Харчування

Страви з серця свинячого, рецепти, як приготувати м’яким? Рецепт приготування свинячого серця: смачно та недорого.

Щоб побалувати своїх домочадців новою та цікавою стравою, зовсім не обов’язково купувати дорогі делікатеси зі складними назвами. Загляньте у відділ, де продаються субпродукти, та купіть свиняче серце. Якщо його правильно приготувати, виходить дуже ніжний оригінальний смак.

Способів безліч. Зі свинячого серця готується чудовий гуляш, його можна посмажити або зробити апетитну ковбасу, паштет, а вже гасити – це класика жанру: смачно, швидко, легко. У такому варіанті воно добре поєднується з картоплею, грибами, капустою, свіжими та тушкованими овочами, різними соусами.

З відвареного серця можна приготувати чудову начинку для пиріжків або використовувати як інгредієнт у якійсь святковій закусці. Використовуючи як основу це м’ясо, досвідчені домогосподарки готують смачні підливи, які надалі поєднують із гречкою, рисом та макаронами.

Саме час поговорити про популярні, перевірені часом рецепти.

Тушене свиняче серце

Інгредієнти:

  • Серце свиняче – 1 шт.;
  • Середній розмір моркви – 2 шт.;
  • Невеликі головки цибулі – 3 шт.;
  • Часник – кілька зубчиків;
  • Олія (можна взяти 30 мл соняшникової та 20 мл оливкової) – 50 мл;
  • Сіль, перець та спеції на ваш смак.

Етапи приготування:

  1. Промийте м’ясо у велику кількість води, наріжте на шматочки середньої величини, вирізаючи всі судини біля серцевого клапана.
  2. У сковороді з високими бортами розігрійте олію. Відправте обсмажуватися попередньо подрібнену цибулю. Коли він набуде легкого золотистого відтінку, додайте до нього моркву, подрібнену на великій шатківниці.
  3. Обсмажте овочі разом 2-3 хвилини, туди додайте часник, попередньо пропущений через прес, все перемішайте.
  4. Додайте в сковороду підготовлений субпродукт, посоліть та додайте спецій. Обсмажувати м’ясо із овочами потрібно приблизно 30 хвилин.
  5. Додайте води приблизно на 2 пальці від дна посуду. Ще раз посоліть та тушкуйте до готовності ще 60-90 хвилин.

Салат зі свинячим серцем

Інгредієнти:

  • Серце свиняче – 500 г;
  • Цибуля ріпчаста і морква (все середнього розміру) по 1 шт.;
  • Плавлений сир (але не у ванночках, а “твердий
    “, наприклад, “Дружба
    “) – 100 г;
  • Томатна паста (підійде і густий кетчуп) – 1 ст. л.;
  • Пшеничне борошно – 1 ст. л.;
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.;
  • Мінеральна вода;
  • Сіль, перець, спеції на смак.

Приготування:

  1. Промийте субпродукт у великій кількості води, розріжте на невеликі шматочки, видаліть плівки та судини.
  2. Візьміть сковороду з високими бортами, налийте туди олію і коли вона нагріється, викладіть туди шматочки м’яса. Обсмажте 5-8 хвилин, постійно помішуючи.
  3. Додайте в сковороду цибулю, попередньо нарізану якомога дрібніше і моркву, натерту на дрібній шатківниці. Посоліть і поперчіть, перемішайте все і готуйте на мінімальному вогні 5 хвилин.
  4. Додайте пшеничне борошно та томатну пасту, все перемішайте.
  5. Налийте в сковороду мінеральну воду так, щоб рідина прикрила інгредієнти. Закрийте посуд кришкою і тушкуйте на повільному вогні близько 40 хвилин.
  6. Коли до готовності залишиться 10 хвилин, додайте в сковороду плавлений сир, попередньо натертий на великій шатківниці, все перемішайте.

Подавати страву потрібно в теплому вигляді, присипавши дрібнорубаною зеленню. Але навіть якщо ваша закуска охолоне до того моменту, як прийдуть гості, не засмучуйтеся. Навіть у холодному вигляді цей салат вразить своїм ніжним та незвичайним смаком.

Свиняче серце в мультиварці

Інгредієнти:

  • Серце свиняче – 500-600 г;
  • Морква, перець солодкий, цибуля – все по 1 шт.;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Помідори – 4-6 шт. середнього розміру;
  • Олія – ​​1 ст. л.;
  • Спеції на ваш вибір.

Як готувати:

  1. Промийте та обсушіть субпродукт. Видаліть плівки та зайвий жир, наріжте середніми шматочками.
  2. Перекладіть м’ясо в мультиварювальну чашу, масло додавати не потрібно. Встановіть режим «Гаріння
    » на 15 хвилин і готуйте періодично помішуючи.
  3. Після звукового сигналу влийте в чашу олію, додайте цибулю, попередньо нарізану соломкою, моркву, подрібнену на треку і перець, порізаний невеликими кубиками. Закрийте кришку мультиварки і оберіть ражим «Гасіння
    », готуйте 10 хвилин.
  4. В цей час займіться помідорами. Вимийте та видаліть шкірку з томатів. Щоб це було легше зробити, обдайте овоч окропом, а потім зануріть на кілька хвилин у холодну воду.
  5. Вже очищені помідори подрібніть у блендері до пюре. Якщо у вас немає блендера, то просто наріжте томати якомога дрібніше.
  6. Влийте томатне пюре у чашу мультиварки, посоліть, додайте улюблені спеції. Виставте режим гасіння
    на 2 години. Після звукового сигналу страва готова.

Подавати можна з гарніром на ваш вибір, а також свіжими та солоними овочами.

Серце, як і легені, печінка, нирки та язик відноситься до так званих субпродуктів – частин тушки тварини, які залишилися після її оброблення. Деякі субпродукти, такі як нирки, дуже дешеві, інші, як мову, не можна назвати дешевими. І за вартістю, і за своїми смаковими властивостями, мову можна віднести до делікатесів.

Серце знаходиться в доступному ціновому діапазоні, тому і вживають його в їжу частіше, ніж, наприклад, мова. За смаковими якостями та поживною цінністю серце не поступається м’ясу. У ньому менше жиру, тому його можна рекомендувати людям, які дотримуються дієти. Заліза ж і білка в свинячому серці чимало, що і дозволяє рекомендувати цей продукт для харчування людям, що страждають на недокрів’я, вагітним жінкам, мамам і дітям, що годують.

Серце можна приготувати і вживати, як . Можна ж згасити його з томатною пастою чи сметаною. Сьогодні я готую свиняче серце, тушковане з томатним соусом
.

Етапи приготування:

Інгредієнти:

Серце свиняче – 300 гр., морква – 0,5 шт., цибуля – 1 шт., перець, сіль, приправи, олія, томатна паста – 1-3 ст. ложки.

Свиняче серце – субпродукт, що заслуговує на увагу не тільки через смакові якості. Незамінні корисні речовини оптимальному співвідношенні містяться у цьому продукті.

Чим корисне свиняче серце і як його вибрати

Лікарі рекомендують вживати даний субпродукт людям з низьким вмістом гемоглобіну, розладами нервової системи та пацієнтам із хворобою – недокрів’я. Субпродукт багатий на вітаміни: E, B, PP,C. Свиняче серце – лідер за вмістом заліза. Також у своєму складі має велику кількість фосфору, йоду та калію.

Калорійність становить 118-120 ккал на сто г серця.

Свіже свиняче серце має бути темно-червоного кольору. На дотик щільне та тверде. Вага одного органу становить приблизно 320-360 грам. Угорі знаходиться товстий шар жиру з трубками кровоносних судин.

Обробка продукту перед варінням

Перед варінням необхідно провести такі дії із субпродуктом:

Як і скільки часу потрібно варити свиняче серце до готовності? Нині все дізнаємося.

Основні способи варіння

Найчастіше свиняче серце варять. Допускається смаження, запікання та гасіння. Для варіння потрібно залити його водою у кількості 500-800 мл та поставити на вогонь. Через кожні півгодини потрібно знімати піну. Загальний час приготування – 1,5 години.

Протягом усього процесу необхідно рідко перевертати продукт, щоб він не прилипав до стін посуду. Після години варіння потрібно злити бульйон і залити в каструлю нову воду – 3 склянки води. І знову варити субпродукт ще півгодини. За 15-20 хвилин до закінчення часу варіння можна додати сіль та спеції.

Щоб приготувати серце в мультиварці потрібно:

  1. Підготувати продукт до приготування, як описано вище;
  2. Нарізати будь-якими шматочками;
  3. У ємність мультиварки помістити шматочки та залити їх водою до верхньої позначки;
  4. Додати лавровий лист, перець горошком та сіль;
  5. Вибрати в меню пункт – «Гасіння», час при цьому встановлюється – 70 хвилин, якщо це необхідно, його можна збільшити.

Для варіння свинячого серця в пароварці потрібно:

До речі, свиняча легеня теж є корисним і легкозасвоюваним субпродуктом з низьким вмістом калорій. Час його варіння залежить від розмірів та на плиті становить приблизно 2,5-3 години. Перед термічною обробкою слід видалити з органів трахеї.

Рецепти з використанням субпродукту

Серце, зварене будь-яким способом, є чудовою основою для підлив, салатів, фаршу, соусів, закусок. У промисловості серце застосовують виготовлення ковбас і паштетів.

Тушене свиняче серце з часником

Знадобиться:

  • Дрібно нарізані та підсмажені цибуля та морква протягом двох хвилин;
  • Серце середнього розміру;
  • Рослинні олії – оливкова та соняшникова – 50 мл всього;
  • Часник – кілька зубчиків;
  • Спеції, сіль;
  • Вода;
  • Глибокі сковороди.

Промите і висушене серце треба порізати на шматки і видалити всі судини.

На сковороді з високими бортами підсмажити цибулю та моркву, потім додати часник, видавлений у пресі.

Шматки субпродукту з’єднати на сковороді зі смаженими овочами та смажити приблизно 26-31 хвилину із сіллю та спеціями. Після цього додати води так, щоб від дна посуду можна було відступити два пальці. Повторно посолити страву, що готується. Зняти з плити сковороду через 1-1,5 години.

Теплий салат із вареного серця

З цього субпродукту виходить оригінальна та поживна закуска. Для її приготування знадобиться:

  • Варене свиняче серце;
  • плавлений сир (наприклад, «Дружба» або спеціальний для салатів);
  • Цибуля – 1 ріпка;
  • Морква – 1 корінь;
  • Борошно 1-2 столові ложки;
  • Густа томатна паста – 1 ложка;
  • Мінеральна вода;
  • Олія 1 ложка;
  • Спеції та сіль.

Серце промити, обробити та порізати на маленькі шматочки. У глибоку сковороду налити олію. У підігрітий жир викласти шматки серця. Обсмажувати їх потрібно протягом 5-9 хвилин, періодично перемішуючи дерев’яною лопаткою.


Туди додати цибулю та моркву, дрібної нарізки. Посолити та додати спеції на розсуд. Вогонь плити зменшити до мінімального значення і смажити 5-7 хвилин. Потім у справу йде томатна паста та борошно. Разом з ними до посуду потрібно додати мінеральну воду.

Так, щоб вода накривала усі інгредієнти у сковороді. Все гасити під закритою кришкою –38-55 хвилин. Залежить від розмірів шматків та віку серця.

Коли на приготування залишиться 10 хвилин, потрібно додати в інгредієнти тушковані плавлений сир. Його перед цим рекомендують натерти на великій тертці, можна і порізати.

Особливо смачно їсти цей салат із зеленню та у теплому свіжому вигляді. Але і через деякий час, в холодному вигляді ця страва зберігає свої смакові якості і буквально тане в роті.

Вишуканий рецепт свинячого серця з грибами

Дуже поживна і смачна страва виходить із грибів та свинячого серця.

Інгредієнти:

  • Серце;
  • Цибуля – одна головка;
  • Гриби – близько 1,5 кг печериць;
  • Помідор;
  • Петрушка, базилік або кріп та цибуля;
  • Олія рафінована дезодорована рослинна;
  • Сметана півсклянки, можна і більше на розсуд кулінара;
  • Сіль за смаком.

Як готувати:

  1. Підготувати субпродукт до подальшої кулінарної обробки так, як описано вище;
  2. Можна залишити його в цілому вигляді, а можна нарізати на шматки для прискорення процесу варіння;
  3. Варити продукт близько години, а потім злити воду. Очистити каструлю і знову покласти туди серце, залити водою і готувати ще півтори-дві години;
  4. Сіль додавати строго за 15 хвилин до кінця варіння, інакше серце стане твердим;
  5. Печериці нарізати і обсмажити, можна взяти і гливи. Якщо є лисички або сироїжки, перед жарінням їх необхідно поварити 15-30 хвилин;
  6. Серце, зварене та охолоджене, нарізається кубиками;
  7. Гриби та помідори також нарізаються будь-яким способом;
  8. З цибулі зробити тонкі півкільця;
  9. Зелень нашаткувати крупно;
  10. У сковороду налити масло|мастило| і розігріти його, після додати півкільця. Смажити їх до напівпрозорого кольору. Все посолити;
  11. У смаження додати шматки субпродукту та обсмажувати їх на найменшому вогні 5 хвилин;
  12. Пустити в сковороду зелень і помідор і смажити 3-7 хвилин;
  13. Поле додавання грибів смажити ще шість хвилин;
  14. За хвилину чи дві до кінця приготування додати сметану та спеції.

Калорійність страви на 100 грам складає 180 ккал.

Свиняче серце хоч і має свої невеликі труднощі у приготуванні, але гідне поваги та уваги кулінарів. Рекомендується готувати з субпродукту страви, якщо хочеться чогось незвичайного та новенького. Тим більше, що кількість вітамінів та корисних речовин робить цей продукт унікальним.

Смачного!

Свиняче серце замочити у холодній воді на 10 хвилин. Зрізати згустки крові та жили, варити повністю. На початку варіння необхідно знімати піну, раз на півгодини міняти воду на свіжий окріп.
Шматочки свинячого серця варити 50 хвилин|мінути|.
У пароварці свиняче серце варити 2:00.

Як варити свиняче серце

Продукти

Свиняче серце – 500 грам (1 штука)
Вода – 3-4 склянки, плюс ще 3 склянки 250 мл для зміни води
Сіль – половина чайної ложки
Лаврушка – 2-3 листи
Перець чорний горошком – 5-7 горошин

Підготовка серця до варіння

1. Свиняче серце сполоснути проточною водою. Потім налити в каструлю об’ємом 3-4 літри води, покласти туди серце і залишити на 10 хвилин, щоб пом’якшити кров’яні згустки. Воду злити.
2. Вирізати судини великого розміру, видалити надлишки жиру. Для прискорення варіння серце можна нарізати на дрібні шматки, але рекомендується варіння цілком для збереження смаку та соковитості.

Як варити свиняче серце

1. Серце залити 3-4 склянками води, поставити каструлю на плиту. Довести воду до кипіння, видалити шумівкою піну, що утворюється на поверхні, поварити хвилин 10 і змінити воду на свіжий окріп.
2. Щоб серце не пристало на дно або стінки каструлі, на початку варіння його слід 3-4 рази повернути.
3. Варити свиняче серце після закипання ще 30 хвилин, зменшивши нагрів – вода повинна слабко вирувати.
4. Після 30 хвилин знову поміняти воду, додати спеції і варити ще 20-30 хвилин.

5. Додавати сіль слід за 15 хвилин до завершення варіння серця, щоб серце не стало жорстким.
6. Бульйон процідити, каструлю та серце очистити від залишків накипу.

Як варити свиняче серце в пароварці

1. Після підготовки серце необхідно нарізати тонкими брусочками.
2. Помістити його на решітку пароварки в один шар. Налити в пароварку води.
3. Варити свиняче серце в пароварці слід дві години.

Швидкий салат зі свинячого серця

Продукти
На 2 порції

Свиняче серце – 300 грам
Морква по-корейськи – 200 грам
Цибуля червона – 1 маленька цибулина
Соєвий соус – 1 чайна ложка

Рецепт

1. Зварити серце, нарізати тонкими брусочками.
2. Перемішати з морквою корейською.
3. Порубати цибулю тонкими кільцями, додати салат.
4. Подати салат, прикрасивши крапельками соєвого соусу.

Салат із серця з сиром

Продукти салату зі свинячим серцем

Варене свиняче серце – одне, приблизно 200 грам
Морква – 1 невелика
Цибуля ріпчаста – 1 голова
Корнішони – 5-6 штук
Жменя волоських горіхів
Твердий сир – 100 грам
Майонез або сметана для заправки
Сіль та перець за смаком

Рецепт

Серце нарізати соломкою. Моркву натерти на великій тертці, цибулю дрібно порізати – обсмажити. Корнішони нарізати соломкою. Горіхи розколоти на шматочки, сир потерти на тертці. Все перемішати, заправити майонезом. Можна прикрасити гілочкою кропу.

