Як я мариную огірки з лимоном: корисні рекомендації та цікаві рецепти
Різноманіття рецептів приготування маринованих огірків дивує. І у кожної господині в скарбничці знайдеться той самий, улюблений всією родиною варіант засолювання. А чи пробували ви робити огіркові заготовки з лимоном? Він надає не тільки оригінальну кислинку овочів, але і дозволяє збільшити термін зберігання закуски. Сьогодні я поділюся з вами своїми самими цікавими рецептами лимонно-огіркового маринаду.
Мариновані огірки
Вибираємо огірки
Для засолювання намагайтеся брати плоди невеликого розміру. Салатні довгі сорти відкидаємо відразу. Не беріть старі, пожовклі і великі овочі. Їх величезні гіркуваті насіння і товста шкура зіпсують всі ваші старання. А ось дрібні зелені пухирчасті огірочки будуть в самий раз, особливо якщо вони вирощені у відкритому ґрунті.
Огірки для маринування
Для чого потрібен лимон і як його вибрати
Лимонна кислота, що міститься в плоді, істотно збільшує термін придатності засолювання. Крім того, лимон додасть пікантну кислинку і різноманітить ваш рецепт. Для приготування маринаду вибирайте дрібні сорти цитруса. Плід повинен бути рівним, без гнилі і пошкоджень. Кісточки класти в розсіл я не рекомендую, так як вони можуть надати гіркуватий присмак.
Лимон
Підготовка
- Крок 1. Готуємо банки
Для даного рецепта краще всього брати ємності розміром 0,5-1 л. Банки попередньо ретельно стерилізуємо, кришки на кілька хвилин опускаємо в киплячу воду.
- Крок 2. Замочуємо огірки
Зрізаємо кінчики у овочів і кладемо у велику посудину з холодною водою для вимочування на 4-6 годин. Потім як слід промиваємо під проточною водою.
- Крок 3. Лимон
Ретельно помийте цитрус, розріжте його навпіл і видаліть кісточки. Цедру прибирати не потрібно. Фрукт готовий до використання.
Кращі рецепти засолу
Класичний варіант
Маринування огірків
На 1 кг огірків вам потрібно:
- часник – 3 зубчики;
- лимон – 1 шт.;
- цукор – 6 ст. л.;
- сіль – 3 ст. л.;
- лимонна кислота – 1,5 ч. л.;
- кріп – 2 парасольки.
Огірки необхідно замочити на 8-10 годин у холодній воді. На дно стерилізованою банки кладемо часник і нарізану часточками лимон. Заповнюємо банку овочами щільно. Для маринаду в киплячу воду додаємо сіль, цукор до повного розчинення. Кип’ятимо 2-3 хвилини, потім розливаємо розсіл по банкам. Стерилізуємо протягом 12 хвилин, закриваємо кришками і ставимо на добу в тепло.
Чеські хрусткі огірочки
Щоб овочі в банку були хрусткими, додамо корінь хрону. В якості інгредієнтів кладемо також хріновий лист і 1-2 лаврових. Корінь хрону я рекомендую натерти на тертці, а не різати. В іншому спосіб приготування не відрізняється від попереднього.
Рецепт огірочків
Гострі пікантні
У деяких випадках я роблю закуски з додаванням оцту. Смак маринаду стає гоструватий. На 1 кг огірків необхідно 90-100 мл 9 % оцтової есенції. Не буде зайвим покласти 3-4 листків чорної смородини і перець горошком. Можна в розсіл влити 50 мл простої горілки.
Зберігання заготовок
Завдяки стерилізації і додавання лимона або лимонної кислоти час зберігання засолювання збільшується. У першу добу після приготування банки необхідно укутати теплими речами і тримати в темному місці. Банки будуть поступово остигати.
Пізніше можна відправити консервації в льох, прибрати в інше прохолодне затінене місце для тривалого зберігання. Вжити готові смакоту бажано до нового врожаю.
Заготовлювати мариновані огірочки з лимоном дуже просто і смачно. Дотримуйтеся простих рекомендації щодо відбору овочів, стерилізації і зберігання готових продуктів. А наведені рецепти зроблять будь-яке застілля смачним і оригінальним.
та інші матеріали ви можете знайти на нашому
Спробуйте ще: