Харчування

Консерви із риби в домашніх умовах. Консервуємо рибу

Більшість населення планети користується консервованими продуктами. З різних причин.

Це і економія часу, і велика різноманітність делікатесів, що упаковані в красиву тару. Сьогодні нас цікавлять безпосередньо рецепти із рибних консервів.

Жінки скажуть, що консерви – чудова база для багатьох салатів, супів та гарнірів. Та й як самостійна страва вони почуваються дуже впевнено. Чоловіки дадуть відповідь, що рибні консерви – це просто, швидко, і закуска відмінна – поїхав на рибалку, кинув у сумку банку, і нічого готувати не потрібно.

Залишається тільки пробігтися «галопом по кулінарних європах» і подивитися, що ж цікавого можна створити за допомогою невеликої упаковки з різним вмістом, і згадати ім’я людини, яка вперше застосувала консервування. Звали його Ніколас Апперт.

Відмінна альтернатива оселедцю «під шубою». Чому б і ні?

Що потрібно:
  • картопля молода дрібна – 0,6 кг;
  • лосось консервований холодного копчення – 0,3 кг;
  • огірки малосольні – 0,25 кг;
  • каперси – 0,03 кг
  • сіль;
  • перець;
  • кріп для декору.
Заправка:
  • ікра мойви – 1 банка;
  • майонез густий – 0,1 кг;
  • сік та цедра половини лимона
  • шніт – цибуля – невеликий пучок.
Що робити:
  1. Для приготування заправки змішати шнитт – цибулю промити, дрібно нашаткувати. У миску викласти ікру мойви, майонез, нашатковану цибулю, дрібно нарубану цедру лимона і влити лимонний сік. Солити, перчити.
  2. Картопля промити, і за допомогою жорсткої щітки зіскребти шкірку. Відварити у воді із сіллю до готовності. Воду злити, картопля обсушити у сотейнику на мінімальному вогні.
  3. Додати в гарячу картоплю заправку та відставити настоюватися на півгодини.
  4. За цей час нарізати огірки та лосось середнім кубиком. Каперси нарізати навпіл. У сотейник з картоплею та заправкою вкласти каперси, лосось та огірки. Спробувати. При необхідності додати сіль та перець.
  5. Усі інгредієнти ретельно розмішати та прибрати миску в холодильник на годину.
  6. Перекласти в салатник, прикрашати зеленню і часточкою лимона. Подавати на стіл.

Що потрібно:
  • лосось слабосолоний консервований – 0,6 кг;
  • грейпфрут – 0,3 кг;
  • олія оливкова – 0,05 л;
  • лимон – 0,1 кг;
  • лайм – 0,05 кг;
  • перець;
  • кріп;
  • червона ікра для декору.
Що робити:
  1. Лосось нарізати невеликим кубиком та перерубати ножем. Скласти у миску.
  2. В окрему миску влити оливкову олію. Нарізати лайм та лимон, не знімаючи з них шкірку. Розмішати суміш, що вийшла, і об’єднати з подрібненим лососем.
  3. Залишить лосось маринуватися на півгодини.
  4. Потім в масу додати перець і дрібно нашаткований кріп. Перемішати.
  5. Вимити та зачистити грейпфрут від шкірки. Зняти білі плівки. Дрібно нарубати м’якоть.
  6. Лосось, що замаринувався до цього моменту, дістати з маринаду. Додати до лосося дрібно нарізаний грейпфрут. Все ретельно перемішати.
  7. За допомогою кулінарних кілець викласти салат на тарілки для сервіровки.
  8. По поверхні прикрашати тартар червоною ікрою. Можна подати з салатом з білими тостами або на тостах.

Що потрібно:
  • тунець у власному соку консервований – 0,25 кг;
  • томати черрі жовті (сорт Ільді та схожі) – 0,2 кг;
  • каперси – 0,02 кг;
  • салат зелений листовий – 0,1 кг;
  • пармезан тертий – 0,05 кг;
  • олія оливкова – 0,06 л
  • сік лимона – 0,03 л;
  • сіль;
  • перець;
  • яйця перепелині, зварені круто – 6 шт.
Що робити:
  1. Листя салату ретельно промити, обсушити, крупно нарвати руками. Укласти на тарілку.
  2. Перепелині яйця та томати чері нарізати половинками, викласти поверх укладеного листя салату.
  3. Відкрити банку з тунцем, дістати шматочки риби та укласти їх навколо яєць та томатів чері.
  4. Зверху накидати цілі каперси і присипати салат і тертим пармезаном.
  5. Зробити заправку: з’єднати оливкову олію, лимонний сік, сіль та перець. Розмішати якнайкраще і полити салат.

Дуже оригінальний смак виходить у омлету, якщо додати до нього консервовані сардини. Незвичайні рибні нотки перевертають наше уявлення про смак омлету.

Що потрібно:
  • сардини в олії – 1 банку;
  • перець болгарський – 0,15 кг;
  • цибуля – ріпка – 0,12 кг;
  • Зелена цибуля;
  • сіль;
  • перець;
  • вершкове масло
  • яйця курячі – 6 шт.
Що робити:
  1. Цибулю обробити, вимити, обсушити. Нарізати тонкою напівсоломкою на вершковому маслі кілька хвилин.
  2. Перець обробити, порізати дрібним кубиком. Всипати його в сотейник із цибулею і обсмажувати 5 хвилин.
  3. Відкрити банку з сардинами. Злити олію. Рибу злегка розім’яти вилкою. Викласти сардини у сотейник. Туди ж додати добре промиту, оброблену, нарізану кільцями зелену цибулю. Усі інгредієнти розмішати та потримати на помірному вогні під кришкою 2 хвилини.
  4. Яйця збити міксером чи віночком із сіллю, додати перець. Залити одержаною масою вміст сотейника.
  5. Готувати ще 5 хвилин на малому вогні під кришкою до готовності.

Що потрібно:
  • горбуша консервована – 2 банки;
  • рис – 0,05 кг;
  • картопля – 0,3 кг;
  • морква – 0,1 кг;
  • цибуля – ріпка – 0,2 кг;
  • олія рослинна – 0,05 л;
  • зелені кропу – 0,005 г;
  • перець гвоздиковий горошків – 4 шт.;
  • лавровий лист – 1шт.;
  • перець чорний горошком – 3 шт.
Що робити:
  1. Налити у каструлю води, поставити на плиту. Закип’ятити.
  2. За цей час приготувати продукти.
  3. У воду, що закипіла, кинути лавровий лист перець, цибулину (одну залишити). Солити.
  4. Закласти оброблену, вимиту, нарізану середнім кубиком картопля. Через 10 хвилин|мінути| додати до нього добре промитий рис.
  5. Цибулину, що залишилася, обробити, зачистити, нарізати дрібним кубиком.
  6. Моркву вимити, зачистити, перетерти теркою.
  7. Пасерувати цибулю до прозорості, додати до неї моркву. Пасерувати 7 хвилин.
  8. Перемістити спасеровані овочі в каструлю із супом.
  9. Зелень перебрати, ретельно промити, висушити. Дрібно нашаткувати. Засипати у суп.
  10. Відкрити консервні банки. Рибу перебрати, розділяючи вилкою. Видалити великі кісточки. Додати олію. Розім’яти рибу вилкою.
  11. Закласти підготовлену горбушу до супу. Закип’ятити. Варити 5 хвилин|мінути|. Забрати каструлю з вогню. Залишити настоюватися під кришкою протягом півгодини.
  12. Потім розлити суп по бульйонних чашках або порційних тарілках. Зверху присипати рубаною зеленню.

Цей легенький суп вариться на воді. Пасерування не використовується. Сирі овочі не перевантажують організм, а сайра надає йому насиченим і добре вгамовує голод.