Свиняче серце відносно недорогий (від 250 гривень за кілограм) субпродукт, але нехай вас не лякає ні його ціна, ні класифікація субпродукт. При калорійності, порівнянної з телятиною, свиняче серце дуже корисне насамперед для кровоносної системи, має ніжний смак та широке застосування у кулінарії. До речі, при варінні свиняче серце уварюється – залишається приблизно 400-500 г, як і при покупці.

Як правило, свиняче серце варять для салатів
– виходять вишукані легкі, але дуже корисні страви, здатні прикрасити будь-який святковий стіл і здивувати. При цьому свиняче серце в будь-якому салаті буде головним інгредієнтом, тому при варінні серця салат дуже важлива м’якість і відсутність різких запахів. Саме тому при варінні міняють воду. До речі, води можна накип’ятити заздалегідь, щоб, змінюючи воду, не витрачати час на закипання. Наприклад, можна закип’ятити повний чайник, з якого наливати змінну воду, або закип’ятити окремо каструлю води, яку перекладати серце в міру необхідності.

Щоб заощадити час варіння свинячого серця
, після розморожування нарубайте його на пластини, але варити найкраще в пароварці, щоб все найсмачніше не виварилося в бульйон.

За півгодини до закінчення варіння можна додати в каструлю цибулю та моркву, коріння за смаком – тоді серце та бульйон придбають овочеві нотки. Враховуйте, що серце особливо “вбирає” від моркви насолоду – не пересолодьте ваш салат.

Щоб свиняче серце не підсихало після варіння, рекомендується його остуджувати і зберігати у бульйоні, у якому воно варилося, трохи більше 3 днів.

На бульйоні від свинячого серця можна приготувати тушковані овочі і крупи (рис, гречку).

Фкуснофакти

Варене свиняче серце входить у дієти як додатковий лікувальний засіб при зниженому гемоглобіні, нервових розладах, захворюваннях нирок та жовчного міхура. Вживання свинячого серця в їжу сприяє ефективному відновленню після тяжких хвороб, травм та опіків.

Рецепт тушкованого свинячого серця

Продукти для приготування свинячого серця:

Свиняче серце – 3 невеликі серця
Морква – 1 велика
Цибуля ріпчаста – 1 голова
Плавлений сир – 150 грам
Томатна паста / помідори – 2 столові ложки / 1 великий помідор
Борошно – 1 столова ложка
Сіль та спеції – за смаком.

Рецепт

Цибулю та моркву почистити, цибулю дрібно нарізати, моркву потерти на великій тертці. Серце промити, видалити плівочку, нарізати шматочками. Обсмажити 2 хвилини цибулю, додати моркву, потім свинячі серця, посолити і перемішати. Гасити 15 хвилин|мінути|, помішуючи. Потім додати борошно, томатну пасту/подрібнений помідор, спеції. Додати півсклянки води, гасити 40 хвилин. Додати|добавляти| плавлений сир, перешкодити, гасити ще 20 хвилин|мінути|.

Свиняче серце, як одна із складових раціону сучасної людини, використовується все рідше, незважаючи на поживність та доведену користь. Найчастіше це пояснюється тим, що багато господинь просто не знають, скільки його необхідно варити і як правильно готувати. Що стосується першого пункту, то оптимальним вважається час о 1,5 години
. А ось з другим пунктом дещо складніше. Якщо метою є не лише доведення продукту до готовності, а й отримання смачної, поживної, корисної страви, доведеться вивчити кілька правил роботи з компонентом.

Базова інформація про варене серце

Вага препарату, придатного для варіння та подальшого вживання, становить від 350 до 500 г. При недотриманні обов’язкових правил обробки може стати джерелом бактерій і спровокувати негативні наслідки для організму. Крім того, тим, хто хоче навчитися готувати свиняче серце, рекомендується запам’ятати такі речі:

  1. Зварений продукт можна зберігати у холодильнику протягом 3 днів. Для цього компонент потрібно помістити в бульйон, у якому він варився. У морозильнику готовий виріб можна тримати до півроку.
  2. Людям, які страждають на захворювання органів травлення, свиняче серце дозволено вживати виключно у відвареному вигляді.
  3. Включення продукту до раціону на регулярній основі дозволяє покращити стан серця та судин, підвищити рівень гемоглобіну, знизити ймовірність розвитку нервових розладів, патологій жовчного міхура та нирок.

