Рецепт браги на сухих дріжджах.
Зробити гарну брагу без дріжджів, у принципі, неможливо. Адже брага це і є продуктом метаболізму грибків, які переробляють продукти на спирт. Відходами їхньої життєдіяльності і є сам алкоголь. Дріжджі відповідають за якість кінцевого результату, тому правильний вибір дріжджів є гарантією гарного самогону.
Які дріжджі краще використовувати для браги
Які бувають дріжджі:
Зробити гарну брагу без дріжджів, у принципі, неможливо. Адже брага це і є продуктом метаболізму грибків, які переробляють продукти на спирт. Відходами їхньої життєдіяльності і є сам алкоголь. Дріжджі відповідають за якість кінцевого результату, тому правильний вибір дріжджів є гарантією гарного самогону.Які дріжджі краще використовувати для браги
Які бувають дріжджі:
Хлібопекарські, які використовують із виробництва хліба. Розвиваються вони на основі глюкози та утворюють до дев’яти відсотків спирту.- Пивні вимагають менше цукру, зате й великою освітою спирту похвалитися не можуть. Їхня межа – сім відсотків.
- Якщо використовуються фрукти чи ягоди, то застосовують винні дріжджі. Термін бродіння довгий, але вихід спирту близько шістнадцяти відсотків.
- За допомогою спиртових дріжджів утворюється найбільший відсоток спирту до вісімнадцяти.
- Можна викликати бродіння фруктовими чи інакше дикими дріжджами. Для цього використовується найчастіше ізюм. Такі дріжджі називають дикими.
Люди застосовують грибки з давніх-давен. Їхня селекція не зупиняється досі, продукт постійно вдосконалюється, виводять нові штампи та форми. Дріжджі дуже доступні та купити їх можна в будь-якому продуктовому магазині. Ціна їх дещо відрізняється одна від одної, а в деяких присутні добавки. Як правило, вони представлені у кількох видах:
Вологі чи інакше сирі. Продаються у вигляді пресованого брусочка вагою до кілограма, але найчастіше вони важать небагато. Вологість таких дріжджів досить висока – до 70 відсотків. Використовують їх для приготування різної випічки та домашнього самогону. Колір бруска коливається від ніжно кремового до світло-коричневого.- У вигляді гранул продаються сухі грибки. Відсоток вологості в них дуже малий і становить близько семи відсотків.
- Існують гранули світлого кольору, але з вищим вмістом вологи.
- Пивні пресовані дріжджі, як правило, не використовують для випічки, якщо тільки не як невеликі добавки. Запах у них специфічний, пивний. До того ж вони погано піднімаються.
- Найкращі дріжджі для випікання це швидкодіючі. У них відсутній запах, тому випічка виходить ароматна та повітряна.
Існує думка, що на сухих дріжджах приготувати гарну брагу неможливо, але це зовсім не так. Відсутність вологи в продукті не перешкоджає бродіння. Природа грибків така, що вони не гинуть ні в шлунковому соку людини, ні в спирті, ні в лугу. При розведенні сухих грибків у питній воді вони миттєво оживають і стають життєдіяльними.
Сухі дріжджі для самогону
Вологі чи інакше сирі. Продаються у вигляді пресованого брусочка вагою до кілограма, але найчастіше вони важать небагато. Вологість таких дріжджів досить висока – до 70 відсотків. Використовують їх для приготування різної випічки та домашнього самогону. Колір бруска коливається від ніжно кремового до світло-коричневого.- У вигляді гранул продаються сухі грибки. Відсоток вологості в них дуже малий і становить близько семи відсотків.
- Існують гранули світлого кольору, але з вищим вмістом вологи.
- Пивні пресовані дріжджі, як правило, не використовують для випічки, якщо тільки не як невеликі добавки. Запах у них специфічний, пивний. До того ж вони погано піднімаються.
- Найкращі дріжджі для випікання це швидкодіючі. У них відсутній запах, тому випічка виходить ароматна та повітряна.
Існує думка, що на сухих дріжджах приготувати гарну брагу неможливо, але це зовсім не так. Відсутність вологи в продукті не перешкоджає бродіння. Природа грибків така, що вони не гинуть ні в шлунковому соку людини, ні в спирті, ні в лугу. При розведенні сухих грибків у питній воді вони миттєво оживають і стають життєдіяльними.
Сухі дріжджі для самогону
При їх виробництві використовуються ті ж технології, що і при виготовленні вологих грибків, але тільки з однією відмінністю – їх згодом дегідрують.
Якість сухих пресованих дріжджів, безсумнівно, вище, ніж у вологих. При виготовленні вологого продукту виробники часто додають різні види мікроорганізмів. Серед них є такі, що здатні виробляти шкідливі речовини. У той час, як при виробництві сухих – такі випадки виключені. Через вологі дріжджі в самогоні, виявляється, маса сивушних компонентів, які псують не тільки смак і запах спирту, але й шкодять здоров’ю.
Навіть заморожування та зберігання при температурі нижче 1 градусів не вбиває шкідливих мікроорганізмів.
Як приготувати брагу на сухих дріжджах.
Для приготування потрібні свіжі сухі грибки в пакетиках по 0,1 кг. Щоб приготувати брагу з восьми кілограмів цукру, потрібно один пакетик. Порошок розводять у воді за температури тридцять градусів. Зазвичай потрібно півлітра рідини. Розмішувати слід до повного розчинення, навіщо дріжджам дають постояти близько десяти хвилин.
Першу добу сира брага, можливо, не забродить. Таке явище при сухих дріжджах іноді буває. Найчастіше самогонники скаржаться на занадто бурхливе бродіння з утворенням рясні піни. У таких випадках в рідину додають олію. Іноді потрібно повторне додавання олії. Кришкою накривати таку брагу не можна в жодному разі.
Через тиждень сусло буде готове. Спробуйте на смак. Хороший продукт повинен трохи гірчити, якщо відчувається насолода, то додають чверть води і дають постояти три дні.
Саф-Левюр для браги
Для приготування потрібні свіжі сухі грибки в пакетиках по 0,1 кг. Щоб приготувати брагу з восьми кілограмів цукру, потрібно один пакетик. Порошок розводять у воді за температури тридцять градусів. Зазвичай потрібно півлітра рідини. Розмішувати слід до повного розчинення, навіщо дріжджам дають постояти близько десяти хвилин.
Першу добу сира брага, можливо, не забродить. Таке явище при сухих дріжджах іноді буває. Найчастіше самогонники скаржаться на занадто бурхливе бродіння з утворенням рясні піни. У таких випадках в рідину додають олію. Іноді потрібно повторне додавання олії. Кришкою накривати таку брагу не можна в жодному разі.
Через тиждень сусло буде готове. Спробуйте на смак. Хороший продукт повинен трохи гірчити, якщо відчувається насолода, то додають чверть води і дають постояти три дні.
Саф-Левюр для браги
Французькі дріжджі Саф-Левюр чудово підходять для приготування браги. Продаються вони майже у кожному магазині. Їх використовують як для приготування випічки, так і самогону. Враховуючи схильність сухих дріжджів до утворення піни, заздалегідь приготуйте піногасник. Це може бути олія, печиво або сухарі. Перемішувати піну, що утворилася, не можна.
Як засіб проти утворення піни можуть виступити грибки Саф-Момент. Для цього на одну упаковку Саф-Левюра береться три пакети Саф-Моменту. Вміст пакетиків висипають у теплу воду та помішуючи, тримають у ній до повного розчинення.
Скільки грамів порошку потрібно для приготування?
Співвідношення інгредієнтів для приготування браги розраховується так: на 1 кг цукру потрібно п’ять літрів чистої води та п’ятдесят грам сухого Саф-Левюру. Технологія приготування:
- У підготовлену ємність наливають підігріту воду. Небагато води слід залишити.
- Розмішують ретельно цукор у воді.
- Розводять 0,05 кг дріжджів і виливають у ємність.
- Трохи закривають кришкою. Щільно прикривати не можна, тому що її може просто зірвати під час бродіння.
- Тепер стежимо за піноутворенням і в міру виникнення рясної піни гасимо її за допомогою сухарів.
- Накриваємо ємність гідрозатвором і виводимо шланг строну відкритого вікна, щоб запах браги якнайменше поширювався по будинку.
Помішування складу допускається тільки в тому випадку, якщо процес бродіння йде дуже повільно. Слід врахувати, що при помішуванні утворюється багато піни, тому якщо бродіння йде нормально, брагу краще не турбувати. Заважайте виключно чистою ложкою.
Особливістю французьких сухих грибків є те, що вони утворюють надто багато піни. Іноді з нею дуже важко боротися. Рекомендується брати ємність розміром якнайбільше, а рідини наливати менше. У такому разі можна убезпечити себе від викиду піни.
Саф-Левюр та Саф-Момент дуже схожі, але мають суттєві відмінності. Так, Саф-Момент – це дріжджове молочко, що пройшло через процес дегідрування, тоді як Саф-Левюр – живі грибки в оболонці.
Дріжджі Пакмайя
Крім Саф-Левюра, популярності останнім часом набувають і турецькі дріжджі – pakmaya. Продаються вони в пакетиках вагою 100 грам. Існує спеціальна марка Пакмайя-Кристалу для приготування алкогольних напоїв. Ці сухі дріжджі мають короткий період для зброджування. Завдяки їм процес займає всього чотири дні.
Переваги Пакмайя:
У готовому продукті відсутній неприємний запах та присмак дріжджів.- Кількість етанолу в суслі вбирається у дванадцяти відсотків.
- Міцність нової браги — близько сімнадцяти відсотків.
- Процес зброджування йде швидко.
- Піни утворюється зовсім небагато.
- Розводити та активувати дріжджі не потрібно. Досить просто висипати в суміш води з цукром.
- Це єдині спиртові дріжджі купити які в магазині не становить особливих труднощів, на відміну від інших спиртових дріжджів, що продаються в спеціалізованих магазинах.
Як використовувати Пакмайя, щоб отримати хороший самогон
У підігріту до тридцяти п’яти градусів воду висипають пачку порошку Пакмайї. Вода в жодному разі повинна містити хлорку. Хлор вбиває грибок, а отже, бродіння в такій воді може не наступити. Кип’ячена вода також не підійде, в ній не буде мікроорганізмів, з якими грибок вступає в контакт. Добре, якщо вода буде джерельна, але можна придбати і магазинну у пляшках.
Досвідчені самогонки радять підгодувати пресовані дріжджі перед тим, як ставити брагу. Для цього в ємність із розчиненими дріжджами та цукром додають жменю сухофруктів, хліб або товчений сухий горох. Можна додати сік зі свіжих фруктів або солод, але його кількість не повинна бути занадто великою. Так, на двадцять п’ять літрів рідини допускається півлітра свіжого соку винограду або яблук.
Для хорошого бродіння поставте ємність у темне місце та забезпечте бразі температуру не нижче двадцяти семи градусів. Вище температура не повинна підніматися, інакше грибки можуть загинути. Якщо температура низька – грибок не зможе розвинутися. Зазвичай ємність для збереження тепла накривають чимось. Наприклад, обертають папером чи ковдрою.
Щоб запустити чи активізувати процес бродіння, склад помішують шумовкой. Так, у суміш надходить кисень і грибки оживають.
Через чотири дні спирт має бути готовим. Його нагрівають до п’ятдесяти градусів і відправляють у куб біля самогонного апарату. Якщо він виявився солодким, його попередньо розбавляють невеликою кількістю води.
Іноді недосвідчені винороби припускаються помилки і кладуть менше упаковок, ніж потрібно, у таких випадках бродіння не може наступити незважаючи на постійне помішування. Брагу підігрівають до тридцяти градусів і насипають додаткову порцію дріжджів.
Якщо було потрібно більше, ніж потрібно, то смак і запах спирту можуть істотно погіршитися. Справа в тому, що як харчування грибки розглядають цукор і добавки, а якщо їх недостатньо, то починають поїдати самі себе або гинути.
Плюси та мінуси дріжджів Саф-Левюр
Нікого не бентежить, що ми використовуємо хлібопекарський продукт для приготування самогону? ? Насправді має бентежити, бо технологічно ці грибки розраховані для тіста, а не для браги.
Аргумент, що грибки вони є грибки тут недоречний, оскільки вони справді бувають різними: винні, дикі, спиртові, пресовані. Вони використовуються у різних кількостях, процес бродіння йде не однаково, а кінцевий результат також відрізняється.