Що потрібно:
  • сайра консервована – 1 банк;
  • картопля – 0,3 кг;
  • морква – 0,1 кг;
  • цибулина – 0,1 кг;
  • лимонний сік – 0,02 л;
  • спеції;
  • сіль;
  • перець.
Що потрібно:
  1. Картоплю вимити, обробити, зачистити, знову вимити. Нарізати брусочком.
  2. Поставити на плиту каструлю водою, закип’ятити її.
  3. Нарізану картоплю запустити в воду, що закипіла. Варити на максимальному вогні.
  4. Зачищену моркву перетерти великою терткою. Засипати в каструлю з картоплею, коли вона буде майже готова.
  5. Зачищену цибулю вимити, нарізати тонкою напівсоломкою і закинути в каструлю, за морквою.
  6. Вогонь скинути до помірного та готувати протягом чверті години.
  7. Розкрити банку з сайрою, олію злити, дістати рибу, поламати їх навпіл і запустити в суп.
  8. Потім додати|добавляти| в суп лимонний сік. Додати всі приправи. Солити і перчити до смаку. Суп розмішати та варити протягом ще чверті години.
  9. Зняти з вогню. Дати настоятися. Розлити по тарілках. Присипати рубаною зеленню та подавати на стіл.

Що потрібно:
  • горбуша – 0,25 кг;
  • картопля – 0,35 кг;
  • морква – 0,1 кг;
  • вершки 33% – 0,2 л;
  • вершкове масло;
  • масло рослинне;
  • кріп – 0,25 кг;
  • сіль;
  • перець білий мелений.
Що робити:
  1. Картоплю вимити, обробити, зачистити, знову вимити. Відварити у воді до готовності. Злити майже весь відвар. Залишити в каструлі близько 0,25 л.
  2. Моркву обробити, вимити, зачистити. Перетерти теркою. Спасерувати на вершковому маслі.
  3. У чашу блендера помістити картоплю та картопляний відвар, моркву, горбушу, відокремлену від кісток, дрібно рубаний кріп, вершки та пюрувати на середніх швидкостях.
  4. Густий суп розбавити вершками.
  5. Перемістити суп із блендера в каструлю, прогріти та подавати на стіл.

Що потрібно:
  • кілька у томатному соусі – 1 банка;
  • гриби сушені – 0,1 кг;
  • квасоля – 0,25 кг;
  • картопля – 0,4 кг;
  • капуста – 0,4 кг;
  • буряк – 0,3 кг;
  • томатна паста – 0,06 кг;
  • олія рослинна – 0,09 л;
  • петрушка (корінь) – 0,05 кг;
  • цибуля ріпчаста – 0,12 кг;
  • борошно підсмажене – 0,02 кг;
  • лавровий лист;
  • перець гвоздичний горошком;
  • сіль.
Що робити:
  1. Квасолю замочити у холодній воді. Разом із квасолею, у тій самій воді, замочити сушені гриби.
  2. Після трьох годин перемістити їх у каструлю. Залити водою. Відварити до ½ готовності.
  3. Буряк, корінь петрушки, моркву вимити, обробити, зачистити. Нарізати дрібним кубиком. Гасити в малому обсязі води.
  4. Цибулю обробити, зачистити, нарізати середнім кубиком.
  5. У глибокому сотейнику поєднати цибулю, тушковані овочі, підсмажену муку, томатну пасту, влити трохи бульйону, закип’ятити.
  6. У каструлю з квасолею та грибами, коли вода закипить, вкласти вимиту, оброблену, нарізану кубиком картопля. Додати тонко шатковану капусту. Підсолити. Варити чверть години. після чого закласти буряки та коріння, лавровий лист, запашний перець. Борщ варити до готовності картоплі та капусти.
  7. Наприкінці варіння вкласти в борщ кільку в томатному соусі разом із соусом.
  8. Закип’ятити, зняти з|із| вогню. Дати борщу настоятися чверть години. Після цього подавати на стіл.