Підготовка серця до відварювання

Попередня обробка виробу не менш важлива, ніж процес його відварювання. Вона не займе багато часу, зате дозволить отримати не просто корисний компонент, а ще й насолодитися смаком готової страви.

  • Спочатку свиняче серце споліскуємо під проточною водою, після чого поміщаємо в каструлю та заливаємо 3-4 л води. Чекаємо на 10 хвилин, після чого рідину зливаємо. Нехитрий прийом дозволить пом’якшити кров’яні згустки і досягти ніжної однорідної консистенції компонента.

Порада: Сам по собі відварний продукт може здатися трохи несмачним. Це не станеться, якщо в процесі термічної обробки використовувати різні спеції, приправи і навіть овочі.

  • Обов’язково вирізаємо всі великі судини, видаляємо жир та різні плівки. Потрібно отримати максимально однорідний компонент. Завдяки вимочуванню все зайве забарвиться у світліший колір, тому проблем із визначенням непотрібних ділянок не буде.
  • Далі продукт рекомендується нарізати шматками. У цьому випадку його доведеться варити трохи менше. А ще це допоможе знайти приховані судини, які потрібно вирізати і ділянки, які потребують чищення.

Тепер залишається підібрати потрібні компоненти і можна приступати до серця.

Як правильно варити свиняче серце на плиті?

На свиняче серце вагою 0,5 кг нам знадобиться 7 склянок води, половина чайної ложки солі, кілька горошин запашного перцю та пара листочків лавра. Маніпуляція проводиться у кілька етапів:

  • Наливаємо в каструлю 4 склянки води, поміщаємо до неї основний компонент і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння на сильному вогні, знімаємо піну, зменшуємо жар до середнього – варити його треба протягом години. Те, скільки відварювати продукт, залежить від його маси!
  • Під час обробки компонентів потрібно кілька разів перевернути, щоб він не пристав до дна або стінок.
  • Через вказаний час зливаємо рідину, каструлю промиваємо від залишків накипу. Наливаємо 3 склянки свіжої води, доводимо до кипіння і опускаємо наполовину готове свиняче серце. Через 15 хвилин після повторного закипання вводимо сіль та спеції. Ще через 15 хвилин продукт має бути готовий.

Варто врахувати, що, якщо спеції та сіль запровадити дуже рано, то зварити м’який продукт не вийде, скільки його не тримай у окропі. Повністю готовий продут потрібно трохи остудити і можна використовувати його за призначенням.

Особливості приготування серця в мультиварці та на пару

На відміну від більшості субпродуктів, свиняче серце не обов’язково варити у каструлі. Не менш ефективні такі підходи:

  • У пароварці.
    Після того, як серце буде вимочено та очищено за всіма правилами, його потрібно порізати на дрібні шматочки. Їх викладаємо в один шар на решітку лотка з отворами та збираємо конструкцію. Обробка проводиться протягом 2 годин. Через 1,5 години після початку термічної обробки можна перевірити на м’якість. Солити продукт потрібно або вже в готовому вигляді, або за 10 хвилин до передбачуваного вимкнення таймера.

  • У мультиварці.
    У цьому випадку обробка нагадуватиме підхід із каструлею. Тільки стінки і дно чаші рекомендується спочатку змастити олією, щоб продукт не причепився. Час витримки у першому та у другому випадку доведеться збільшити мінімум на 10 хвилин. Для субпродукту найкраще підійде режим гасіння. Є ще один варіант приготування компонента у мультиварці – за режиму «На пару». В цьому випадку обробка триватиме 2 години. Виріб викладаємо у спеціальний кошик, на дно чаші наливаємо воду. Через годину рекомендується підлити окропу, щоб не випарувалася вся рідина.

Готове відварене серце можна використовувати як начинку для пиріжків, компонент для салату. Виріб нерідко гасять з овочами, отримуючи відмінне рагу.