До безперечних плюсів Саф-Левюр відноситься ціна, доступність та зберігання. Немає жодних проблем із пошуками, їхати нікуди не потрібно та й платити доводиться небагато. Саме тому вони так поширені серед рядових самогонників.
Тепер давайте про недоліки, які є дуже суттєвими:
- Брага доходить максимум до 10-12% міцності (це на 20% менше, ніж у спиртових).
- У більшій кількості утворюються шкідливі речовини.
- Пінна «шапка» часто поводиться вкрай нестійко.
Ефективність чи «вихлоп» спирту на літр браги — головний фактор, який має впливати на ухвалення рішення про вибір тих чи інших дріжджів. У разі хлібопекарських вона відчутно нижче. Це особливо важливо при великих обсягах, коли втрати починають відчуватися гаманцем.
Який вихід? Продовжувати користуватися дешевими та неефективними хлібопекарськими грибками або ж переходити на більш дорогі, але якісні спиртові дріжджі. Ми порівнювали різні варіанти і склали рейтинг кращих дріжджів для браги та самогону, де Саф Левюр опинився на останній сходинці.
Як правильно використовувати дріжджі Саф0-Левюр
Пропорції
Оптимальною пропорцією є співвідношення 1:4:20, яке розшифровується як на 1 кг цукру, ми беремо 4 літри води та 20 грам дріжджів Саф-Левюр. Виходячи з такого підходу, ми склали розрахункову таблицю інгредієнтів для одержання певного обсягу браги: 15, 30, 40 літрів тощо.
Рецепт
Нижче буде описано правильну технологію постановки браги з дріжджів Саф-Левюр. Я постараюся захопити максимальну кількість підводних каменів, з якими стикаються недосвідчені самогонники спочатку. Ця інформація стане вам у нагоді для того, щоб зменшити втрати і отримати якісний кінцевий дистилят.
- Розраховуємо та заготовляємо інгредієнти виходячи з пропорцій вище (на малюнку).
- Підігріваємо воду до 30 градусів і виливаємо в бродильну ємність (важливо щоб одна четверта ємності була вільна під виділення піни).
- Висипаємо цукор, перемішуємо до розчинення.
- Активуємо дріжджі (у склянці води 10 хвилин) і додаємо в бродильну ємність.
- Для зменшення виділення піни додаємо 4 грами дріжджів Саф-Момент (вони виступає як піногасник).
- Поверх горловини намотуємо марлю або ставимо гідрозатвор. Місткість несемо в темне місце з постійною температурою 20-26 градусів на 5-10 днів.
- Брагу можна вважати готовою, коли вона стане світлішою, перестане булькати і стане гіркою на смак. Після цього фільтруємо через марлю і переливаємо в перегінний куб.
- Здійснюємо перегонку і насолоджуємося результатом.
Якщо ви хочете отримати дистилят вищої якості, тоді необхідно буде провести повторну перегонку з виділенням фракцій «голова», «тіло» та «хвости». Докладно про цей процес можна прочитати в цій статті.
Пізнавальне відео на тему цих дріжджів Саф-Левюр ви можете знайти на Youtube каналі samogonhome. Досвідчений самогонник ділиться своїм баченням цього питання і дає поради щодо правильного підходу до постановки браги та перегонки самогону. Посилання наведено нижче.
Про сухі дріжджі
Сухі дріжджі виготовляють безліч виробників, але найчастіше у торгових точках пропонуються вироби торгових марок САФ (момент та левюр) від французької компанії Lesaffre, а також пакмайя (pakmaya), бекмая (Bekmaya). Особливе місце серед сухих дріжджових штамів займає “Турбо 24” (Англія) – продукт високої якості та високої швидкості бродіння.
САФ момент
Справжню французьку якість для українського споживача виробляє компанія Саф-Нева, що входить до групи Lesaffre (Франція). Містять дріжджі та емульгатор сорбітан. Відповідно до стратегії компанії, для кожного національного ринку пропонуються продукти, що відповідають традиціям приготування їжі та смаковим уподобанням. У продажу можна зустріти саф момент для хліба, кондитерських виробів, піци.
САФ левюр
Виготовляє також компанія Саф-Нева за технологічними картами французького виробника. На відміну від саф-моменту до складу левюру додані інактивовані дріжджі з оболонкою з глютатіону.
Пакмайя (Pakmaya)
Пакмайя виробництво Туреччина має відмінні властивості і застосовується для виготовлення хліба та кондитерських виробів. Дріжджі pakmaya Кристал кращі для домашньої горілки або самогону з цукру (рекомендуємо вам ознайомитися зі статтею брага для самогону з цукру та дріжджів).
Бекмая (Bekmaya)
Продукт, що володіє високою швидкістю зброджуючи (розроблений спеціально для квасів), має хороші показники спиртостійкості, не пінить і не дає запаху при бродінні. Осад щільний і в невеликій кількості. Продукт вважається чудовим варіантом для отримання браги із цукру.
Турбо 24
Турбо дріжджі для самогону не виділяються в окремий вигляд, хоча різниця таки є. Це різні штами дріжджового грибка з поживними речовинами, мікро та макроелементами, амінокислотами та вітамінами, все це зазвичай називається підживленням, що роблять бродіння більш стабільним та швидким. Їх використовують для домашньої самогонки тоді, коли необхідно отримати кінцевий продукт швидко.
Рецепт брага на сухих дріжджах.
Без якісної бражки неможливо отримати якісний самогон, оскільки це є основою основ у самогоноваренні. Класичні інгредієнти для браги – це цукор, вода та дріжджі. Дотримання пропорцій інгредієнтів і технологія дозволяють отримати якісний продукт.
Розгляньмо класичний рецепт браги на сухих дріжджах саф левюр у пропорції 1 до 4 на 10 літрів браги, для себе можете перерахувати на будь-який об’єм.
Інгредієнти:
- 8 л. води
- 2 кг. цукру
- 30 – 40 грам саф левюр
- Перед внесенням дріжджів левюр для браги рекомендується їх розбродити. Для цього візьміть літрову банку, налийте півлітра підігрітої до + 30 градусів води, додайте 100 грам цукру і дріжджі, добре перемішайте і залиште на пів години доки не підніметься пінна шапка
- Візьміть відповідного обсягу бродильну ємність і повністю розчиніть весь цукор у воді температурою 30 градусів не більше
- Внесіть дріжджі, що вже піднялися.
- Закрийте ємність кришкою та встановіть гідрозатвор
- Якщо у вас в процесі бродіння сильно піднімається піна, треба розсипати на поверхню браги крихти печива або хлібні крихти, докладно про те, як погасити піну в бразі, читайте тут.
Візьміть 1 грам на кілограм цукру саф моменту як піногасник для браги, дивно, але факт, рясне піноутворення буде заспокоєно!
- Залишіть тинятися в темному місці на 6-8 днів
- Перевірено саф левюр у Бразі не дає різкого запаху, і присмак у неї приємний
Рецепт браги на дріжджах Саф момент
Саф момент хороші для браги, не дають багато піноутворення і рівно грають. Розглянемо рецепт браги на сухих дріжджах саф момент у пропорції на 20 літрів браги.
- 16 л. води
- 4 кг. цукру
- 80 грам саф момент
Цей рецепт нічим не відрізняється від попереднього крім дріжджів, що використовуються в ньому, повторіть його точно так само по пунктах.
Рецепт браги на турбо дріжджах
Турбо дріжджі – це спеціальна суміш дріжджів і безлічі корисних елементів так зване підживлення, за допомогою якого можна отримати самогон за 4 дні. Для приготування браги для самогону на дріжджах турбо потрібні ті ж інгредієнти що і для попередніх рецептів, розглянемо рецепт на 30 літрів браги.
- 24 л. води
- 6 кг цукру
- 120 грам турбо дріжджів (з розрахунком 20 грам на 1 кг. цукру, для кожного типу потрібно своє дозування читайте скільки потрібно на упаковці)
Цей рецепт так само нічим не відрізняється від попередніх, як поставити брагу читайте у перших двох рецептах. Бродіння може початися дуже сильне. Будьте готові до того, що обов’язково доведеться гасити піну.
Якщо ви маєте на меті отримати цукрову брагу на сухих дріжджах протягом доби, збільште дозу в 1,5-2 рази і зменшіть концентрацію цукру в 2 рази.
Висновок
Сухі дріжджі для самогону – це відмінна сировина, самогон на сухих дріжджах виходить відмінної якості, а дотримуючись технології, виходить відмінний алкоголь, яким не соромно пригощати гостей.
Приклад використання
Використовуючи дріжджі «Пакмайя», рецепти здобної, м’якої випічки перестануть розчаровувати результатом. Спробуйте приготувати літні абрикосові булочки до чаю та переконайтеся, що «Пакмайя» суттєво змінить ваш погляд на те, що раніше здавалося складним.
Для рецепту абрикосових булочок знадобляться такі інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 1,5 ч. ложки дріжджів “Пакмайя”;
- 130 г цукрового піску;
- 1 яєчний жовток;
- 100 г вершкового масла;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- ½ склянки абрикосового повидла;
- 240 мл молока;
- 130 мл вершків;
- 1/3 ч. ложки солі;
- 12 абрикосів без кісточок.
Покрокова інструкція приготування виглядає так:
- Розм’якшене масло|мастило| розтерти з|із| цукром, жовтком, ванільним цукром і сіллю. В окремому посуді змішати борошно, що просіює, і сухі дріжджі. Додати підігріте до 30 ° молоко і вимісити еластичне тісто. Відставити його в тепло на 1:00 для підйому.
- З тіста, що піднявся, сформувати 12 коржів завтовшки 1 см і в кожну ретельно загорнути абрикос із вкладеним на місці кісточки повидлом.
- Викласти булочки на застелений пергаментом лист і випікати їх при 180° протягом півгодини.
Жива вода
У рецептах виготовлення браги, що пропонують максимальну віддачу від сухих дріжджів ?Саф-Левюр? і ?Саф-Момент?, йдеться про те, що потрібно дотримуватися кількох простих правил, що стосуються води:
- Використовувати питну воду середньої мякості, т.к. у жорсткому бродіння загальмовується.
- Не кип’ятити воду перед змішуванням інгредієнтів, щоб зберегти в рідині кисень, необхідний для розвитку дріжджів.
- Не розводити одноклітинні гриби в дистильованій воді, тому що в ній недостатньо мікроелементів для їхнього повноцінного росту.
В інгредієнтах рецепту виготовлення ідеальної браги вказується вода без сторонніх домішок. Поставити брагу можна на звичайній воді з-під крана, тільки перед затокою її потрібно пропустити через фільтр або дати відстоятись у відкритій ємності 2-3 дні. Для кращого зростання дріжджів воду бажано піддати аерації (для цього підійде чистий акваріумний компресор).
Рецепт самогону з браги на сухих дріжджах
Існує думка, що з порошкових дріжджів приготувати гарний самогон неможливо в принципі. Насправді це не зовсім правильно. Просто потрібно знати, скільки дріжджів використовувати на певну кількість цукру, продукт яких марок краще застосовувати для приготування браги, які умови для бродіння сусла створювати.
Спирт високої якості виходить із будь-яких порошкових дріжджів. Тому зазвичай у рецептах марка цього продукту не позначається. Але, як показує практика, найкращими для самогону є пекарські дріжджі Саф-момент, Сафт-велюр, Pakmaya.
Оптимальна пропорція цукру та сухих дріжджів? 6:1. Продаються дріжджі в пакетиках по 100 г. Отже, щоб забезпечити нормальне бродіння сусла з 6 кг цукру, додати 1 пакетик дріжджів. Води у своїй беруть 30 л. Штучних пресованих дріжджів на цю кількість цукру можна використовувати трохи менше (пропорції 5:1).
Для дозрівання сусла велике значення має температурний режим. Найбільш сприятливі для грибкових мікроорганізмів умови? 25-30? При цьому потрібно, щоб температура була стабільною без перепадів у бік зниження або підвищення.
Щоб забезпечити дозріває бразі постійний температурний режим, ємність з суслом ставлять у приміщенні без протягів. Щоб уникнути ризиків, можна бідон ковдрою, шубою або обмотати теплоізоляційним матеріалом.
Для тих, хто самогон будинку постійно варить, рекомендується придбати акваріумний обігрівач. Встановивши термостат на температуру 28-30 ° С, розмістити його в безпосередній близько від ємності з брагою.
Оскільки в ході хімічних реакцій під час бродіння виділяється тепло, температуру сусла потрібно постійно контролювати. Якщо брага нагріється до 35 ° С, необхідно зробити все можливе, щоб швидше охолодити її. Перевищення допустимих температурних показників є згубним для дріжджових грибків.
Щоб було зручно стежити за бродінням сусла, на горло сулії надягають медичну гумову рукавичку або використовують кришку з гідрозатвором. Якщо ж брага готується за популярним рецептом, з одного цукру, цей момент можна опустити. Достатньо залишити кришку пляшки відкритої.
Протягом усього періоду бродіння сусло потрібно щодня перемішувати, щоб видалити із розчину зайвий вуглекислий газ.
Тест-порівняння дріжджів
Для тесту приготував 3 класичних цукрових браг із підживленням з білого винограду
- цукор – 3 кг
- вода – 12 л
- дріжджі сухі – 36 г
- виноград білий – 300 г
Метою даного порівняння та тесту було з’ясувати:
- 1. Швидкість бродіння дріжджів як на старті, так і під час самого бродіння
- 2. Аромат та смак браг
- 3. Піноутворення під час бродіння
- 4. Можливість дріжджів працювати при гідромодулі 1:4
- 5. Зброджуваність, обсяг дистиляту (самогону) на виході
Швидкість, старт бродіння, аромат під час бродіння, піноутворення
Дріжджі перед внесенням не розброджував, а відразу засинав їх поступово в затор щоб дізнатися, як вони поведуться в такому випадку. Бродіння почалося дуже швидко, всі три марки дріжджів стартували відразу, бурхливе бродіння почалося вже за 45 хвилин. Найзапашніші дріжджі – це воронезькі, під час бродіння був чіткий хлібний аромат. Всі три браги тинялися в однакових умовах, температура була від 22C до 25C. Перші 4 дні бродіння було активним, далі візуально все менше і менше, на 10 день вирішив перегнати. За швидкістю можна сказати, що особливих відмінностей я не побачив, всі три види дріжджів показали однакові терміни бродіння. Піноутворення, піна була лише на старті бродіння, далі всі три браги бродили без піни.
Аромат, смак браги, густина (кількість цукру) після бродіння, гідромодуль 1:4
По фіналу бродіння найпахучіша брага вийшла на воронезьких дріжджах, сильний саме бражний аромат, візуально можна сказати, що ця брага також не дуже добре висвітлилася в порівнянні з рештою. Брага на саф-левюрі менш ароматна і краще освітлена, ніж на воронезьких, брага на дріжджах бекмая мала чіткий спиртовий відтінок в ароматі і висвітлилася краще за інших.
За густиною, брага на воронезьких показала близько 0,5 одиниць, інші викинули в нуль. Щодо гідромодуля, можна зробити висновок, що в таких умовах бродіння тривало довше, і однозначно потрібне підживлення, проте дріжджі впоралися.
Об’єм дистиляту на виході
Усі три браги я окремо перегнав на спирт сирець, перевів у абсолютний спирт та отримав такі цифри:
- Воронезькі – 1735 мл АС
- Саф-левюр – 1802 мл АС
- Бекмая – 1920 мл АС
За підсумками цього тесту можна твердо сказати, що найкращі результати за всіма показниками у дріжджів Бекмая, а саме: найкраща зброджуваність, добре освітлені після бродіння і найкращий вихід дистиляту за результатом перегонки. Нижче вам представлено відео звіт у порівнянні з цими дріжджами з усіма подробицями
Перевага дріжджів Pakmaya
“Пакмайя”, дріжджі інстантного характеру, позбавлені тих проблем, які властиві пресованим дріжджам, схильним до плісняві за рахунок високого вмісту в них вологи (до 75%). Присутність такої високої кількості води диктує пресованим дріжджам особливу вибірковість щодо умов зберігання. Суворе підтримання необхідних температур можливо не завжди і найменший відступ від них тягне за собою серйозні матеріальні втрати для організацій, задіяних у хлібопекарському виробництві.
Споживачі, які зробили вибір на користь сухих дріжджів «Пакмайя», оцінили переваги нових технологій відносно звичної класики.
- високі терміни зберігання;
- компактна форма випуску, яка потребує виділення окремих приміщень з виробництва чи під час перевезення;
- повне збереження активних властивостей не більше зазначеного терміну (2 років);
- використання дріжджів не потребує спеціальних знань.
Поради досвідчених
Щоб уникнути появи великої кількості негативних домішок під час бродіння (і самогону в цілому), підсолодити її фруктовим соком або ягідним макухою. Що робити, якщо брага мало бродить? Ймовірно, ви не дотрималися рецептури і додали недостатню кількість дріжджів. Спробуйте додати до рецепту самогону чорний хліб, який корисний у плані живильних мікроелементів. Для підгодовування може підійти і проста томатна паста (100 грам на 10 літрів). Рекомендуємо поставитися до дріжджів з широкою душею і в результаті ви отримаєте відмінний самогон!
Дріжджі Саф Момент плюс Саф Левюр
Дріжджі торгових марок Саф Момент і Саф Левюр вкрай відомі у винокурів-самоучок. Вважають, що вони необхідні лише для виготовлення булочок або хліба, але ні! Як ми вище зазначили, ці дріжджі мають широку популярність і для виготовлення самогону. Також вони мають дуже вигідну упаковку (100 г), яка спростить процес приготування браги за рецептом. Винороби помітили, що саме на Саф Левюр бродіння виходить без яскраво вираженого запаху і зовсім не має сторонніх присмаків.
У результаті виходить спирт відмінної якості. Але ще одним моментом, що запам’ятовується, для самогонників стало те, що найкраще вищезгадані дріжджі відкриваються в парі з «Саф-Момент». Саме більшість рецептів використовують даний продукт з метою погасити піну, що утворилася.
Саф-Левюр плюс Саф-Момент
Сухі дріжджі Саф-Левюр? дуже популярні у доморощених винокурів, тому що спочатку призначені не тільки для приготування тіста, а й для напоїв. До того ж, вони мають фасування по 100 гр., зручне для точного розрахунку кількості інгредієнтів ?бражного? рецепт.
Самогонники зазначають, що на Саф-Левюр? Брага виходить без сильного запаху і не має неприємного присмаку. Спирт на такій бразі виходить гарної якості. Найкраще ці хлібопекарські дріжджі розкривають свій потенціал у тандемі з Саф-Момент. Багато рецептів включають цей швидкодіючий продукт в якості піногасника.
Viva la Pizza
Це італійське “страва бідняків”, улюблене в усьому світі, не обійшло стороною і столи українців. У більшості випадків від піци залишається лише назва, тому що кожен її готує, ґрунтуючись на своєму баченні прекрасного. Найчастіше “прекрасне” лежить на готовому листковому тесті, що теж досить смачно, але з передає багатство начинки. “Правильна” основа готується із щільного вона має бути тонкою, але м’якою під начинкою та з хрусткими краями.
Для приготування такого тіста чудово підійдуть “Саф-Момент” (дріжджі). Рецепти піци нескінченні і при цьому досить суб’єктивні, тому що кожен кладе на корж ті продукти, що любить. Тому для отримання відмінного результату необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- Правильне тісто! Рецепт дамо нижче.
- Якісні продукти Легкоплавкий сир та натуральний томатний соус – жодних літрів майонезу та кетчупу.
- Використання кількох – те, що легко тане (наприклад, моцарелла) і тягнеться плюс ароматний сир (наприклад, пармезан).
Опис продукту
Однойменна турецька компанія, відповідальна за дріжджі “Пакмайя” – виробник, що зарекомендував себе творцем інноваційного бренду. Pakmaya суворо стежить за дотриманням технології протягом усього виробничого процесу і гарантує якість кожної одиниці товару.
Випуск продукції здійснюється у вакуумній фольгованій упаковці вагою 11 г, 100 г, 500 г. Це дозволяє оптимально наблизити пропозицію до споживчих потреб. Дана форма випуску повністю виключає зайві витрати з боку населення та цілком відповідає цілям як індивідуальних споживачів, так і різних кондитерських, хлібопекарських виробництв.
Сухі дріжджі «Пакмайя», завдяки термо- та вологостійкій упаковці, істотно змінюють уявлення про терміни зберігання подібної продукції, що склалося. За дотримання мінімальних умов – відносної сухості та невисокої температури місця їх перебування – дріжджі зберігають всі свої властивості до двох років.
Розкрита упаковка гарантує їхню активність протягом однієї доби. Якщо потрібно продовжити термін до 8 місяців, пакетик необхідно щільно закрити і забезпечити його подальше зберігання в холодильнику.
Рекомендований спосіб активації дріжджів:
- із розрахунку на 1 упаковку (100 г) – 10 кг борошна. Розподілити вміст пакетика поверхнею підігрітого до 35 градусів молока (води, сироватки) і залишити у теплі терміном від 10 до 15 хв. Потім інтенсивно перемішати та використовувати за призначенням;
- при дотриманні названих пропорцій, додати “Пакмайя” – дріжджі сухі – прямо в муку.
Підживлення та прискорення бродіння
Спочатку в суслі є кисень, який стимулює активне розмноження дріжджів. Однак згодом їхня активність знижується. Тому дріжджам потрібне підживлення? мінеральні речовини. Хорошим природним підживленням є ягоди, фрукти, злаки, чорний хліб. Відмінним варіантом вважається додавання солоду.
Чи можна підгодовувати дріжджі хімічними речовинами? нітратом амонію та суперфосфатом по 2 г і 3 г на 1 кг цукру відповідно. Однак багато фахівців не рекомендують застосовувати хімію. Підживлення збільшує швидкість бродіння та покращує його якість. Швидкість можна збільшити внесенням більшої кількості дріжджів.
Особливості технологічного процесу
Відмінною особливістю самогоноваріння із застосуванням сухої дріжджової культури є рясне піноутворення, тому в даному випадку потрібно використовувати піногасники. Як останні деякі винокури використовують аптечні або хімічні препарати, засоби побутової хімії – але вдаватися до їх застосування не слід. Крім того, не потрібно намагатися усунути піну звичайним перемішуванням. Використовуйте сухарі чи печиво.
Заздалегідь подбайте про чистоту інвентарю для самогоноваріння, особливо ємності для бродіння – добре промийте її та просушіть
Зробити це дуже важливо, адже будь-яка найменша домішка здатна зіпсувати кінцеву продукцію. Як бродильну тару можете використовувати все, що припаде до душі, наприклад, трилітрову банку, цистерну
Головне, не ставте брагу оцинкованої тарі, т.к. тривалий контакт вмісту з матеріалом виллється в окислення цинку, а оксиди якого шкідливі.
Не рекомендується використовувати пластикові ємності без позначки, що підтверджує, що вони призначені для харчових продуктів. Простіше використовувати молочні бідони із пластику на 25-38 л. Підійде і посуд з нержавіючої сталі, алюмінію, порцеляни, скла, емальованого металу. Що стосується процесу приготування браги, то технологічно його можна поділити на два основні етапи:
- активація дріжджів;
- приготування та інвертування цукрового сиропу.
Активація сухих дріжджів
Для початку підготуйте воду, яка має бути прозорою без запаху, смаку. Можна використовувати навіть водопровідну нехлоровану воду, що відповідає харчовим нормам. Якщо це не так, то обов’язково дайте їй відстоятися близько 48 годин – хлор за цей час випарується. Хорошим вибором стане джерельна вода з подальшим її фільтруванням, відстоюванням. Як варіант можна вибрати бутильовану рідину. Дистилювати або кип’ятити воду для браги не можна. Інструкція з активації сухої продукції:
- Всипте вміст упаковки в невелику ємність і залийте кип’яченою водою, температура якої становить 34-38 °C. Тару підберіть так, щоб ви могли вільно розмішувати масу, що вийшла.
- Розмішайте все та залиште склад приблизно на 10-20 хвилин. За цей час дріжджі мають набрякнути – на поверхні утворюється шапка. Перші хвилини дуже важливо підтримувати початкову температуру. Для цього поставте ємність у тепле місце або загорніть її у ковдру.
- Як тільки вміст тари набрякло, ще раз все ретельно перемішайте.
Приготування та інвертування цукрового сиропу
Для приготування звичайного цукрового сиропу вам потрібно взяти воду та цукрову сировину у пропорції 1:1. Перемішайте обидва компоненти та доведіть на плиті до температури 90°C. Варити сироп при цьому показнику необхідно близько півгодини, не забуваючи постійно помішувати масу та знімати піну. Готовий сироп на основі цукру можна додавати до браги, але бродильний процес виявиться тривалим.
Що стосується інвертування сиропу, то найпростіший спосіб полягає в додаванні до нього лимонної кислоти 0,08% кількості цукру в суміші. Використовують інші пропорції, наприклад, на 1 кг цукрової сировини беруть 520 мл води. Цей процес допоможе розщепити цукор на фруктозу та глюкозу, т.к. гриби розщеплюють сахарози на моносахариди і тільки потім переробляють їх в етиловий спирт. Так, доповнивши склад кислотою або ферментом інвертази, ви значно прискорите бродіння. Процес інвертування:
- Додайте до 3,12 л води 6 кг цукру, доведіть до кипіння.
- Відправте суміш 4,8 г лимонної кислоти.
- Варіть сироп протягом 1,5-2 години при температурі в межах 95-100 °C під кришкою.
Про сніданок замовимо слово
Цей прийом їжі передбачає їжу, багату складними вуглеводами і клітковиною, оскільки забезпечують необхідний заряд енергії. Особняком серед сніданків стоять оладки – вони смачні, з певними добавками корисні і готуються набагато швидше, ніж ті ж млинці. Особливо домогосподарки відзначають оладки на дріжджах, оскільки вони завжди виходять пишними та пористими.
Оладки з яблуками та геркулесом на дріжджах:
- вода – 4 ст. ложки;
- сухі дріжджі – 10 г;
- мед – 1 ст. ложка;
- родзинки – 2 ст. ложки;
- яблуко зелене велике – 1 шт;
- геркулес – 4 ст. ложки;
- молоко – 100 грам;
- борошно – 100 грам;
- сіль – щіпка;
- яйця – 1 шт;
- олія рослинна – 30 мл.
Важливість дріжджів для виготовлення браги
Дріжджі є найважливішим компонентом, без якого вироблення спирту просто неможливе. Це живі мікроорганізми, робота з якими вимагає великої уваги та дбайливого відношення. Особливо це стосується температурного режиму. Низькі температури просто гальмують або припиняють процес бродіння, а ось дуже високі можуть убити дріжджі (вище 37-40 ° С)
Це дуже важливий нюанс, на який потрібно звертати особливу увагу при виробництві самогонки (коли втілюєш у життя рецепт).
Вважається, що найкращим варіантом для самогоноваріння є спиртовий тип дріжджів. Їх використання рідко викликає труднощі навіть у новачків у цій справі. Як правило, виробники вказують на упаковці пропорції дріжджів та цукру. Та й рецепт простий. Однак і в даного типу є свої недоліки? невеликий термін зберігання та низький рівень доступності (складно купити).
Про сухі дріжджі
Сухі дріжджі виготовляють безліч виробників, але найчастіше у торгових точках пропонуються вироби торгових марок САФ (момент та левюр) від французької компанії Lesaffre, а також пакмайя (pakmaya), бекмая (Bekmaya). Особливе місце серед сухих дріжджових штамів займає “Турбо 24” (Англія) – продукт високої якості та високої швидкості бродіння.
САФ момент
Справжню французьку якість для українського споживача виробляє компанія Саф-Нева, що входить до групи Lesaffre (Франція). Містять дріжджі та емульгатор сорбітан. Відповідно до стратегії компанії, для кожного національного ринку пропонуються продукти, що відповідають традиціям приготування їжі та смаковим уподобанням. У продажу можна зустріти саф момент для хліба, кондитерських виробів, піци.
САФ левюр
Виготовляє також компанія Саф-Нева за технологічними картами французького виробника. На відміну від саф-моменту до складу левюру додані інактивовані дріжджі з оболонкою з глютатіону.
Пакмайя (Pakmaya)
Пакмайя виробництво Туреччина має відмінні властивості і застосовується для виготовлення хліба та кондитерських виробів. Дріжджі pakmaya Кристал кращі для домашньої горілки або самогону з цукру (рекомендуємо вам ознайомитися з ).
Бекмая (Bekmaya)
Продукт, що володіє високою швидкістю зброджуючи (розроблений спеціально для квасів), має хороші показники спиртостійкості, не пінить і не дає запаху при бродінні. Осад щільний і в невеликій кількості. Продукт вважається чудовим варіантом для отримання браги із цукру.
Турбо 24
Турбо дріжджі для самогону не виділяються в окремий вигляд, хоча різниця таки є. Це різні штами дріжджового грибка з поживними речовинами, мікро та макроелементами, амінокислотами та вітамінами, все це зазвичай називається підживленням, що роблять бродіння більш стабільним та швидким. Їх використовують для домашньої самогонки тоді, коли необхідно отримати кінцевий продукт швидко.
Роль дріжджів у виробництві браги
Дріжджі – це елемент, без якого процес вироблення спирту не можливий у принципі. Крім того, вони є живими мікроорганізмами, що вимагають дбайливого ставлення до себе. Особливо за дотримання температурних режимів. Особливого впливу низькі температури не мають, але високі (понад 35 градусів) можуть їх повністю занапастити. Цей важливий момент слід враховувати у виробничому циклі.
Вважають, що в процесі самогоноваріння найкраще використовувати спеціальні спиртові дріжджі. Застосування спиртових дріжджів зазвичай складнощів не викликає, виробник на кожній пачці вказує необхідну кількість цукру. Однак їхнє використання має свої мінуси. По-перше, їх буває важко знайти. По-друге, вони мають обмежений термін зберігання та й ціна на них досить висока. Хорошою альтернативою спиртових дріжджів є сухі хлібопекарські.
Що є дріжджі
По суті, будь-які дріжджі – це живі одноклітинні гриби цукроміцети, що викликають ефект обумовленого виділенням вуглекислого газу. За рахунок цього процесу, борошняний виріб насичується киснем і набуває пористої структури.
Найбільш оптимальні зовнішні умови для підтримки життєдіяльності мікроорганізмів полягають у підвищеній вологості при температурі від 28 до 35°С. Температура в 40 ° С терпима дріжджам, але при завищенні цієї планки (від 45 °), бактерії гинуть.
Технологія виготовлення сухих дріжджів передбачає зневоднення сирих дріжджів до показника допустимої вологості 8%, що дозволяє значно збільшити термін зберігання продукту. Готовий виріб отримує гранульовану структуру бежево-сірого кольору з характерним запахом свіжих дріжджів.
Секрети використання сухого дріжджового продукту
Перед додаванням до браги з цукру порошкові дріжджі активують, тобто розводять у теплій воді. Продукт висипають у каструлю, вливають туди ж воду, підігріту до температури 27-31°С. Укутують ємність і дають дріжджам час на адаптацію? 25-40 хвилин.
Дуже важливий момент? пекарські порошкові дріжджі при з’єднанні з солодким суслом можуть дуже пінитися. Щоб прибрати зайву піну, потрібно додати до браги так званий піногасник. Для цього можна використовувати пісочне печиво з магазину або мелені сухарі. Скільки додати такого піногасника? Достатньо половинки печива або сухарика на об’єм сусла з 30 л води.
Є рецепти, в яких для зменшення в бразі піни рекомендується використовувати звичайну олію в кількості 50 мл або аптечний препарат? Боботік? із семиктиконом.
Скільки разів потрібно додавати в сусло піногасник? Зазвичай буває достатньо одного разу, але у випадку з олією іноді доводиться повторювати процедуру 2-3 рази. Кришку ємності з брагою при рясному піновиділенні, закривати, звичайно, не слід.
Щоб дріжджові грибки добре розмножувалися в суслі, забезпечуючи цим нормальне бродіння, бажано підгодувати? їх. У рецептах самогону цей момент зазвичай не вказується, але перед закладкою сухих дріжджів бажано додати в ємність із цукровим суслом хліб, жменю сухофруктів, фруктовий сік, розпарене зерно або солод. На 50 л браги вистачить 500 мл соку або буханця житнього хліба.
Щоб дегазувати брагу перед перегонкою і прибрати весь вуглекислий газ, освітлене сусло підігрівають до 50 градусів. Дистиляцію виробляють звичайним способом? через самогонний апарат.
Рецепт брага на сухих дріжджах.
Без якісної бражки неможливо отримати якісний самогон, оскільки це є основою основ у самогоноваренні. Класичні інгредієнти для браги – це цукор, вода та дріжджі. Дотримання пропорцій інгредієнтів і технологія дозволяють отримати якісний продукт.
Розгляньмо класичний рецепт браги на сухих дріжджах саф левюр у пропорції 1 до 4 на 10 літрів браги, для себе можете перерахувати на будь-який об’єм.
Інгредієнти:
- 8 л. води
- 2 кг. цукру
- 30 – 40 грам саф левюр
- Перед внесенням дріжджів левюр для браги рекомендується їх розбродити. Для цього візьміть літрову банку, налийте півлітра підігрітої до + 30 градусів води, додайте 100 грам цукру і дріжджі, добре перемішайте і залиште на пів години доки не підніметься пінна шапка
- Візьміть відповідного обсягу бродильну ємність і повністю розчиніть весь цукор у воді температурою 30 градусів не більше
- Внесіть дріжджі, що вже піднялися.
- Закрийте ємність кришкою та встановіть гідрозатвор
- Якщо у вас в процесі бродіння сильно піднімається піна, треба розсипати на поверхню браги крихти печива або хлібні крихти, докладно про те.
- Залишіть тинятися в темному місці на 6-8 днів
- Перевірено саф левюр у Бразі не дає різкого запаху, і присмак у неї приємний
Спосіб застосування
Не рекомендується допускати безпосередній контакт дріжджів із кристалами солі та цукру. Дані продукти не надають переважну дію на властивості дріжджів тільки у вигляді розчинів.
Описуючи дріжджі «Пакмайя», інструкція не регламентує однозначного способу їх застосування, пропонуючи споживачеві самостійно вибрати той, який зручніший:
- поступово підсипати необхідну кількість сухих дріжджів у процесі замісу тіста;
- заздалегідь приготувати опару у теплій воді чи молоці;
- використовуючи продукт «Пакмайя», дріжджі можна з’єднати безпосередньо з борошном перед змішуванням з іншими компонентами тесту.
Брага на базі сухих дріжджів
Приймаючи рішення, який тип дріжджів краще вибрати для виробництва самогону, не варто звертати увагу на плітки і чутки. Запорука успіху у правильній технології та чіткому дотриманні рецепту
Самогонка на основі сухих дріжджів зовсім не поступається за якістю аналогічному продукту на пресованих.
Для приготування браги підходять як імпортні, і вітчизняні аналоги. Купити їх не складе труднощів? є у будь-якому супермаркеті. Слід розуміти, що пропорція буде іншою. Сухих дріжджів потрібно у 5-6 разів менше, ніж сирих. Скільки залежить від конкретного виробника.
Особливістю виробництва самогону з їхньої основі є велика активність піноутворення. Тому в деяких випадках піну доводиться гасити (усувати перемішуванням вкрай не рекомендується? Іде ще сильніше). Для цього використовуються подрібнені хлібні сухарі чи печиво. Крихітки плавають на поверхні браги і зменшують піноутворення. Це природні гасники піни. Однак є й хімічні (медичні препарати, побутова хімія та ін.). Їх використання украй не рекомендується. Є добрі рецепти і без них.
Ще однією особливістю застосування сухих дріжджів є “розбражування”. Це професійний термін. Так самогонщики називають активацію дріжджів перед додаванням в сусло. Активують їх у такий спосіб. У 0,5 літрів підігрітої води (не нижче 24 ° С, не вище 30-34 ° С) додають дріжджі та цукор (кількість за технологією). Добре перемішують і залишають у теплому місці на 1-2 години. Пропорції можуть трохи відрізнятися.
Брага? це базова сировина для самогонку. Для виготовлення використовується цукор. Допускається введення до складу та інших цукрозмістких та крохмалевмісних (крохмаль осахаривается за допомогою солодових ферментів) інгредієнтів: ягід, фруктів, злакових, картоплі, патоки та ін.