Що потрібно:
  • рибні консерви (будь-які) – 1 банка;
  • сир плавлений – 0,1 кг;
  • рис – 0,075 кг;
  • цибуля – ріпка – 0,12 кг;
  • сухарі паніровочні;
  • масло рослинне;
  • сіль;
  • чорний перець мелений;
  • яйце куряче – 1 шт.
Що робити:
  1. Поставити варити рис.
  2. З|із| банки з рибою злити рідину. Те, що залишиться, подрібнити вилкою.
  3. Плавлений сир перетерти великою терткою. Додати до риби.
  4. На цей момент звариться рис. Воду з нього злити. Рис додати до риби та тертого сирку.
  5. Цибулю обробити, вимити, зачистити. Нарізати дрібним кубиком. Додати разом із сирим яйцем у миску з рибою та іншими інгредієнтами. Перчити, солити, ретельно вимішати масу. Якщо фарш виходить рідким, додати трохи панірувальних сухарів.
  6. З|із| приготовленого фаршу мокрими руками формувати биточки потрібної вам форми. Запанувати в сухарях.
  7. Розігріти олію в сковороді. Обсмажувати в ньому битки до підрум’янювання.
  8. Зняти готові биточки зі сковороди. Викласти на блюдо. Подавати з|із| гарячим соусом і свіжими овочами, або з картопляним пюре. але можна подати биточки як самостійну страву.

Ну, і, звичайно, не можна не сказати про пиріг із консервованої риби. Смачні та соковиті – вони завжди прикрасять ваш стіл та порадують близьких.

Що потрібно:
  • дріжджове тісто – 0,5 кг;
  • вода – 0,375 л;
  • сардини в олії чи інша риба – 1 банка;
  • цибуля – ріпка – 0,1 кг;
  • рис – 0,15 кг;
  • масло рослинне;
  • сіль;
  • перець;
  • яйце – 1 шт.
Що робити:
  1. зварити рис у солоній воді до готовності.
  2. Відкрити консерви, дістати вміст. Виделкою подрібнити рибу з соусом або олією, що знаходилася у банку.
  3. Цибулю обробити, вимити, зачистити, нарізати дрібним кубиком.
  4. У велику миску скласти нарізану цибулю, подрібнену рибу, відварений рис. Все ретельно розмішати.
  5. Тісто поділити на дві частини. Першу частину укласти на простелений пергаментом (змащеною олією) деко. На тісто викласти начинку, відходячи від бортів на кілька сантиметрів. Розрівняти поверхнею. Накрити другою половиною тесту. Защипати краї.
  6. Промастити весь пиріг збитим яйцем. Перемістити деко в розігнану до 200° духовку. Готувати пиріг півгодини. Пиріг повинен зарум’янитися.

Це найсмачніші, на наш погляд, рецепти рибних консервів, з тієї різноманітності, що можна приготувати з них.

Кращі консерви в томаті в олії виходять з: плітки або карася, ляща або коропа, линя або хижачки – щуки. Якщо є бажання та можливість дістати свіжу морську рибу або ви живете у місті, селі біля моря, можете зробити з неї консерви. Вони виходять набагато смачнішими за магазинні, тому що ви використовуєте улюблені спеції та свіжу, якісну рибу. Підходить та, яка без зовнішніх пошкоджень, свіжа та здорова.

Консервування риби в олії – оптимальний варіант.

Олія підходить будь-яке: соняшникова, оливкова або кукурудзяна. Якщо вам подобаються заготовки з томатним та прянощами, то додавайте їх. Можна половину в олії зробити томатною, а іншу залишити так.

Найзручніше рибу їсти і готувати в невеликих. Найчастіше господині беруть 0,5 літа. чи літрові. Якщо готуватимете її в духовці в таких невеликих банках, то вона відмінно провариться і зберігатиметься без проблем в холодильнику, погребі, підвалі до 1 року.

Обов’язково до того, як викладатимете рибу в банки, ретельно стерилізуйте їх і кришки. Їх тримають у духовці чи над парою. Кришки найкраще занурювати в окріп.

Для приготування консерви з риби в олії чи олії з томатним соусом купуйте тільки якісні, натуральні прянощі зі спеціями
. Наприклад, запашний та простий чорний перець, гвоздику, коріандр з лавровим листом, імбир, можна мускатний горіх. Залежно від вибору та кількості прянощів у кожної партії буде свій смак та аромат.

Не можна економити, купуючи одну з дешевих рослинних олій, а тим паче томатну пасту. Чим смачніші всі складові, краще вийдуть консерви. Деякі пробують у когось консерви з річкової риби та розчаровуються. Кажуть, що магазинна з морської краща. Адже все залежить від рецепту. Якщо співвідношення інгредієнтів продумане, то й смак вийде чудовим. Спробуйте приготувати за нашим рецептом і повірте, чи вийде нітрохи не гірше магазинних консервів!

Рецепт, запропонований вам сьогодні, – універсальний. Так, ви можете закатати як річкову, так і морську рибку і вийде дуже смачно та поживно. Можете міняти овочі, спеції на схожі, додавати інші, шукати свій смак кінцевого продукту. Приготування просте та зрозуміле. Орієнтуватимемося, що ви плануєте приготування річкової або морської риби в домашніх умовах. Почнемо!

Інгредієнти та порядок консервування

  • 1кг. риби. Можна взяти: карася та йоржа, коропа з лящем, плітку з окунем та іншу. У томатному соусі найсмачніше виходить: горбуша з оселедцем або сайра з .
  • 1 склянка соняшникової, кукурудзяної або оливкової олії
  • 1 упаковка улюбленого кетчупу
  • 3 шт. середніх або великих помідорів
  • 4 шт. середніх моркви
  • 5 штук. цибулин
  • посоліть на свій смак
  • додайте спеції: запашний із простим чорним і чилі перці, лавровий лист, мелена паприка.

Висновок

Якщо ваш чоловік, син чи ви самі, затяті рибалки і варити, гасити, смажити рибу набридло, спробуйте її закатати в домашніх умовах у маслі з . Крім запропонованих овочів, підійдуть багато інших, наприклад, капуста і т. д. Коли готуватимете, дотримуйтесь рекомендованих пропорцій і технології приготування.

Одного разу спробувавши рибу, зроблену в домашніх умовах у томатному соусі та олії, ви не захочете купувати магазинні консерви. Адже ви будете повністю впевнені, що всі інгредієнти свіжі та якісні, що важливо. Для різноманітності половину консервації можна приготувати без томатного соусу, другові з ним.

Зручно робити консерви 0,5 і 1 літ. банки. Подібна консервація простоїть у холодному місці до 1 року.

Смачного!

Любите рибні консерви, але сумніваєтеся як магазинний продукт? Приготувати їх дуже легко і своїми руками. Рибні консерви в томаті в домашніх умовах готуються з будь-яких видів риби та за різними рецептами. Найкращі з них представимо у нашій статті.

Консерви з риби по-домашньому

Однією з переваг консервів є те, що навіть недорога рибка виходить надзвичайно смачною. Приготувати таку страву можна не тільки на плиті, а й у скороварці або мультиварці. Результат вас обов’язково порадує.

Рибні консерви в томаті в домашніх умовах готуються в такій послідовності:

  1. Кілограм риби (салака, мойва, оселедець) очищається від голови, нутрощів і хвоста, миється і нарізується шматочками по 4 см.
  2. Морква та цибуля (по 300 г) подрібнюються кубиками. Морква за бажанням натирається на великій тертці.
  3. Помідори (500 г) подрібнюються у пюре за допомогою м’ясорубки або блендера. Замість томату можна взяти томатну пасту (близько 3 ст. ложок), але її необхідно довести до потрібної консистенції водою, долив до обсягу 500 мл.
  4. У каструлю з товстими стінками або в чашу мультиварки викласти шарами спочатку томат, потім рибу, овочі та спеції (50 мл оцту, 100 мл соняшникової олії, 25 г солі та вдвічі більше цукру).
  5. Час гасіння страви під кришкою на плиті становить 3 години, у мультиварці (режим “Гушіння”) – 4 години, у скороварці – 1,5 години. Риба повинна буквально томитися в томатному соусі, тоді вона вийде дуже ніжною, всі кісточки стануть м’якими, як у консервах промислового виробництва.

Як приготувати бички в томаті в домашніх умовах

Одними з найулюбленіших з дитинства консервів є бички, виготовлені в томатному соусі. Риба ця недорога, доступна та смачна. Готуються в домашніх умовах лише 4 години та виходять ідентичними магазинному продукту.

Підготовлену (очищену та вимиту) рибу укладають шарами в емальовану каструлю. Між шарами додають кільця цибулі, сіль, перець за смаком та пару ложок олії. У такий спосіб каструля заповнюється до верху. Потім столовий оцет за смаком розлучається водою, щоб вийшла кислувата рідина, і виливається до риби. Туди ж додається 100 мл олії. Каструля накривається кришкою та вирушає на плиту. Риба томитиметься на повільному вогні 4 години. За 40 хвилин до кінця приготування додається томат (3 ст. ложки на каструлю об’ємом 3 літри). Така риба зберігається у холодильнику до двох місяців.

Кілька в томаті в домашніх умовах

Улюблені консерви “Кілька в томаті” зовсім не складно приготувати самостійно. За цим рецептом страва запікатиметься в духовці протягом 1 години, після чого її можна сміливо подавати на вечерю. Приготовлену в домашніх умовах кільку в томаті можна зберігати в холодильнику, але недовго, оскільки в блюдо не додається оцет.

Для приготування таких консервів кілька миють і при необхідності видаляють голову. На сковороді обсмажують цибулю, нарізану півкільцями. Потім його перекладають у вогнетривку форму для запікання, зверху кладуть рибу, сіль (1/2 ч. ложки) і цукор (1 ч. ложку), коріандр, часник та інші спеції на смак, виливають склянку томатного соку і додають 3 столові ложки кетчупу. . Після цього всі інгредієнти потрібно перемішати і відправити духовку запікатися при 180 °.

Консерви з риби на зиму

Рибні консерви, приготовані за таким рецептом, закупорюються на зиму без попередньої стерилізації. При цьому в темному та прохолодному місці “зимують” вони дуже добре, банки не розкриваються, страва не псується.

Рибні консерви в томаті на зиму готуються за наступним рецептом:

  1. Риба (1500 г) очищається від нутрощів, голови та хвоста.
  2. Натерта морква та цибуля (по 500 г) обсмажуються на окремих сковорідках на олії.
  3. Помідори (1500 г) подрібнюються на м’ясорубці чи блендером.
  4. Томат, морква і цибуля змішуються із сіллю (3 ст. ложки), цукром (4 ст. ложки) та олією (100 мл).
  5. У каструлю пошарово укладаються риба і після цього вона вирушає на повільний вогонь на 3 години.
  6. За 10 хвилин до кінця гасіння в каструлю наливається оцет (50 мл).
  7. Рибні консерви в томаті в домашніх умовах розкладаються по стерилізованих банках, накриваються кришками та закупорюються консервним ключем.

З такої кількості інгредієнтів виходить 5 півлітрових банок смачних домашніх консервів.

Як приготувати рибні консерви в автоклаві?

Консервувати в автоклаві можна будь-яку рибу. Смачним виходить і лящ, і окунь, і мойва. Можна взяти навіть свіжоморожену скумбрію, і теж буде дуже смачно.

