Cекрети вирощування солодкого перцю в теплиці
Коли ви намагаєтеся вирощувати що-то в теплиці, це дає вам право на отримання гарантованого врожаю. Але питання полягає в іншому. А чи буде цього врожаю багато? Звичайно, при правильному догляді за рослинами, в тому числі і за перцем, ви станете власником багатого врожаю. Але для цього треба знати деякі секрети. Про них ми сьогодні і поговоримо, а також загостримо увагу і на те, як виростити саме солодкий перець.
Солодкий перець – дуже вимоглива культура. Почнемо свою розповідь з того, що його можна вирощувати в будь-яких видах теплиць: плівкових, полікарбонатних і скляних.
Якщо ви бажаєте отримати хороший урожай, то вам слід звертати увагу на наступні фактори.
- Обов’язково повинен бути дотримано температурний режим. Оптимальна температура для теплолюбивої перцю – 26-27 градусів.
- Дуже важливою умовою для такого рослини виявляється і вологість повітря. Так як перець – культура, яка любить вологе повітря, то цей показник повинен становити близько 75 %. При цьому необхідно добре розуміти, що перепади вологості можуть виявитися згубними для рослини. Зав’язі почнуть опадати, а плоди дрібніти.
- Обов’язково враховуйте той фактор, що перець любить хорошу освітленість. Якщо йому не буде вистачати світла, то це позначиться на якості плодів і зав’язей. Рослина почне повільно рости, а плоди вийдуть дуже дрібними.
- Не забувайте і про склад ґрунту, перець любить легкі органічні. Не висаджуйте рослина в глинистих грунтах. Такий тип ґрунту виявляється для них занадто важким, і вони також погано ростуть.
- Слід пам’ятати і про те, що перці, як і помідори, потребують підв’язки. Приготуйте заздалегідь шпалеру.
Як правильно поливати перець в теплиці і мульчувати
Враховуючи, що в теплиці велика вологість, поливати рослину варто один раз в 5 днів. Молодим рослинам достатньо буде 1 літра води, а дорослим – 2 літрів. Полив краще проводити в ранні години, не пізніше 11. Вода може бути як дощова, так і водопровідна, але обов’язково відстояна. Дуже зручно наливати воду у великі баки, де вона зможе відстоятися і нагрітися.
Правильно, якщо ви при поливі не будете потрапляти на листя, а станете вносити рідину безпосередньо під корінь. Після поливу рекомендується проводити провітрювання теплиці. Ще один дуже важливий рада: обов’язково розпушуйте ґрунт. Краще це робити через день після поливу.
Мульчування грунту в теплиці також рекомендовано. Для цієї мети можна використовувати тирсу, солому або компост. Мульчування потрібно для:
- Грунт не буде перегріватися, а волога стане повільніше випаровуватися.
- Мульчування допомагає зберігати грунт пухкої тривалий період часу.
- Плідно впливає на корені, так як допомагає забезпечити рослину потрібною кількістю кисню.
- Небажані бур’яни припиняють рости, а якщо і будуть з’являтися, то набагато повільніше.
Важливо! Провітрюйте теплицю кожен день. Але не треба створювати протягів. Відкривайте вікна або кватирки тільки з одного боку. Якщо ваша теплиця виготовлена з плівки, то знімайте її з одного боку в дуже посушливу погоду.
Як підгодувати перець
Як і будь-яке інше рослина, перець любить підживлення. Для нього краще використовувати комплексні мінеральні добрива. Ви легко знайдете їх в магазині для садівників. Підгодівлю можна починати проводити вже через пару тижнів після висадки розсади в грунт. Добрива використовують 2 рази в місяць.
Комплексні мінеральні добрива можна замінювати на органічні, а в ідеалі їх краще чергувати. Для цієї мети добре підійде гній, який треба розчинити у воді і настояти протягом 3 днів.
Не забувайте, що в теплиці створені всі умови для появи різних шкідників і хвороб. Основні проблеми, які можуть трапитися з рослинами:
- попелиця;
- оранжерейна білокрилка;
- дротянка;
- кліщ;
- бактеріальний рак;
- слимаки;
- мозаїка;
- біла гниль і т. д.
Всі ці шкідники і хвороби здатні знищити ваш майбутній урожай. Тому при перших ознаках появи їх у себе в теплиці намагайтеся з ними боротися доступними засобами (сьогодні таких багато) і змініть умови вирощування рослин.
Потрібна формування
Як вже говорилося вище, підв’язувати перець потрібно обов’язково. Тому рекомендуємо заздалегідь встановлювати шпалери, до яких потім можна буде прив’язувати нитки і обв’язувати самі сильні пагони.
Формування також необхідна, і вона врятує рослини від надмірного загущення. Його не можна допускати, так як перцям не буде вистачати світла, а це погано відіб’ється на плодах.
Щоб правильно провести формування, треба після появи першого перцю видаляти всі бічні пагони. Досить залишати всього пару від одного основного.
Збір врожаю
Коли ж краще збирати врожай? Насправді, існує два правила на цей рахунок. Визначають дві стадії зрілості перцю:
- технічну;
- біологічну.
У першому випадку плоди можна вживати через 45 днів, але вони ще зелені і не мають соковитого і барвистого смаку. У другому випадку плід набирає масу, стає червоним, соковитим і смачним.
Для правильного збирання врожаю необхідно користуватися секатором. Не можна просто зривати плоди з плодоніжки.