Дачникам

Посадка, догляд, отримання і збереження багатого врожаю вівса

Овес – однорічна злакова рослина, яку використовують не тільки в цій якості, але і як сидерат для поліпшення структури грунту. Заготовити насіння цієї культури і виростити його не складе особливої праці. Хочу поділитися своїм досвідом у цьому питанні.

Підготовка садивного матеріалу

На своїй ділянці я використовую овес як сидерат. Він швидко і активно розвивається, нарощує зелену масу, корінням рихлить грунт. Висаджую культуру восени, як у відкритий грунт, так і у теплицю. Перед настанням холодів скашиваю і загортаю під перекопування. Повільно перегниваючи, він збагачує ґрунт поживними елементами, поступово відновлюючи баланс речовин.

Посадковий матеріал попередньо готую:

  1. Тридцять хвилин протравливаю в слабкому розчині марганцівки, щоб уникнути зараження грибковими та іншими захворюваннями.
  2. Просушую на сонці протягом 3-х днів при температурі 25 оС.

До посадці приступаю в кінці серпня – початку вересня.

Ярий овес вирощую для отримання зерна. Весняну посадку здійснюю відразу, як тільки розтанув сніг. У цей момент грунт добре зволожена і насичена корисними елементами, які сприяють зростанню культури.

Дотримання правил сівозміни

У вирощуванні ярого вівса рекомендую приділити особливу увагу такому питанню, як його попередники.

Припустимо розмістити посадку, де раніше росли:

  • пшениця;
  • картопля;
  • кукурудза.

Вирощувати овес на одному і тому ж місці тривалий час небажано – існує ризик зараження одними і тими ж хворобами і шкідниками.

Підготовка місця під посадку

Для вирощування ярого вівса я рекомендую відкрите сонячне місце. Ділянка під посадку підготувати ще з осені:

  1. Перекопати на штик лопати.
  2. Внести добрива.
  3. Розрівняти за допомогою грабель.

Добрива раджу такі, з розрахунку на 1 м2:

  • зрілий компост або перегній – 10 кг;
  • деревна зола – 1 ст;
  • суперфосфат – 25 р.

Компоненти ретельно перемішати і рівномірно розподілити по ділянці.

Посів насіння

Здійснюється одним з наступних способів:

  • перехресний;
  • рядовий;
  • вузькорядного.

Вважаю оптимальним перехресний. Він дає можливість рівномірно розподілити зерно по ділянці. Для цього спочатку я проходжу, розсіюючи зерно, в одну сторону, потім в протилежний. Глибина закладення зерна залежить від температури грунту. Якщо показник не нижче 8 оС, то достатньо 1 див. Якщо нижче – від 3 до 5 див. Потім здійснюю коткування, щоб рівномірно закрити посадку землею. До появи перших сходів бороную, видаляючи бур’яни і рихля грунт. Після появи перших сходів процедуру повторюю, вона допомагає позбутися від бур’янів. Кілька разів за сезон поливаю методом дощування, поки грунт добре не зволожиться.

Хвороби і шкідники

Овес часто піддається різним захворюванням:

  • іржа;
  • борошниста роса;
  • бура плямистість.

Догляд за вівсом

А також притягує комах-шкідників:

  • хлібний жук;
  • личинки хлібної жужелиці;
  • пьявица.

При виявленні перших ознак захворювання або появи комах-шкідників раджу обробити посадку гербіцидами. Препарат можна придбати в спеціалізованому магазині і, суворо дотримуючись інструкції. Своєчасне виявлення і застосування розчину допоможе ефективно боротися.

Збір врожаю

До процедури рекомендую починати, коли вологість зерна складе 20 %. Якщо упустити момент, то зерна обсипаючи. Погоду вибираю теплу, суху і безвітряну. Потім, щоб не допустити гниття врожаю, раджу приступити до сушіння. Овес – цінна злакова культура. Я вирощую її як сидерат і для отримання зерна.