Готуються рибні консерви в томаті в автоклаві за наступним рецептом:

  1. Скумбрія (2 кг) очищається та нарізається великими шматочками.
  2. Цибуля (2 шт.) обсмажується на олії, після чого до неї додається дрібно нарізаний помідор (2 шт.).
  3. На сковороду до овочів додається томатна паста, наливається рослинна олія (по 2 ст. ложки), 2 склянки води, сіль та цукор за смаком.
  4. У стерилізовані півлітрові банки викладаються шматочки скумбрії та заливаються підготовленим соусом. Після цього банки закупорюються кришками за допомогою консервного ключа.
  5. готуватимуться 45 хвилин при температурі 110°.

Наступні поради допоможуть вам приготувати дуже смачну рибу швидко та якісно. Полягають вони наступного:

  1. У домашніх умовах рибні консерви в томаті готуються з будь-яких видів свіжої чи замороженої риби. Лещ, мойва, оселедець, скумбрія, сайра, кілька виходять однаково м’якими та ніжними.
  2. Свіжі помідори в рецепті можна замінити томатною пастою або соком. Від цього смак страви не стане гіршим.
  3. Щоб консерви зберігалися довше, їх рекомендується викладати лише у стерилізовані банки.

Напевно, немає такої людини, яка хоча б раз не куштувала якихось рибних консервів. Це неповторний смак. Використовувати їх можна і як самостійно і як компонент для різноманітних салатів, наприклад, відомої багатьом «». Але мало хто готує консерви вдома просто, бо немає бажання робити це самостійно чи немає часу. Смак домашніх рибних консервів дуже відрізняється від покупних, варто хоч раз приготувати їх самостійно, і вже не захочеться магазинних виробів. Звичайно, це трохи клопітно, але воно того варте.

Рибу можна брати будь-яку, але часто використовують ляща, щуку, карася, плітку, коропа. Для того, щоб успішно зробити консерви з риби в домашніх умовах, краще брати зовні не пошкоджені і здорові рибини. До рибки можна додавати оливкову, звичайну олію, кукурудзяну, рідше її готують у томатному соусі. Бажано вибирати невеликі банки, які використовуються для консервування, так буде зручніше і розкладатиме рибу, і є її. Також важливо не забувати попередньо простерилізувати банки перед тим, як накладати туди продукт.

Рибні консерви в домашніх умовах можна приготувати кількома способами:

  • у каструлі;
  • у мультиварці;
  • в духовці.

Найпопулярнішим є метод приготування в духовці, але щоб консерви вийшли як слід, слід враховувати кілька правил. Наприклад, купувати банки одного розміру, інакше риба в тих, що менше приготується швидше і перетворяться на кашу, а в тих, що більше залишиться напівсирою. Не забудьте посолити рибу і додати в кожну баночку по парі горошин чорного та запашного перцю та по лавровому листочку. Коли всі шматочки вже розкладені, необхідно уважно перевірити, щоб між ними не було жодних проміжків. Щоб усе добре пропарилося потрібно фольгою закрити шийку кожної банки і притиснути. Повітря в банки потрапляти не повинно.


Рибу необхідно ставити в холодну духовку, а в жодному разі не попередньо розігріту. Градуси виставляються вже після того, як банки в духовці. Після того, як їх вміст закипіло, потрібно поставити температуру в 100 градусів і залишити на 6-7 годин. Через вказаний час ви отримаєте готовий продукт. Залишиться лише закрити кожну баночку кришкою.

Процес приготування у каструлі на водяній бані майже нічим не відрізняється. Просто баночки з рибкою поміщаються у каструлю із водою. При цьому потрібно обов’язково стежити, щоб вода не википала.

Зважившись готувати рибу в мультиварці, слід попередньо ознайомитись з інструкцією. Нічого складного у цьому немає.

Незалежно від обраного способу приготування, в кінцевому підсумку ви отримаєте смачний і корисний продукт.

А щоб готувати було простіше, пропонуємо вам переглянути процес приготування консервів на відео: