використовувати салатний, але краще звичайний).
  • Ложка столова солі.
  • Половина склянки цукру.
  • Чайна ложечка без гірки суміші мелених перців.
  • 4 гвоздики.
  • 140 мл. яблучного оцту (6%).
  • Половина чайної ложки кориці.

Як робитимемо смачну томатну пасту на зиму

Помийте овочі та яблука, з перших виріжте місце плодоніжки, з других видаліть серцевини, поріжте продукти середніми за розміром частинками – часточками.

Шкірку з яблук знімати не потрібно, вона дозволить створити потрібну консистенцію, так як містить у собі натуральний загусник пектин, а ось помідори при бажанні від шкірки можна позбавити, але це не обов’язково.

Занурюємо всі компоненти соусу в чашу для блендера або глибоку миску/каструлю, подрібнюємо однорідну кашку.

Якщо кухонного комбайна або блендера в будинку немає, томати з яблуками можна перекрутити на м’ясорубці, але в цьому випадку краще пропустіть потім ще раз продукти через ситце.

Отриманий склад відправляйте у казан, каструлю чи глибоку сковороду, ставте на вогонь, дайте закипіти. Накрийте кришкою і томіть, помішуючи, п’ятнадцять хвилин.

Посоліть суміш, продовжіть варити ще півтори години. Якщо через вказаний час маса буде все ще рідкою, зніміть кришку і варіть доти, доки склад загусне.

Тепер всипайте в ємність спеції та цукор, гвоздику при цьому потрібно буде попередньо перемолоти в порошок. Вливайте оцет, перемішайте інгредієнти.

Накрийте кришкою і залиште постояти 5 хвилин|мінути| на плиті, потім знімайте і розливайте по підготовлених баночках.

Закривайте кетчуп на зиму, пам’ятайте, банки повинні бути наповнені «під зав’язку», порожніх просторів в ній залишатися не повинно.

Переверніть закочені ємності та залиште остигати під теплою ковдрою на ніч. Вранці соус буде готовий, його можна буде прибрати для зберігання в холодильник або комору.

Ароматний кетчуп із базиліком

Потрібно підготувати:

  • Кіло помідорів.
  • По пучку свіжої петрушки та базиліка.
  • 2,5 ложки цукру.
  • 1 ложка солі.
  • 3 зубки часнику.
  • Підлога склянки холодної води.
  • 2,5 ложки крохмалю.
  • Спеції та приправи на власний смак.

Процес приготування буде наступним

Помийте томати, очистіть кожен плід від шкірки, розріжте на дрібні частини, відправте в каструлю та плиту.

Додайте до помідорів, що варяться, подрібнену зелень (подрібнити слід дуже дрібно), проваріть 40 хвилин.

Всипте цукор, розмішайте його, потім сіль і все перемішайте до повного розчинення, продовжіть готувати ще 40 хвилин.

Продавіть на часнику зубчики часнику, відправляйте в каструлю до томатів.

Перемішайте і продовжуйте варити ще 3:00, кожні 20 хвилин відкриваючи кришку і перемішуючи свій склад.

У холодній воді розведіть крохмаль, акуратно після закінчення готування введіть його в кетчуп, перемішайте, проваріть ще 5 хвилин і розливайте масу по банках.

Закупорюйте ємності кришками, дайте добу соусу постояти в кімнаті, а потім прибирайте в холодильник. Домашній кетчуп готовий!

Після додавання крохмалю, за бажання масу можна перетерти в рідкішу кухонним блендером. Також можна процідити через сито, це потрібно зробити тому, хто не любить, коли в кетчупі трапляються невеликі шматочки помідорів або зелені.

Оригінальний рецепт томатного кетчупу з винним оцтом та естрагоном

Потрібно заготовити:

  • Червоні (жовті не годяться) визрілі томати – 2-2,5 кг.
  • Одну цибулину.
  • 700 мл. (можна трохи менше) винного оцту.
  • 30 гр. солі.
  • 60 гр. цукру.
  • 1/3 частина чайної ложки сухого естрагону.
  • Дрібку меленого чорного і стільки ж червоного меленого перцю.
  • 3 бутончики гвоздики.
  • Корінь імбиру – 2-3 грн.
  • Дрібку кориці і таку ж частину мускатного горіха.
  • Половину пекучого перчика чилі.
  • 2 щіпки меленої паприки.
  • 2 щіпки приправи каррі.

Спосіб приготування оригінального кетчупу

Шляхом бланшування (робимо надріз, обдаємо окропом і потім занурюємо у холодну воду) очищаємо від шкіри кожен помідор.

Розрізаємо томати на 6 частин, відправляємо варитись на дві години під кришкою на середньому вогні. При цьому не забуваємо заважати періодично.

Готові томати перетираємо в однорідну масу за допомогою дрібного сита або блендера, додаємо всі вказані в рецепті спеції, крім оцту (вони мають бути в меленому вигляді), перемішуємо.

Цибулю трьом на тертці, викладаємо в кетчуп, ставимо все це на вогонь і продовжуємо готувати 25 хвилин.

Вливаємо оцет, ще п’ять хвилин томимо на плиті, знімаємо з вогню та розфасовуємо по стерильним баночкам.

Якщо соус дуже рідкий, можна додати трохи картопляного крохмалю, але це не обов’язково, за бажанням.

Список продуктів для приготування:

  • Стиглі без гнили помідори – 3 кілограми.
  • Цибуля ріпчаста класична – 0,5 кг.
  • Цукор – 400 грн.
  • Гірчиця суха – 2 столові ложки.
  • Оцет (9%) – 400 мл.
  • Лавруша – 3 аркуші.
  • Ялівець (ягоди) – 5 шт.
  • Сіль – 2 ложки (можна трохи більше або, навпаки, менше, регулювати на власний смак).
  • Чорний мелений перець – чайна ложечка без гірки.

Наші дії – заготівля кетчупу на зиму.

Томати помити, зняти з кожного шкірку, порізати, відправити у казан.

Цибулини почистити, порізати дрібними кубиками і відправити до овочів, варити на середньому вогні продукти 3 години.

Пропустити готову масу через сито, знову відправити в казан, тепер уже додати всі спеції та прянощі, перемішати, протушкувати ще 15 хвилин, влити оцет, залишити пюре до закипання і можна розподіляти банками. Ємності, варто зауважити, обов’язково мають бути простерилізовані.

Закочуємо соус, перевертаємо на шийки банки, зверху прикриваємо махровим рушником або будь-якою ковдрою, залишаємо на ніч.

Ніжний домашній кетчуп по швидкому (видо)

Простий і швидкий рецепт, без проблем. Домашній кетчуп – це смачний, ніжний соус до всього – м’яса, пасти, птиці і т.д.

Зберігати домашній кетчуп слід у холодильнику чи льоху, обов’язково у темному та прохолодному місці. Термін придатності герметично закатаного виробу становить 1 рік з моменту закочення.

Спробуйте самі зробити домашній кетчуп, і ви відчуєте різницю. Рецепти перевірені, сміливо приступаємо, якраз сезон помідорний настав!

Удачі та Всіх Благ!

Кетчуп – це чудове доповнення практично до будь-яких страв. Він надає частуванням яскравий смак та аромат.

Та й куховарство цього соусу не складе особливих труднощів, його може приготувати навіть та господиня, для якої приготування заготовок на зиму – складне завдання.

Здавалося б, що може бути простіше? Достатньо просто правильно підготувати помідори, очистити від шкірки, перемолоти, приправити прянощами та проварити. Все, смачний кетчуп у домашніх умовах на зиму і не лише готовий!

А щоб його приготування все-таки не викликало труднощів, пропонуємо кілька рецептів з фото.

Традиційний рецепт на зиму

Що потрібно для готування:

  • Помідори – 3 кілограми;
  • Половина склянки цукрового піску;
  • ½ великої ложки солі;
  • Гвоздика – 2-3 штучки;
  • 10 горошин коріандру;
  • Запашний перець – 10 горошин;
  • Оцет столовий – 100 мл.

Як робити кетчуп у домашніх умовах:

  1. Для початку помідори перебираємо, промиваємо у холодній воді від бруду;
  2. Далі видаляємо з плодів плодоніжки, розрізаємо томати невеликими шматочками;
  3. Викладаємо помідори в ємність середнього розміру, можна підлити трохи води, щоб томати не підгоріли у процесі варіння;
  4. Покладаємо каструлю на плиту, залишаємо варитися;
  5. Після того як овочі почнуть кипіти зменшуємо вогонь до середнього рівня і залишаємо готуватися під закритою кришкою приблизно 20 хвилин;
  6. Забираємо ємність із плити, розварені помідори перекладаємо на сито і починаємо перетирати. Це допоможе позбавитися шкірок і кісточок;
  7. Перетерту томатну суміш перекладаємо в ту ж каструлю, ставимо на невеликий вогонь і залишаємо варитись на 1 годину;
  8. Суміш має вийти з густою консистенцією, тому її можна проварити трохи більше години;
  9. Далі всі спеції викладаємо на невеликий шматочок марлі. Зав’язуємо краї марлі, в результаті спеції повинні бути поміщені в маленький мішечок з марлевого матеріалу;
  10. Мішечок зі спеціями поміщаємо в томатну суміш, також туди додаємо сіль, цукровий пісок, столовий оцет;
  11. Суміш відварюємо ще 10 хвилин, при цьому вогонь повинен бути на невеликому рівні;
  12. Баночки для кетчупу добре промиваємо, очищаємо з усіх боків харчовою содою від різних забруднень і обов’язково стерилізуємо;
  13. Готовий кетчуп розкладаємо по баночках, закручуємо кришки;
  14. Зберігатися соус повинен у прохолодному місці – у льоху чи холодильнику.

Приготування пікантного кетчупу

Компоненти для приготування:

  • Помідори – 8 кілограмів;
  • 5 кілограм болгарського перцю;
  • 4 кілограми цибулі;
  • 2 часникові головки;
  • Половина стручка гострого перцю;
  • Цукровий пісок – 500 г;
  • 4 великі ложки солі;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • Чорний перець у вигляді горошку – 8 шт.;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 3-4 листочки лаврушки;
  • 1,5 великі ложки оцту столового 9%;
  • Марлевий матеріал.

Як готувати кетчуп з пікантним смаком у домашніх умовах на зиму:

  1. Якщо готуватися за раз велику кількість кетчупу, то для готування краще використовувати каструлю великих розмірів. Якщо ж ємностей великого розміру немає, можна скористатися двома середніми каструлями;
  2. Готуємо томати, болгарський перець. Все ретельно промиваємо у прохолодній воді від бруду та пилу;
  3. Далі перець розрізаємо, видаляємо все насіння, зрізаємо плодоніжки. Нарізаємо овоч невеликими шматочками;
  4. Помідори потрібно нарізати на середні часточки;
  5. Цибулю очищаємо та розрізаємо на невеликі скибочки;
  6. Підготовлені та нарізані овочі необхідно пропустити через м’ясорубку. У результаті має вийти густа суміш, з якої надалі готуватиметься кетчуп;
  7. Готуємо спеції. Запашний та чорний перець, гвоздика, лавровий лист потрібно помістити в невеликий шматочок марлевого матеріалу та зав’язати. В результаті всі овочі виявляться в невеликому мішечку, який ми помістимо ємність з овочевою сумішшю. При такому способі спеції не плаватимуть у кетчупі, а при варінні з мішечка виділятиметься аромат, який додасть яскравого смаку соусу;
  8. Овочеву суміш переливаємо у велику каструлю, поміщаємо туди мішечок зі спеціями та ставимо на плиту відварюватись;
  9. Промиваємо половину стручка гіркого перцю і кладемо в ємність із томатом;
  10. Очищаємо головки часнику від шкурки, пропускаємо очищені зубці через давилку. Викладаємо часник у томат, сіль та цукровий пісок, накриваємо кришку, зменшуємо вогонь і залишаємо відварюватися;
  11. Як тільки суміш увариться на 1/3 частину, знімаємо її спліт, перетираємо все через сито. Це дозволить позбутися зайвих шкурок та насіння. Не забуваємо прибрати мішечок зі спеціями;
  12. Однорідну томатну масу переливаємо в ємність та ставимо на плиту. Закриваємо кришкою та залишаємо варитися на невеликому вогні. Суміш має уваритися ще на 1/3 частину;
  13. Приблизно за 10 хвилин до кінця приготування додаємо столовий оцет, перемішуємо і відварюємо до готовності;
  14. Баночки для кетчупу слід добре промити, почистити, обов’язково простерилізувати, це забезпечить тривале зберігання заготовки;
  15. Готовий кетчуп викладаємо в баночки, закручуємо кришки та прибираємо на зберігання у прохолодне місце.

Як приготувати гострий кетчуп у домашніх умовах на зиму

Підготуємо наступне:

  • 3 кілограми м’ясистих помідорів;
  • Перець гострий чилі – 3 стручки;
  • 1 велика ложка із гіркою солі;
  • 150 г цукрового піску;
  • 1 велика ложка столового оцту 9%;
  • Запашний перець у горошинах – 10 штук;
  • 10 штучок чорного перцю.

Приступаємо до приготування гострого кетчупу:

  1. Помідори промиваємо від бруду та розрізаємо на невеликі шматочки;
  2. Перекладаємо шматочки помідори в каструлю, даємо постояти, щоб вони пустили сік;
  3. Далі ставимо ємність на плиту та відварюємо на невеликому вогні протягом 40 хвилин;
  4. Тим часом промиваємо перець чилі, нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо до помідорів;
  5. Хвилин за 15 до кінця засипаємо горошини чорного та запашного перцю;
  6. Потім томатну суміш знімаємо з плити, перекладаємо на сито та перетираємо;
  7. Перетерту масу переливаємо в каструлю, ставимо на плиту і знову проварюємо;
  8. Як тільки вона закипить, додаємо сіль, столовий оцет та цукровий пісок. Все перемішуємо та проварюємо хвилин 15;
  9. Баночки попередньо промиваємо та стерилізуємо. Розливаємо суміш по скляних ємностях та закриваємо кришками;
  10. Забираємо гострий кетчуп на зберігання у льох чи холодильник.

Готуємо смачний соус із яблуками

Що потрібно для готування:

  • Помідори – 4 кілограми;
  • Яблука – 500 грам;
  • 500 грам цибулі;
  • Цукор – 250 грам;
  • 1,5 великі ложки солі;
  • ½ ч. ложки кориці;
  • 2 штучки гвоздики;
  • Дрібка червоного меленого перцю;
  • 1 склянка столового оцту.

Як потрібно готувати кетчуп з яблуками в домашніх умовах?

  1. Помідори, яблука промиваємо та нарізаємо на невеликі шматочки. З яблук вичищаємо розетки з насінням;
  2. Цибулю чистимо від шкірки і ріжемо середніми скибочками;
  3. Пропускаємо овочі з яблуками через м’ясорубку;
  4. Викладаємо все в ємність та ставимо на плиту. Відварюємо протягом 2 годин;
  5. Далі додаємо туди гвоздику, корицю, сіль, цукровий пісок та залишаємо варитися ще на 1,5 години;
  6. Хвилин за 15 до кінця варіння додаємо до суміші столовий оцет і мелений перець;
  7. Готуємо скляні ємності, промиваємо та стерилізуємо;
  8. Викладаємо в банки готовий кетчуп, закриваємо кришками;
  9. Зберігати кетчуп слід у прохолодному місці – у льоху чи холодильнику.

Для кетчупу слід використовувати м’ясисті помідори гарної стиглості.

Для густоти соусу у процесі варіння можна додати трохи крохмалю.

Зберігати заготівлі можна у банках чи пластикових пляшках.

Обов’язково приготуйте кетчуп у домашніх умовах на зиму за цими рецептами. Соус виходить смачним і відмінно доповнюватиме будь-яку страву – м’ясо, рибу, овочі, закуску.

Він полюбиться всім членам вашої родини, тому приступайте до приготування цієї пряної добавки до страв прямо зараз!

Літо подарувало нам гарні врожаї помідорів. Настає спокійна осіння пора, яка дозволяє зайнятися приготуванням пікантними закусками, приправами та соусами. Сьогодні готуємо оригінальний кетчуп із різними інгредієнтами. Основу рецептів складатимуть наші улюблені помідори.

Кетчуп – томатний соус або приправа, приготована зі свіжих томатів з додаванням (або без додавання) прянощів, солі, цукру. Вживається з найрізноманітнішими гарячими та холодними стравами: спагетті, гамбургерами, бутербродами, піцою.

За останні 50 років він отримав міжнародне поширення та визнання. Узагальнюємо поняття слова «кетчуп» – це густий томатний соус, який використовується як приправа до рибних страв.

Сьогодні у статті:

Кетчуп на зиму «По-європейськи»

Інгредієнти:

  • 1.5 кг – помідорів
  • 2 чайні ложки – солі
  • 2 ст. ложки – оцту 3%
  • 1 чайна ложка – гірчиці
  • 1/2 чайної ложки – кориці
  • 1/2 чайної ложки червоного меленого перцю
  • 2 шт. – гвоздики
  • Мускатний горіх – на кінчику ножа

Приготування:

  1. Помідори обдайте окропом, зніміть шкірку, наріжте м’якоть невеликими скибочками. Посолити, покласти в емальований посуд і прогрівати на повільному вогні протягом 30 хвилин.
  2. Томатну масу протріть через металеве сито, з’єднайте з оцтом та прянощами та прогрівайте ще 40 хвилин, не накриваючи кришкою.
  3. Готовий кетчуп розлийте стерилізованими банками і закатайте прокип’яченими кришками.

Кетчуп на зиму «Вдале доповнення»

Інгредієнти:

  • Томати – 1 кг
  • Яблука – 500 г
  • Солодкий перець – 2 шт.
  • Цукор – 1.5 ст. ложки
  • Рослинна олія – ​​1/4 склянки
  • Оцет 9% – 1/4 склянки
  • Сіль – 1/2 ст. ложки
  • Імбир – 1/2 чайної ложки
  • Чорний перець горошком – 5 шт.
  • мелений чорний перець – 1/4 чайної ложки

Приготування:

  1. У яблук потрібно видалити серцевину, насіння та шкірку, а м’якоть подрібнити.
  2. Солодкий перець вимити, видалити плодоніжки та насіння, м’якоть дрібно порізати.
  3. Томати теж подрібнити і з’єднати з перцем, яблуками, олією, сіллю, цукром. Все перемішати та гасити на середньому вогні протягом 15 хвилин.
  4. Імбир розітріть у порошок і додайте разом з іншими приправами в підготовлену масу. Отриману масу прогрівайте ще 3 хвилини і відразу ж розкладете по стерилізованих півлітрових банків.
  5. Пастеризуйте протягом 30 хвилин при 85 градусах, потім закатайте і остудіть, перевернувши вгору дном.

Смачний кетчуп із помідорів на зиму «По-болгарськи»

Інгредієнти:

  • 1 кг – помідорів
  • 500 г – солодкого перцю
  • 1/4 склянки – олії
  • 5 зубчиків – часнику
  • 2 шт. – Лаврового листа
  • Зелень петрушки та кропу, сіль, перець

Приготування:

  1. Часник треба потовкти.
  2. Помідори обдати окропом, зняти шкірку та пропустити м’якоть через м’ясорубку.
  3. У перцю видаліть насіння та плодоніжки, м’якоть наріжте дрібними шматочками.
  4. Томати з’єднайте з перцем. Додайте часник, олію, лавровий лист, сіль, перець і дайте закипіти, зменште вогонь і варіть протягом 1 години при постійному помішуванні.
  5. Зелень промийте, порубайте, додайте до кетчупу – ще раз доведіть його до кипіння і розлийте банками. Зберігайте у холодильнику.

Кетчуп на зиму «Оптимальний смак» – з помідорами та цибулею


Кетчуп з помідорами та цибулею

Інгредієнти:

  • 5 кг – помідорів
  • 1 склянка – подрібненої цибулі
  • 1 склянка цукру
  • 1/2 склянки цукру
  • 1/2 склянки – солі
  • 1 склянка – оцту 9%
  • По 1 чайній ложці: чорного перцю, гвоздики, гірчичного насіння, шматочок кориці, 1/2 чайної ложки насіння селери

Приготування:

  1. Помидори вимити.
  2. Цибулю нарізати півкільцями.
  3. З’єднати помідори з цибулею та розпарити разом. Протерти це через сито.
  4. Отриману суміш уварити наполовину. Прянощі покласти в мішечок і опустити в киплячу масу. Додати сіль, цукор, оцет та варити ще 7 хвилин.
  5. Прянощі вийняти і розлити готовий кетчуп по пляшках і закупорити.

Кетчуп на зиму із зелених томатів

Приготування рецепту:

  1. Миємо та нарізаємо шматочками: 1.4 кг зелених томатів та 500 г яблук.
  2. Невеликі 2 цибулини нарізаємо кружальцями.
  3. З’єднуємо разом нарізані зелені томати та цибулю. Усі розварюємо. Отриману суміш протираємо через сито. Отримане пюре згущуємо до кремоподібної консистенції.
  4. Робимо оцтовий маринад із прянощами: 1 склянка оцту 8% з додаванням 1 чайної ложки перцю. немелотої гірчиці та запашного перцю та 1.5 ст. ложки солі – нагріваємо до кипіння і наполягаємо протягом 2 годин.
  5. Потім оцтовий маринад проціджуємо, вливаємо в згущене пюре. Отриману суміш знову трохи варимо і у гарячому вигляді наповнюємо нею попередньо нагріті 1 літрові банки.
  6. Закупорені банки стерилізуємо при 90 градусах — 45 хвилин.

Домашній кетчуп на зиму готують не так багато домогосподарок. Вважають, що приготування кетчупу заняття клопітне, та й у магазині достаток кетчупу. Це так. Але якщо уважно подивитися на склад кетчупу на прилавках, то у його складі виявиться більше продуктів із приставкою Е, ніж натуральних. Є натуральні кетчупи, але їхній вибір не такий великий і коштують вони набагато дорожче.

Закривати домашній перець можна не лише у скляні банки. Я багато років розливаю кетчуп та соус у звичайні скляні пляшки. А для закупорки використовую сіль. Зберігається кетчуп у мене в коморі в квартирі аж до весни. Пляшки потрібно добре промити йоржиком із харчовою содою, просушити в духовці або мікрохвильовій печі. Коли розіллєте кетчуп, зробіть із бинта пробку: складений у кілька шарів бинт опустіть у шийку на 1-1,5 см і набийте щільно великою сіллю. Кінці зав’яжіть ниткою. Зверху ще можна обв’язати тканиною або бинтом. Цьому способу закривати так пляшки із соком, соусом навчила ще мою маму її колега. Тоді був дефіцит не лише банок, а й кришок.

Домашні рецепти кетчупу на зиму

Кетчуп з яблуками

Інгредієнти:

  • Помідори – 3 кг
  • Яблука – 1 кг
  • Часник – 1-2 головки
  • Оцет 9% – 1 склянка
  • Кориця мелена – 0,5 чайної ложки
  • Червоний перець мелений – 0,5 чайної ложки
  • Цукор – 1 склянка
  • Сіль – 1 столова ложка

Як приготувати кетчуп з яблуками?

  1. Помідори для кетчупу брати стиглі та щільні. Яблука сорту антоновки або інші кислі. З антонівкою кетчуп виходить ароматніший. Можна яблука замінити на айву.
  2. Вимити помідори та яблука. Розрізати на кілька частин і проварити на слабкому вогні доки не стануть м’якими близько 1-1,5 годин.
  3. Остудити та протерти через металеве сито.
  4. Отримане пюре знову перекласти у каструлю. Додати пропущений через прес або дрібно нарізаний часник, гірчицю, корицю, мелений червоний перець, цукор та сіль.
  5. Нагріти на повільному вогні до кипіння і варити 30 хвилин|мінути| при слабкому кипінні. Періодично перемішувати масу.
  6. За 3-5 хвилин додати оцет. Готовий кетчуп розлити в банки чи пляшки. Герметично закатати та охолодити.

Кетчуп із солодким перцем

Інгредієнти:

  • Помідори – 2,5 кг
  • Болгарський перець – 500 грам
  • Цибуля – 3-4 головки
  • Гіркий перець – 1 стручок
  • Оцет 9% – ¾ склянки (близько 180 грам)
  • Гвоздика бутони – 4 штуки
  • Кориця – 0,5 чайної ложки
  • мелений чорний перець – 0,5 чайної ложки
  • Цукор – 1 склянка
  • Сіль – 1,5 столові ложки

Як приготувати кетчуп з перцем?

  1. Вимити добре всі овочі. Помідори розрізати кілька частин. Червоний болгарський перець очистити від насіння та розрізати на чотири частини.
  2. Цибулю очистити та нарізати на 4-6 частин.
  3. Прокрутити через м’ясорубку усі овочі. Можна подрібнити блендером, але не до пюре.
  4. Масу поставити на вогонь та, повільно нагріваючи, довести до кипіння. Варити при слабкому кипінні періодично перемішуючи 2:00.
  5. Додати цукор, сіль, мелену корицю, бутони гвоздики, чорний мелений перець та оцет.
  6. Довести до кипіння і варити з|із| відкритою кришкою, поки|доки| маса не почне густіти. Розлити в чисті банки та закатати. Охолодити.
  7. За цим рецептом можна зварити кетчуп з цибулею, замінивши болгарський перець перець такою ж кількістю цибулі.

Кетчуп із яблуками «Корида»

Інгредієнти:

  • Помідори – 4 кг
  • Яблука – 0,5 кг
  • Цибуля – 0,5 кг
  • Кориця – 0,5 чайної ложки
  • мелений червоний перець – 1 чайна ложка
  • Гвоздика мелена – 0,5 чайної ложки
  • Цукор – 1,5 склянки
  • Яблучний оцет 6% – 200 грам
  • Сіль – 1,5-2 столові ложки

Як приготувати кетчуп:

  1. Вимити всі овочі. Яблука очистити від насіння. Нарізати та прокрутити на м’ясорубці або подрібнити у блендері.
  2. Перекласти масу в каструлю. Повільно нагріти до кипіння та з початку закипання варити при слабкому кипінні дві години з відкритою кришкою. Періодично перемішувати добре.
  3. Проварену масу протерти через сито. Знову перелити в каструлю. Додати спеції та приправи, цукор та сіль. Варити при слабкому кипінні близько години. Додати оцет, перемішати і закипіти. Розлити в чисті підготовлені банки і герметично закупорити. Остудити та прибрати на зберігання.
  4. Цей кетчуп добре поєднується зі стравами з м’яса, пловом, стравами з картоплі та овочів, макаронами.

Кетчуп з помідорів по-домашньому

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста 0,5 кг
  • Перець солодкий – 0,5 кг
  • Гірчиця суха – 2 столові ложки
  • Цукор – 1 склянка
  • Сіль – 1 столова ложка

Як приготувати кетчуп:

  1. Це дуже простий рецепт домашнього кетчупу. Потрібен мінімум продуктів і до того ж без оцту.
  2. Усі овочі добре вимити. Вичистити насіння у солодкого перцю. Нарізати та прокрутити на м’ясорубці або подрібнити у блендері.
  3. Перекласти овочеву масу в каструлю та поставити на плиту. Періодично заважаючи, довести до кипіння. Зменшити нагрівання і варити 1,5 години.
  4. Потім додати цукор, сіль, мелений перець та гірчицю. Добре перемішати. Після закипання проварити протягом 5-10 хвилин і розлити по чистих банках. Закатати.
  5. Варити кетчуп не закриваючи каструлю кришкою, щоб випаровувалась зайва волога.
  6. Це універсальний рецепт кетчупу, який можна подати до м’ясних, овочевих страв, до макаронів. А також можна використовувати кетчуп при приготуванні борщу, тушкуванні овочів та при приготуванні інших страв.

Кетчуп з помідорів з насінням кінзи

Інгредієнти:

  • Помідори – 5 кг
  • Солодкий перець – 1 склянка
  • Цибуля – 1 склянка
  • Гіркий перець – 1 стручок
  • Цукор – 1 склянка
  • Сіль – 1 столова ложка
  • Червоний мелений перець – 1 чайна ложка
  • Насіння кінзи – 1 чайна ложка
  • Оцтова есенція – 1 чайна ложка

Як приготувати кетчуп:

  1. Вимити холодною усі овочі. Перець та цибулю прокрутити через м’ясорубку.
  2. Помідори нарізати часточками та поставити на плиту. Проварити, щоб вони стали м’якими і протерти через сито.
  3. Томатне пюре перелити в каструлю, додати солодкий перець і цибулю, подрібнений гіркий перець, цукор, сіль і мелений червоний і чорний перець. Добре перемішати. Поставити на плиту та довести до кипіння.
  4. Насіння кінзи подрібнити качалкою і пересипати в мішечок з бавовняної тканини або марлю, складену в кілька шарів. Туго зав’язати та опустити в каструлю.
  5. З початку кипіння варити 2,5 години на слабкому вогні з відкритою кришкою. Наприкінці мішечок з насінням кінзи вийняти і влити оцтову есенцію. Перемішати та розлити в чисті банки. Закатати.

Кетчуп з огірками на зиму

Інгредієнти:

  • Помідори – 2 кг
  • Огірки – 2 штуки (великі)
  • Гіркий перець – 1 стручок
  • Оцет 9% – 2 столові ложки
  • Чорний мелений перець – 1 чайна ложка
  • Гірчиця суха – 1 чайна ложка
  • Цукор – 3 столові ложки
  • Сіль – 4 столові ложки

Як приготувати кетчуп:

  1. Огірки для приготування кетчупу можна взяти ті, що переросли, які для консервування не підійдуть. У цьому випадку потрібно видалити насіння та очистити від шкірки.
  2. Вимити помідори та прокрутити на м’ясорубці. Поставити на плиту і варити доки маса не зменшиться вдвічі.
  3. Огірки та гіркий перець пропустити через м’ясорубку та додати в томатну масу. Відразу додати цукор, сіль, мелений перець та гірчицю. Варити 30 хвилин|мінути|, періодично помішуючи. Наприкінці додати оцет.
  4. Розлити в підготовлені банки та закупорити.

Кетчуп зі сливами та солодким перцем

Інгредієнти:

  • Сливи – 5 кг (без кісточок)
  • Помідори – 2 кг
  • Солодкий перець – 10 штук (середні)
  • Цукор – 1-1,5 склянки
  • Часник – 200 грам
  • Гіркий перець – 1 стручок
  • Сіль – 2-3 столові ложки
  • Оцет 9% – 1 столова ложка

Як приготувати кетчуп:

  1. Кетчуп можна приготувати із темних або світлих слив. Гарний кетчуп виходить із жовтої сливи. Тоді для приготування кетчупу краще взяти жовті помідори та жовтий солодкий перець.
  2. Вимити сливи та овочі. Зі слив видалити кісточку. Перець очистити від насіння. Нарізати і проварити доки овочі стануть м’якими близько 25-40 хвилин.
  3. Протерти через сито. Поставити знову на плиту. Додати масу пропущений через прес часник, цукор, сіль. Проварити 10-15 хвилин|мінути|. Наприкінці додати оцет і розлити в банки або пляшки. Герметично закрити.

Інгредієнти:

  • Помідор
  • Цибуля ріпчаста
  • Часник
  • Цукор
  • Коріандр

Спосіб приготування:

  1. Для приготування кетчупу в домашніх умовах нам знадобляться наступні інгредієнти: свіжі помідори, цибуля, часник, цукор, столовий 9% оцет, не йодована сіль, лавровий лист, запашний перець горошок, бутончики гвоздики, насіння гірчиці та коріандру, а також.
  2. Насамперед миємо помідори, обсушуємо і нарізаємо великими шматками. Якщо у вас томати середнього розміру, нарізаємо їх на 4 частини, а більші – на 6-8 часточок. Для домашнього кетчупу підійдуть не лише красиві добірні плоди — сміливо утилізуйте м’які чи м’яті (головне, щоб вони не були зіпсовані). 3 кілограми помідорів у мене поміщається в каструлю ємністю 4 літри. Складаємо в посуд часточки і ставимо на середній вогонь (можна під кришкою).
  3. Тим часом потрібно почистити цибулю та часник. Вага цибулі вказана у вже очищеному вигляді, а часник я використовую дуже великий.
  4. Тепер бажано подрібнити цибулю з часником будь-яким зручним для вас способом. Мені найбільше подобається це робити за допомогою блендера, але можна пропустити городину через м’ясорубку. В результаті виходить дуже ароматна цибульно-часникова маса.
  5. Поки ми займалися запашною добавкою, помідори провели на плиті близько 15 хвилин, розм’якшилися і дали багато соку. Не забувайте періодично перемішувати вміст посуду, щоб нічого не прикипіло або не пригоріло на дно.
  6. Додаємо до тушкованих томатів цибулинну суміш.
  7. Відразу ж закладаємо інші приправи: насіння гірчиці та коріандру, лавровий лист, запашний перець горошок, бутони гвоздики та паличку кориці.
  8. Все ретельно перемішуємо та готуємо на середньому вогні без кришки ще близько півгодини. Не забувайте щохвилини 5-7 перемішувати овочі з приправами, інакше вони можуть прикипіти.
  9. За цей час томатна маса має уваритися, а овочі добре розваритися. По суті, цибуля із часником повністю розчинилися в томатах.
  10. Настав час переходити до наступного етапу приготування домашнього кетчупу: вміст каструлі потрібно обов’язково протерти через сито. Таким чином ми видалимо шкірку та насіння помідорів, а також пряні добавки, які достатньо віддали свій аромат і більше не знадобляться.
  11. Спочатку за допомогою половника я кладу в сито рідкішу частину томатної основи – вона швидко стікає. Виходить рідкий томатний сік, який ми переливаємо назад у каструлю і ставимо варитися далі – я випарювала приблизно 40 хвилин.
  12. А ось густу масу доведеться добре протирати через сито, в результаті чого у вас буде досить густе томатне пюре. Не поспішайте відразу ж додавати його до томатного соку, дайте рідині випаруватися як слід.
  13. До речі, макуха із прянощами у мене вийшло близько 400 грамів.
  14. Коли спочатку рідкий томатний сік добре випарується і перетвориться на томатний соус, його обсяг зменшиться у 2-3 рази.
  15. Додаємо до соку томатне пюре з кроку 12, перемішуємо і продовжуємо випарювати ще хвилин 15.
  16. Коли томатна маса стане бажаною густоти, настав час додавати сіль і цукровий пісок. Тільки не кладіть все відразу: раджу починати з малого (наприклад, насипати чайну ложку солі та столову ложку цукру), спробувати, після чого регулювати баланс солодкого та солоного на свій смак. Проварюємо майбутній домашній кетчуп ще хвилин 5-7.
  17. В кінці додаємо столовий оцет, кількість якого також залежить від натуральної кислоти помідорів та вашого смаку. Особисто я багато оцту не використовую, тому що наші томати самі по собі не надто солодкі.
  18. Перед тим як розливати кетчуп у банки та закривати його на зиму, обов’язково пробуйте готовий продукт, адже саме ви його будете їсти. Найкраще відкласти чайну ложечку на холодне блюдце, а коли кетчуп охолоне, пробувати — у гарячому вигляді він відрізнятиметься за смаком від холодного.
  19. Заздалегідь (або в процесі приготування домашнього кетчупу) необхідно підготувати посуд. Мені найбільше подобається стерилізувати банки в мікрохвильовій печі, а кришки кип’ятити на плиті (хвилин 5 після закипання цілком достатньо). Розливаємо киплячий кетчуп у банки, не доходячи до краю посуду близько 1 сантиметра.
  20. Відразу ж герметично закриваємо банки кришками. Можна використовувати як прості бляшанки (закочуються ключем), так і гвинтові (вони просто закручуються – чоловік вам на допомогу).
  21. Перевертаємо банки денцями вгору і залишаємо в такому положенні до повного остигання, укутавши чимось теплим (ковдрою, пледом, шубою або пальто – що зазвичай використовуєте при консервуванні). Таким чином відбувається додаткова термообробка кришок та всієї заготовки. Зберігати домашній кетчуп потрібно там, де й інші закочення – у підвалі, льоху чи іншому темному та прохолодному приміщенні.
  22. Усього із зазначеної кількості продуктів виходить 900 мілілітрів готового кетчупу у мене 2 банки (500 і 250 мілілітрів) і така піала (приблизно 150 мілілітрів) на пробу.
  23. Буду рада, якщо цей простий рецепт домашнього кетчупу на зиму вам стане в нагоді і результат сподобається.

Домашній кетчуп

Інгредієнти:

  • помідори – 2 кг
  • болгарський перець – 5 шт.
  • цибуля – 5 шт.
  • цукор – 150 г
  • сіль – 2 ч.л.
  • гіркий перець – за смаком
  • крохмаль – 2 ст.л.
  • оцет 9% – 50 мл

Приготування:

  1. З помідорів зняти шкірку (кинути на 30 с в окріп), цибулю та перець почистити.
  2. Овочі потрібно перетворити на пюре і варити 2-3 години (щоб википіла зайва рідина).
  3. Далі додати всі спеції.
  4. Прокип’ятити зі спеціями 15-20 хвилин.
  5. У блендері перемолоти помідорну суміш до однорідної маси.
  6. Відлити 0,5 склянки кетчупу, охолодити, додати крохмаль, розмішати.
  7. До решти кетчупу додати оцет.
  8. Поєднати кетчуп з крохмалем і кетчуп з оцтом, довести до кипіння, зняти з вогню.
  9. Якщо хочете заготовити кетчуп на зиму, то гарячий соус потрібно розкласти в гарячі банки, що простерилізують, і закатати кришками.

Кетчуп на зиму простий рецепт

Інгредієнти:

  • зрілі соковиті червоні помідори
  • на 1 л томату:
  • ½цибулини середніх розмірів,
  • 600-700 г винного оцту
  • 20-30 г солі
  • 40-50 г цукру
  • щіпка естрагону
  • 1 г кайєнського перцю
  • 3 бутони гвоздики
  • 2 г імбиру
  • 2 г кориці
  • 2 г мускатного горіха
  • 2 г червоного перцю
  • 1 -2 щіпки каррі

Спосіб приготування:

  1. Зрілі помідори ретельно очистити від шкірки.
  2. Потім проварити під кришкою протягом двох годин на слабкому вогні, постійно помішуючи.
  3. Готову масу протерти через дрібне сито і додати на 1л пасти оцет і всі перераховані вище спеції.
  4. Прянощі в соус додають тільки в меленому вигляді.
  5. Суміш добре перемішати та уварювати до потрібної густоти протягом 20-25 хвилин.
  6. Правильно зварений соус має густу структуру та легко намазується на хліб.
  7. Гарячий кетчуп розлити в простерилізовані пляшки і одразу закупорити.
  8. Зберігати у холодному місці.

Кетчуп на зиму з гірчичною ноткою

Інгредієнти:

  • п’ять кіло томатів;
  • півкіло цукрового піску;
  • дві великі цибулини;
  • дві ст. ложки рослинної олії;
  • гірчичний порошок – три ст. ложки;
  • оцет – половина склянки;
  • сіль – дві ст. ложки;
  • мускатний горіх – щіпка;
  • пару шт. гвоздичок

Приготування:

  1. Очистити від шкірки помідори; нарізати дрібними шматочками;
  2. Цибулю натерти на великій тертці;
  3. У каструлю додати олію;
  4. Обсмажити підготовлені інгредієнти;
  5. Залишити на вогні на годину-півтори, поки не википить зайва рідина;
  6. Перетерти через сито;
  7. Перекласти назад у каструлю;
  8. Додати в томатній масі всі спеції, крім солі та мускатного горіха;
  9. Уварювати ще години дві-три;
  10. Сіль та мускатний горіх додати за п’ять хвилин до закінчення приготування кетчупу;
  11. Готовий соус розлити у банки закатати.
  12. Для того щоб домашній кетчуп з помідорів на зиму вийшов смачним, беріть тільки стиглі та соковиті томати.
  13. Перед приготуванням соусу, не полінуйтеся та зніміть шкірку з томатів.
  14. Якщо вам не подобається запах та смак часнику, то можете не додавати його до соусу.
  15. Для того щоб соус був одноріднішим, перед тим, як розливати його по банках, збийте масу блендером.

Кетчуп шашличний в домашніх умовах на зиму

Інгредієнти:

  • два з половиною кілограм стиглих та соковитих томатів;
  • кіло болгарського перцю;
  • стручок гіркого перчика;
  • ложка столова подрібненого часнику;
  • три ст. ложки цукрового піску;
  • 1 ч. ложечка солі, гірчиці, коріандру, натертого кореня імбиру, насіння кропу, оцтової есенції;
  • шість горошин перцю гіркого та запашного;
  • п’ять зерен кардамону;
  • лист лавра – дві штуки;
  • ст. ложка крохмалю, розведеного о пів склянки води.

Спосіб приготування:

  1. Помідори, солодкий і гіркий перець порізати шматочками і поставити на маленький вогонь.
  2. Покласти всі інгредієнти, крім: оцту та крохмалю.
  3. Через годину після уварювання овочевої суміші перетерти через дрібне сито.
  4. Варити пюре ще три-чотири години.
  5. Хвилин за п’ять до готовності додати оцтову есенцію та крохмаль.
  6. Готовий продукт розлити по баночках.

Кетчуп за рецептом Джеймі Олівера

Інгредієнти:

  • кіло стиглих помідорів;
  • паста томатна – дві ст. ложки;
  • цибуля середніх розмірів – чотири шт.;
  • неповна склянка цукру;
  • сіль за смаком;
  • олія рослинна без запаху – чверть склянки;
  • зелень – пучок базиліка та петрушки (селери).
  • дві чайні ложки насіння фенхелю та коріандру;
  • чотири бутони гвоздики;
  • два невеликі шматочки імбиру;
  • маленька голівка часнику;
  • перчик “чілі” – одна шт.

Спосіб приготування:

  1. З помідорів зняти шкірку і нарізати кубиками;
  2. Цибулю, часник та зелень нарізати дуже дрібно;
  3. Імбир нарізати тонкими пластинами;
  4. Скласти в сотейник із олією, і протомити п’ять хвилин, додати спеції;
  5. У сотейник додати нарізані помідори та трохи води, закрити кришкою та уварити на третину;
  6. Пюрувати овочеву суміш;
  7. Проварити пюре ще 40 хвилин.

Рецепт заготівлі кетчупу на зиму.

Інгредієнти:

  • Огірки – 2 штуки;
  • Помідори – 2 кг;
  • Перець гіркий – 1 шт.;
  • Оцет – 2 ст. ложки;
  • Чорний мелений перець – 1 ч. ложка;
  • Суха гірчиця – 1 ч. ложка;
  • Сіль – 4 ст. ложки;
  • Цукор – 3 ст. ложки.

Спосіб приготування:

  1. Помідори промиваємо та пропускаємо їх через м’ясорубку. Читайте також:
  2. Ставимо їх на вогонь і варимо доти, доки томат не зменшиться вдвічі.
  3. Гіркий перець та огірки так само пропускаємо через м’ясорубку.
  4. Додаємо подрібнені овочі в томат.
  5. Відразу ж додаємо сіль, цукор, гірчицю, мелений перець та варимо 30 хвилин.
  6. Наприкінці варіння додаємо оцет.
  7. Розливаємо по стерилізованих баночках і закочуємо

У магазинах складно відшукати ідеальний кетчуп, який відповідає перевагам гурманів. Декому не подобається кислий присмак, іншим – «хімічний» запах диму у «Шашличному» соусі. Заправку з безліччю загусників, стабілізаторів, консервантів теж важко назвати корисною. Простіше зробити соус на свій смак, використовуючи тільки перевірені компоненти та спеції.

Корисні інгредієнти

Не багато хто замислюється, що домашня заправка до м’яса не лише покращує смакові якості страви, а й береже наше здоров’я, виступає як антидепресант. Томат діє як еліксир молодості та протизастудний препарат. Вважається, що червоні плоди допомагають боротися із розвитком онкологічних захворювань. У кетчуп додають приправи, спеції та овочі, які благотворно впливають на організм. У таблиці нижче зазначено користь традиційного овочевого соусу.

Таблиця – Корисні властивості інгредієнтів домашньої томатної заправки

складові склад Вплив на організм
Помідори – Вітаміни А, С, РР; – Калій; – Магній; – Фосфор; – Натрій; – Лікопін; – органічні та жирні кислоти – нормалізують роботу ШКТ; – покращують кровопостачання; – Підвищують імунітет; – протистоять стресам, відновлюють сили, знімають втому; – допомагають підтримувати оптимальну вагу тіла
Цибулина – Вітамін С; – Марганець; – фолієва кислота; – Кверцетин; – фітонциди; – ефірні масла – Стимулює вироблення шлункового соку; – є профілактичним засобом проти застудних захворювань; – Сприяє побудові хрящових тканин; – має сечогінну дію
Чилі – Вітаміни А, С, Е, групи В; – Калій; – Кальцій; – Магній; – Натрій; – Фосфор; – Залізо; – Марганець; – жирні кислоти – Допомагає перетравлювати важку їжу; – Стимулює циркуляцію крові; – Підвищує імунітет; – Зміцнює волосся, нігті
Часник – Вітаміни К, РР, С, групи В; – Калій; – Магній; – хлор; – Фосфор; – Залізо; – ефірні масла – знижує рівень холестерину; – Стимулює травлення; – перешкоджає розвитку хвороботворних бактерій та вірусів; – Підвищує витривалість, дарує бадьорість
Болгарський перець – Вітаміни А, РР, С, групи В; – Калій; – Кальцій; – Магній; – Фосфор; – Залізо; – фтор; – Натрій – Допомагає впоратися з безсонням та стресом; – сприятливо впливає нервову систему; – нормалізує тиск крові; – зміцнює нігті та волосся; – омолоджує шкіру
Чорний горошок – Вітаміни С, Е, групи В; – Залізо; – бета-каротин; – Кальцій; – ефірні масла – стимулює кровообіг; – перешкоджає виникненню кров’яних тромбів; – захищає організм від простудних захворювань, допомагає боротися із вірусами; – покращує роботу травної системи

Домашній кетчуп корисний, якщо виготовлений з якісних інгредієнтів. Купуйте тільки свіжі плоди без вад та гнилі, інакше заготівля буде зіпсована.

Кетчуп із помідорів на зиму: рецепти на будь-який смак

Рецепти кетчупу із помідорів на зиму здивують гурманів різноманітністю смаків. Щоб приготувати вдома заправку, крім свіжих овочів та приправ необхідно підготувати побутові прилади та посуд:

  • блендер, кухонний комбайн, м’ясорубку;
  • каструлю з товстим дном;
  • глибоку сковороду чи сотейник;
  • сито;
  • дерев’яну лопатку;
  • скляні банки, пляшки із кришками;
  • закочувальний ключ.

Також слід подбати про стерилізацію ємностей для зберігання. Обробити посуд можна в каструлі, духовці або мікрохвильовій печі. Заповнені банки та пляшки необов’язково закочувати ключем, особливо якщо не передбачається тривале зберігання. Достатньо просто закрутити металевими кришками.

Приготування кетчупу за будь-яким рецептом потребує обов’язкової термічної обробки. Свіжі нарізані овочі зберігають форму і більше нагадують салат, а чи не однорідну пасту. Тому без варіння неможливо досягти потрібної консистенції. Окрім цього, обробка на вогні продовжує термін придатності закрутки.

Гострий

Опис
. Зварити гострий томатний кетчуп на зиму за півгодини. Найпростіший спосіб – перемішати томати зі свіжими стручками чилі, поварити 20 хвилин і пропустити через сито. Для більш пряного смаку можна додати запашний горошок, цибулю, часник.

Що підготувати:

  • томати – 500 г;
  • чилі – два стручки;
  • цибулина – шість штук;
  • часникова головка – одна;
  • 9% оцтовий розчин – 60 мл;
  • чорний горошок – 20 штук;
  • цукровий пісок – 130 г

Як приготувати

  1. Пробланшуйте червоні плоди, очистіть, дрібно наріжте.
  2. Подрібніть цибулину та чилі, не виймаючи зі стручків насіння.
  3. Змішайте підготовлені інгредієнти, розмістіть каструлю на вогонь.
  4. Закип’ятіть, зменшіть вогонь, зачекайте півгодини.
  5. Додати чорні горошини, роздавлену часникову голівку, посолити, підсолодити.
  6. Влийте оцет і помішуючи доведіть суміш до потрібної консистенції.
  7. Розлийте по стерильним ємностям.
  8. Переверніть, залиште остигати.

Гірчичний

Опис
. Пряний соус із часниковими та цибульними часточками готується дуже просто. Приправи підбираються на індивідуальний смак. Щоб заправка вийшла гострішою, рекомендується замінити мелений чорний перець на червоний, а гірчичні зерна – порошком.

Що підготувати:

  • червоні томати – 5 кг;
  • цибуля ріпчаста – 2 кг;
  • 9%-ний яблучний оцет – 175 мл;
  • гірчиця у зернах – одна чайна ложка;
  • цукор – півтори склянки;
  • сіль – 90 г;
  • гвоздики, чорний мелений перець.

Як приготувати

  1. Наріжте цибулю, видавіть часникові зубчики.
  2. Наріжте червоні плоди на часточки.
  3. Варіть їх у глибокій ємності під кришкою, доки не стануть м’якими.
  4. Протріть через сито. Поставте на плиту.
  5. Дочекайтеся закипання, додайте цибульні півкільця та часникову масу.
  6. Залишіть на маленькому вогні на чверть години.
  7. Посоліть, підсолодіть, всипте спеції та гірчичні зерна.
  8. Через п’ять хвилин влийте оцтовий розчин.
  9. Дочекайтеся закипання, залиште хвилин на п’ять, вимкніть.
  10. Розлийте у підготовлені банки.
  11. Закупорьте, залиште в перевернутому вигляді до остигання.

З хріном та вином

Опис
. Пікантна та пряна «зимова» заправка готується півтори години. У рецепт входить сухе вино та оцтовий розчин.

Що підготувати:

  • помідори – 2 кг;
  • цибулина – дві штуки;
  • цукровий пісок – 100 г;
  • натертий корінь хрону – за смаком;
  • сіль – 30 г;
  • мелені спеції – імбир, чорний горошок, гвоздика;
  • сухе червоне вино – 30мл;
  • винний оцет – 30 мл.

Як приготувати

  1. Пробланшуйте червоні плоди, зніміть шкірку.
  2. Поріжте м’якоть.
  3. Подрібніть цибулини, змішайте з м’якоттю, залиште на 20 хвилин|мінути| на слабкому вогні.
  4. Протріть суміш через сито.
  5. Підсолодіть, посоліть, всипте сухі спеції, влийте вино.
  6. Через 40 хвилин додайте хрін.
  7. Через чверть години додайте оцет, зачекайте ще п’ять хвилин.
  8. Розлийте по стерильним банкам, закатайте.

З цибулею та коріандром

Опис
. Новачку, що вибирає рецепти домашнього кетчупу з помідорів на зиму, рекомендується зупинитися на пряному соусі з цибулею та болгарським перцем. Заправка готується швидко та легко.

Що підготувати:

  • помідори – 4 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • солодкий перець – 1 кг;
  • 3% оцтовий розчин – 100 мл;
  • цукор – половина склянки;
  • сіль – 30 г;
  • спеції – чорний горошок, паприка, коріандр.

Як приготувати

  1. Зробіть томатний сік, пропустивши плоди через соковитискач.
  2. Подрібніть овочі, що залишилися, в блендері.
  3. Змішайте сік із пюре, поставте на повільний вогонь.
  4. Не забуваючи помішувати, варіть одну годину.
  5. Всипте спеції, посоліть, підсолодіть.
  6. Уварюйте вдвічі (сік повинен загуснути).
  7. Влийте оцет, поваріть хвилин п’ять, зніміть із плити.
  8. Стерилізуйте банки чи пляшки.
  9. Розлийте, закупоріть, переверніть ємності до остигання.

Якщо немає можливості вичавити сік зі свіжих помідорів, використовуйте готову томатну пасту (три літри). До складу натурального продукту входять лише томати та вода.

Зі сливами

Опис
. Оригінальний томатний соус на зиму готується із стиглих сливових та томатних плодів, пекучих стручків. Смак виходить насиченим та ароматним навіть без додаткових прянощів.

Що підготувати:

  • помідори – 3 кг;
  • сливи – 1,5 кг;
  • цибулина – дві штуки;
  • болгарський перець – п’ять штук;
  • чилі – два стручки;
  • часникова головка – одна штука;
  • 9% оцет – 15 мл;
  • цукор – 200 г;
  • сіль – дві столові ложки;
  • перець мелений, гвоздика.

Як приготувати

  1. Крупно наріжте вимиті, очищені від насіння, кісточок плоди, подрібніть разом із голівкою в блендері.
  2. Поставте на повільний вогонь, варіть дві години постійно помішуючи.
  3. Процідіть через сито, варіть ще одну годину.
  4. Всипте спеції, підсолодіть, посоліть, влийте оцет.
  5. Проваріть півгодини.
  6. Розлийте банками, закатайте.

З морквою

Опис
. Солодкий ароматний соус виходить із морквою, зеленню, приправами. Для гостроти можна додати свіжий чи мелений чилі, імбир, голову цибулі.

Що підготувати:

  • помідори – 3 кг;
  • болгарський перець – 1 кг;
  • морква – 500 г;
  • часникові часточки – дві-три штуки;
  • 9% оцтовий розчин – 30 мл;
  • соняшникова або оливкова олія – півтори склянки;
  • свіжа петрушка – пучок;
  • цукор – одна склянка;
  • сіль – дві столові ложки.

Як приготувати

  1. Пробланшуйте томати, зніміть шкірку.
  2. Наріжте часточками.
  3. Порубайте моркву на невеликі шматочки.
  4. Наріжте стручки.
  5. Складіть підготовлені овочі в блендер, подрібніть.
  6. Помістіть пюре в каструлю, нагрівайте, перемішуючи на слабкому вогні до закипання.
  7. Видавіть зубчики, подрібніть петрушку, додайте суміші.
  8. Залишіть варитися півгодини.
  9. Посоліть, підсолодіть, влийте олію.
  10. Зачекайте п’ять хвилин.
  11. Додайте оцтовий розчин, доведіть до кипіння.
  12. Розлийте по банках, закупоріть.

З болгарським перцем

Опис
. Пряний домашній кетчуп із болгарським перцем готується з різними приправами та травами: розмарином, базиліком, орегано. Щоб заправлення стало гострішим, можна додати стручок червоного перцю або цибулину.

Що підготувати:

  • томати – 2,5 кг;
  • часникова головка – одна штука;
  • солодкий перець – 500 г;
  • гвоздика – чотири бутони;
  • кориця – половина чайної ложки;
  • сіль – 15 г;
  • цукор – одна склянка;
  • 9% оцет – 180 мл;
  • мелений чорний горошок – половина чайної ложки.

Як приготувати

  1. Розріжте помідори на часточки.
  2. Вичистіть перці, розріжте на частини.
  3. Складіть овочі в блендер, подрібніть, не перетворюючи на пюре.
  4. Поставте на вогонь, доведіть до кипіння.
  5. Пропустіть через прес часникову голівку.
  6. Додати до суміші, всипте цукор, спеції, посоліть.
  7. Варіть дві години на повільному вогні, періодично помішуйте.
  8. Влийте оцет за 5 хвилин до готовності.
  9. Розлийте по стерильним ємностям, закупорьте, залиште до остигання.

Болгарський перець разом із яблуками дає приємний кисло-солодкий присмак. Подрібніть у блендері три кіло томатів, по кілограму цибулі та перців, півкіло яблук. Варіть разом із спеціями півгодини. Перед готовністю влийте оцет та розчинений картопляний крохмаль (їдальня ложка на півсклянки води).

З часником і чилі

Опис
. Оцтовий розчин є природним консервантом, а ось кетчуп без оцту зберігається недовго. Продовжити термін служби допоможе чилі. Саме гострий перець оберігає заготівлю від появи цвілі. Далі пропонується ще два рецепти без додавання оцтового розчину.

Що підготувати:

  • помідори – 1 кг;
  • чилі – два стручки;
  • часниковий зубчик – один;
  • чорний перець – п’ять горошин;
  • гвоздика – п’ять бутонів;
  • мелений мускатний горіх – половина чайної ложки;
  • цукор – 20 г;
  • сіль – 15 г.

Як приготувати

  1. Розріжте стиглі плоди на кілька часточок.
  2. Покладіть у каструлю, проваріть під кришкою хвилин сім.
  3. Протріть через сито, щоб відокремити шкірки.
  4. Тримайте на вогні з відкритою кришкою близько години, поки пюре не загусне.
  5. Всипте цукор, спеції, посоліть.
  6. Видавіть зубчик.
  7. Залишіть на десять хвилин.

Зі свіжим базиліком

Опис
. Один із елементарних рецептів соусу з помідорів на зиму. Більшу частину часу займає варіння – три-чотири години. За бажанням можна додати не лише зелень, а й сухі спеції – коріандр, паприку, гвоздику.

Що підготувати:

  • томати – 1 кг;
  • часниковий зубчик – три штуки;
  • свіжий базилік – пучок;
  • свіжа петрушка – пучок;
  • цукор – 40 г;
  • сіль – 10 г.

Як приготувати

  1. Пробланшуйте червоні плоди, зніміть шкірку.
  2. Поріжте м’якоть.
  3. Порубайте зелень.
  4. Помістіть у чашу блендера томатні часточки, зелень, часникові зубки.
  5. Подрібніть до стану пюре, перекладіть у каструлю.
  6. Посоліть, підсолодіть, уварюйте три-чотири години до бажаної густини.
  7. Розлийте по стерильним банкам.

На швидку руку

Опис
. Простий рецепт, що не вимагає покроково дотримуватись і виконувати дії. Достатньо підготувати блендер або кухонний комбайн та підходящу каструлю.

Що підготувати:

  • томати – 2 кг;
  • солодкий перець – 500 г;
  • цибуля – 500 г;
  • оливкова олія – 200 г;
  • цукор – склянка;
  • мелений перець – столова ложка;
  • гірчичний порошок – столова ложка;
  • сіль.

Як приготувати

  1. Наріжте овочі на частини.
  2. Покладіть у блендер, подрібніть.
  3. Перекладіть у каструлю, приправте, посоліть, підсолодіть.
  4. Залишіть нудитися на повільному вогні дві години.
  5. Розлийте по стерильним банкам.

Щоб заготівля не зіпсувалась без оцтової есенції, стерилізуйте готові ємності в каструлі або в духовці при 120°С. Для стерилізації в каструлі вистеліть дно рушником, складеним у кілька разів, а зверху встановіть ємності. Залийте водою по плечі, прокип’ятіть кілька хвилин. У духовці залиште літрові банки десять хвилин.

З селери та імбиром

Опис
. За відгуками, заправка виходить солодкою, тому рекомендується зменшити кількість цукру до смаку. За бажанням можна додати більше солі та червоного перцю.

Що підготувати:

  • томати – 1 кг;
  • селера – 100 г;
  • цибулина – одна;
  • болгарський перець – один;
  • мелений імбир – чайна ложка;
  • мелена гвоздика – половина чайної ложки;
  • цукор – три чверті склянки;
  • сіль – 10 г;
  • 9% оцет – 15 мл.

Як приготувати

  1. Наріжте овочі на дрібні частини.
  2. Помістити в глибоку сковороду чи сотейник.
  3. Проваріть 30 хвилин до м’якості.
  4. Уварені овочі протріть через сито.
  5. Додати приправи, підсолодити, посолити, влити оцет.
  6. Залишіть на повільному вогні, чекайте близько години, поки заправка не стане густою та темною.

“Пальчики оближеш”

Опис
. Назва дана не випадково. Готується кетчуп із помідорів «Пальчики оближеш» на зиму з додаванням яблук та цибулі. Виходить кисло-солодкий, в міру солоний соус.

Що підготувати:

  • помідори – 3 кг;
  • яблука – 0,5 кг;
  • часникові зубки – шість штук;
  • цибулина – одна головка;
  • чорний мелений перець;
  • цукор – 150 г;
  • сіль – 30 г;
  • 9% яблучний оцет – 50 мл.

Як приготувати

  1. Пробланшуйте соковиті плоди, зніміть шкірку.
  2. Подрібніть м’якоть у блендері.
  3. Поставте на вогонь каструлю з томатним пюре, зачекайте закипання.
  4. Вичистіть яблука, подрібніть у блендері.
  5. Додайте|добавляйте| в каструлю, перемішайте.
  6. Подрібніть голову цибулі, пропустіть зубки через прес.
  7. Додайте до загальної маси, варіть до однорідної густоти.
  8. Посоліть, додайте|добавляйте| цукор, приправи.
  9. За п’ять хвилин до готовності влийте оцет.
  10. Розлийте по підготовленим стерильним банкам чи пляшкам.
  11. Закрийте кришками, залиште остигати під рушником у перевернутому вигляді.

Приготувати кетчуп з помідорів та яблук можна і за іншим рецептом. На 3 кг томатів потрібно взяти 1 кг яблук. Додайте до томатно-яблучної пасти часникову голівку, дві столові ложки гірчичного порошку, трохи меленого пекучого перцю. Всипте одну склянку цукру та столову ложку солі. Уварюйте півгодини, влийте оцет і закатайте.

Бурштиновий

Опис
. Ароматний, пряний, трохи гострий соус стане чудовим доповненням до будь-якої прісної страви. Щоб кетчуп вийшов гарного бурштинового кольору, рекомендується використати жовті помідори.

Що підготувати:

  • м’ясисті томати – 2 кг;
  • цибулина – дві головки;
  • солодкий перець – дві штуки;
  • часник – п’ять-шість зубків;
  • імбир – корінь завдовжки 2 см;
  • чилі – один стручок;
  • оливкова олія – 50 мл;
  • 6%-ний яблучний оцет – 75 мл;
  • вода – 250 мл;
  • спеції – коріандр, орегано, чорний горошок, базилік;
  • цукор – п’ять столових ложок;
  • сіль – дві чайні ложки із гіркою.

Як приготувати

  1. Виріжте з томатів плодоніжки, розріжте плоди на часточки.
  2. Крупно поріжте цибулини та стручки.
  3. У каструлі з товстим дном розігрійте олію.
  4. Подрібніть часник, чилі, імбир, сухі спеції.
  5. Всипте в каструлю, обсмажте півхвилини.
  6. Додайте|добавляйте| крупно порізані овочі, перемішайте.
  7. Влийте воду, проварюйте півгодини.
  8. Помістіть масу в блендер, подрібніть, протріть пасту через сито назад у каструлю.
  9. Підсолодіть, посоліть, влийте оцет.
  10. Залишіть на повільному вогні до уварювання вдвічі.
  11. Розлийте по банкам чи пляшкам.

Зелений

Опис
. Зелені та бурі помідори також згодяться для приготування кетчупу. Важлива умова при виборі плодів – насіння має бути зрілим, без гіркоти. Зелені плоди кисліші за червоні, тому оцтовий розчин у заправку не додається.

Що підготувати:

  • незрілі томати – 1 кг;
  • цибулева головка – одна;
  • чилі – стручок;
  • часникові часточки – дві штуки;
  • цукор – 40 г;
  • сіль – 5 г.

Як приготувати

  1. Розріжте цибулину на маленькі шматочки.
  2. Поріжте часточками зелені плоди.
  3. Подрібніть блендером або прокрутіть через м’ясорубку овочі.
  4. Викладіть пюре, що вийшло, в глибоку сковороду, загасіть приблизно півгодини.
  5. Перетріть через сито і викладіть назад у сковорідку.
  6. Подрібніть чилі, роздавіть зубчики.
  7. Посоліть, підсолодіть, додайте чилі, тушкуйте годину.
  8. Додайте часникову пасту, перемішайте, залиште ще п’ять хвилин.
  9. Однорідну суміш, що вийшла, перелийте в підготовлені прогріті банки.
  10. Закрийте ємності, переверніть, укутайте до остигання.

Шашличний

Опис
. Традиційний «шашличний» соус ідеально поєднується з м’ясними стравами та смаженою картоплею.

Що підготувати:

  • томати – 2,5 кг;
  • солодкий перець – 1 кг;
  • чилі – один стручок;
  • часник – один зубок;
  • гірчичний порошок, мелений коріандр, насіння кропу;
  • імбир – корінь завдовжки 3 см;
  • запашний горошок – п’ять штук;
  • кардамон – п’ять зерен;
  • лавр – два листи;
  • оцтова есенція – 5 мл;
  • цукор – половина склянки;
  • сіль – 10 г;
  • розведений крохмаль – 30 г на половину склянки.

Як приготувати

  1. Дрібно наріжте овочі.
  2. Помістіть у глибоку сковороду, поставте маленький вогонь.
  3. Подрібніть імбир, часник.
  4. Додайте до смаку спеції, посоліть, підсолодіть.
  5. Варіть годину, потім пропустіть через сито.
  6. Поставте пюре на слабкий вогонь, проваріть ще три-чотири години до однорідної консистенції.
  7. Влийте оцтовий розчин і розведений крохмаль за п’ять хвилин до готовності, щоб заправка вийшла густою.
  8. Розлийте за підготовленими ємностями.

Багато великих спецій (зерна коріандру, бутони гвоздики, чорний горошок, кардамон) не дуже приємно бачити в однорідному соусі. Тому перед додаванням до загальної маси рекомендується подрібнювати зерна кавомолкою. Також можна зав’язати спеції в марлеву тканину, помістити в пасту під час приготування, а перед додаванням оцту вийняти.

Кухар може приготувати авторський кетчуп у домашніх умовах на зиму. Експерименти із приправами, зеленню, спеціями відкриють нові смаки. Для кетчупу підійдуть стиглі соковиті томати будь-якого кольору. Якщо суміш виходить занадто густою у процесі приготування, додайте трохи теплої води. Рідкий соус «загустіть» розведеним крохмалем.

Відгуки: «Усі приправи беремо потроху»

А ми, навпаки, їмо лише домашній кетчуп. Але в мене його готує бабуся на всю родину, бо не довіряє покупцям. Та й взагалі, там же повно всяких “їшок”, хімії, добавок, консервантів. А в домашньому лише натуральні продукти. Щоправда, вперше чую, що кетчуп можна готувати з яблуками… У нас, на мою думку, більш традиційний спосіб приготування. Потрібні, звичайно, помідори, цукор, чорний перець горошком, сіль, оцет, гвоздика і кориця. Усі приправи беремо потроху, щоб кетчуп у відсутності яскраво вираженого смаку чогось одного. Помідори і цибулю нарізаємо, гасимо в каструльці з олією, а коли вони стануть зовсім м’якими, знімаємо з вогню і перетираємо або добре розминаємо. Потім відправляємо назад у каструлю та доводимо до кипіння. Після цього додаємо прянощі, варимо ще близько півгодини і додаємо сіль, цукор та оцет. З ними варимо ще 5 хвилин. Після цього кетчуп готовий, але краще дати йому настоятися. Наступного дня взагалі буде саме те!

Настя,
http://www.divomix.com/forum/recept-domashnego-ketchupa-na-zimu/

Рецепт знайшла на одному із форумів. Діти дуже люблять кетчуп, а я його не купую, чого тільки в магазин не набухають. Ось приготувала свій, вийшло 2 літрові пляшки. Був з’їдений за два дні. Наступного року планую зробити багато. 4,5 кг помідорів — через м’ясорубку 1 склянку цукру 1 ст. л. Солі 13 ст. 9% оцту кілька горошин чорного перцю на кінчику ножа меленого червоного перцю Все це в каструлю, варити за оригінальним рецептом 2 години. Я варила більше, мені хотілося густіше. Ну і наприкінці, як завжди, пробую… раптом настрій є щось додати.

IrinaA,
http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=532.0